Motorika 10 mesečnice
Pozdravljeni!
Moja 10.mesecev stara punčka ima težave v motoriki. Do 8 meseca se je igrala zgolj na hrbtu,čeprav sem jo obračala na trebušček tega ni marala hitro se je naučila obrniti se na hrbet. Kotaliti se je začela pri 8 mesecih. Imele sva posvetovalnico..teste je opravila ok razen samostojnega sedenja. Ne zna se posesti,ko jo je posedla sestra je bila “pijana”. Skrbi me saj pri tej starosti otroci že kobacajo. Pediatrinja mi je rekla da je premehka in nič drugega. Naj opomnim da je rekla da ima sicer hrbtenico lepo ravno ko jo posedeš. Zanima me če me mora skrbeti?Jo lahko posedam …ker si je ne upam ker povsod odsvetujejo.
Druga zadeva je odkimavanje…spet je začela to početi na veliko. Ne samo pred spanjem ali med hranjenjem. Odkimava praktično povsod. Je to mogoče povezano z rastjo zob. Rastejo ji spodnje štirke. Drugače ima 8 zob.
Naj omenim tudi slednje. Deklica dolgo tudi ni hotela gh. Prvi in drugi obrok sva uvedle šele pri 8 mesecih. Presenečeno sem ugotovila,da zna ona dobro žvečit in ima raje hrano v koščkih kot kašice.
Imam pa še vprašanje glede prebave. Ko sva bile samo na am je bila zaprta,zdaj ko je poleg gh je še bolj zaprta. Kaka vsak dan, majhne kroglice. Poizkusili sva suhe slive(kompot in kašico),sok jabolk in hrušk,donat,sladkane kamilice,bio gajo jemlje vsak dan… Zanima me ali bi morala pri p. prositi za kako odvajalo oz. mehčalo blata?
Za vzpobujanje gibalnega razvoja bi bilo dobro obiskati nevrofizioterapevtko, da vam pokaže vaje in načine, kako otroku pomagamo in vzpodbudimo primerno gibanje. Posedanje otroka, ki se ne zna sam posesti, se ne prestreza pri morebitnih padcih (in pada vznak), je za njegov gibalni razvoj zelo slabo. Če sedi, naj sedi v vašem naročju, naslonjen na vas in z vašo roko podprt na trebuhu.
Če je odkimavanje čisto hoten gib, ni nič narobe. Če pa gre za stereotipno odkimavanje, povsem nepovezano s tem, kar trenutno počne, ga posnamite in pokažite pediatrinji.
Otroci, ki so mehki (imajo povsod znižano mišično napetost), so pogosto tudi zaprti. POleg prehrane, ki ste jo našteli in prim erne količine tekočin, lahko uporabite tudi mehčalce blata (laktozni sirup, npr. Lactecon), odvajala pa odsvetujemo.