Mladoletni sin na drogi in nihce nam ne pomaga!
Poznam par družin, kjer se jim je zgodila droga. In NOBENA od njih ni v resnici lepa in zgledna. Ko pogledaš za fasado vidis resnicno stanje. Ne verjet zunanjemu izgledu.
[/quote]
To je res. Ne gre za to, da bi bili starši slabi ljudje. Enostavno so spregledali pomembne stvari pri otroku, pa naj bo zaradi pomanjkanja časa ali pomanjkanja interesa.
V drogo in ostale substance se zatekajo ljudje, ki so nezadovoljni. Človek, ki je v svojem življenju zadovoljen, se ne zadeva.
To je res. Ne gre za to, da bi bili starši slabi ljudje. Enostavno so spregledali pomembne stvari pri otroku, pa naj bo zaradi pomanjkanja časa ali pomanjkanja interesa.
V drogo in ostale substance se zatekajo ljudje, ki so nezadovoljni. Človek, ki je v svojem življenju zadovoljen, se ne zadeva.
[/quote]
imela sem grozno otroštvo in mladost, žalitve in pretepanje na dnevnem redu … sem slišala za mamile in se želela zadet, da ne vidim fotra in matere nikoli več … ampak moje prvo mamilo je bil joint, v katerem je bil samo neki čaj, ni prijelo nič … tudi drugič in tretjič so me “prijatli” nasrali … tako sem potem nehala in prešla na pivo
Poznam par družin, kjer se jim je zgodila droga. In NOBENA od njih ni v resnici lepa in zgledna. Ko pogledaš za fasado vidis resnicno stanje. Ne verjet zunanjemu izgledu.
[/quote]
Res ne biti preveč pametni, da se vam kaj podobnega ne zgodi, poznam, ker sem delala na tem področju, super družine, ne lepe samo na zunaj , ena šibkost, trenutek pri otroku, ko je drugače vse super, zgleden, pameten otrok, priden v šoli, športnik, glasbenik, starši sočutni, zgledni, dobra vzgoja, pa je šlo narobe zaradi trenutne karakterne šibkosti otroka in spleta čudnih, naključnih okoliščin. Nihče ne more dat roke v ogenj za svojega otroka, kar se tiče drog in ostalih delikventnih dejanj. Bodite veseli, da je tako kot je in če je otrok na pravi poti. Starši, kjer so otroci zašli, pa ne si očitat, ker to je najmanj, kar zdaj potrebujete, je res, več odstopanj je v problematičnih družinah, niso pa izključene čisto “normalne”, družine, ki so vse “delale prav”.
Če je sin zdaj mladoleten (17?) in se zdaj trudite že dve leti (torej od 15. leta), ko ste izvedeli, da se že dve leti zadeva (od svojega 13. – tega)…. lahko “odpreto pismo” napišeš kvečjemu sebi in možu!!
jasno je, da otrok potrebuje pomoč, ampak star je toliko, da mu pomagaš lahko samo, če pomoč sam želi. In to, da reče, da rabi pomoč, dela pa kontra (se še naprej zadeva), zagotovo ni pristno iskanje pomoči, ampak samo fejk, da lahko v statusu quo uživa še naprej.
prosim lepo: kje je pri 13. dobil denar za zadevanje? kako da takrat niste opazili? Niste bili v stiku z njim? Ali vam je bilo vseeno?
Doma ima 15- letnika in vem,. česa so toliko stari fantje sposobni in česa niso. Za nobenega ne moreš dati roke v ogenj, da nečesa ne bi nikoli storil. Vem pa tudi to, da bi zagotovo opazila, da se z mojim otrokom nekaj dogaja, prej kakor v dveh letih! Ker imam stik z njim in ker ga poznam in ker ne živim mimo njega!
Tako da, zaprosi ti za pomoč zdravnike in csd in policijo in ne vem koga še, ko boš pometla pred svojim pragom in prevzela odgovornost za svojega otroka, ki bi jo morala že pred leti. ni sramotno zaprositi za pomoč, ampak ne pa prelagati odgovornosti na tuja ramena! zapri mu pipico z denarjem, navadi ga na delo doma in na to, da droge doma NI! če ne zlepa, pa zgrda (takrat ob pomoči policije, ja).
HALO! 13-letnik vaju je scat vozil dve leti? a pa se poslušaš!??!!?
Avtorica je šibka oseba, ki si je omislila 4 otroke. Verjetno niti mož ni neka močna osebnost.
Situacija je kritična, a je to le situacija, iz katere lahko cela družina potegne nekaj dobrega, če se odločijo za drastične spremembe.
Dokler pa mati jamra in krivi vse ostale, je le ena nespametna šibka mati, ki za svojega otroka ni pripravljena “kri scat”…
Draga mama. Tebi se srce trga, ti bi rada, da bi čudežno ozdravel in bi bilo vse tako, kot prej. Zato težko sodeluješ z zdravniki, komunami, zato te sine lahko manipulira. Ko boš ti verjela, da mora tvoj sin trpeti, da bi se lahko odrešil pekla, takrat mu boš lahko pomagala. Prej pa ne. Vedi pa, da z vsakim dnem, ko ti odlašaš biti trdna in odločna, ker ga imaš preveč rada, mu hudo škodiš. Imam v širši družini en primer, več kot deset let so se trudili ga očistit, fant je sedaj sicer čist, vendar ni sposoben za delo. Uničen je in dejansko morajo zanj še naprej skrbeti, skoraj kot da je otrok. Jaz sem bila vesela, da so ga moji otroci videli, ker je dobesedno hodeča reklama proti drogam.
Res ne biti preveč pametni, da se vam kaj podobnega ne zgodi, poznam, ker sem delala na tem področju, super družine, ne lepe samo na zunaj , ena šibkost, trenutek pri otroku, ko je drugače vse super, zgleden, pameten otrok, priden v šoli, športnik, glasbenik, starši sočutni, zgledni, dobra vzgoja, pa je šlo narobe zaradi trenutne karakterne šibkosti otroka in spleta čudnih, naključnih okoliščin. Nihče ne more dat roke v ogenj za svojega otroka, kar se tiče drog in ostalih delikventnih dejanj. Bodite veseli, da je tako kot je in če je otrok na pravi poti. Starši, kjer so otroci zašli, pa ne si očitat, ker to je najmanj, kar zdaj potrebujete, je res, več odstopanj je v problematičnih družinah, niso pa izključene čisto “normalne”, družine, ki so vse “delale prav”.
[/quote]
Koliko pa je takih odvisnikov, ki izhajajo iz super družin, urejenega, ljubečega, razumevajočega in sprejemajočega okolja? 1 na 100? 1 na 1000?
En trenutek šibkosti ali nespametnosti te ne naredi odvisnika!
Mislim, da si daleč od strokovnjaka in da nimaš pojma, o čem pišeš.
Koliko pa je takih odvisnikov, ki izhajajo iz super družin, urejenega, ljubečega, razumevajočega in sprejemajočega okolja? 1 na 100? 1 na 1000?
[/quote]
ej, a veš koliko..2,132(dva cela stodvaintrideset) otroka na 1000 :-()…mislim, halo!!
A ni dosti, če je eden na 1000 in je to tvoj otrok?
In ali ni eden na 1000 dovolj, da se ne posplošuje in reče, da so vsi iz problematičnih družin..
Sem res daleč od strokovnjaka in se tudi sama nimam za strokovnjaka, sem pa zagotovo več strokovnjaka kot ti.
[/quote]
To je pa res super ja, otrok torej super v šoli, športnik, glasbenik, a glej si zlomka, karakterno šibek v enem momentu. Starši popolni.
Mogoče so pa postavljali do otroka malo nerazumne zahteve???? V šoli petice, trenirat šport, ki ga ne zanima trikrat na teden in dvakrat na teden glasbena šola, ki se mu je gabila, pa učit se cele dneve, drugače mama ni zadovoljna???? Tudi jaz bi se šla zadet ob prvi priliki.
En otrok reagira na take zahteve tako, drugi drugače. En bi se enostavno uprl in bi se prav malo sekiral za jokajočo mater. Drugi takih izbruhov ne bi mogel prenesti in bi se zatekel v drogo. Otrok, ki jih uničijo sočutne matere je kar veliko. Uničijo jih tako ali drugače. Večinoma so to nežni, občutljivi fantje. Zadrogirajo se, zapijejo in imajo težave z odnosom z žensko. Ne zaradi svoje karakterne šibkosti.
[/quote]
Vsak je začel pri prvem vdihu, vpihu, fiksu, potegu..pa še malo karakter, samopodoba, vrstniki, ljubezen, pa je lahko otrok 100 odličnjak in 100 obiskuje glasbeno šolo in odbojko. To so res vse zelo koristne predispozicije in preventivne dejavnosti, niso pa garant. Zakaj se pojavlja anoreksija med najbolj pridnimi in zgledimi punčkami, anoreksija je samo druga vrsta zasvojenosti, ki pač se ne sliši tako kruto kot fiksanje. Posledice so pa iste.
Vsak je začel pri prvem vdihu, vpihu, fiksu, potegu..pa še malo karakter, samopodoba, vrstniki, ljubezen, pa je lahko otrok 100 odličnjak in 100 obiskuje glasbeno šolo in odbojko. To so res vse zelo koristne predispozicije in preventivne dejavnosti, niso pa garant. Zakaj se pojavlja anoreksija med najbolj pridnimi in zgledimi punčkami, anoreksija je samo druga vrsta zasvojenosti, ki pač se ne sliši tako kruto kot fiksanje. Posledice so pa iste.
[/quote]
Trenutek šibkosti ne naredi odvisnika!
Trenutek šibkosti je prvi vdih, vpih, zadetek in od tega prvega nisi odvisnik!
Od prvega bruhanja hrane ali enega dneva brez hrane tudi nimaš bulimije ali anoreksije!
Za odvisniki, ki so na videz pridni in zgledni, se skriva marsikaj, večinoma nerazumevanje in nesprejemanje staršev, nekaj pa tudi vrstniškega nesprejemanja.
To je pa res super ja, otrok torej super v šoli, športnik, glasbenik, a glej si zlomka, karakterno šibek v enem momentu. Starši popolni.
Mogoče so pa postavljali do otroka malo nerazumne zahteve???? V šoli petice, trenirat šport, ki ga ne zanima trikrat na teden in dvakrat na teden glasbena šola, ki se mu je gabila, pa učit se cele dneve, drugače mama ni zadovoljna???? Tudi jaz bi se šla zadet ob prvi priliki.
En otrok reagira na take zahteve tako, drugi drugače. En bi se enostavno uprl in bi se prav malo sekiral za jokajočo mater. Drugi takih izbruhov ne bi mogel prenesti in bi se zatekel v drogo. Otrok, ki jih uničijo sočutne matere je kar veliko. Uničijo jih tako ali drugače. Večinoma so to nežni, občutljivi fantje. Zadrogirajo se, zapijejo in imajo težave z odnosom z žensko. Ne zaradi svoje karakterne šibkosti.
[/quote]
Vse kar naštevaš, niso dobre, trdne, ljubeče, razumevajoče in sprejemajoče družine.
Sama sem imela podoben primer. Sicer s hčerjo. Meni se je porodila ideja da sva za nekaj tednov odpotovali na samoten kraj. Imamo hišo sredi ničesar. Najprej sem bila z njo jaz, potem moj soprog oz. njen oče. Nato je ostala sama še nekaj mesecev. Domov je prišla nova oseba. Vmes sem prosila najbližjega soseda, da je malo preverjal kako je z njo. Postala sta najboljša prijatelja, čeprav je 50 let razlike med njima. Gospod je bil pred upokojitvijo profesor na srednji šoli in mu delo z mladimi ni bilo tuje. Bila je njegov projekt. Skupaj sta lovila ribe, školjke, zdravilna zelišča jih nato kuhala. Rezbarila, delala suvenirje, renovirala staro pasaro, pobarvala vse kar je leseno na naši in njihovi hiši….
Prvo kar je nujno je to, da otrok nima denarja in pa seveda nadzor ter delo.
ej, a veš koliko..2,132(dva cela stodvaintrideset) otroka na 1000 :-()…mislim, halo!!
A ni dosti, če je eden na 1000 in je to tvoj otrok?
In ali ni eden na 1000 dovolj, da se ne posplošuje in reče, da so vsi iz problematičnih družin..
Sem res daleč od strokovnjaka in se tudi sama nimam za strokovnjaka, sem pa zagotovo več strokovnjaka kot ti.
[/quote]
Torej ima otrok iz urejene, dobre družine 0,2% možnosti, da postane odvisnik. Pa tudi, če ima 1%. Še vedno ostane, da 99% odvisnikov izhaja iz neurejenih in slabih družinskih razmer.
V urejenih družinah tudi prej reagirajo, opazijo, se ukvarjajo s tem, ne pa da se otrok zadeva od 13. leta, starši pa to opazijo šele po dveh letih! Haaaloooo! Kje so bili 2 leti?!?! In to je sinonim za urejeno družino????
[/quote]
Super družine, super otrok, potem pa splet čudnih, naključnih okoliščin…
Pojma nimaš.
Evo, točno tole sem hotel napisat.
Če hočete sina spraviti stran od drog, in če vam to ne uspeva, morate sina ločiti od trenutne okolice, kjer se očitno znajde in ima izdelano mrežo preko katere pride do drog…
Greste nekam na “samo”, nekam kjer ni interneta, telefonski paket pa mu prekinete za tisti čas…
Toliko da se bo čisto zbrihtal, začel trezno razmišljati in se zavedati svojega početja…
Dokler se sam ne zaveda, so vsi ukrepi kot pljunek v morje…
Nisem brala vseh odgovorov.
Avtorica, ne poslušati tistih, ki ti očitajo, da ne znate vzgajat, da ste sami krivi, itd.
Tudi v dobrih družinah se lahko dogajajo take stvari. Tudi, če je več otrok pri hiši, so otroci različni. Nekateri so vodljivi, poslušajo starše, so dobro vzgojeni, drugi pa so trmasti, kljubovalni, izzivajo, dobesedno hodijo po robu. Za dobro vzgojo ni garancije!
Poskušajte fanta peljati h kakšnemu dobremu psihologu, ki se ukvarja predvsem z odvisniki. Morda se da še kaj narediti.
Težko vam solim pamet, ker vem, da ste v izredno težki situaciji. Morda bi se obrnili na kakšnega dobrega duhovnika, tudi med njimi so taki, ki imajo izkušnje s takimi fanti – odvisniki. Želim vam vse dobro, upam, da tudi za vašega fanta obstaja še rešitev!