Metelkova – metadonski program
Sam hodim na metelkovo in na metadon ze kar nekaj časa… Imam redno službo sem urejen in nasploh zivim dobro. Star sem 29 let in na drogi že od 13 leta(ja sam sem se odloču da bom zajebu celo živlenje,razdru družino,pristal v zaporu!!!! HALOOOOO!!! povejte mi kateri otrok se je sposoben odločat pri 13 letih in to otrok iz družine narkomanke in alkoholika? Vse narkomane ki jih poznam prihajajo iz takšnih ali še hujših družin).. In po vaše sem sam kriv za to kar si mi je zgodilo? No mal sem prešel od bistva. Hotu sem povedat da kljub volji in mnogih let v komuni mi ni uspelo, vedno znova sem padu nazaj in če pri nas nebi bilo metadonskega programa bi bil trenutno v grobu ali pa vsaj v takem položaju kot ljudje o katerih govorite ki prosjačijo pred metelkovo. No ampak HVALA BOGU živim v CIVILIZIRANI,SOČUTNI,ZRELI družbi kjer si ljudje pomagamo in rajši delujemo preventivno ne pa klobasamo takih bedarij po forumih kakor to počnete vi. Moram rečt da sem bil kar šokiran kako zaostalo lahko nekateri ljudje razmišlajo. Samo metadonu se lahko zahvalim da sem ziv in zdrav. Drugače pa pijem samo metadon in abstiniram od drugih nelegalnih drog že leta. Kar se pa tiče folka pred metelkovo vam lahko povem da je to le mogoče 10% pacientov v centru,ki so izgubili upanje,večino prihajajo iz ulice,so brez družine… Res je da bi bilo za njih treba poskrbeti drugače,jim najt drug prostor kjer bi se lahko zadrževali… namesto tega se zadržujejo tam ker drugam nemorejo!!! A ostalih 90% zmerno uspešnih pacientov neopazite. Zato prosim ne blatite metadonskega programa,ker nimate blage veze. Nerazumem kako lahko obsojate nekoga ,če pa o stvari nevete nič,že samo brskanje po netu bi vam lahko dalo čisto drugo sliko problema. Pa še to sm hotu povedat,da imam tudi sestro,ki je preživljala isto kot jast v mladosti pa je farmacevtka… Ker smo vsi drugačni sva se vsak posvoje odzvala na probleme ona ima probleme s prehranjevanjem jast pa z drogo… Toliko o vašem komentarju “saj smo imeli vsi probleme pa nismo šli v drogo” kaj takega lahko reče samo res neizobrazen človek. Oproščam se za slovnične napake a se mi ful mudi. Pa še pridem da kakšno rečemo 🙂
Lepo je videti, slišati izkušnje, ki so tudi dobre. Osebno se ti zahvaljujem za tvoj prispevek, saj se počutim ob njem obogaten. Razveselil sem se, ko sem opazil tvoj plemenit odnos do so ČLOVEKA. To mi daje misliti, da si se v življenju odločil za dobro, da dobro iščeš, o dobrem govoriš, razmišljaš…
Skozi svoje življenje sem se srečal z znanstvenimi dognanji (dr. Lipton, dr. Amen…)ki odkrivajo v čem je človek drugečen od živali, kako to, da človek lahko v tem obsegu uporablja možgane živali pa ne, kako to, da se človek zmore moralno odločati, žival ne…
Pri zdravljenju depresije, ki je bila od biološkega vzroka, ne psihičnega (kar je tudi lahko), so odkrili, da so z zdavljenjem z zdravili lepo lajšali simtome, kar je dobro, toda dlje ni šlo. Ko so začeli z zdravljenjem duha v človeku, to jest osebo- človeka, ne le to kar je v njegovi posesti, je prišlo do regeneracije možgan. To je potrdilo dejstvo, da je človek duhovna duša, ne le psihična.
Takoj, ko to spoznamo, da je človek v fizični, psihični, duhovni dimenziji prežet med seboj, je potrebno pogledati kakšne zakonitosti se skrivajo na duhovnem področju.
Duhovno področje človeka raziskuje metoda HAGIOTERAPIJA. Ta človeka tudi zdravi na duhovnem področju s svetim. Morda se za prvič sliši komplicirano, toda to je dejstvo, ki ga ni za zanemariti.
Zakaj sem spregovoril o tej duhovni dimenziji, kaj ima to skupnega z metadonom, odvisnostjo…?
Skupnega nič, podobnega pa. Pri zdravljenju duha pri človeku, se človek osvobaja od mnogih nepotrebnih stvari. Ko se je človek rodil ni potreboval tobaka, marihuane, … Rodil se je kot svoboden, osvobojen. Čemu potem imeti skrbi opravka s čimer koli, ki me oddaljuje od te resnice? ČEMU? Kaj pogrešam? Pogrešam dotik ljubezni, dotik varnosti, katerega pogrešam že iz otrošva?
Zdravljenje na duhovnem področju je zdravljenje mene v BITI- v BITKU. Duhovna duša sem jaz in jaz prežemam psiho, ki je del mene, telo ki je del mene. Torej jaz nisem psiha, nisem telo. Če bi zdravili psiho, bi zdravili del človeka, če zdravimo duha, zdravimo človeka.
Ker je duh kreativen, svoboden ne potrebuje nobenih pomagal. Takrat je človek osvobojen.
Pri zdravljenju duha torej govorimo o osvobojenosti, ker stopimo v proces osvobajanja in ne zdravljenja.
Podobno kot, če v temi pridemo v nek prostor. Tam je tema (depresija). Ne analiziramo tiste teme, se ne sprašujemo od kod je, da bi jo lahko spravili iz prostora. Kaj naredimo? V prostor damo to, kar manjka. Tema je brez našega truda odšla – izginila. Pri duhovnem zdravljenju gre za vstavljanje tistega kar na duhovnem področju manjka. Vstavlja se zato, da bo tam, da bo polno in ne zato, da bi bil manjk izpolnjen.
Podobno je pri švicarskem siru. (jamice). Če jih odstranjujem so samo še večje, takoj, ko vstavljam sir v luknjice, luknjice izginjajo brez, da bi se z njimi ukvarjali.
Premisli prijatelj, je vredno, da si se ustavil na tej točki? Pojdi naprej, pojdi po več, vreden si še boljšega življenja, stopi v proces, ko se boš osvobodil tistega manjka, zaradi katerega jemlješ vse to, delaš vse to kar ne potrebuješ.
Objem lepote ti želim. D.P.
Meta-ata mislim da si ti eden od neizobrazenih ljudi zato ker pises totalno narkomansko..
Seveda si si kriv sam.. Nobeden te ni zavezal in ti dal šut v veno.. Sam si tako hotel.. In prau si napisal dosti ljudi ima probleme in se nezateče k drogi.. ti si se očitno.. ampak samo zato ker si sam tako hotel.. Niti pijan oče ti ni tega povedal niti mati. Samo ti.. Delaš se ubogega, stokaš, jokaš, cviliš… Pravo narkomansko življenje.. Kriviš vse drugo samo samega sebe ne.. Iščeš izgovore ter braniš sebe in jočeš kako si ti bogi… žalostno je to da si po tolkih letih se vedno zatiskaš oči in si lažes sam sebi.. Ja! Misliš da druge okrog prenašaš, če pa pogledaš realno prenašaš okrog sam sebe(ampak to boš komaj spoznal ko boš čisti). Ja tako je sam sebe imaš za bedaka.. ker ko boš enkrat brez metadona boš na to vse skup drugače mislil.. dokler pa boš tam boš pa imel takšno narkomansko mišlenje še naprej.. Govoriš o mnogih letih v komuni!? in potem o padcu nazaj v droge? Zakaj? Samo zaradi tega ker ti sam to hočeš.. Nobeden drug.. Ti sam si taksen. Hotel si drogo? Seveda če si jo hotel si jo tudi vzel. Tvoja zelja je taka da si takšen kakšen si.. Z svojo potuho seveda metadonom pa slepiš samega sebe in vse tvoje napake, krivde zvaljaš na druge.. Vsi drugi so krivi vse samo ti ne, vsi drugi so nori ali ti najbolj pameten.. Zelo žalostno ampak takšno mišlenje imajo več ali manj narkomani.. Bežanje pred problemi, nerealno zivlenje. Povem ti da sem to vse dal skozi.. in zdaj ko sem čist od vsega na zivlenje gledam drugače in tako boš tudi ti gledal ampak nekaj moraš za to narediti, ti sam!!. noben drug.. samo ti si tisti kateri mora nekaj spremeniti v svojem življenju.. niti mama, oče, punca, brat, stric, teta, dedek ali bog, te nemorejo spremeniti..Sam se moreš..Mama. oče punca, družina so lahko samo v spodbudo, podporo ampak prvo si moraš sam priznati da imaš en hudo velik problem in da živiš v zmoti.. Dokler to neboš storil boš tak kot si z enakim mišlenjem z enakimi navadami.. Zato ti svetujem da se malo zamisliš nad svojim življenjem ker 29let je že kar fajn..
Aja pa še to pri unih procenith misliš glih obratno? ne? napaka pri pisanju? ali?? 90%/10% ? ;))
Ker to dobro veš da je metadonski program 96% neuspešen..
Še enkrat ti bom napisal slepiš samega sebe.. takšna je resnica.. vprašaj kogar koli(pa ne narkomana ker narkomani imajo točno takšno mišljenje kot ti). Vprašaj normalne ljudi po možnosti tiste kateri so dali ta beden, ničvreden lajf ki ga na žalost živiš ti skozi. Takšna je resnica.. in upam da jo boš spoznal tudi ti.
Lep pozdrav.
Leiito, ojej bom rekel.
V zapisu zaznavam nestrpnost, zavajajoče podatke oziroma že bolj nagibanje na norčevanje.
Kolikor sem spoznal metodo kot je Hagioterapija, nikjer ne negira dosežkov , ki jih zgoraj navedki pripisujejo.
Leiito, da ne bova preveč v debatah prav, nimaš prav in podobno, predlagam, da si preberete kakšno knjigo s področja pneumatologije, diagnoze duh. duše in podobno.
Veste, nekako mi vaš prispevek ni toliko zanimiv kot pozitiven, da bi se z njim ukvarjal, žal.
Mir in dobro vam želim.
D.P.
Nič hudega, ker vam ni bil niti namenjen. Vi ste odkrili dokončno resnico in niste več dovzetni za miselne preskoke, problematika odvisnosti je za vas le platforma za prodajanje hagio-duhovnosti.
Zainteresirana javnost, ljudje ki se sami ali njihovi bližnji v resničnem življenju srečujejo z drogami, si pa zaslužijo dozo realnosti, ker priprošnje svetnikom ali obredno žrtvovanje drobnice problemov odvisnosti žal ne reši.
Leiito, tudi sam se strinjam z zapisom pod vašim sinonimom,
(Zainteresirana javnost, ljudje ki se sami ali njihovi bližnji v resničnem življenju srečujejo z drogami, si pa zaslužijo dozo realnosti).
TUKAJ BI PREDVSEM DODAL, DOZO CELOVITOSTI, DA NE OSTANEJO ŠE DODATNO ZMEDENI OB VSEH RAZLIČNIH MNENJIH, PRISTOPIH, kar bi bilo popolnoma krivično za ljudi v veliki stiski, tako da Leiito, po vaših zapisih sodeč, , [code]
[/code]
se ne nameravam ukvarjati z vašimi odzivi, ki nakazujejo slabe izkušnje z vsem kar diši po Katoliški Cerkvi, po duhovnem, pa če to je ali ni. Žal vaš pristom , ( v tem primeru), nima večje teže od tega, kar dejansko ljudje potrebujejo, v čem trpijo – životarijo.
V kolikor me imate RESEN namen kaj vprašati, sem vam na razpolago preko zasebnega sporočila, tukaj pa sem prepričan, da je škoda prostora za “naju” ker obstajajo resnejši primeri!
Želim, iskreno želim, da spoznate Osebo, ki je Mir, ki je Lepota, Ljubezen…
in se ji prepustite, da vas prežame do vseh vaših globin, vaše biti, da boste lahko odpuščali sebi in drugim – lažje vam bo, vredni ste, da zaživite v svežem zraku, ki tudi obstaja.
D.P.
posto sam upravo u fazi ciscenja i gluposti mi padaju napamet,odlucio sam se logirat na ovaj SLO narkomanski forum,dalmatinac sam i na dopu sam upravo 20 god.to znam jer sam se prvi put uzeo dop na 18 rojsni dan u dalekom Novom Zelandu,prvi put i u zilu i dan danas se sjecam tog osjecaja,bilo je to nesto najbolje sta se moze postic s drogom i sebi sam taj trenutak rekao da cu bit uvjek takav,u međuvremenu sam bio u svim mogucim komunama,onim radnim i onim koje ti uzmu lovu ,vecina prijatelja mi je mrtva,sam sam imao vise OD-ja,di bi se budio u bolnicama ili na ulici a iznad mene bolnicar me pita kako se zovem i koja je danas godina,neznam zasto ali to su me uvjek pitali kad bi me digli adrenalinskom inekcijom u zive ili strujnim udarom,to znam jer sam uvjek nakon takvih iskustava imao krugove na prsima,trenutno sam na 4 do 5 grama lošeg Ljubljanskog dopa i funkcionalni narkic sam,s narkomanima nemam nikakvih veza vec dobrih 5 god.
jednostavno me zgadilo biti u drustvu di je jedina prica ko ima bolji dop ili ko ima zilu viska di se jos moze furat.kad sam bio mlađi i u drustvu narkica oko 40 god.(toliko imam ja sad skoro)pricali bi mi mlađi kako je to stari đanki i kako je to rjetkost i divio bi se tome,a on hodajuci leš.
prosao sam sve sta jedna takva osoba može doživjeti,bas sve i još uvjek sam ziv,imam djete i neznam sta mi sutra nosi ali me tjesi to da jos sam ziv i kako je jedan moj stari prijatelj rekao –
nikak neznas svoju srecu u velikom gradu.
samo jos nesto,nemojte biti u zabludi da vam metadon radi dobro,samo vas baci u zabludu i vrijeme i godine prođu a vi jos uvjek tamo di ste bili na pocetku,tri su rjesenja,prihvatit da si to sta jesi ili se ljecit,trece neznam sta bi jos moglo biti ali sigurno ima i nesto trece.
Še en odvisnik
pozdravljen!
Morda še res dobro ne poznamo teh in podobnih težav, zato je več kot dobro, da si podal svoj prispevek.
Imaš svojo izkušnjo, pokazal si dober namen… Pokaži nam kako je to v tvojem življenju, jaz sem te pripravljen slišati, razumeti… kako se ti je to zgodilo?
Spoštujem tvoj zapis in se ti kot obiskovalec tega foruma iskreno zahvaljujem.
D.P.
D.P. hvala lepa za dobrodošlico.
Zgodilo se mi je takole: pri osemnajstih letih sem prvič poskusil heroin in mi je bil všeč. Potem sem bil dolga leta član majhne druščine, s katero smo si heroin privoščili striktno enkrat mesečno in takrat je bilo vse super in lepo pod kontrolo.
Potem pa sem začel ostanek od heroinskega večera konzumirati še naslednji dan. Skozi naslednjih nekaj let sem počasi napredoval na dvakrat mesečno, pa na enkrat tedensko po dan ali dva, potem so se začele krize in sem se drogiral dva ali tri dni in potem dan ali dva kriziral. Zdaj na koncu pa me je življenjska situacija pripeljala v položak, ko si nekaj časa nisem mogel proviščiti tistih dveh dni kriziranja, ko ni nič od mene, zato sem bil dva meseca praktično ves čas na heroinu in sem se grdo navlekel. Sedaj se poskušam sneti s te odvisnosti brez močnejše krize (odprl sem novo temo, v kateri sem opisal svoj plan in poprosil za nasvete), ker moram biti vsak dan funkcionalen.
Če povzamem, navlekel sem se, ker sem bil najpametnejši na svetu v svojem prepričanju, da imam vse pod kontrolo. Pa me je droga hitro naučila ponižnosti :-/
Hvala, ker sem vreden, da si del sebe podelil tudi z mano, prepričan sem, da si tudi ti lahko vrhunski človek, ne glede na preteklost in vse to, kar ostane v preteklosti in je to dobro, da ostane tam.
V duhu sem s teboj.
LEPO JE DA OBSTAJAŠ,
in postajaš NOV ČLOVEK !
D.P.
HELL-O!!
Četudi je nekaj procentov takih odvisnikov,o katerih je pisala paranoična gospa,ki je odprla to temo,pa lahko potrdim,da gre zgolj za čiste snobovsko-puritanske predsodke mojega (žal) naroda!!
Seveda je nekaj zlobnih odvisnikov,ki kradejo in grozijo in oh in sploh,a jih še vedno najdemo več takih med “normalnimi” ljudmi ali še več,med tajkuni,ki svoje delavce izrabljajo in brez pravic izkoriščajo do njihove izčrpanosti ter obubožnosti,ob tem pa uničujejo njihovo zdravje in jih v tem obupu privedejo celo do same smrti! Poznam preveč grozljivih zgodb,ki so žrtve zgolj kapitalizma in ki se sploh ne razlikujejo dosti od ostalih..
Večina odvisnikov pa ne ubija drugih,pač pa sebe in vam nič nočejo,a to je še najmanj! NAJHUJE JE,DA UBIJAJO SEBE zaradi obupa,osamljenosti,zlobnih in nasilnih staršev ali drugih,ki so jih čustveno,telesno in pogosto tudi spolno zlorabljali od njihovega samega rojstva!!!!!!!!!!!!!!!
Ampak ne,ljudje tega ne poznajo,niti jih ozadje nikoli ne zanima,ko gre za DRUŽBENO SPREJEMLJIVE PREDSODKE,in tako raje potegnejo z eno nevrotično in paranoično starko,ki se boji samo za svojo debelo denarnico,v duši pa ima ŽIVO SUŠO!!!
Sam vam lahko povem,da ja, obstaja nekaj bednikov narkomanov,a v nič manj procentih kot bednikov treznih,kakršne srečujete vsak dan! Večina narkomanov pa smo padli v samoubijanje iz dokončne potolčenosti RAVNO ZARADI ZUNANJIH DEJAVNIKOV,npr.staršev,ki so nas še nedolžne otročke pri petih letih že posiljevali,tepli in nam ubijali samozavest z odurnim poniževanjem!!!! Kar ti,verjemite,vzamo vsakršno zmožnost normalno delovati v družbi tudi,ko si že odrasel.. Rane so prehude in smrtonosne.. Večina takih nas je uteho iskalo v drogi,saj je v ljudeh ni moč več najti!! ..Kar vam je zgornja ženska in večina njej podobnega razmišljanja v dokaz!
Dej,folk,ZAMISLITE SE MALO,v čem ste sploh BOLJŠI OD NJIH ALI VEČJE ŽRTVE OKRUTNIH OKOLIŠČIN ŽIVLJENJA!?!?!
Ko berem take zadeve,kot jih opusuje na vrhu omenjena gospa,bi si od vsega srca želel srečati z njo in jo seznaniti Z VSEMI OKRUTNIMI ZGODBAMI MOJIH KOLEGOV,da ne omenjam kolegic, in tudi z lastno,pa me zanima,če bo ŠE IMELA SRCE VSE DŽANKIJE METAT V ISTI KOŠ!!
VESELA naj BO,DA JI JE V RESNICI ŽIVLJENJE LEPO POSTLANO IN DA JE LAH SAM TIH,DA NI RABLA ŽE OD SAMEGA OTROŠTVA ZGOLJ TRPET!!
Pa sej vem,da nima smisla to pisat,saj snobi in predsodki to ostanejo večno,zato pa pišem v imenu vseh TRPEČIH ANGELOV,ki so v samotni agoniji UMRLI ravno zaradi NEpodpore takih škodljivih predosdkov! BOG VAM POVRNI 100X-NO ZA VAŠE BESEDE IN DEJANJA,TUDI V NEGATIVNEM SMISLU (torej nepodpore in nerazumevanja)!!!
GLEDE METELKOVE PA SE STRINJAM Z VAMI,ampak tukaj NISO KRIVI UPORABNIKI,PAČ PA DRŽAVA IN NJEN KAPITALIZEM!!!!
Državi je vseno za narkomane,razen ko so dojeli,da imajo od njih lahko celo finančno korist! In tako je Kapitalizem ustvaril Metadon,s katerim tem ljudem NIČ NE POMAGAJO,jih pa z lahkoto FINANČNO IZKORIŠČAJO,saj za vsakega uporabnika dobijo VIIIISOOOOOOK delež denarja,zaradi česar jim je ravno v interesu te ljudi vzdrževat na tem t.i. “zdravilu” (hinavsko in zlagano ime za strup!!),v resnici pa te ljudi tako samo uničijo,da se NE ZMOREJO NE POZDRAVIT,NE ZAPOSLIT in živet človeka dostojno življenje!!!
Samo v razmislek… Hvala za pozornost in lep dan želim.
Poskušal sem pozorno prebrati tvoj prispevek s katerim se popolnoma strinjam. Tako prav imaš, ko poveš, da je toliko različnih bolečih izkušenj, zaradi katerih nekateri ljudje obupajo nad seboj.
Ni mi vseeno za to.
Borut, kaj lahko ti zaupaš, kaj še tebe boli, pa ni treba preveč podrobno, ker me bolečina ne zanima za to, da bi se nasladil nad njo, pač zato, da si lahko kot so ljudje stojimo ob strani, se bodrimo, sledimo zdravemi, osvobojenemu cilju.
Lepo bodi.
D.P.
morali bi narediti kot v svici heroin na recept in varne sobice za njih niso krivi da se nimajo kam dat drzava je kriva ker pravilno ne ukrepa, z varnim sobicam kjer bi imel inekcije pa magar se tv gledal kej poucnega ka ti js vem…
vrjetn se ne odlocjo da bojo nehal ker je to drago ampak ker nocejo vec takega zivljenja. bomo v sloveniji cakal tak dolg da bo vse vec odvisnikov od heroina in se bojo zatekal k drogi krokodil? tak ko zdej v rusiji ko nimajo kesa za heroin pa si doma delajo iz tablet ki so dostopne v lekarni in posledice so take da gnijejo zivi? ne razumem…
obtozeval bote njih (razumem strah za otroke in varnost..) ceprav je drzava kriva za to razmerje kot je?
ce hocjo heroin ga pa nej dobijo na recept pa nej hodijo na posvete z terapevtim nej jim bo omogocen nek zivljenje se pravi ne bojo kradl in ne bojo inekcij metal vsepovsod in ne bojo ogrozal okolice…vazn da je metadon dobr biznis 😛 bol zagovarjam da je trava bolsa moznost okol tega