Najdi forum

Meni je tega že dovolj…

Kaj naj storim? Tega več ne prenašam, nikoli se nisem borila s kg, sedaj pa že 2 leti ne morem in ne morem shujšati. Prej se nikoli nisem ukvarjala s športom (rolanje, tek, kolesarjenje..), le hodila sem peš večkrat – to je bilo vse. Jedla sem vse, od tega vsaki dan sladkarije….sedaj pa ne jem sladkega – čokolade nisem že jedla da ne pomnim…pri hrani se kontroliram, sedaj vsaki dan rolam, ali doma telovadim uro, tako da se spotim….ampak kg ne grejo dol!!! Le redim se vedno bolj. Nisem sicer debela, ampak močna, najbolj pa me živcira maščoba okrog pasa, ki noče dol…Sploh ne vem v čem delam napake, kaj pojem mogoče preveč???
Npr. vsako jutro ob 6:30 pojem 3 žlice mešačnih kosmičev v 1 dcl mleka 1,4.
Za malico v službi 2 mali žemljici + navaden dietni jogurt z 0,1 maščobe, 1 nektarina ali banana.
Doma ob 16:30 npr. včeraj 2 osliča dunajska + 3 žlice krompirjeve solate
Nato pa še in ne vedno kakšno kepico sladoleda – lešnik, če pa ne tega pa kakšno sadje ponavadi hruško, nekatarino ali jabolko.

A je tu napaka?

hvala za mnenja

Sadje zamenjej z zelenjavo, sladkarije – 1x tedensko bo dovolj, če se le da si razporedi obroke tako, da boš jedla ene 6x na dan, obvezno dodaj več beljakovin.
Športna aktivnost pa zjutrej na tešče, pomožnosti ene pol ure prej eno kavico brez vsega spij, priporočam pa tek (70% intenzivnost, če je intenzivnost prevelika začne telo iskat hrano drugje kot v maščobah), rolanje raj ponucej za sprostitev zvečer oziroma za definicijo mišic in nabiranje kondicije. Pomembno je tudi, da za aerobno aktivnostjo ne pretiravaš. Poleg vsega tega pa ti priporočam še trening z utežmi ene 3x na teden za izgradnjo mišične mase, kar je važno pri hujšanju (večina to zanemarja oziroma vsaka takoj pomisli, da bo imela bodybuildersko postavo od tega).
Pomembno je tudi, da z aerobno aktivnostjo ne pretiravaš 3-4x na teden po 30-45 minut je pomoje dovolj. Če si kondicijsko, fizično nepripravljena pa to lepo počasi stopnjuj, najprej hoja, potem hitra hoja, umes malo tek… …na koncu pa samo še tek pol.

Največje napake pri hujšanju so pomoje to, da vsak najprej pomisli na pretirano aerobno aktivnost (ob nepravem času) in pa da premalo in nepravilno je. Vseskupaj vodi v obrambo organizma, k vidi, da nima dovolj prave hrane in da so napori veliki, zato dela še večje zaloge maščobe.

Srečno.

Še to… če se boš začela ukvarjat s fitnesom in poskrbela tud za mišično maso – potem ne verjemi tehtnici, temveč svojim očem, mišična masa je namreč velik težja od maščobe – in se dostkrat kera jamra, da je težja, postavco ma pa definitivno velik boljšo.

Hvala ti za dobre nasvete.

Lep dan

Gost19,

Zdaj pa bom jaz malo zatežil. Zakaj spet toliko strašiš s to pretirano aerobno aktivnostjo. Organizem je pametnejši kot misliš. Ne trenirana oseba, NE MORE izvajati pretirane aerobne aktivnosti. Iz več razlogov. Glavni je ta:

-Ker nima kondicije hitro preide v ANAEROBNO območje treninga. Zaradi izločanja mlečnih kislin in niskega laktatnega praga zelo hitro dobi muskulfiber in adijo treningi za nekaj časa.

Zato ne brinite toliko okoli pretiranega aerobnega treninga z veliko intenzivnostjo.
Tisti, ki je takih treningov sposoben SIGURNO nima problema z odvečnimi kilogrami.

LP

Meni se ne zdi uro telovadbe – pretirano. To delam z veseljem in zaradi dobrega počutja – na začetku ko sem pričela z redno telovadbo so me res bolele mišice, sedaj pa imam s tem zaenkrat mir – saj ne pretiravam. Nevem, prej ko sem hodila v srednjo šolo nisem nikoli imela zajtrkov, prvi obrok sem imela ob 9.30, nato pa še kosilo doma, kasneje pa še kakšen prigrizek. Sedaj pa se najem zjutraj, nato še imam malico v službi in kosilo, ko pridem domov, pa še po navadi kaj proti večeruj – ampak sadje. Tudi sadja prej nisem jedla – no ne tako dosti kot sedaj. Zgleda da je res problem v hrani.

Naš fitnes trener vedno pravi… 30% uspeha je trening, ostalo sta počitek in prehrana…. moram rečt, da ko sem bil “zelen” nisem verjel (verjel sem samo v trening)… zdej mu dam 100% prav =)

Gost19,

Očitno si še premlad, da bi lahko korekno ocenjeval kaj je prav in kaj ne. Še boš moral doživeti nekaj grenkih izkušenj, da boš videl, da zdaj še premalo veš in da mogoče slediš napačne vzorce.

Tudi jaz misli, da je upeh odvisen od treninga, prehrane in počitka. Samo vi, ki se ukvarjate z bildanjem pa očitno ne vidite naprej od svojega nosu in mislite, da so pravila , ki veljajo za vas zakon za vse. Zato, pišite tisto v kar se razumete in aerobne treninge prepustite tistemu. ki se znjimi ukvarja. Jaz se nisem nikoli upuščal v debate kako in koliko časa delati vaje z utežmi, če prav tudi to vem.

Za aerobni trening ne veljajo enaka pravila kot pri anaerobnem treningu.
Pri aerobnem treningu ne potrebujemo toliko počitka, če prav so treningi nekaj krat daljši, iz preprostega razloga, ker ne prihaja do zakislanosti mišic in mikro poškodb zaradi maximalnih obremenitev kot pri pretežno anaerobnem treningu. Aerobni trening se vglavnem izvaja pod laktatnim pragom. Če veš kaj to je.
Jaz nočem na tem forumu obremenjevati ljudi z takimi strokovnimi debatami. Ker za normalno izgubo teže, vzdrževanje kondicije in normalne postave niti ni potrebno. Pa ne, zaradi tega misliti, da samo Gašper nekaj ve. Tudi ostali nismo vesla sesali.

LP

Manjka ti trening z utezmi pa naj kolesar rece kar hoce.

p.s. Nismo vsi bilderji, ce svetujemo, da bos prisel do boljsih rezultatom z dviganjem utezi.

Grega,

Kolesar ne pravi, da ni potrebno delati z utežmi.
Kolesar pravi: ne strašite ljudi z aerobnim treningom.

LP

Najbrž sem res neizkušen proti tebi vem samo, da sem 8 let resno treniral šport (kateri ne bom povedal zaradi zasebnosti)… pa dobro vem, kaj je pretirana aerobna aktivnost – ko so me gonil ko cucka gor pa dol po rožniku 1 uro takorekoč brez pauze, 5x tedensko treningi z veliko laufanja, šprinti (čeprav te štejejo med anaerobno)… in tega mam dost za nekaj časa…

Brezveze, da se kregamo, nikol nisem niti reku,da je pretirana aerobna aktivnost slaba (včasih sem verjel vanjo, da je dobra – kondicijo sem mel tako kot je nikol več v življenju ne bom mel)…. odvisno kaj si želiš, odvisno kaj delaš, odvisno za kaj rabiš…

Strinjejmo se, da mora bit za uspeh oboje – aerobno, anarobno… in OPTIMALNO za to, kar si želiš…

Na zdravje pa itak misiš šele, ko si bolan =)….

Gost19,

Tokrat se popolnoma strinjam s tvojimi sklepmnimi ugotovitvami.
Na tem forumu je smisel treninga, rekreacija in ne preganjanje. Zato noben ne govori o rednem treningu, ki je včasih vprašljiv glede zagotavljanja zdravlja. Poznamo veliko mladostnikov z obrabljenimi hrustanci in podobnimi poškodbami zaradi pretiranega treninga in prevelikih obremenitev. Jaz sem tudi vse to dal skozi. Na srečo brez posledic. Vsi niso bili te sreče. Zato tudi povdarjam, da nam rekreacija mora biti v veselje in za vzdrževanje zdravlja a ne muka.

Danes, lahko vsak z malo izobrazbe in uporabo merilca srčnega utripa trenira varno, brez nevarnosti za pretreniranost. Današnji monitorja srčnega utripa so toliko komercialni, da vam pri treningu kažejo poleg utripa ali procenta obremenitve, tudi porabo kalorij in procent porabljenih kalorij iz maščob. Tako, da zelo enostavno vidite katera obremenitev je za vašo pripravljenost prava, da kurite največ maščob.
Nekdo bo takoj rekel, da te meritve niso 100% natančne. Res je, niso. Vseeno so dovolj dobra napoved za pravilno doziranje obremenitve in maksimalno porabo maščob.
Navedel bom tudi dva taka merilca, ki sta v sprejemljivem rangu cene okoli 90 – 100 eurov.

CICLO PULS CP29 (ali CP12 stara oznaka) ali HUGER Trainer Pro HR 318 OS

Oboje dobite tudi pri nas.

LP

New Report

Close