Manjši plod ali zastoj rasti
Pozdravljeni.
Ker me je ze prejsnjic zdravnica kar prestrasila, ko je omenila da moj fantek malenkost zaostaja v rasti (trebuscek) in ker je v tem tednu prijateljica rodila mrtvo puncko (v 36.tednu) pa sem brala, da se to bokj pogosto zgodi, pri zahiranih plodih, bi vas prosila ce lahko pokomentirate mere in kaj menite vi.
Naj povem da sem sigurno zanosila teden ali 10 dni kasneje kot je izracunano.
25.4. 9.5.
31 4/7 33 4/7
po uz 30 30/7 32 2/7
bpd 83 86
hc 289 291
ac 252 284
fl 61 63
teza 1640g 2024g
Zdravnica pravi da ze od morfologije naprej zaostaja za en teden po merah, kaj pravite vi na vse skupaj?
Spoštovani,
glede na povedano moram najprej razčistiti, kako mi sploh štejemo trajanje nosečnosti, da ne bi prišlo do pomote zaradi nerazumevanja te posebnosti. Nosečnost štejemo (na mednarodni ravni) od ZM dalje, čeprav vemo, da ženska dejansko zanosi 2 tedna kasneje. Kdaj ste vi dejansko zanosili nas torej nič ne zanima. Zanima nas datum prvega dneva zadnje menstruacije, potem pa do nekje 14. ali 15. tedna (običajno pri nuhalni svetlini) preverimo, če so mere ploda v skladu s tem podatkom in če so, ostane trajanje nosečnosti izračunano po ZM, če ne, pa se datum PDP prilagodi UZ meritvam. Domnevam, da je to predmet nesporazuma med vami in številkami, ki izkazujejo trajanje nosečnosti.
Če torej upoštevam, da vaša nosečnost traja toliko kot piše, potem me mere ploda kaj dosti ne motijo, čeprav so nekoliko manjše od pričakovanih. O zastoju rasti torej težko govorimo, torej plod ni v rizični skupini za domrtje.
Ja ginekologinja pravi, da bi lahko ze ob morfologiji spremenili pdp za kaksen teden… Ker sem v bistvu imela spontani splav v 7.tednu, ki se je potem nadaljeval v menstruacijo… potem pa ni bilo nobene menstruacije vec ampak sem z naslednjim mesecem zanosila . Zato pravim da bi bila zanositev kaksen teden kasneje…
Naj bi ves cas rastel po svoji krivulji.
to zadnje je najbolj pomembno. Tudi če je manjši, je ustrezna dinamika rasti pomembnejša od absolutne velikosti.
spoštovani,
vsakokrat, ko dobim takšne zapise jasno zapišem, da ni mogoče ocenjevati mer ploda, če podatki ne vsebujejo percentil, kamor je posamezna mera uvrščena glede na gestacijo (trajanje nosečnosti). Od percentile je namreč močno odvisna interpretacija izmer ploda.
praviloma je ta podatek na ekranu, ki prikazuje zbirek meritev zraven vsake meritve. Če ste dobili iztiskan originalen izvid z UZ aparata ali z njim povezanega računalnika, bi moralo biti zraven meritev, če so meritve zgolj prepisali v materinsko knjižico pač ne in se bo treba zanesti na slog razmišljanja oziroma usmeritve osebnega ginekologa. Sicer pa težko komentiram razmišljanje ginekologa glede sprožitve poroda brez lastnega uvida v dejstva o vašem plodu, ki pa vključujejo še vse kaj več kot le meritve (pretoki skozi različne žile, plodovnica, dihalni gibi, CTG itd.)
To sicer ni ta podatek, je pa vseeno več kot nič. Če je AC (obseg trebuha pri plodu) pri 36 tednih toliko kot je v povprečju pri 32 tednih, potem je to res malo in bo verjetno res smiselno v kratkem sprožit porod.
če se porod sproži ob pravem času(ne prezgodaj in ne prepozno), potem je praviloma z otrokom po rojstvu vse v redu.
Vrjetno ne je zato narocila takoj naslednji teden na ponovno kontrolo rasti in ctg. Ginekologinja mi je rekla naj bom pozorna da so gibi ploda kot po navadi. Vkolikor ga cutim manj oz.prevec da naj pridem nazaj.
Naj povdarim da ostale mere ustrezajo 35t 4d.
Je se kaj po Vasem mnenju na kaj naj bom pozorna? In pa ali lahko s cim oz.kaksno hrano pripomorem da se plod cimvec zredi?
Najlepsa hvala za Vas cas
sami na zadeve žal ne morete skoraj nič vplivati. Morda malo lahko vplivate z izključitvijo vsakršnega stresa in s počivanjem, ampak rast ploda zaradi tega ne bo nič boljša, le tveganja za zaplete se nekoliko zmanjšajo.
Pozdravljeni.
Mene pa nekaj zanima. V soboto sem naročena na sprožitev poroda. Saj plod v 14dneh ni napredoval v rasti. Zaostaja za 14 dni.
To bo zame drugi porod, prvi bil sprožem z trakcem, kar bi naj sedaj ponovili.
Zanima me, kakšna je primerjava med prvim in drugim sproženim porodom, časovno.
Hvala
Lp
Spoštovani,
praviloma je sicer sprožitev poroda v drugo krajša kot prvič, ni pa nujno. Več je težko reči, kajti vse skupaj je veliko bolj odvisno od pripravljenosti MV na porod kot od zaporednega poroda.