Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Manjši plod ali zastoj rasti

Manjši plod ali zastoj rasti

Pozdravljen g. Pušenjak

Prosim za Vaše mnenje, stara sem 28 let in to je moja 2. Nosečnost. Nosečnost poteka bp razen da naša punca že od morfologije zaostaja v rasti. Moram povedat da je tudi prva hčera zaostajala a je bila na koncu podana diagnoza manjši plod rodila se je v 41. Tedni 47 cm in 3100 g, oba z partnerjem sva manjša. V tej nosečnosti se pa skrbi kar vrstijo, pred NS mi je ginekologinja svetovala DHT, ki je dal rezultat Prosta beta hcg 4.563 MoM in PAPP-A 0.977 MoM, ker je tale rezultat po besedah ginekologinje zelo spremenil stanje nuhalne – na tveganje za trisomy 21 1:1679 sva se z partnerjem odločila za nifty test, na katerem so vsa tveganja zelo nizka. Sedaj me skrbijo mere naše punčke po zadnjem izvidu, ki sem ga prejela na dom. Sprejeta sem bila namreč v ARN zaradi suma zastoja rasti. Naj Vam kot prvo napišem vse mere:
UZ morfologija
GA 22w6d
BPD 5.00
HC 19,62
AC 17,94
FL 4.13

OTT 541g

Plodovnice normalno, vse ostalo normalno.

UZ kontrola rasti

GA 31w0d
BPD 71.0
HC 26.52
AC 26.23
FL 60.8

OTT 1575 g

Pretoki ok, plodovnice normalno, med pregledom vidni številni gibi in dihalni gibi.

UZ – ARN
GA 35w4d
BDP 8.26
HC 28.3
AC 28.42
FL 74.79

OTT 2432 g

CTG reaktiven, variabilen, prepričljiv, vidni številni gibi, frekv. 150

Plodovnice dovolj.

Najbolj me je šokiral obseg glavice. Naročena sem ponovno čez en teden in me ubija od strahu. Na uz niso posvečali pozornosti HC, le za trebušček so mi omenili da zaostaja. Prosim za Vašo interpretacijo mer.

Lp

Martina

Spoštovani,
ob morfologiji so bile prav vse mere povsem normalne, razen BPD, ki pa ni merodajna za velikost glavice. Pri 32 tednih so bile mere za 2 tedna za povprečjem, oboje, tako HC kot AC in pri 35 tednih se zaostajanje ni povečalo ampak je bilo približno enako, kar kaže na rast po lastni rastni krivulji in ob spremljajočih ostalih parametrih, (plodovnica, gibanje, CTG, pretoki) ni pretirano zaskrbljujoče. Mogoče bi se meritve še 1x ponovile zgolj za kontrolo meritev, saj vemo, da so tudi meritve včasih subjektivne, ampak, če bo obseg glavice ob terminu dosegel 30 cm (300mm), ne bi smeli razmišljati o premajhni glavici. Mogoče še spol ploda? Deklice imajo v povprečju nekoliko manjše glavice in tudi sicer so malo manjše.


Hvala za Vaš odgovor. Ponovno pričakujemo punčko. Me pa zanima naslednje, zakaj se meritvam HC ne posveča prave pozornosti? Velikokrat namreč opažam, da ginekologi tega ne merijo npr. v moji prvi nosečnosti mi osebna ginekologinja nikdar ni izmerila HC in so pod rubriko vsa polja prazna, pravtako pri parih znankah.

na to vprašanje pa ne znam odgovoriti. Ne bi vedel. Mogoče se ginekologu zdi tistih 10 sekund časa, ki ga potrebuje za to meritev potrata časa? Mogoče se ne zaveda, da je obseg glavice za oceno velikosti glave in oceno teže pomembnejši od prečnega premera, ki je zaradi različne oblike glavic ranljiv in omejeno točen podatek? Bi bilo treba vprašati tistega, ki te meritve ne izvaja.


Lp v 28tednu nosečnosti sem bila zaradi kriticnega krajšanja MV(v 3dneh), na 15mm,bila hospitalizirana v ljubljani v porodnišnici. (Pred hospitalizacijo se je tamala redila po svoji krivulji in zaostajala za 1t. Vse bp. Nuhalna super, morfologija super.)
Dobila injekcijo za pljuča otroka in antibiotike za vaginalno bakterijo. Po 1tednu se je MV povečal na 26mm.
Bila odpuscena. Strog počitek,mirovanje in brez SPOLNIH odnosov.
Ocena rasti ploda pri dr. Šajina
BPD- 70,5MM
HC- 262,8MM
AC- 234MM
FEMUR- 53,9MM
HC/AC- 1,12
TEZA: 1179g vse v normalah.
Čez 3tedne v 31t3d pregled pri svojem ginekologu.
Vidi kalcinacijo na posteljici in oceni placenta grade 1. Tudi plod v zaostanku za 2tedna. Teža 1495g
Čez 1teden v 32t3d zaradi krcev vso noč me obdržijo v bolnici.
UZ pokaže kalcinacijo..grade 3.
Gibi+ dihanje +
CL- 235MM
AF-11
Ri- 0,75
Pi- 1,37
BIP-78MM
HC- 286MM
AC- 260MM
TEŽA-:1500g-1660g
ACM: Ri-0,86 Pi-2,04
Zanima me vaše mnenje, kakšna se vam zdi pretocnost, kako lahko sama kaj naredim, kako vem da se ona počuti vredo,kljub gibom? Kako vem da ni v distresu ali da ji ne manjka hrane in kisika?
Ctgmi niso komentirali ampak je pulz nekoliko povišan. V lj pri meritvi ctg,je bil okoli 130/140
Zdaj pa150/160
Hvala vam za odgovor. Lp janci

Spoštovani,
vaša zgodba je zelo tipična, glavna rdeča nit skozi njo pa je strah. Najprej so se prestrašili zdravniki, zdaj se bojite vi.
Pravite, da se vam je v 28. tednu v 3 dneh MV domnevno skrajšal na 15 mm? V tem stavku ste povedali bistveno. Kot prvo kot kratek MV velja MV, ki je pred 24. tednom krajši od 15 mm. Ali opazite razliko? Nekdo je torej kot grožnjo ocenil stanje, ki te še ne pomeni. Za vsak slučaj. In ta “za vsak slučaj” smo zdravili s čim? S steroidi (tudi za vsak slučaj). Da bi, če bi se bil otrok rodil v naslednjem tednu, imel čim bolj zrela pljuča pripravljena na dihanje. Ampak… skrb je bila izrazito pretirana, ker pri 15mm dolgem MV ni nobene panike in bi brez zadržkov lahko počakali vsaj z zdravljenjem, saj se MV ne odpre kar čez noč ali izjemno, izjemno redko. Če so vas iz strahu že hospitalizirali, kar nima stranskih učinkov, pa steroidi te imajo. So sicer manj pomembni ampak lahko, kot pri vas, vnaprej povzročajo zmedo pri ocenjevanju plodove rasti. S tem, ko se sproži proces dozorevanja pljuč se hkrati sproži proces spreminjanja presnove v mnogih drugih organih in plod lahko močno upočasni rast. Na srečo učinek zdravila popusti v 1 tednu do 10 dneh, ampak vaš plod je bil že itak za 1 (nepomemben) teden za svojim idealom. Če k temu tednu prištejemo še 1 teden ali 10 dni, pa dobimo že +2 tedna zaostanka za idealom za gestacijo, kar lahko zdravnikom povzroča preglavice pri oceni ali je to bolezensko ali ne. Jaz mislim, da majhnost vašega ploda in kalciniranost posteljice ni nič drugega kot kombinacija itak malo manjšega ploda (genetsko) + učinek steroidov. Plod je torej povsem v redu, le da je manjši za 2 tedna. Vsaj za enkrat torej ni razlogov za pretirane skrbi.


Pozdravljeni.
Prosim za vase mnenje. Tretja nosecnost, gestacijski diabetes, spol deklica.
Na morfologiji so opazili, da ima otrok enostranski ekvinovarus (ga ima tudi drugi otrok), hkrati pa so tudi mere otroka precej majhne.

GA 21 2/7
BDP 44
HC 173
AC 146
FL 31
vse ostalo prisotno.

GA 24 4/7
BPD 56
HC 206
AC 180
FL 40
OTT 544g
RI 0,67

UZ pregled v porodnisnici
GA 28 3/7
BPD 66
HC 253
AC 239
FL 52
OTT 1150g
RI 0,66

Hkrati imam se eno vprasanje, ki me nekoliko skrbi.
Torej, prva deklica se je rodila nekje normalnih mer, po porodu nekoliko zlatenicna, vendar ne za pod lucko.
Drugi otrok, decek, enostranski ekvinovarus, manjsih mer, zlatenica ob prihodu domov, diagnoza v ped. bolnisnici hemoliticna bolezen otroka, zdravljenje pod lucko.

Neonatologinja je takrat dejala, da je lahko z vsako naslednjo nosecnostjo stanje hujse. Moje vprasanje pa je ali so mozne manjse mere otroka, kot posledica hemoliticne bolezni, ki se ze dogaja in bi bila potrebna druga obravnava?

Sem namrec nekoliko zmedena, saj ob omembi tega ginekologom dobivam predvsem nekoliko zmedene odgovore, da je to mozno le ce bi bil ICT pozitiven, pa ni.

Hvala za odgovor.

Pozdravljeni!

Trenutno sem noseca 21 tednov in 6 dni.
Ze pred dvema mesecema so se mi pojavile tezave s prebavo (izmenjava zaprtja in drisk) ter bolecine v levem delu trebuha spodaj. Posledicno sem malenkost shujsala, vendar mi je v zadnjem mesecu vseeno kocno uspelo pridobiti tri kilograme in sem trenutno na plus 1 kg teze pred zanositvijo. Pred mesecem so mi opravili tudi UZ trebuha, ki je pokazal hipoehogeno steno sigme na levi strani, formiranje hipoehogene neprekrvavljene formacije, kaze na divertikel. Prebavo sem si v zadnjem mesecu uredila, bolecine levo pa so se vedno prisotne. Zaradi omenjenih tezav sem bila napotena tudi na preglede v Porodnisnico Ljubljana. V skrbi pa so me spravile meritve ploda. Predvsem obseg trebuscka pri deklici, ki je pri vsaki meritvi manjsi (res je, da gre za tri razlicne UZ aparate in dva razlicna zdravnika). Danes je sicer ginekolog rekel, da naj bi bilo vse vredu tudi glede tega obsega trebuscka, pa vendar me zanima, ali lahko to vseeno predstavlja kaksne tezave pri rasti in razvoju ploda? Naj se omenim, da sem opravila Nifty (rezultati: nizko tveganje).

1. meritev v Porodnisnici Lj, 19t 4 dni:
BPD 42,8 mm
OFD 60,8 mm
HC 165,6 mm
AC 158,0 mm
Femur 31,4 mm
HC/AC 1,05

Naslednji UZ pregled je bila morfologija pri osebnem ginekologu, 20 t 6 dni:

BPD: 44,5 mm
HC: 174,8 mm
AC: 156,9 mm
Femur: 33,9 mm
Morfologija sicer super, vse brez vidnih nepravilnosti.

Danes pa sem imela po tednu dni, torej v 21t in 6 dni, morfologijo se v Porodnisnici Ljubljana. Sama morfologija sicer ponovno super, brez vidnih nepravilnosti, naj pa bi bila rast deklice na spodnji meji:

BPD: 46,3 mm
OFD: 68,6 mm
HC: 186,3 mm
Cerebellum tr 21,8 mm
AC: 152,5 mm
Femur: 35,9 mm
HC/AC: 1,22

Vp: 4,6 mm
CM: 3,2 mm

Zahvaljujem se vam za vas cas in odgovor!

Spoštovani,
hemolitična bolezen ne povzroča manjših mer. V kolikor bi bil plod pomembno anemičen, bi celo močno povečal jetra in vranico, kar bi plodu močno povečal obseg trebuha, opazilo bi se kopičenje tekočine v votlih prostorih in pod kožo (hidrops) in spremenjeni bi bili pretoki skozi različne žile pri plodu. Pri neskladju v osnovnih krvnih skupinah v času pred rojstvom nikoli ne pride do značilne, klinično pomembne anemije pri plodu ampak se ta razvije šele po rojstvu.


Spoštovani,
predvsem ste imeli UZ preiskave preblizu skupaj, če upoštevamo pa še dejstvo dveh zdravnikov na 3 aparatih, dobimo pa še večje sipanje. Jaz se z razlikami v meritvah za enkrat ne bi obremenjeval, ker so odstopanja neznačilna. Najmanjša časovna razlika med dvema UZ preiskavama, ki bi zaznale razlike na istem aparatu in pri istem preiskovalcu, je 14 dni, tako kot pri vas pa vsaj 3 tedne. Pri vas pa je med prvo in zadnjo preiskavo le 16 dni.


Spoštovani,

hvala za vaš hiter odgovor. Včasih nam, žal, kakšna dodatna preiskava ne olajša vsega skupaj, ampak le povzroči nepotrebne skrbi. Če lahko, samo še kratko vprašanje, je sicer sploh mogoče, da zelo živahen plod, ki glede na ostale meritve raste, “shujša” v trebušček v maternici?

Lep pozdrav!

malo verjetno


Lepo pozdravljeni. Noseca sem 24/0  s pdp 24.3. 2022.

Od zacetka nosecnosti je plod ustrezal meritvam.

Pri 15/6 so bile meritve:

Bpd: 3.09

Hc: 11.27

Ac: 9.37

Fl: 1.8

Na samoplacniski morfologiji ki sem jo opravila pri 20/6 so bile meritve naslednje:

Bpd: 45.1

Hc: 171.9

Ac: 152.3

Fl:33

Cereb/hill: 2.17 cm

 

Na redni morfologiji so bile meritve naslednje:

Bpd: 52

Hc: 193

Ac: 178

Fl: 38

Ginekolog je rekel da so na srcu sence da so izstopisca zil prevec skupaj in da je zastoj v rasti.  Poslal me je v porodnisnico v apn kjer naj bi se odlocili kako naprej ce naprej. Ker nisem vedela na cem sem sem sla samoplacnisko zopet na pregled. Vem prevec meritev ampak mogla sem vedet vsaj glede srca…

Meritve so bile: (23/4)

bpd: 5.41

Ofd: 7.60, 7.67, 7.53

hc:20.70, 20.79, 20.60

ac: 17.49

fl: 3.9

hl: 3.8

Cereb hill: 2.55

vp: 7.43

danes pri 24/0 v apn porodnisnice pa so bile naslednje meritve:

Bpd: 55

Ofd: 70.6

Hc: 199

Cerebellum: 22.7

Ac: 185.3

Femur: 40.2

Hc/ac: 1.07

 

Mi lahko proooosim poveste na cem sploh sem v tej nosecnosti? Pocurim se kot bi bila noseca prvic in nihce mi ne da nobene obrazlozitve ali je to sploh v mejah ali ni… naaaajlepsa hvala!!!

Spoštovani,

že večkrat sem zapisal, da mere ploda v bistvu niso mere ploda, ampak njegove UZ slike, ta pa ima relativno veliko stopnjo napake, tudi do 10%, odvisno od UZ aparata, od preiskovalca, od nosečnice, od količine plodovnice in od ploda. Vse zapisane mere so torej znotraj okvira normale, sicer bi vas najmanj v porodnišnici že začeli obravnavati kot problem. Pomembno je, da je bila preverjena morfologija in če ta ni problematična (omenjate plodovo srce???), potem se umirite in nehajte tavati od enega preiskovalca do drugega, ker sicer boste predvsem “na stroških”.


Pozdravljeni!

Najlepsa vam hvala za odgovor. Ne,  srce in ostali organi so popoooolnoma ok.

Le osebni ginekolog je na podlagi meritev postavil diagnozo iugr in slab razvoj ploda zile na srcu preskupaj in senca na srcu. Kar se tice morfologije je bilo to na samoplacniskem uz in v apn ovrzeno je plod zdrav in zenskega spola. Le premajhen. Predvsem glavica.

Svetujejo kontrole.

Naceloma so mere potem se v okviru normalnosti?

Hvala vam 💗

ne odstopajo toliko, da bi to za enkrat bil problem. Seveda ob odstopanju načrtujemo še kontrole in domnevam, da boste v doglednem času spet na UZ, da se preveri dinamika rasti ploda.


Pozdravljeni!

Najlepse se vam zahvaljujem za pretekle odgovore, se vam pa javljam z dodatnima meritvama ce bi lahko pokomentirali…

 

23.12.21- 27/0

bpd: 67

hc: 247

ac: 224

fl: 47

ocena teze: 940g

 

 

ter danes, 14.01.22 30/1

bpd: 75,4

hc: 265,6

ac: 228,5 ter druga meritev 244,2

fl: 57,4

plod je zenskega spola.

 

najlepsa hvala in lp

imam občutek, da zadnje meritve niso bile natančne. Če so natančne pa nakazujejo zastoj v rasti. Kaj več težko rečem, ker karkoli rečem na meritve, ki morda niso dovolj skrbno opravljene, je 2kr neki” in zgolj povzroča nesmiselno anksioznost.


Pozdravljeni.

hvala za odgovor. Lahko pridem k vam na kontrolo rasti? Hvala in lp

lahko. V tem primeru pokličite 051 321224 in dobite termin za v torek popoldne.


New Report

Close