Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja lymska borelioza?

lymska borelioza?

Spoštovani, okužbo z Lyme boreliozo se v nosečnosti, (in kadarkoli sicer), seveda zdravi. Pri čemer morate vedeti, da se da pozdraviti okužbo, ne da pa se “pozdraviti okvar”, če so le te ZARADI kronične okužbe že nastopile. Kot rečeno, edino smiselno se mi zdi, da diagnostiko pelje vaš izbrani zdravnik.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Ja. Sem se dogovorila, da bom v pon dala kri in v roku treh dni izvedela. Torej so posledice trajne verjetno ampak posledice ne morekjo vplivati na plod? V smislu mravljincenja torej parestezij? Samo aktivna okuzba se zdravi, ne? Zelo.me skrbi, da bi mogla na splav zaradi tega.

Zelo me jezi, da jamram o teh simptomih od konca aprila pa me na ta pregled noben ni dal�

Ne sklepajte prehitro.
Kot prvo menim, da mravljinčenje in vibracije nimata prav veliko povezac z Lyme boreliozo, bolj je iskati v smeri vratne hrbtenice, nevroloških obolenj, in, sveda, same nosečnosti (čeprav se je stanje pojavilo že prej).
Kot drugo, če bi se vendarle ugotovilo ali menilo, da gre za zagon Lyme okužbe, se le to zdravi z antibiotiki. O splavu ni nobenega govora, se pa nosečnico, pri kateri je odkrita borelijska okužba, seveda, posebej spremlja.

Spoštovani. Hvala za odgovor. Se vam opravičujem, ker bom malo daljši sestavek napisala, bi vas pa prosila za mnenje. Vem, da ni vaše področje, ampak mi boste mogoče lahko potem povedali ali je vseeno možna borelija ali bolj kaj drugega. Sama sicer menim, da gre za neke vrste nevropatijo, senzorično, glede na to, da se gre za čudne občutke po koži, torej , vibracije. Sem pa brala, da je to lahko povzročeno zaradi kakih infekcij, tudi borelioze. Z marcem sem začela z delom v vrtcu, bila sem večinoma prehlajena (respiratorni infekti). Nato sem pa imela en pregled, in sicerko ti v žilo vbrizgajo en ml zraka pomešanega z 9ml fiziološke. Isti dan sem še imela boleče grlo in tudi isti dan sem oddala kri (samoplačniško) za antikardiolipinska protitelesa. Imela sem res srednje povišana acl protitelesa, ampak potem drugič ob ponovnem odvzemu sem imela le blago povišana, zato revmatolog meni, da je lahko bila to posledica kake viroze, infekcije. En dan po tej preiskavi, ko ti v žilo vbrizgajo fiziološko z zrakom, sem imela sprva vidno avro (kot migrensko, imam tudi migrene z avro, sicer redko), nato pa vsakih par dni nek nevrološki simptom. Sploh občutek nemira, nisem mogla pri miru sedeti, grozen strah, palpitacije, bledica, potenje, peklo me je v prsih in hrbtu ter rokah, občutek tesnobe (močne tesnobe, ne kot običajno pri anskioznosti), suh kašelj. To je trajalo par dni. Na pregledih rtg pljuč, kri, ekg, spirometrija, vse bilo bp. Imela sem tudi parkrat meglen vid, vrtoglavico, ki je trajala par ur in glavobol. V glavnem nevrološki znaki in tudi znaki, da nekaj ni vredu ali s srcem ali s pljuči. To vse skupaj je trajalo kake tri tedne od pričetka simptomov. Nato so se pa umirili ti simptomi, začelo pa se je drevenenje sprva v prstih nog, nato pa vse gor do stegen, čez dva tedna že na hrbtu in zadjem delu glave. Izgubila sem tudi menstruacijo tisti mesec. To drevenenje oziroma vibracije so bile kar močno občutne, sploh npr. ob dotikanju nog s podlago, kot notranje tresenje, vibriranje, kot da je koža občutljiva. Prvi znaki so se pojavili 15.4., drevenenje okrog 10.5., vedno pa je bilo prisotno občasno tiščanje v prsnem košu ampak nikoli tako močno kot na začetku, ko sem imela take znake pljućne embolije. Občasno sem občutila palpitacije, ali da mi je hitro bilo srce, ali pa kot bolj močen utrip, ekstrasistola, ampak to se mi je vse dogajalo tudi prej, mogoče malo manj občutno ali pa nisem polagala tolikšne pozornosti, zato sem menila, da je to stres. Torej od 10.5. do danes še to drevenenje oziroma vibracije trajajo, ampak dosti manj intenzivno, včasih sploh ve ne občutim se mi zdi, kot da je odvisno od dneva tudi. Imela sem tudi d dimer povišan, sama sem si dala preveriti, okrog 10.junija, bil je 5000, ampak drugih znakov razen občasne tesnobe in bolečnine v rebru ob premikanju, ni bilo. Nato so preverili d dimer in na podlagi padanja dimera, so rekli, da je pljučna embolija malovrjetna. Tudi ct angiografijo sem imela, ampak to takrat, ko več nisem čutila bolečine v rebru (22.junija). Zdravniki so rekli, da je sicer možno, da je prišlo prvič (torej takoj po preiskavi) do embolije, ki je bila povzročena z mehurčki, zato ti znaki pljučne embolije in čudni nevrološki znaki. Ni mi pa sicer jasno, da če bi že povzročili mehurčki neko embolijo, da bi trajala simptomatika 3 tedne, saj kolikor vem se mehurčki hitro absorbirajo, ne?
No, poleg drevenenja sem imela še trzanje mišic po telesu, bilo moteče. Nato je to prenehalo nekje v začetku junija. Na koncu junija sem opravila še mr glave, vratu, emg vse bil obp. Kri za ščitnico, minerale bp. Okrog 10.julija sem izvedela za nosečnost, te vibracije so bile manj občutne, ampak se je pa pojavilo drevenenje samo od sebe na različnih delih telesa. Npr. okrog gležnja, prst na roki, prst na nogi, na eni strani ust, zatilju, okrog trebuha, na stegnu … trajalo par sekund, nato izginilo, ampak se večkrat (pogosto) v dnevu ponovilo. Občasno sem občutila tudi pikanje po koži, kot da bi te z iglo pikal, ampak ne močno. So pa simptomi velikooo manj izraziti. Nevrolog je rekel, da je to psiha in mogoče res neka okvara zaradi mehurčkov (od tiste preiskave), ampak da taka poškodba ne pušča trajnih posledic. Zdaj pa ne vem, borelija je tudi opcija, a ne? Ko ste napisali, da lahko sama nosečnost povzroča take težave v smislu drevenenja, je to mogoče hormonsko*
Najlepša hvala za odgovor.

Aja, je pri aktivni okužbi z boreliozo povišan crp in sedimentacija* Kronično borelizozo se zdravi?

Spoštovani, pri akutni boreliozi CRP in sedimentacija običajno nista povišana. Kronično okužbo se prav tako zdravi z antibiotiki.

Spoštovani, glede na to, kar ste zapisali, se mi zdi borelijska okužba zelo malo verjetna. Zelo težko pa ocenjujem, kaj se, oz. se je dogajalo. Možno je, da je zadevo sprožila okužba, morda enteroviroza, (ki so v vrtcih zelo pogoste okužbe), ki bi jo lahko povezovali s palpitacijami, znaki nevrološke narave, bolečinami v grlu, ipd.
Možno je, da znake močneje zaznavate, kot ste jih prej, ste nanje bolj pozorni, se jih nak način “ustrašite”, reagirate ob tem panično, prehitro dihate, posledice tega so motnje občutkov ob napadu, mravljinčenje, vibracije (skratka psihogena reakcija).
Možno je, da so virusne okužbe v marcu sprožile neko avtoimunsko dogajanje, ki pa se je zaradi nosečnosti umirilo (saj v nosečnosti telo ščiti plod – torej nosečnost samo, in se avtoimunske bolezni pogosto umirijo).
Preveriti bi bilo tudi raven vitamina D – ki vpliva na presnovo kalcija in fosforja ( v kolikor prihaja do pomanjkanja, so možni mišični krči, motnje občutka).
Niste tudi napisali, na kakšno preiskavo, in predvsem, s kakšnim namenom, ste izvajali vbrizgavanje fiziološke in zraka, ki jo opisujete???
Menim, da je smiselno predvsem nekoliko počakati in opazovati, kako (in če sploh) se bo zadeva razvijala. Kar se nosečnosti tiče: prihaja do vrtoglavic, drevenjenja, mravljinčenja, zaradi spremembe prepustnosti žilja, nižjega krvnega pritiska, in tovrstne znake nosečnice lar pogosto navajalo.

Hvala za odgovor. Mogoce imam res te znake zaradi nosecnosti. Panicna sem, ze po naravi anksiozna in zaskrbljena za bolezni. Odkrivali so ali imam odprto ovalno okno ali ne, ugotovili da vrjetno imam ampak da ni to nic takega, saj ima to četrtina ljudi in ne povzroca trenutno nobenih tezav. Sama od sebe.sem sla.na.tako preiskavo, samoplačniško… Tcd po valsalvi. Torej mozno je, da je od preiskave ali pa kak virus, ki je povzrocil tako stanje. Sklepam pa, da ce je stanje zdaj boljse .je to zaradi nosecnosti. Po porodu pa se lahko zelo poslabsa. Ce je to zaradi preiskave potem verjetno slabše be more.biti, daj vzroka vec ni, ce pa je kaj avtoimunskega potem pa. Ali.mogoce veste, ce se.nevropatije lahko tudi zdravijo, ce so povzrocene zaradi avtoimunakih bolezni? Vem da ozdravljivo ni ampak da vsaj lahko.normalno zivis in da ne umres?
Kako pa si lahko testiram za vitamin d?
Sva malo zasli ampak vseeno hvaal.

Spoštovani, vaši nadaljnji opisi dogajanja vseeno govorijo za to, da so vaše težave v veliki meri povezane z vašo psiho in načinom doživljanja/ sprejemanja/ tolmačenja le-teh.
Nevropatije obravnavamo glede na vzrok nastanka (ali potencialnega vzroka); v kolikor vzroka ne najdemo, oz. ne poznamo, jih zdravimo simptomatsko.
Koncentracijo vitamina D v krvi se opravi s preprostim laboratorijskim testom krvi. Možno je tudi samoplačniško testiranje, izvide pa mora obvezno tolmačiti zdravnik.
Še nekaj: stalno izvajanje preiskav, kar tako, če nimate težav (govorim za vaš morebitni foramen ovale), je popolnoma brezveze, oz. nesmiselno. Svetujem vam, da se poleg vsega usmerite na iskanje vzrokov vaše stalne zaskrbljenosti. V prihodnosti vas čakajo nove življenjske okoliščine z malim bitjem in zato je prav, da razčistite tisto, kar vam ne da miru. Lepo vas pozdravljam in vam želim vse dobro.

Res je, težav s srcem nisem imela, le občasne palpitacije ampak le, ko sem bila pod stresom ali sem se zelo najedla 🙂 … S topreiskavo sem si nakopala kup psihičnih problemov. V bistvu že vem zakaj bežim v neke bolezni, ampak ne vem kako naj to spremenim. Imam že termin pri psihoterapevtki. No, ker pač imam te težave konstantne, kar se tiče parestezij, bom opravila test za boreliozo in d vitamin. Če je pa res nevropatija, ali se da s tem tudi živeti ali je smrtno nevarno?
Hvala za želje, enako vam:)

Spoštovani, takle pristop, ki ga opisujete danes, je odličen. O nevropatijah (na splošno), nima smisla razpravljati, ker na splošno ni enoznačnega odgovora. (Preprosto rečeno -to ni ena bolezen, ampak sindrom=skupek simptomov z različnimi vzroki). Zaenkrat pri vas o nevropatiji sploj ni mogoče govoriti.

Hvala za odgovor. Veste.mogoce ali ponovna.viroza lahko povzroci se hujse stanje, ce gre za nevropatijo, ki jo je povzrocilav viroza?

Spoštovani, stvari niso tako enostavne. Pri nekaterih povzročiteljih, kjer vemo, da so specifične molekule povzročitelja lahko povezane tudi z avtoimunskim odgovorom, da, pri drugih ne.

Hvala za odgovor. Konec januarja.sem.imela.trebusno virozo. Okrog.desetega aprila pa.virozo.z nahodom in grlobolom. Ampak.trebusna je predalec nazaj, da bi aprila kajj povzrocila, ne? Zdravila pa.ni za to, torej.nikakor ne mores.vplivati.na izid ce.zbolis zarad viroze in je posledica.avtoimunska bolezen. Ce prav.razumem..vas pa ne bom vec.obremenjevala, niti ni vase področje.

Spoštovani, avtoimunski procesi nastopijo par tednov do mesecev po okužbi; oz, bolje rečeno – v povezavi z neko okužbo. Res je, povsem nesmiselno je premišljevati, kakšne vrste okužb ste vse preboleli, ker je to povsem nepomembno.

Aja, hvala za odgovor. Torej je povsem možno, da je kriva trebušna viroza, ki sem jo prebolela konec januarja. Naj povem, da sem imela tudi titer povišan (aprila) antikardiolipinskih protiteles (24, lahko je 12), zdaj pa je le še res blago povišan (13, lahko je pa 12). Mene namreč skrbi, da b iprišlo do napredovanja, odpovedi kakih organov zaradi tega, će gre za nevropatijo. Jaz pa moram biti trdna in pri sebi, da bom skrbela za dojenčka.

Zivjo,
Pred dvema dnevoma zem zadaj na stegnu opazla krogast madez, klopa sicer nisem vidla da bi ga imela ampak sem se takoj spomnila na boreliozo, v krogu ni nobenega rdecega ali belega “madeza” kot je znacilno pri boreliozi, je samo zdaj ze rjavkast krog. Bi to lahko bila borelioza? Naj grem k zdravniku?

Spostovani, zdravniki vidijo veliko Lymskih eritemov. Glede na mesto in opis vam toplo priporocam, da izpuscaj pokazete zdravniku. In to cim prej, da se bo se kaj videlo.

Spostovani, zdravniki vidijo veliko Lymskih eritemov. Glede na mesto in opis vam toplo priporocam, da izpuscaj pokazete zdravniku. In to cim prej, da se bo se kaj videlo.

New Report

Close