Lulanje
Leo pozdravljeni.
Rabila bi nasvet glede naše ga 2,5-letnika, ki ima specifičen problem. Že čisto od malega zgleda njegovo lulanje tako, da se mu urin zadrži pod kožico lulčka, in ne steče ven. Če sem pravi trenutek odvila plenico se je videlo to v velikost skoraj teniške žogice. Celo težko sem sploh našla mesto kje pritisniti, da se kožica na lulčku toliko razpre, da se urin sprosti. Najina pediatrinja je rekla, da ima res specifično, spodnji del kožice je zelo na kratko in na tesno, na zgornji strani lulčka pa ima zelo debelo kožico, ko jo potegneš dol. Nasploh ima nekako spodnji del trebuščka, se pravi tam kjer prehaja v spolovilo tako nekako malo več maščevja, da je lulček nekako potegnjen not. Težko razložim. Ne gre za deformacijo, ampak dejansko je nekako potegnjen not, šele ko z roko pritisneš navzdol, da bi mu povlekel dol kožico, takrat vidiš lulček izstopi. Sama zadeva z izgledm ni moteča, moteče je to, da urin ne gre ven, sklepam da je povezano.
Skratka, že pred dopolnjenim enim letom sva obiskla urologa, ker mu je tudi kožica šla dol zelo na tesno, in ta je skočil v zrak, ko je videl kako zgleda ta urinska žogica. Predpisal mu je kremico za tanjšanje kožice, da bi potem urin lahko normal stekel ven. Naslenji obisk sva po priporočilu pediatrinje opravila pri drugem urologu, ker dela z otroki. Takrat je mojemu fantku kožica šla lepo dol, zato tega novega urologa ni zanimalo, kak problem sva imela. Tudi ko sem mu pokazala fotografijo, kako zadeva izgleda, je rekel da je ključno samo to, da gre kožica dol.
Jaz dejansko nisem vedela, ali se mojemu fantku urin vedno tako nabere podkožo, ali samo včasih, ker je nosil pleničke. Ko je postajal večji, sem ga začela opazovati, kako včasih menca, kot da ga tišči lulat. Vedno je rekel da ne. Sedaj ko je dopolnil dve in pol sva začela z odvajanjem od plenice in spet opažam, da se mu urin vedno nabere pod kožico. Iz tega sklepam, da je predhodno mencanje, ko je še imel pleničko, pomenilo da si je hotel stisnit ta urin ven. Torej, ko se sedaj polula, se urin tam ustavi. Kot da je kožica tako zavita, da ne steče ven.
Ne vem če bova sploh lahko prišla do točke, ko bo povedal da ga lulat, ker sedaj se, kakor izgleda, itak vedno preden mi reče da ga lulat, že polula, samo urin se zadrži, zaradi kožice. Se pravi pove šele potem ko začne kapljati. Sploh ne več če bo na tak način razumel, kdaj ga lulat, ker ima dodatno varnostno zaporo, če se tako izrazim, in tudi če se polula, gre najprej po kapljah, šele nato v curku, ki je usmerjen nazaj, v bistvo spoh ni curek, ker je tako pod pritiskom teče nazaj ob koži.
Se opravičujem za dolgo razlago, ampak drugače je težko razumeti situacijo. Rada bi dodatno mnenje.
Hvala,
Martina
Pregled pri urologu s slikami je zelo potreben. Naročite se morda v Ljubljani pri otroškem urologu, to zagotovo ni povsem nekaj običajnega.