Najdi forum

Luknja v srcu

Bi mogoče lahko dobila informacije na podlagi vaših izkušenj, po koliko letih se v povprečju giblje menjava ? Vem da so ugibanja nehvaležna in nekaj na pamet se naj nebi odgovarjalo, pa vseeno.

Lp

Ne, na pamet nima smisla.

Upoštevajte nasvet iz prejšnega maila.

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

Pozdravljeni,

Zanima me, če lahko kardiolog za umetno aortno zaklopko napise “morfolosko normalna aortna zaklopka” ?

Lp

Skoraj prepričan sem, da je šlo za lapsus.

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

Spoštovani,

Aha, torej se “ morfoloska normalna aortna zaklopka” ne piše pri vstavljeni umetni aortni zaklopki.

Hvala lepa za odgovor

Spoštovani,

Otrok je v starosti 7 let bil operiran zaradi luknjice (vsd) tik pod aortno zaklopko. Defekt je bil restrektiven, zaprli si ga s teflonsko krpico. Napaka je bila v celoti odpravljena, se pravi ni rezidualnega defekta že približno 10 let. Zanima me, kaj se je oz. se bo zgodilo s krpico na dolgi rok ? Ali lahko kako odpade iz mesta kjer je trenutno in bo povzročala težave ?

Lepo bi vas prosil za pojasnilo.
Lp

Lahko ste brez skrbi. Krpica se je vrasla v srce, postala del njega, zaradi nje ne bo imel fant nobenih težav.

Pozdravljeni,

Se pravi, da se je krpica v tem subaortnem predelu srca vrasla v septum in ni variante, da bi kdaj izpadla ?

Lp

Ne morem verjeti!

Sem napisal kaj drugega?

Hvala lepa za informacije.

Lp

Objava čaka odobritev

Spoštovani,

Napisanega ne razumem najbolje.

ASD velikosti 3-4 mm je majhen, mali verjetno se zdi, da bi otrok kadar koli potreboval zapiranje, vsekakor pa se z odločitvijo nikamor ne mudi, saj tak defekt v tej starosti ne povzroča nobenih težav.

Absolutno ne razumem priporočila glede profilakse bakterijskega endokarditisa. ASD namreč ne spada med stanja, pri katerih se priporoča profilaksa bakterijskega endokarditisa.

Lep pozdrav,

Ta anonimnež, ki vsm je odgovoril, sem jaz.

Malo se lovim v novem www okolju. Se opravičujem.

Samo Vesel

Objava čaka odobritev

Spoštovani,

1. Niti slučajno ne drži, da je potrebno vse defekte, ki se ne zaprejo sami, zapirati. Po opisu je defekt tako majhen, da se zdi malo verjetno, da bo zapiranje kadar koli potrebno. Zapirajo se samo hemodinamsko pomembni defekti, majhni se pustijo pri miru.

2. Navodilo glede potrebi po profilaksi bakterijskega endokarditisa, če je msjhen ASD vse, kar otrok ima, odraža neznanje tistega, ki vam je to svetoval. Žal mi je, da zveni grobo, lepše tega ne znam povedati.

3. V isto kategorijo uvrščam tudi navajanje gradienta med preddvoroma.

4. Svetujem, da kontrolo opravite pri pediatričnem kardiologu, ki vam bo, glede na ugotovitve, korektno svetoval.

Lep pozdrav,

Samo Vesel

Objava čaka odobritev

New Report

Close