Luknja v srcu
Ne, na pamet nima smisla.
Upoštevajte nasvet iz prejšnega maila.
Skoraj prepričan sem, da je šlo za lapsus.
Spoštovani,
Otrok je v starosti 7 let bil operiran zaradi luknjice (vsd) tik pod aortno zaklopko. Defekt je bil restrektiven, zaprli si ga s teflonsko krpico. Napaka je bila v celoti odpravljena, se pravi ni rezidualnega defekta že približno 10 let. Zanima me, kaj se je oz. se bo zgodilo s krpico na dolgi rok ? Ali lahko kako odpade iz mesta kjer je trenutno in bo povzročala težave ?
Lepo bi vas prosil za pojasnilo.
Lp
Lahko ste brez skrbi. Krpica se je vrasla v srce, postala del njega, zaradi nje ne bo imel fant nobenih težav.
Ne morem verjeti!
Sem napisal kaj drugega?
Spoštovani,
Napisanega ne razumem najbolje.
ASD velikosti 3-4 mm je majhen, mali verjetno se zdi, da bi otrok kadar koli potreboval zapiranje, vsekakor pa se z odločitvijo nikamor ne mudi, saj tak defekt v tej starosti ne povzroča nobenih težav.
Absolutno ne razumem priporočila glede profilakse bakterijskega endokarditisa. ASD namreč ne spada med stanja, pri katerih se priporoča profilaksa bakterijskega endokarditisa.
Lep pozdrav,
Ta anonimnež, ki vsm je odgovoril, sem jaz.
Malo se lovim v novem www okolju. Se opravičujem.
Samo Vesel
Spoštovani,
1. Niti slučajno ne drži, da je potrebno vse defekte, ki se ne zaprejo sami, zapirati. Po opisu je defekt tako majhen, da se zdi malo verjetno, da bo zapiranje kadar koli potrebno. Zapirajo se samo hemodinamsko pomembni defekti, majhni se pustijo pri miru.
2. Navodilo glede potrebi po profilaksi bakterijskega endokarditisa, če je msjhen ASD vse, kar otrok ima, odraža neznanje tistega, ki vam je to svetoval. Žal mi je, da zveni grobo, lepše tega ne znam povedati.
3. V isto kategorijo uvrščam tudi navajanje gradienta med preddvoroma.
4. Svetujem, da kontrolo opravite pri pediatričnem kardiologu, ki vam bo, glede na ugotovitve, korektno svetoval.
Lep pozdrav,
Samo Vesel