Luknja v srcu

Pozdravljeni,
v januarju smo s sinom, ki je star 14 let, odšli na samoplačniški pregled srca. Na UZ mu je kardiolog odkril in citiram iz izvida: “Viden je manjši ASD sekundum, leži centralno, prehoden je 6x7mm z levo-desnim šantom.” Kardiolog nam je lepo razložil, da stanje ni alarmantno in da ne potrebuje nobenih omejitev. Ker je športnik, mu svetuje kontrolo čez eno leto.
Ker pa na spletu piše o tem ogromno in s tem seveda raste tudi skrb starša, se mi porajajo številna vprašanja. Tudi družinska anamneza srca ni spodbudna, saj se je njegov dedi zdravil na srcu, njegova prababica je imela prirojeno srčno napako in bratranec tudi.
Zanima me sledeče ali se bo ta luknja sama zaprla glede na to, da je star 14 let? Ali bi moral biti redno spremljan pri kardiologu?
Hvala za odgovor.

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Spoštovani,

Vse to so vprašanja za tistega, ki je fanta klinično pregledal in opravil UZ preiskavo srca.

Ne gre samo za velikost defekta, ampak tudi ta posredne znake, na podlagi katerih ocenjujemo njegovo pomembnost.

V kolikor česa niste razumeli, vprašajte kardiologa, ki je fanta pregledal.

V kolikor niste bili pri pediatričnem kardiologu in bi to želeli, lahko na podlagi izvida, ki ga imate, pridobite napotnico in opravite dodatni pregled v naši ambulanti.

LP

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

Pozdravljeni,

Zanima me cisti nasplosno, če morda veste od katerega leta naprej v Sloveniji, kirurgi ne uporabljajo pristo skozi desni prekat za zašitje VSD defektov ?
In zato uporabljajo druge pristope.

Lp

Uredništvo priporoča

Nemogoče odgovoriti. Kirurgi so se pri operaciji vedno poskušali izogniti dostopu do defekta ventrikularnega septuma skozi rez v steni desnega prekata.

Ne vidim pravega smisla vprašanja. Če vas te stvari kljub temu zanimajo, se obrnite na kongenitalnega kardiokirurga, dvomim pa, da bo nhegov odgovor drugačen.

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

Spoštovani,

Rada bi vas vprasala o mnenju glede profilakse endokarditisa po operaciji na odprtem srcu zaradi zaprtja subaortnega VSD defekta pri 7 letnem sinu. Razlog operacije ni bil defekt sam po sebi, ker je bil zelo majhen, problem je bila lega, saj se je zacelo nakazovati na prolaps desnega koronarnega listica aortne zaklopke in minimalna regurgitacija. Zanima me, če je ta minimalna aortna regurgitacija ovirala endotelizacijo mahjne teflonske krpice 6 mesecev po operativnem posegu, ali je slo za kompletno endotelizacijo ?
Namrec rezidualnega defekta ni, luknjica je popolnoma zaprta in tudi ni nobenih rezidualnih posledic. Trenutno je od operacije ze 10 let.

Lepo bi vas prosil za vase mnenje.

Lp

Če ni rezidualnega defekta ventrikularnega septuma, če je bi VSD v celoti zaprt in če niso uporabili umetnega materiala ob morebitni popravi aortne zaklopke, potem bojazni ni in profilaksa BE načelona ni potrebna.

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

Zdravo,

Tako defekt je v celoti zaprt z majhno teflonsko krpico. Aortno zaklopko pa niso nic popravljali, ker operacija je sama po sebi ohranila aortno zaklopko. Edini umetni material je ta teflonska krpica. To pa ne predstavlja tezave, ce je defekt v celoti zaprt ne, ce vas pravilno razumem ?

Lp

Tako je.

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

Zdravo,

Dobro, bal sem se samo, da ta aortna regurgitacija ni ovirala endotelizacijo teflonske krpice. Torej, ce je defekt popolnoma bil zaprt je bila endotelizacija uspesna, torej ni skoraj zagotovo ni bojazni ?

Se opravicujem ampak sem malo zaskrbljen

Lp

V svojih odgovorih sem bil zelo jasen. Mislim, da sva temo izčrpala.

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

Pozdravljeni,

Ste bli jasni, vendar ko sem bral na www sem naletel na ta stavek
“repaired congenital heart defect, with residual shunts or valvular regurgitation at the site adjacent to the site of a prosthetic patch or prosthetic device”. Sin ima kompletno zaprt VSD defekt, ima pa še vedno minimalno nepomembno aortno regurgitacijo, kardiolog je rekel, da samo kapljica krvi se vrača nazaj. Baje je ta aortna regurgitacija v fizioloških mejah. Kaj nam svetujete, naj sin jemlje profilakso pri dentalnih procedurah ali ni treba ?

Lepo bi vas prosil za nasvet.

LP

Poglejte, sin ima kardiologa, ki stanje spremlja, ki pozna situacijo s posnetkom, zagotovo je bolje, da verjamete njegovi presoji, ko moji, samo preko opisa. Kolikor pa razumem, sta pa tako obe mnenji enaki.

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

Zdravo,

V izvidih piše ob zaključnem mnenju, da redne terapije ne potrebuje, prav tako ne posebnih omejitev.

A je mislena ta redna terapija kot profilaksa endocarditisa oz. kaksna koli medikamentna terapija ne ?
Se pravi ce ne potrebuje redne terapije, pomeni, da profilaksa ni vec potrebna.

Si pravilno razlagam, potem pa sva zakljucila s to temo.

Lp

Brez zamere, ampak ste primer nekoga, zaradi katerega se včasih sprašujem, ali je vredno brezplačno trošiti moj čas!

Ne bom vam odgovoril, ker sem vam že 4x, navodilo, ki ga imate, pa je tudi povsem jasno.

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

Pozdravljeni,

Mož je utrpel močan srčni infakrt z rupturo ventrikularnega septuma. Hvala bogu so ga rešili in zaprli defekt s krpo in prav tako so na steno ventrikla prišili majhni teflonski krpici. Zanima me, zakaj niso rez samo zašili skupaj, pač pa o tudi prišili te krpe zraven na steno prekatov ?

Lep dan

Spoštovani,

To so vprašanja za kirurga, ki je gospoda operiral, jaz vam ne morem adekvatno odgovoriti.

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

Spoštovani,

Pri sinu so v starosti 21 let zamenjali aortno zaklopko z biološko zaklopko. Zanima me približno na koliko časa bo treba biološko aortno zaklopko treba menjat. Kardiolog je rekel, da nekje med 15-20 let, rada pa bi še slišala vaše mnenje, če mogoče kaj veste kaj strokovna literatura o tem pravi ?

Lepo bi prosila za odgovor.
Lp

Zelo težko rečem.

Iz glave ne poznam podatkov za pričakovano trajanje biološke aortne zaklopke v tej starostni skupini. V tej starostni skupini je bolj običajna uporaba mehanskih zaklopk.

Kako pa to, da so se pri sinu odličili za biološko zaklopko?

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

Pozdravljeni,

V izvidu piše “Tissue prosthetic aortic valve replacement”, aha ni biološka pač pa iz umetnega materiala. Mogoče veste za ta umetni material na koliko časa v povprečju se treba zamenjati ?

Lp

Veliko bolj primeren za odgovor bo kirurg, ki je vgradil zaklopko. Ki ve, kaj je vgradil, zakaj in kaj lahko v zvezi z zaklopko pričakujete.

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

New Report

Close