Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Listerija in nosečnost

Listerija in nosečnost

Pozdrav. Danes sem bila pri mami na obisku in postala zelo lačna. Nisem našla nič drugega primernega, zato sem vzela sir goudo. Prebrala sem in je pisalo, da je iz pasteriziranega mleka. Embalažo sem odprla jaz, ni bila že prej odprta. Bil je nekako nenavadno mehak, kot bi bil stopljen, ne vem, morda zato, ker ima hladilnik na 1? Nimam pojma… Uglaunem, dišal in zgledal na prvi pogled mi je čisto normalno, zato sem ga jedla. Pri tretjem koščku pa se mi je zdelo, kot da bi bile ob spoju dveh kosov rahle bele lise (ne tako kot splesni, a nežno vidne). Potem sem prenehala jesti, a nekaj sem ga vseeno pojedla. Skrbi me, ali se lahko pasteriziran mlečni izdelek, ki je še zapakiran okuži z listerijo, ali zaradi pojava lahko neham skrbeti?

Jaz imam pa mogoče malo čudno vprašanje, a o tem razmišljam po vsakem obisku pri babici. Opažam, da ima nek svoj način pranja posode… Vse, tudi od surovega mesa in vsega opere skupaj v eni posodi, sploh ne vem, če uporablja cet… V glavnem z enako gobico za umivanje in morda še brez čistilnega sredstva. Odkar sem noseča me to res malo skrbi… Tudi kadar pijem iz njenih kozarcev mi je neprijetno. Ali lahko na tak način dobim toksoplazmozo ali listerijo ali pa kaj drugega? 

Spostovani, pakiran, pasteriziran izdelek je varen.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spostovanje, pranje vse skupaj, brez detergenta, ni higiensko in lahko povzroci navzkrizno kontaminacijo z razlicnimi mikroorganizmi, zlasti povzročitelji crevesnih okuzb. Ce bi uporabljala vsaj detergent in bi temeljito sprala umazanijo in nato splaknila pod izjemno vroco vodo, bi bilo ok.

Pozdravljeni.

Danes sem jedla jogurt na grski nacin, kupljen v Mercatorju, je tudi njihove znamke.

Vedno pogledam etikete, tokrat je nisem, saj se mi je zdelo samoumevno, da je mleko v jogurtu pasterizirano.

Ko sem jogurt pojedla pa šok. Na etiketi pisejo naslednje sestavine: Posneto MLEKO (poreklo: Slovaška), SMETANA, posneto MLEKO v prahu, mikrobiološke kulture.

Sem noseca in me sedaj skrbi, da sem skodovala plodu. Je mozno, da na nekatere jogurte ne napisejo da je mleko pasterizirano? Ali je to obvezen podatek?

Mogoče bi poguglali, kako proizvajajo posneto mleko (čeprav tole res sodi v osnovno izobrazbo). Posnema se vedno predhodno termično obdelano mleko.

Pozdravljeni.

Sem v 39. tednu nosečnosti in nervoza mi že tako narašča… Želim si čimprej roditi, ker imam v nosečnosti non stop neke strahove. Najbolj priznam, da me je prestrašila listerija, nekajkrat sem ob sumljivih simptomih odšla na samoplačniško testiranje. V nedeljo smo bili z družino na pici, nato pa sem naročila še kavo z mlekom. Ne vem zakaj in ne vem, če je to sploh možno, da imajo v gostilni domače mleko, a sem dvomila o tistem mleku (morda samo moja glava). Od nedelje se mi je pojavila slabost in imam jo vsak dan skoraj cel dan, poleg tega tudi povečano proizvajanje plinov in “pretakanje” po črevesju. Sedaj me skrbi, da gre za kakšno listerijo. Sem 7 dni pred rokom po IVF. Menite, da bi morala na testiranje?

Draga moja nosečnica, v gostilni prav gotovo nimajo surovega mleka (tudi če bi ga imeli, ga ne bi dodajali v kavo, ker povsem spremeni okus, je mastno, …). Pospešena prebava pomeni bližajoči se porod. Na Listerijo se glede na znake prav gotovo ni treba testirati. Še malo……

Spoštovani, hvala za odgovor. Pozabila sem omeniti, da je bila picerija na Hrvaškem. Najbrž to ne spremeni standardov glede mleka, kajne? 🙂

Lep dan!

Prav gotovo jih ne spremeni…

Pozdravljeni.

Sem noseca in se mi ze dolgo vsakic ob umivanju zob dela na bruhanje.
Enako tezavo sem imela pred nosecnostjo, ko sem kadila. Ko sem prenehala s kajenjem se je to nehalo, ponovno pa se je pojavilo v zacetku nosecnosti.

Danes zvecer ko sem si umivala zobe, pa se mi ni samo delalo na bruhanje, ampak sem tudi bruhala. Bilo mi ni slabo; zato sklepam, da je bruhanje izzvalo scetkanje zob.

Me pa kljub temu skrbi, ali bi bil lahko to znak kaksne okuzbe? Npr. listerija, toksoplazmoza?

Sem pa noseca 14. tednov in pol.

Če ste zgolj bruhali po mehaničnem draženju (in bo tem sploh niste imeli nobenih drugih znakov) in jih nimate tudi sedaj, bruhanje zelo verjetno ni povezano z nobeno okužbo, temveč je le povezano z mehaničnim refleksom/odzivom.

Spoštovani.

Danes sem jedla tople sendviče, pečene na “žaru za sendvice” oziroma toasterju.
Toaster ni bil že nekaj časa uporabljen, nekaj tednov ali mesecev. Danes sem pred uporabo opazila, da nazadnje ni bil dobro očiščen. Na njem so bile še drobtine. Te drobtine sem pred današnjo uporabo odstranila; toaster sem na hitro obrisala z alkoholnim kisom; potem pa sem ga za par minut prižgala, da se “razkuži”. Recimo da je bil prižgan do polne temperature + po tem dve minuti. Ne vem pa kakšna je ta temperatura, saj mi ne kaže stopinj.

Sendviča sem potem dobro popekla in pojedla.

Sem pa sedaj začela razmišljati, ali sem sploh dobro očistila toaster. Sem pa noseča in se bojim vseh plodu škodljivih bakterij.
Je možno na tak način dobit listerijo, toksoplamozo, e.coli, salmonelo, …?

NE!

Pozdravljeni.

Danes sem kuhala rizoto, v katero sem dala paradiznikovo pasterizirano passato. Passato hranim v kuhinji, na suhem, temnem mestu. Glede na temperature, pa je v kuhinji kar vroce. Lahko bi rekla, da je 25-28 stopinj; zna se zgoditi da kdaj celo vec…
Se zaradi temperatur passata lahko pokvari, kljub temu da na embalazi pise samo, da je potrebno hraniti na suhem mestu?
Plesni nisem mogla zaznati, saj je omaka v tetrapaku.

Sem noseca in me sedaj skrbi, da sem morda jedla pokvarjeno passato. Sem s tem skodovala otrocku?

Spoštovani, passata bi se lahko pokvarila. če bi jo odprli, le delno porabili in nato odprto hranili na sobni temperaturi. V takem primeru bi se lahko razvile različne vrste mikroorganizmov, ki pa bi jih s kuhanjem (dodajanjem v rižoto) prav gotovo pobili. Ob tem bi lahko ostali nekateri toksini (ki so termo-stabilni), ki pa bi najpogosteje povzročili kratkotrajno drisko ali slabost pri vas.

Spoštovani.

Mene pa zanima ali se v pomivalnem stroju lahko nahaja kakšna škodljiva bakterija? Sem noseča, danes pa sem čistila filter pomivalnega stroja. Pri tem sem uporabila rokavice. Pa vendar, me je vseeno skrbelo, da bi morda lahko staknila listerijo ali toksoplazmozo. Ali se je sploh mozno okuziti s tem dvema bakterijama npr. s prsenjem umazane vode, ki se odbija od filtra ali je to nemogoce? Zadnje case me skrbijo taksne cudne stvari.

Spoštovani, ker temperature v pomivalnih strojih dosegajo 60st C, običajne bakterije tam ne  morejo preživeti. Z listerijo in toksoplazmo se prav gotovo ne morete okužiti. So se pa nekateri organizmi prilagodili na življenje v izjemno vročem, vlažnem okolju, npr. določene plesni, katerih pomen pa se še preiskuje. Zgolj kot zanimivost vam posredujem članek:  https://www.bf.uni-lj.si/sl/novice/2021041314515195/z-interdisciplinarno-raziskavo-smo-blize-razumevanju-nevrodegenerativnih-bolezni-

Trenutno lahko zaključimo le, da je filtre treba pač čistiti….

New Report

Close