Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Listerija in nosečnost

Listerija in nosečnost

Pozdravljeni,

sem v 33. tednu nosečnosti in že nekaj časa mi listerija povzroča velike skrbi.

Občasno jem zunaj v že preverjeni kitajski restavraciji. Šele sedaj sem pomislila na to, da je možno, da le ni vse tako zdravo in neškodljivo. Zanima me, če se pri kuhanju v voku (hrana je pripravljena hitro) uniči tudi listerija? Sicer gre za zelo tanke koščke mesa (npr. mongolsko meso, debeline manj kot 5 mm) in ne vem če se v cca. treh minutah uniči tudi listerija.

Sedaj pa moje drugo vprašanje. Na praznovanju pred 14 dnevi se je jedel tudi tatarski biftek (kupljen v trgovini). Sama ga nisem jedla, jedla pa sem zelenjavni namaz, ki je bil tudi na izbiro. Šele nato me je prešinilo, da so tisti, ki so jedli tatarca, z istimi noži mazali tudi zelenjavni namaz. Sedaj me zanima ali je možno, da se v kolikor bi bil tatr. biftek okužen z listerijo le ta prenese tudi v zelenjavni namaz in se tako lahko sama posredno okužim.
Ta teden imam namreč znake prehlada, slabo se počutim, boleče grlo … temperature nimam. Prebrala pa sem, da so to lahko tudi znaki okužbe z listerijo.

Ker sem že skoraj na koncu nosečnosti, me vse to še toliko bolj skrbi.

Hvala za vaš odgovor.

Spoštovani, ob kuhanju v sopari 3minute 60 stopinj bi se morala Listeria uničiti. Kar se tatarskega biftka tiče in posrednega prenosa, je verjetnost prenosa zelo majhna. Infektivna doza za Listeriozo ni natančno določena, odvisna je od občutljivosti organizma.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni,

najprej hvala za odgovor. Sedaj me samo še zanima, če bi se morebitna okužba z prej omenjeno bakterijo kakorkoli pokazala na krvni sliki (pomanjkanje levkocitov, slabši crp …)? Vem, da osnovna krvna slika ne dokaže te bakterije ampak me vseeno zanima, če bi bila le ta slabša ob okužbi.
Po enem tednu kar sva s partnerjem jedla v kitajski, se oba počutiva slabo, partner ima celo vnetje oči, mene oči močno pečejo že cel teden. Temperature nimava. Vsi ostali znaki prehlada so še kar prisotni (boleče grlo, izcedek).

Ali je pri nas možno testiranje na listerijo in kje (lahko tudi samoplačniško)?

Hvala za odgovor.

LP

Spoštovani, inkubacija (čas od okužba do pojava zdravstvenih težav) traja od 11 do 70 dni, povprečno 31 dni. Hranjenje v kitajski restavraciji in pojav simptomov ne moreta biti povezana. Pri listeriozi so simptomi zeloooo nespecifični, listerio pa se da izlorati iz vzorcev blata, urina, postejice (če pri do okužbe ploda, ipd). AMPAK: morate vedeti, da se listerio izolira tudi iz blata mnogih zdravih oseb. CRP in ostali vnetni parametri se spremenijo ob mnogih okužbah, zato niti pod razno z njimi ne moremo ocenjevati listerijske okužbe. Če imate težave in vas skrbi, da je s plodom kaj narobe, se oglasite pri ginekologu.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni. Noseca sem. 34 tednov. Danes mi je po pomoti v usta kapnila kapljica iz roke na kateri je bila voda in sok surovega mesa…. Usta sem takoj sprala. Skrbi me da bi se okuzila z listerijo? Menite da je taka okuzba mozna ali je potrebno zauziti vec bakterij da pride do bolezni ce bi ta kapljica ze bila ravno okuzena.
Hvala in srecno v novem letu

Spoštovani, tveganje je skrajno majhno, saj ste usta sprali. Pozabite na dogodek. Veselo nosečnost in uspešno leto! Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Lepo pozdravljeni.

Noseča sem 26 tednov. Ker sem res zelo pozorna na meso in ker sem ze imela nekaj neljubih dogodkov s slabo pecenim mesom, sem tudi tokrat mnenja, da sem dovolj toplotno obdelala, a ne vem, zakaj sem tako panicna. Iz skrinje sem vzela cevapcice iz mletega govejega mesa in jih dobrih 10 minut odtajala v mikrovalovni pečici. Nato sem jih zaradi straha najprej prekuhala 10-15 min, potem pa še malo popekla na ponvi. Odrezala sem na pol in bilo so taki bledi, a je partner rekel, da je to zaradi kuhanja, da ni surovo. Zanima me, ali menite, da je toliko minut toplotne obdelave dovolj za “ubijanje” toksoplazmoze in listerije ter ali so res bledi zaradi kuhanja in lahko na strah pozabim? Nekje sem zasledila da 6 min vretja uniči vse bakterije…

Prilagam še slike… Meni se ne zdi, da bi bilo prav ok… 

Spoštovani, način obdelave (prekuhavanje) je prav gotovo spremenil barvo mesa, vi pa ste uporabili toliko postopkov, da ste prav gotovo ubli vse bakterije. Bakterije uničite, v kolikor središčna T mesa doseže 60 d0 70 st C. Čas kuhanja je odvisen od debeline kosa mesa.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

No, odtajanje je sicer meso spremenilo le iz ledenega v normalno surovo stanje, pa vendar upam, da je 15 min kuhe in malo peke zadostovalo.

Odtajanje in po tem kuhanje je prav gotovo vplivalo na organoleprične lastnosti mesa – barvo, kar te vi po moje zaznavali kot nenavadno.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni.

Naša psička ne liže, sem pa bila danes pri mami na obisku, kjer je tudi ena naša psička, ki nas pa zelo rada liže. Zunaj včasih kaj liže, vohlja, grize… Danes me je parkrat polizala po rokah in jaz sem ob gledanju TV na kavču na to čisto pozabila, nato pa s temi rokami jedla piškote. Je lahko kaj narobe? Lahko na tak način psi prenašajo kaj za nosečnost ogrožujočega?

Spoštovani, če bi se pes predhodno lizal okoli zadnjika in bi imel neko akutno črevesno okužbo, bi lahko na vaše roke prenesel povzročitelja (driske, npr.). Načeloma pa je pasja slina baktericidna.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani,

nekje pred tremi tedni sem po nesreči zaužila slabo toplotno obdelano (kasneje sem na krožniku opazila še krvavo) meso, Hrvaškega porekla. Medtem ko sem jedla tega nisem opazila, a takoj ko sem opazila, sem prenehala jesti. Lahko bi rekli, da je bilo tega cca. polovica kotleta (domnevam, da je bil krvav pri kosti). Vsekakor se je na žaru pekel nekaj časa in na prvi pogled zgledal OK, drugače ga ne bi vzela. Že od tistega dne me je groza in strah, ker sem to pojedla… Ker sem se čez nekaj dni slabo počutila, sem se obrnila na zdravstvene delavce, kjer me je eden od njih prav grdo “ozmerjal”, da še niso imeli primera, ko bi nosečnica zaužila surovo meso, da ja vem, da lahko “pohabim” otroka. Seveda sem planila v jok, saj se že tako sama “žrem” zaradi te situacije, ker drugače upoštevam vsako najmanjše priporočilo glede prehranjevanja v nosečnosti. Ginekologinja me je kasneje napotila na testiranje za listerijo, zaradi slabega počutja. Rezultatov še nimam. Glede na to, da je inkubacijska doba 11 do 70 dni, me je pomirilo edino to, da se bom vmes še nekajkrat samoplačniško testirala. Glede toksoplazmoze pa je rekla, da lahko počakam na redno testiranje. Sem v 26. tednu nosečnosti in res komaj čakam, da se otroček rodi, ker slabo prenašam, kadar se zgodi kaj takega po nesreči. A mislite, da je glede na opisano tveganje za okužbo veliko (meso je bilo svinjsko)?

Lepo se vam zahvaljujem in vas pozdravljam.

Kakšne bedastoče. Saj niste jedli surovega mesa, ampak meso, ki je bilo pečeno, pa ne povsem. Termična obdelava površine je bila izvedena, morali bi imeti peklensko smolo, da bi bilo meso konatminirano vsepovprek.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Lepo pozdravljeni,

mene pa zanima ena stvar, in sicer, ce bi se nosecnica hipoteticno gledano okuzila z listerijo, koliko casa ima za ukrepanje, preden bi to lahko skodilo plodu? Je tako kot pri toksoplazmozi, da je to nekaj casa (ne vem, en mesec) ali drugace? Predvsem me zanima, bi v tem primeru govorili o dnevih ali tednih?

Hvala.

Čas od okužbe pa do pojava kliničnih znakov se ekstremno razlikuje, od par pa vse do 70 dni. Zato oseba kliničnih znakov običajno ne uspe povezati z zaužiti živili.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani!

Mene pa zanima sledeče… Sladoled jem samo iz trgovine, ker pravijo, da je le ta varen. Brala sem o tem, da je lahko “nevaren”, če se prične taliti. Sicer mi ni čisto jasno zakaj, dokler ni na sobni temperaturi… Saj so ohlajeni pasterizirani mlečni izdelki prav tako varni, tudi če niso zamrznjeni?

No, v glavnem… Danes ob 16. uri sem iz trgovine prinesla sladoled k mami in ga dala direktno v zamrzovalnik. Jedla sem ga pa sedaj, ob 21:15. Torej je bil v zamrzovalniku dobrih 5h. Mama ima zamrzovalnik nastavljen na minimalno, ne vem kaj to pomeni v temperaturnih številkah… Celo se sprašujem, ali dobro dela, glede na videno. Ko sem ga jedla, je bil zelo mehek, skoraj tekoč. “Strašijo”, da lahko od staljenega sladoleda dobiš salmonelo ali listerijo… Ocenjujete to situacijo kot ogrožajočo? Mislite, da je kljub nizki temperaturi lahko prišlo do razvoja mikroorganizmov, ker se je talil?

Hvala.

Spoštovani, glede na čas nabave in zaužitja s sladoledom prav gotovo ne more biti nič narobe. Prav gotovo pa zamrzovalnik ni zamrzovalnik, saj se je sladoled stopil, ampak povsem navaden hladilnik. V zamrzovalniku so temperature pod 0 stopinj C (običajno pod minus 15) in so v trdem (zamrznjenem) stanju.  Če sladoled steče, je T prav gotovo višja od 0 stopinj C. V hladilniku (običajna T v hladilniku je med 2 do 8 stopinj) imamo lahko mehak sladoled do cca 4 dni. 4 dni pa je čas, ko se tudi v hladilniku lahko razvijejo Listerije.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Lepa hvala za vase pojasnilo in pomiritev!

New Report

Close