Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Listerija in nosečnost

Listerija in nosečnost

Dober dan. Zasledila sem ta forum in vas prosim za pomoč, mnenje. Vidim, da nisem edina nosečka, ki jo skrbi meso. Očitno nas v današnjih časih toliko strašijo, da izgubimo razum… 

Meso sem vedno pekla brez gledanja na uro, po občutku. Danes sem pekla piščančje ražnjiče, kosi so bili kar debeli. Pekla sem na ponvi pokrite, na zelo rahlem ognju, nato pa sem malo povečala ogenj, da bi jih malo bolj zapekla in samo “skočila na wc”. V tem času so se na eni strani kar zažgali, a ne tako, da ne bi bili za pojest. Mama jih je vzela iz štedilnika, ker “saj se že žgejo”… Sedaj me skrbi, da so bili na eni strani zažgani, notri pa surovi oz. ne še dovolj toplotno obdelani. Skrbi me tudi, ker ni meso znotraj prav peklo, po navadi je vroče… Pojedla sem dva takšna ražnjiča, znotraj so bili videti beli, iz njih ni nič teklo, ne da bi jaz videla. Pač kje pa kje je bilo videti žilo, ampak te itak ostanejo takšne barve. Da bi se pa cedila kri pa ni bilo… Lahko sklepam, da je bilo to varno za uživanje? Jedla sem, ker so vsi govorili, da je ok in da naj neham… Če meso postane belo ali rahlo roza je dovolj toplotno obdelano? Ne skrbi me toliko za bakterije, ki se pokažejo takoj, skrbi me predvsem kakšna listerija, ki ima tako razvlečeno inkubacijsko dobo. Od 2-70 dni??? 

Imam še 4 tedne do roka, upam, da me misel na to ne bo vsakodnevno preganjala…

Spostovani, ce se v mesu doseze srediscno temperaturo 85 st, se bakterije unicijo. Takole kot pisete, res ne vidim, zakaj je ne bi dosegli. In se enkrat, okuzbe z Listerijami se obicajno bojimo ob dolgoooooo, vec kot 4 dni, hranjenimi gotobini odprtimi zivili, pa termicno sploh neobdelanimi zivili, … torej surovimi…. tole, mao bolj ali manj peceno, pa je cisto pretiravanje

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Lepo pozdravljeni, včasih me psička poliže po roki in si joh pozabim takoj umiti. Pred jedjo si seveda vedno skrbno umijem roke, danes pa sem vzela tablete s to roko, ki je bila nekaj časa nazaj poslinjena in se spomnila šele kasneje. Ali je pasja slina nevarna za prenos listerije ali toksoplazmoze? Ali pa česa drugega, kar bi lahko škodilo otročku? Glede na to da jedo in ližejo marsikaj…

Spoštovani, za prenos listerije in toksoplazmoze prav gotovo ni nevarnosti. Če bi imeli izredno smolo in bi pes neposredno pred lizanjem vaše roke jedel blato, (in bi bi takoj za tem dali roko v usta) bi lahko prišlo do prenosa kakšne črevesne okužbe, npr. Nevarnosti stekline pa ni več, saj je Slovenija stekline prosta država.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdrav. Najbrž vam gremo nosečke že kar malo na živce…

Mene zanima, ali je nevarno za okužbo listerije, če sem jedla kislo smetano, ki je odprta nekaj dni (mislim, da več kot 4) in ni bila zaprta, na njej je bil samo položen ovoj, ki ga odpreš, ampak ne dobro in ni bila povsem pokrita. Se pravi, praktično  je bilanodkrita. Okus je bil normalen. Šele po kosilu sem začela razmišljati o tem in mi zdaj ne da miru…

P.S.: Ali kaj pomeni to, da je imela notri nekaj tekočine (malo vode nad preostalo smetano)?

Pardon za 100 sporočil… Na vodi je imela en zračni mehurček, ki se mi nikakor ni zdel sporen, sedaj pa bolj ko razmišljam, bolj paničarim. A so bili vse to znaki, da bi jo morala zavreči in je sedaj tveganje za okužbo z listerijo veliko?

Vsake situacije posebej se V kolikor so živila odprta dlje kot 4 dni, in se jih pred zaužizjem termično ne obdela, in se na nek način kontaminirajo, se pač tveganje nekoliko poveča. Ampak to so vse pogojniki – če, če, če…….

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Lepo pozdravljeni spoštovana dr., zanima me ali je kaj spornega pri tem- včeraj okoli 14h so bile za kosilo polnjene bučke, danes sem okoli 17h pojedla kar hladne (brez ponovnega pogrevanja). Shranjene so bile v hladilniku na krožniku, nepokrite. Torej nekje 27 ur so bile shranjene nepokrite v hladilniku. Listerija ali druge bakterije-kakšna nevarnost?

Aha, polnjene so bile z mletim mesom in zelenjavo, gor pa je bila kisla smetana.

Pravilno termicno obdelana živila, ki jih ohladimo, lahko mirno hranimo v hladilniku do 48 ur. Vse ok

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spostovani.

Sem noseca in me stalno nekaj skrbi, predvsem kar se tice prehrane.

Predvsem me je strah okuzbe s toksoplazmozo, listerijo, salmonelo itd.

Danes preden sem dala peci piscancja nabodala, sem piscanca povohala od blizu. Hkrati sem se po nesreci dotaknila nosu s tem surovim piscancem.

Zanima me, ali se je mozno okuziti s toksoplazmozo, listerijo itd. na taksen nacin?
Je mozno zgolj z zauzitjem teh bakterij, ali se lahko okuzim tudi, ce se z okuzenimi rokami ali pa v mojem primeru s surovim piscancem dotaknem oci/nosu?

Bi me pa se zanimalo. Ce se nosecnica okuzi s toksoplazmozo ali listerijo. Ali je mozno, da simptomov ne pokaze? Ce jih ne pokaze, ali se otrok kljub temu lahko okuzi? Kako potem sploh vemo, da je otrok okuzen da urgiramo?

Bi se dodala nekaj vprasanj.

Ce se nosecnica okuzi z listerijo ali toksoplazmozo, je mozno da ne pokaze simptomov? Ce ne pokaze simptomov, ali se plod kljub temu lahko okuzi? In ce se okuzi, kako vemo urgirati?

Toksoplazmoza

Listerioza

Spostovani, vse o listeriozi, toksoplazmozo,  nacinu prenosa, klinicnih znakih, kdaj posusmimo na okuzbo plodu, ali sele dojens+vka, najdete zgoraj.  Bakterije morajo vstopiti preko ust, to pomeni, da se zgolj z dotikanjem surovega mesa in nakljucnim dotikom oci ne boste okuzili. LP, Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Lep pozdrav. Sem res zakomplicirana s prehrano. Danes sem kupila zapakirane sirovke (v plastični vrečki). Jasno mi je, da to ni najboljša prehrana, ker mora imeto notri vsega, da je lahko toliko časa zapakirano, a na vsake toliko ne škodi. Danes sem pri večerji vzela eno, na videz in vonj mi je bila običajna. Po parih grižljajih ugotovim, da ima okus nek grenak, plastičen, sploh ne znam opisati. Partner je probal in rekel, da je čudna tudi njemu, zato sem ji zavrgla, Pravi, da je najbrž sir. Potem sem malo raziskovala in ljudje pišejo, da te siravke delajo iz pretečenih sirov in odrezkov od plesnivih sirov. Čeprav ne vem niti, če sem je vse skupaj  zaužila pol, me zdaj skrbi, ali bi se na ta način lahko okužila z listerijo. V preteklosti ne pomnim, da bi imele te sirovke takšen okus. So od TVOJIH PET MINUT.

Spoštovani, preberite, kaj sprašujete, pojma nimam, kaj ste sploh zaužili, kak je bilo obdelano. Sirovka je zame goba, za vas pa očitno nek sir. Nepasterizirani siri povečajo tveganje za okužbo z Listerio, to je pa tudi vsem, kar lahko napišem.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani,

sirovka=sirova štručka.

To mi pa ne bi padlo na pamet, da se pravzaprav pogovarjamo o kruhu. Kaj je povzrocilo spremembo okusa, tezko recem, verjetno nekaj v povezavi s plasticno embalazo, ali konzervansi v strucki. Prav gotovo pa nima zveze z Listerijo. Bi bilo pa smiselno, pa uporabite zdravo pamet in kupujete čim manj živil, ki so dolgotrajno pakirana v plastiki …

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Lep pozdrav.

S partnerjem sva v pocitniski prikolici. V prikolici je rezervoar z vodo, 50 L, ki se nama na dan in pol ali dva dni izprazni, potem dolijeva na novo. Ta rezervoar je povezan s pipami v prikolici. Do sedaj sem si zobe vedno prala z ustekleniceno vodo, partner pa kar s to iz pipe (iz rezervoarja).

Danes sem med umivanje zob razmisljala nekaj drugega in sem si vmes zobno krtacko sprala s to vodo iz pipe. Potem sem jo malo prelila z ustekleniceno in si naprej umivala zobe.

Sem noseca in me zanima, ali se s tem, ko sem krtacko prelila z vodo iz pipe oz. rezervoarja v katerem je voda stala ze en dan in pol kaj skodovala sebi ali plodu?

Je mozna okuzba z listerijo?

Tveganja za okužvo z Listerio ni, za kakršnokoli drugo – črevesno okužbo je pa tudi zanemarljivo.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close