Listerija in nosečnost
Sploh ne vem, zakaj sem tako “smotana”. Bolj kot pazim, večje neumnosti delam. Danes sem si za kosilo zaželela kuhan krompir in zelenjavo, polito z navadnim jogurtom. Eden je bi uporaben do danes. Seveda sem najprej porabila tega. Ko sem že polila po hrani, se mi je zdelo, da je nekako grudast. Tudi na pokrovčku iz notranje strani je imel takšne pikice/lise, kot bi bilo od fermentacije. Nikoli ni bil shranjen na visoki temperaturi, ne da bi jaz vedela. Hranili smo ga v hladilniku. Nisem opazila poškodovanja embalaže. Okus mi je bil OK… Je iz trgovine in narejen iz pasteriziranega mleka s 3,6% mlečne maščobe. Glede na to, da mi ni smrdelo in bilo čudnega okusa, sem pojedla, ker sem v nosečnosti iz strahu zavrgla že ogromno hrane… Sedaj se pa “grizem za nazaj”. Ali je bil lahko okužen z listerijo? Sem pa noseča 33+2.
Zelo težko komentiram. Grudavost se včasih pojavi, kadar mleko pri postopku izdelave ni bilo dovolj segreto.Teoretično bi bilo v takem primeru tudi možnosti za preživetje ev. bakterij več. Pa vendar – v tovrstnem primeru bi bilo tudi kvara več. Verjetnost, da bi bila v ustrezno zaprtem, pasteriziranem jogurtu, Listerija, je zelo zelo majhna.
Spoštovani!
V nosečnosti pijem isotonični radler. Ko sem ga danes odprla se je močno spenil, da je nekaj vsebine priteklo ven. Najprej nisem razmišljala in sem ga pila. Potem sem malo razmišljala in sem ga raje zavrgla… Spila sem ga cca. 2 dl. Potem sem ga prelila v kozarec. Močno se je penil, a je pena kasneje izginila. Sem ga nato še vohala in je morda imel malo vonja, a ne da bi bil prav izrazito pokvarjen… Mogoče malo “poseben”. Ali je možno, da se na tak način okužim s čim nevarnim za nosečnost (da bi bil npr. kontakiniran s tokso ali listerijo)?
Spoštovani, v primeru, da gre za pokvarjeno pivo, kjer so se pretirano razmnožile bakterije, se,seveda, lahko okužite z različniimi povzročitelji, ki v glavnem povzročajo slabost, drisko in bruhanje. Če gre za hudo drisko in bruhanje, je treba, seveda, nosečnico hidrirati. Ne gre pa za tveganje za okužbo s Toxoplazmo, ki se prenaša preko z živalskimi iztrebki kontaminiranih živil, pa tudi za Listerijo ne
Spoštovani!
Na vas se obračam zaradi (mogoče pretirane) zaskrbljenosti. Danes smo bili na pikniku. Ker me je zelo strah, da meso ne bi bilo dovolj pečeno, najprej nisem želela jesti mesa. Potem pa sem le vzela nekaj, kar je izgledalo kot hrenovka, pa očitno ni bilo. Bi rekla, da je šlo za neko klobaso, le tanjšo. Ko sem prerezala se mi je zdela takšna roza, ne vem ali zaradi same sestave, ali zaradi premalo pečenja. Pojedla sem en kos, preostalo pa ob opazki raje dala partnerju. Na krožniku je ostal madež, za katerega ne vem, ali je sok od mesa/žara, ali je bila kri. Ker nisem želela izpasti nora, sem obdržala krožnik in pribor in potem na tem krožniku jedla zelenjavo z žara. Ali bi se lahko od tako male količine okužila z listerijo (en košček, pribor s katerim sem prerezala in isti krožnik)?
Hvala za odgovor že vnaprej.
Lep pozdrav.
Res je, da sem kar zelo zapičena v prehrano. Danes smo imeli za kosilo testenine iz pečice. Nikoli nisem prepričana, da so stvari dovolj pečene. Najprej je bila pripravljena osnova s cca. 0,5 kg testenin, blitvo in 350 g smetane za kuhanje. Testenine in blitvo so suhali, nato pa polili s smetano. To so zmešali s 7 jajci. Peklo se je 30 min na 200 stopinj. Torej s cca. 1,5 kg mase se je pomešalo 7 jajc. Glede na količino jajc me res skrbi, ali je bilo to dovolj. Ne vem, koliko časa potrebuje takšna masa, da se dovolj zapeče. Notri ni bilo “suho”, že zaradi smetane ne… So bila po vašem mnenju jajca na tak način dovolj toplotno obdelana, da niso nevarna za okužbe?
Spoštovani.
Še malo in ne bom jedla več nič se mi zdi… Polnjene paprike, ki jih imam zelo rada, mi je iz tega razloga babica dala za domov za kosilo. Mleto meso se mi nikoli ne zdi dovolj kuhano/pečeno in se vedno stresiram. NE VEM več, ali se mi že meša ali kaj… Ko sem jo jedla, sem vmes možu težila, če se mu zdi to surovo… Najbrž ni možno, da bi bilo meso notri surovo??? Babico sem kasneje vprašala kako jih pripravlja. Rekla je, da v pečici na 150 stopinj dobro uro. Mesa je bilo cca. 1,5 kg. Ko sem jih grela sta dve celi papriki, ki sta malo plavali v omaki vreli 15 minut. Se mi blede, meso ne more biti surovo pri takšni obdelavi, ali pač? Bojim se tokse in še bolj listerije, tako da mi je že muka karkoli sploh jesti. Imam še 5 tednov do PDP.
Mast postane žaltava (če je izpostavljena svetlobi), ni pa ugodno gojišče za bakterije. Prve oblike konzerviranja skozi stoletja so bile, da se je nekaj vlagalo v mast. Poleg naravne danosti maščobe pa se ocvirke preg zaužitjem večinoma še enkrat termično obdela /razen če jih vi uživate kat tako – maščoba z ocvirki na kruh/.
Lep pozdrav, tukaj pa “germofobna” nosečnica. Včasih se mi zdi, da vidim bakterije kako mrgolijo. Mož se je najprej križal, zdaj pa pravi, da se mu že kar smilim. Vglavnem, roke si perem tolikokrat, da imam že krvave ranice. Skoraj za vsak dotik. Prej že zmatrana še operem slive, nato pa grem ležat in si privoščiti nekaj koščkov čokolade. Nato se spomnim, da si po pranju sliv nisem oprala rok… Me je kar panika. Trenutno sem zapičena v listerijo. No, naj povem, da so slive predpakirane in da sem jih prala prvič, da sem jih nato namočila še v vodo s sodo bikarbono. Zakaj se sekiram, ker si po tem nisem umila rok? Ker so bile po površju prav hrapave, kot bi bile prašne, umazane… S temi rokami sem potem jedla čokolado. A to predstavlja tveganje za listerijo ali kaj drugega? Ali pretiravam? Hvala za odgovor!