Listerija in nosečnost
Lep pozdrav, jaz imam tudi vprasanje o sladoledu…tudi jaz ga jem izkljucno iz trgovine. Danes sem kupila sladoled in ga takoj odprla. Opazila sem, da je na zunanji strani cokolade nekaj drobnih kristalckov. Moz je rekel, da je to od kondenza. Notri je bil na prvi pogled normalen, mogoce ni bil tako kremast kot ponavadi, kot da bi bil bolj zamrznjen… Ampak vseeno ni imel drasticno spremenjene strukture, da bi bili vmes prav ledeni koscki… Potem je bil varen za uzivanje, kajne? Tudi oblika je bila OK, tako da bi rekla, da ni bil ne vem koliko stopljen kdaj vmes… Sklepam, da bi se to videlo tudi na cokoladnem prelivu. Prav tako se mi zdi, da si v trgovini ne bi dopustili, da bi se jim sladoled odtalil?
Težko komentiram. Večji kosi ledu običajno nakazujejo na to, da je bil izdelek odmrznjen, in potem ponovno zamrznjen. Zelo zelo majhni kristalčki pa lahko pomenijo tudi, da je bila v izdelku morda več vode, oz. da bi sami sami izdelavi mešanica ni bila dobro zmešana, pa je voda zmrzovala drugače kot ostali del. V kolikor bi bili na embalaži večji kosi ledu, bi bila varnost izdelka vprašljiva, v primeru slabše zmesi pa ne.
Pozdravljeni. Noseča sem 30+4. Danes sem bila na nekem pikniku. Spila sem precej veliko vode iz neke pipe v vinski kleti. Izgledala je čisto OK, tudi okisa ni imela posebenega… Ko sem je spila cca. 0,5 l, mi je prijateljica rekla, naj si grem natoči raje drugam, ker da imajo to povezano z nekim zalogovnikom (najbrž deževnico). Sedaj sem močno zasrkbljena, ali se lahko s čim okužik, kar bi oškodovalo plod. V mislih imam predvsem kakšno listerijo… Hvala za odgovor.
Spoštovani, voda, ki ni primerno zajeta, oz. pripravljena, lahko povzroča kemijska in mikribiološka tveganja. Kemijska tveganja bi bila na način, kot ste pili vodo, (če je res iz nepreverjenega vira) manj pomembna, ker je šlo za 1x-no izpostavitev. Pomembnejša bi bila lahko mikrobiološka tveganja, torej prisotnost različnih bakterij, ki so pdobne, kot jih najdemo v naravi, oz. v živih bitjih. V primeru, da so prisotne fekalne bakterije, (bakterije, ki jih najdemo v črevesju), so najpogostejše težave po zaužitju driska, bruhanje, vročina, slabost, ipd. Plod bi imel težave v primeu težje bolezni matere.
Spoštovani. Ne vem, ali me situacije “lovijo” zaradi moje nervoze in strahu pred tem ali kaj… Vsak dan se za nekaj sekiram. Danes sva s sestro pekli ameriške palačinke. Še pazila sem, da sem jih res dobro zapekla, a ko so bile zunaj že čisto rjave sem jih pač odstavila. Ko sem jih jedla se mi je za moment zazdelo, da sem začutila surovo maso, a sem mislila, da me spet preganja paranoja, saj sem jih zelo pekla in nadaljevala sem z jedačo. Jaz sem pojedla prva, nato pa sestra pri zadnji palačinki reče “ojoj, surova je notri” in je bila še prav tekoča masa… Zdaj se sekiram, da je bilo tako tudi pri mojim. Zelo se bojim listerije, a se lahko dobi tudi od nepečenih palačink ali je to nevarno le zaradi salmonele? V masi sta bili dve jajci, pojedla sem pa palačink nekje za pol te mase. Hvala!
Spoštovani. Pred dobrim mesecem sem pojedla nekaj vprašljivega, dobila sem navodila, da opazujem svoje počutje, predvsem gripi podobne simptome. Par dni me že boli grlo, imam zamašen nos, rahel glavobol in pa bolečine v mišicah/po telesu. Temperature zaenkrat nisem imela. Bi me moralo skrbeti glede listerije, bi morala k zdravniku?
Hvala. Sicer se mi je tokom današnjega dne pojavila še rahlo povišana temperatura in večje bolečine po telesu, predvsem v mišicah nog. Srčno upam, da to ne nakazuje na okužbo z listerijo. V slučaju, da bi šlo za to, je nujno da to škoduje plodu, ali bi moralo moje počutje biti slabše, da bi ogrozila plod?
Pozdravljeni!
Šest tednov nazaj sem pojedla sporno meso (slabo toplotno obdelano meso). Tudi jaz sem dobila od zdravnika navodila, da opazujem svoje počutje zaradi listerije, in sicer povišana temperatura, prebavne težave, glavobol, simptomi gripi podobnih bolezni, bolečine v trebuhu, mišicah ali podobno. Par dni sem imela kot nek težji prehlad (zamašen nos, glavobol, bolelo me je celo telo in imela sem malo povišano temperaturo), zdaj pa mi je že dva dni slabo, nimam apetita in “črviči” me (driska nekajkrat na dan). Bi me moralo skrbeti glede listerije, ali tako “mili” simptomi ne nakazujejo na to? Koliko časa mora vztrajati takšno počutje, da obiščem zdravnika?
Spoštovani, zdravi ljudje v resnici zelo redko zbolijo z Listeriozo. Znakov akutne okužbe dihal (zamašen nos, znaki prehlada) ne povezujemo z Listerijsko okužbo; lahko pa bi povezali znake, kot so bolečine v mišicah in sklepih, driska, slabost. Če ste noseči in imate zato navodilo, da se opazujete (zaradi zaužitja spornega živila), pokličite zdravnika, in se dogovorite, ali bodo glede na vaše stanje (in nosečost?) opravili preiskavo krvi zaradi poskusa ugotovitve Listerije.
Spoštovani, tule je predvsem pomembno, kako so bili dateljni obdelani, preden so k vam pripotovali iz daljnih dežel. Če so bili izkoščičeni in pasterizirani, (kar običajno piše na embalaži), potem jih, seveda, ni treba prati. Če pa so bili samo posušeni in embalirani (potem še nikoli niso bili očiščeni), jih je treba, seveda, oprati, saj so, seveda, možne okužbe (predvsem s črevesnimi bakterijami).
Lepo pozdravljeni. Včeraj sva bila s partnerjem povabljena na postrvi. Vem, jaz najbrž preveč razmišljam in se sekiram… Moja postrv je bila nekoliko debelejša kot njegova. Zunaj je bila zlato zapečena. Znotraj pa je srednja kost šla težje od mesa in “žila” je bila nekako žive barve. Ko sem vlekla glavno kost ven, se je nekaj mesa ribe držalo gor, ni kar odstopalo kot po navadi. Ampak meso je bilo belo, ni da bi mi izgledalo prav surovo, tudi tekstura se mi ni zdela surova, je pa res, da še nisem jedla surove postrvi in ne vem, kakšna je na okus. Skrbi me, da bi bila preslabo toplotno obdelana pri kosti in bi bila okužena s toksoplazmozo ali še huje z listerijo. Je riba v takšnem primeru nevarna, ali bi bila edino v primeru, da bi bila res surova? Pečena je bila na ponvi, ne vedo koliko časa, ker jo pečejo po občutku. Sem pa skoraj 33. teden nosečnosti. Hvala.
Spoštovani, a vi pri vsakem grižljaju, ki ga zaužijete, razmišjate, ali se boste okužili ali ne?? Tako listerioza, kot toxoplazmoza, sta zelo redki okužbi, ki sta prvenstveno povezani s SUROVIMI živili (ki sploh niso bila termično obdelana) ali pa živili, ki so stala (4 dni in več) in po tem niso bila več toplotno obdelana ali z neopranimi in termično neobdelanimi živili, ko so prišla v direktni kontakt z mačjimi iztrebki…
Lepo pozdravljeni. Zanima me, ali obstaja kakšna nevarnost pro naslednjem dogodku: psička se mi je strgala iz povodca, ker je zagledala pri sosedih mrtvo miš. Ne vem, kaj je z njo počela dokler sem jo uspela odgnati od nje in jo priklicati nazaj. Ko sva prišli nazaj v hišo, sem ji šla pod tuš oprati tačke in obrazek. Ob splahovanju obrazka ji je bilo seveda neprijetno in se je stresla tako, da je meni vse letelo po obrazu… očeh, ustih, nosu. Končno sem jo nekako uspela očistiti, na koncu sem si še sama umila obraz. Zanima me, ali obstaja na kakšen način nevarnost za okužbo z listerijo ali toksoplazmozo? Hvala.