Limfom KLL
Imam Limfom KLL. postajal sem vse bolj utrujen in zadihan. Povečale so se nekatere bezgavke na vratu (neboleče) in v abdomnu. Opravil sem test krvi FISH KLL in ugotovili so delecijo gena TP53 na kratkem kraku kromosoma 17.
Katera je naslednja najbolj učinkovita metoda zdravljenja pri nas in v tujini ?
Naj mi moji zdravniki ne zamerijo, saj me resno skrbi.
LP
Pozdravljeni,
KLL s pristno mutacijo gena TP53 ali delecijo kraka 17p pomeni prognostično nekoliko bolj neugodno varianto bolezni. Smernice v Sloveniji (lahko si jih pogledate na spletni strani Onkološkga inštituta, kjer jih vsako leto posodobijo https://www.onko-i.si/fileadmin/onko/datoteke/Strokovna_knjiznica/smernice/Priporocila_za_obravnavo_bolnikov_z_malignimi_limfomi_2024.pdf)
priporočajo, da se ob potrebi/indikacijah za zdravljenje uvede zdravilna učinkovina imenovana akalabrutinib, ki se ga po potrebi kombinira z monoklonskim protitelesom obinutuzumabom. Pogosto je ob lokaliziranem napredovanju bolezni možno obsevanje, ki lahko učinkovito prestavi potrebo po sistemskem zdravljenju na kasnejši čas.
Glede primerjave zdravljenja s tujino vas lahko pomirim, da imamo v Sloveniji dostopna vsa zdravila, ki jih uporabljajo v Ameriki in zahodni Evropi, in to brez doplačila.
Želim vam čimboljši in čimbolj uspešen potek obravnave ter vse dobro,
Jana Pahole