Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Limfom in levkemija Limfom KLL

Limfom KLL

Imam Limfom KLL. postajal sem vse bolj utrujen in zadihan. Povečale so se nekatere bezgavke na vratu (neboleče) in v abdomnu. Opravil sem test krvi FISH KLL in ugotovili so delecijo gena TP53 na kratkem kraku kromosoma  17.

Katera je naslednja najbolj učinkovita metoda zdravljenja pri nas in v tujini ?

Naj mi moji zdravniki ne zamerijo, saj me resno skrbi.

LP

Pozdravljeni,

KLL s pristno mutacijo gena TP53 ali delecijo kraka 17p pomeni prognostično nekoliko bolj neugodno varianto bolezni. Smernice v Sloveniji (lahko si jih pogledate na spletni strani Onkološkga inštituta, kjer jih vsako leto posodobijo https://www.onko-i.si/fileadmin/onko/datoteke/Strokovna_knjiznica/smernice/Priporocila_za_obravnavo_bolnikov_z_malignimi_limfomi_2024.pdf)

priporočajo, da se ob potrebi/indikacijah za zdravljenje uvede zdravilna učinkovina imenovana akalabrutinib, ki se ga po potrebi kombinira z monoklonskim protitelesom obinutuzumabom. Pogosto je ob lokaliziranem napredovanju bolezni možno obsevanje, ki lahko učinkovito prestavi potrebo po sistemskem zdravljenju na kasnejši čas.

Glede primerjave zdravljenja s tujino vas lahko pomirim, da imamo v Sloveniji dostopna vsa zdravila, ki jih uporabljajo v Ameriki in zahodni Evropi, in to brez doplačila.

Želim vam čimboljši in čimbolj uspešen potek obravnave ter vse dobro,

Jana Pahole

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

New Report

Close