Krvavitev med jemanjem KT
Da, krvavitev je nastopila zaradi 2 pozabljenih tabletk, traja lahko kar nekaj dni skupaj. Prenehala bo šele, ko boste spet vzeli zadostno število tabletk, ki bodo spet dosegle potreben nivo hormonov v telesu, da se bo zaustavila. V pavzi pa spet pričakujte običajno prekinitveno krvavitev.
Pozdravljeni!
Stara sem 33 let, po porodu letos jemljem KT Logest, sedaj je to 4. ciklus jemanja. Včeraj zvečer sem pozabila vzeti KT ob 20.15, ko jih običajno jemljem. Vzela sem jo danes zjutraj ob 9ih. To je bila v bistvu prva tabletka v tretjem tednu. Je sedaj v redu, da ostale do petka vzamem kot običajno /prva je zopet nocoj ob 290.15/, in takoj zatem to soboto kar nadaljujem?
Hvala za vaš odgovor, sem malce prestrašena, ker se mi še ni zgodilo, da bi jo pozabila vzeti.
Lep dan.
Tabletko ste vzeli z zamudo, ki je večja od 12 ur na začetku 3.tedna. V tem primeru se je učinkovitost zaščite zmanjšala zato potrebujete ob redni uporabi tabletk tudi kondom še en teden ali vzamete eno od nujnih tabletk( Norlevo, Escapelle) ali pa podaljšano jemljite brez pavze tabletke naprej še iz druge škatlice.
Navezujem se na prejšnji odgovor. V navodilih iz škatlice tabletk; Logest, sem se nekje odločila, da jemljem kar naslednji zavitek kar naprej brez premora, torej je potrebna 1-tedenska mehanska zaščita. Glede na to, da v tem času krvavitve ne bo – kdaj naj naredim nosečniški test?
Glede izpuščene tabletke – spolne odnose sem imela v petek zjutraj, v petek zvečer sem vzela tabletko normalno, v soboto pa sem tabletko pozabila. Je še smiselno vzeti urgentno kontracepcijo oziroma, je ob dejstvu da bom nadaljevala s tebletami brez prekinitve, le-ta potrebna? (dejstvo je, da sem sama z dojenčkom, pa se bojim stranskih učinkov – bruhanje, slabost…)
Najlepša hvala za odgovor.
Čeprav mogoče delujemo ženske, ki pozabimo na tabletko neresne, verjemite, da se zgodi tudi “resnim”, ki nas včasih prehiti tok dogodkov (otroci, delo, stres…)
Po pozabljeni tabletki so potencialno nezaščiteni spolni odnosi, ki tej zamudi sledijo, zato je treba naprej poskrbeti za dodatno zaščito. Tudi uporaba nujne kontracepcije je ena od možnosti, ni pa edina, lahko naredite tako kot ste se odločili, je povsem pravilno. Test na nosečnost je smiseln šele pri naslednji pavzi, če v njej do krvavitve ne bi prišlo. Glede resnosti pa takole: vsak se trudi po svojih močeh, nihče od nas pa ni popoln.
Ga. Edita, najlepša hvala za vaš odgovor, malce me je potolažil, zlati ste.
Glede na to, da bi vnaprej raje jemala tabletke zjutraj in se tako izognila potencialni zamudi za 12 ur in več (prej se spomniš čez dam in je zamuda tako manjša…), je možno bodisi to storiti že v tem ciklusu /recimo – ponedeljek ob 20.15, torek zjutraj pa že ob 8.30 in tako vse dni nadalje/ bodisi je bolje, da po tem mojem “šmornu” jemljem to in (brez prekinitve) naslednjo škatlico zvečer, potem pa po naslednjem 7-dnevnem odmoru šele začnem zjutraj?
Ta odgovor res ni nujen, pa mi odgovorite, ko bo šlo. Hvala, hvala, hvala vam!
Če vam je lažje jemati tabletke zjutraj, lahko to seveda storite že sedaj. če bi se vam še dogajalo, da boste pozabljali tabletke, se lahko zamenja tabletka za obliže ali Nuvaring, pri teh dveh vrstah kontracepcijskih sredtev pa je možnosti za napake manj. Srečno!
Pozdravljeni!
Mesec nazaj sem začela jemati KT Yarina. Prvo tabletko sem vzela na 1. dan menstruacije. Nobene tabletke nisem pozabila vzeti. Jemala sem jih vsak dan ob istem času. Vem, ker sem dokaj organizirana kar se reda tiče. Po menstruaciji sem imela skoraj vsak dan rjav izcedek in razumem, da se to pogosto dogaja. Sedaj pa ko sem prenehala z jemanjem 1 omota in imam 7dnevni premor pa se mi ta rjav izcedek nadaljuje. Danes je peti dan premora. Skrbi me, ker bi morala dobiti menstruacijo, imam pa le rjav izcedek. Opazila sem le včeraj in danes še poleg rjavega izcedka kakšno sveže rdečo kapljico (zelo zelo malo, le za eno ali dve kapljici). Strah me je ker ni malce večje menstruacije, ali je to normalno, kaj naj naredim, ali je možno da sem noseča (imela sem štiri spolne odnose ta mesec, trikrat sva s fantom uporabila za vsak slučaj še kondom, enkrat pa brez kondoma, vendar ni bilo izliva vame)? Ali je kakšen drug razlog, da nimam menstruacije? Nisem jemala nobenih drugih zdravil, in nisem imela večjih prebavnih motenj, le zelo lahka sem (47kg lahka/160 majhna), pred jemanjem KT mi je to povzročalo največkrat težave in mi je včasih menstruacija zelo zamujala.
Najlepša hvala za odgovor,
in lep pozdrav.
Ne bojte se, nič hudega se ne dogaja. Kar opažate sedaj v pavzi je pravzaprav prekinitvena krvavitev, ki pa se kar navezuje na tisti vmesni izcedek od prej. pri naslednji tablici bo verjetno vsega skupaj že manj in sčasoma ne boste krvaveli vmes ampak le v pavzi. Te krvavitve pa so praviloma in prav je tako kratke in šibke, lahko je podobno samo rjavemu izcedku. To čisto zadošča. Ravno to je dobra stran tabletk, krvavitev je kratka, šibka in zelo predvidljiva.
Pozdravljeni!
Kt Lindinette 30 jemljem že 3 leta. Do sedaj nisem imela nobenih problemov, tudi če nisem pustila krvavitve 6 tednov.
V obdobju tega zavojčka, ki je že drugi zaporedoma, torej brez pavze, pa se mi je v 3. delu začela poajvljati kapljična krvavitev, ki je sicer zelo šibka, včasih je samo rahlo zabarvan izcedek.
V prejšnjem zavojčku sem sicer dvakrat pozabila vzeti tabletko točno in sem imela približno 8 ur zamude. Zatem en teden nism imela spolnih odnosov.
Zanima me, če obstaja možnost da je ta krvavitev znak nosečnosti. Sicer sem naročena naslednji teden pri svojem ginekologu, vendar nočem biti preveč presenečena.
Zanima me tudi, po kolikšnem času pokaže test nosečnosti pravilen rezultat, saj nisem imela vmesne krvavitve.
hvala in lep pozdrav.
Pozdravljeni!
Ze kakih 10 mesecev jemljem KT Qlaira. Do sedaj nisem imela z njimi nobenih problemov. Par dni nazaj sam imela prebavne motnje (cca 6 dni sem imela drisko), sedaj pa sem na sredini tablice (sem pri 18 tableti) dobila menstruacijo. Ni le vmesna krvavitev ker sem imela krče in je tudi kar dokaj močna. Previdevam da se je zaradi driske učinkovitost tabletk zmanjšala oz niso delovale, sedaj pa me samo zanima ali naj vseeno dokončam škatlico, ali naj začnem kar z novo?
Hvala za odgovor, lep pozdrav!
živjo!
odgovor na svoje vprašanje sem hotela dobiti iz predhodnih objav, ampak je tega toliko da nisem uspela prebrati vsega, tako da ne vem ali je že bil podoben primer mojemu.
in sicer sem zaskrbljena ker se mi že več kot en teden pojavlja močan rjav izcedek (ponoči preneha), včasih je zraven tudi malo “sveže” krvi, danes pa je ta izcedek že zelo temno rjav. jemljem že eno leto kt yaz in nikoli nisem pozabila vzeti nobene tabletke-jemljem jih skoraj do minute natančno, tudi drugih vzrokov (jemanje drugih zdravil, prebavne motnje, bruhanje…itd) ni prisotnih, zato se mi zdi to zelo čudno. podobno se mi je že zgodilo 5 mesecev nazaj, ampak takrat rjavi izcedek ni trajal tako dolgo. menstruacije imam redno vsak mesec, naslednjo pričakujem konec tega tedna. ta rjavi izcedek se mi je pojavil dan po spolnem osnosu. h ginekologinji sem se poskušala naročiti, ampak je na dopustu. mogoče ideja kaj bi lahko to bilo? ker vem da rjavi izcedek je normalen pojav prve tri mesece jemanja kt, ampak jaz jih jemljem že eno leto. upam da ni kaj hujšega.
Soncnica123: Takoj začnite jemati tabletke iz nove škatlice in vsaj še 9 dni uporabljajte barierno kontracepcijo( kondom). Pravilno ugotavljate, da se je učinkovitost tabletk zaradi driske zmanjšala in posledično se je pojavila tudi krvavitev.
Minutka88: Prav je, da se naročite na pregled. Vaš ginekolog bo takrat skušal ugotoviti morebitne vnetne in druge organske vzroke za rjav izcedek, po potrebi bo odvzel tudi bris materničnega vratu. V primeru negativnih rezultatov, se bosta pogovorila o morebitni menjavi tabletk.
Pozdravljeni!
Jemljem KT Logest. Doo sedaj nisem imela težav. Tokrat pa sem jemala prej še antibiotike (amoksiklav) zaradi pljučnice. Mentruacijo sem dobila malo prej, kakšen dan kot po navadi. To me niti ni skrbelo, ker sem vedela, da je to lahko vzrok v antibiotikih. Vendar pa imam še vedno menstuacijo, čeprav bi jo moralo biti že konec (zdaj je že kak dan več). Je to normalo? Koliko časa je lahko menstruacija daljša, ne da bi me moralo skrbeti? Je lahko vzrok tudi v tem, da sem začela jemati Asmanex (zaradi astme)?
lp
Dober dan.. Ze kaksnih 1o mesecev jemljem KT Qlaira. Sedaj se mi je v 22 oz. 23 dnevu pojavil taksen rjav izcedek.. Ki traja ze 4 dni.. V casu jemanja tablet nisem imela nobene driske, nisem jemala antibiotikov, nisem bruhala, ne jemljem nobenih drugih tablet ki ni lahko to povzrocale… Vmes sem tabletke jemala vedno od priblizno istem casu.. in nisem nikoli nobene pozabila vzeti… Zanima me kaj bi naj ta rjavi izcedek pomenil.. in se to vceraj se je zacel spreminjati v rdecega .. amapk se ni menstruacija ker je vsake toliko casa par kapljic..
Hvala za odgovore…
Liza123: Ne ena ne druga zdravila nimajo vpliva na učinkovitost kontracepcije. Če bo krvavitev trajala dlje kot en teden in bo tudi močnejša kot običajno, ali pa boste opazili še kakšno drugo težavo, obiščite ginekologa.
Kiara: Izcedek je lahko posledica vnetja ali kakšnega drugega organskega vzroka. Če čutite še kakšno drugo težavo in se izcedek ne bo prenehal z novo tablico, obiščite ginekologa.
Pozdravljeni!
Že 3 leta jemljem KT Lindynette 20, do sedaj brez kakršnihkoli problemov. Zadnja menstruacija je bila za razliko od ostalih zelo zelo šibka (tudi drugače nimam premočnih mentruacij), izcedek je bil zelo temen. Po menstruaciji sem začela jemati novo tablico KT, sedaj pa se mi že drugi dan pojavlja krvavitev, sicer zelo šibka. Do naslednje menstruacije je še dober teden. Ali je mogoče, da so KT tabletke prešibke zame, čeprav me bi to čudilo, saj do sedaj nisem imela nobenih problemov. Mogoče je krivo nihanje telesne teže? Tabletke sicer jemljem vestno in redno, ob isti uri.