Krvavitev med jemanjem KT
Pozdravljeni. Imam vprasanje.
Jemljem KT Yaz že tri leta, stara sem 21. Jemljem jih redno in ne izpuščam tablet. Pred parimi dnevi so mi odkrili sladkorno bolezen tipa 1. Ko še nisem vedela, da imam bolezen sem bila veliko žejna in sem tudi veliko hodila lulat. Tako se tablete iz prejšnjega zavojčka niso dodobra absorbirale, kar se je kazalo v tem, da sem zadnji teden dobila rjav izcedek. Šla sem k ginekologu misleč, da je vnetje, pa je rekel, da ni nič takega. Po tem obisku sem imela spolni odnos s fantom. Pred koncem škatlice se je izcedek nehal za dva dni, potem pa je prišla odtegnitvena krvavitev, mnogo manjša kot sicer. Sedaj mormalno jemljem tablete naprej in se zdravim z inzulinom, nisem več tako žejna, lulam manj. Me pa skrbi, da jemogoče v prejšnji škatlici pri koncu prišlo do ovulacije? je to mogoče? so kakšne možnosti, da sem zanosila? Zdaj me zelo skrbi, vem pa, da še ni smiselno delat testa, ker je prezgodaj.
Pozdravljeni,
tablete se absorbirajo iz prebavnega trakta v kri, tako da večja količina izločenega urina na to nima vpliva. Izcedek je lahko tudi posledica stresne situacije in posledičnega nihanja hormonov, kar se ob pojavu takšne bolezni vsekakor lahko zgodi. Verjetnost zanositve je minimalna oziroma takšna, kot sicer ob pravilnem jemanju tabletk – ni nemogoče, je pa skoraj neverjetno…
Lep pozdrav,
Polona Podnar, dr.med., spec. gin. in porod.
Jemljem tabletke Yaz sedaj ze 9 mesec. Do sedaj je bilo vse dobro, nobene se nisem pozabila, redno sem jemala potem pa sem pred dvema mesecema dobila normalno mestruacijo, potem je mestruacija minila za prblizno dva dni pa sem dobila rdeco-rjavi izcedek. Trajal je prblizno dva tedna, potem se je stanje umirilo..Potem prejsnji mesec je isto mestruacija trajala nekje 5 dni potem pa se takoj nadaljevala z rjavim izcedkom, ki je trajal prb. 6 dni. Sedaj ta zadnji mesec je blo spet enako, mestruacija je trajala nekje 6 dni potem se pa sedaj nadaljuje z izcedkom, ki traja zdaj ze 2 dni. Lepo prosim za nasvet, saj imava z fantom redne spolne odnose in me je glede tega posteno strah..
Pozdravljeni,
prosila bi vas za mnenje glede zadeve, ki me počasi začenja rahljati živce 🙂 Stara sem 23 let in jemljem KT Logest že 7 let. Vedno imam redne menstruacije in nikoli še nism pozabila tabletke. V zadnjem letu pa opažam, da se mi v sredini ciklusa ( na začetku ali koncu drugega tedna jemanja tabletk) pojavi pri odvajanju blata ali lulanju krvav izcedek. Izcedek je živo rdeče barve in je prisoten samo na “papirju”, na spodnjem perilu pa ne. Tudi prisotost izcedka je samo “enkratna”, hočem reči da ne traja dlje od ene ure.. Najprej mu nism povečala veliko pozornosti, ker naj bi se izcedki pr KT pojavljali, pa vendar sem sedaj že bolj skeptična. Vem da ovulacije med KT naj nebi imela, pa vendar me skrbi da tabletke “ne primejo več” in imam ovulacijo?? je to možno. Zahvaljujem se vam za odgovor.
lep pozdrav,
Ni vse tako enostavno, kot se nam včasih zdi :). Mnoge ženske opazijo na sredini meseca sluz, krvavitve, zbadanje v trebuhu, celo ovulacijski testi jim pokažejo, da ovulirajo..žal pa ultrazvok pri mnogih ovulacije ne pokaže.
Skratka, tabletke so sigurno “dovolj močne”, da opravijo svojo nalogo,torej ščitijo pred nosečnostjo. Recimo,da je pri vas vseeno prišlo do ovulacije (čeprav menim, da krvavitev ni posledica ovulacije), ima kontracepcija še dovolj drugih mehanizmov,ki ščitijo pred nosečnostjo. Zgostijo sluz materničnega vratu, ki preprečuje semenčicam, da bi prodrle višje v rodila. Spremenijo pa tudi sluznico maternice (le ta se zelo stanjša), da je neugodna za vgnezditev že oplojenega jajčeca. Zaradi zelo tanke maternične sluznice je tudi krvavitev po večini blažja.
Pozdravljeni, mene pa nekaj zanima 🙂
Kako lahko nekdo rece, da med jemanjem KTni menstruacije in da se med jemanjem KT ne more zanositi?? Ogromno zensk je tako zanosilo, in kako so potem lahko zanosile, ce kao med KT ni menstrua ije, ampak samo krvavitev?
jaz sem imela pred KT perilo dolgo 2 do 3 dni in mocne krce, glavobole.. sedaj ko KT jemljem, imam se daljso perilo, bolj mocno, hujse glavobole, in perilo mi ze drugic zaporedoma zamuja. In zdaj mi to razlozite, zakaj naj ne bi bilo oz. bi bilo tezko z KT zanositi?
Pozdravljeni!
Primarni princip delovanja kombiniranih kontracepcijskih metod je zavora ovulacije. Menstruacija je po definiciji tista krvavitev, ki sledi ovulaciji. Če ovulacije ni, potem tudi menstruacije ni. Pri uporabi kombinirane kontracepcijske metode nastopi odtegnitvena krvavitev, ki je zelo podobna menstruaciji, do katere pride zaradi padca koncentracije hormonov v premoru oz. med uporabo neaktivnih tabletk. Žal nobena kontracepcijska metoda ni 100%-no zanesljiva, zato lahko pride do ovulacije in posledično do nosečnosti. Največ zanositev med uporabo kontracepcijskih tablet pride zaradi napak pri jemanju.
Niso vse tabletke primerne za vse ženske oz. jih ne prenašajo vse enako. Predlagam, da se o vaših težavah pogovorite z ginekologom in morda zamenjate kontracepcijsko metodo.
Matjaž
Dober dan
Imam vprasanje. 17 dan jemanja tabletk Yasminelle, ki jih jemljem ze 4 leta, se je pojavila krvavitev. Ki je bila blaga vse do 3 dneva 8 dnevne pavze, nato sem zacela krvaveti mocneje. Sem torej imela med pavzo mestruacijo? Mocnejsa krvavitev je trajala 4 dni, ponavadi traja 5 ali 6 dni. Je mogoce da sem noseca? Tabletke jemljem redno, ob priblizno istem casu plus\minus 3 ure. Vceraj se je krvavitev ustavila, jutri pa zacnem z jemanjem novega zavojcka tablet. Kako tocen bo nosecniski test ce ga naredim jutri preden vzamem tableto?
Upam, da sem napisala razumljivo.
Hvala za odgovor.
Pozdravljeni,
stara sem 19 let in že 2 leti jemljem KT Yaz. Menstruacijo sem imela do sedaj redno. Sedaj pa imam že okoli 4 dni rjav, gost izcedek, ki se je pojavil približno teden dni preden bi morala dobiti menstruacijo.
Ali je možno, da je to povezano z dejstvom, da sem si prejšnji mesec prestavila menstruacijo za en mesec (namesto belih tabletk sem takoj začela z novo škatlico) ali je to kaj hujšega?
Hvala za odgovor!
Pozdravljeni,
glede na to da KT (yaz) jem ze dlje casa in prej nisem imela nikoli nikakeršnih problemov, me malo skrbi trenutno stanje. Do zdaj sem vedno imela redno menstruacijo brez problemov zaostajanja ali kakeršnih kolk drugih vmesnih izcedkov. Vedno sem KT jemala redno, nato pa se mi je zgodilo da sem jo en dan pozabila vzeti, v tem istem dnevu ko pa sem tabletko pozabila vzeti, sva z fantom imela odnos in njegov izliv je prisel vame. Takoj naslednji dan sem se posvetovala z ginekologom, ki mi je rekel naj ne delam premora, se pravi naj bele tabletke preskocim in odprem novo skatlico in jo normanlo naj pojem do konca. Ravnala sem se po tem kar mi je ginekolog svetoval. Od tega so ze minili skoraj trije tedni, meni pa se zadnjih 10 dni pojavlja rjav izdecek. Je to mogoce zaradi tega ker nisem imela menstruacije? Ali obstaja moznost da sem zanosila? Glede na to, da sem si menstruacijo ze prestavljala z tabletkami, pa nikoli nisem mela taksnih izcedkov.
Hvala za odg.
LP 🙂
Spoštovani,
KT Yasminelle jemljem že 8 let. Zadnji 2 leti jemanja se mi pogosto pojavlja močna odtegnitvena krvavitev že kar nekaj dni prej od predvidene krvavitve ob zamenjavi ploščice. Včasih se mi krvavitev pojavi že teden dni pred predvideno (torej že po samo 14 deh jemanja tablet iz nove ploščice). Takrat običajno prekinem z jemanjem tabletk za sedem dni in potem nadaljujem z novo ploščico. Tabletke jemljem redno. Opažam, da se takšne krvavitve običajno pojavljajo po stresnih situacijah vendar ne vedno.
Bila sem pri svojem ginekologu, ki mi je sicer sedaj naprej predpisal Yarino. Rekel je, da takšne krvavitne niso ravno vredu čeprav bi zanositev Yasminelle prav tako morale preprečiti. Sama si ne želim spremeniti zdravila (čeprav vem da gre tukaj samo za večji odmerek etinilestradiola). Ginekološko sem drugače zdrava in ne jemljem nobenih drugih zdravil.
Zanima me vaše mnenje glede zamenjave tabletk v mojem primeru in zakaj ginekolog pravi, da takšne krvavitve niso vredu? Ali sem kljub takšnim krvavitvam (pri uporabi Yasminelle) zaščitena pred nosečnostjo?
Že vnaprej se vam lepo zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam.
Zaščiteni ste vseeno, četudi imate vmesne krvavitve. Zgodi se, da je po dolgoletnem jemanju kontracepcije maternična sluznica tako tanka, da zakrvavi. Zato vam je ginekologinja predpisala Yarino, ki ima le malo višji odmerek estrogena, vendar verjetno dovolj, da stabilizira maternično sluznico.
Ni mi pa jasno, zakaj ste prekinili z uporabo tabletk v času krvavitve na sredini tablice.
Pozdravljeni,
zanima me, kaj bi lahko bilo narobe, namreč jemljem KT Daylette leto in pol in nikoli še nisem imela problemov.. Zdaj pa se mi je pojavil rjavo obarvan izcedek, zadnjo menstruacijo sem imela 12 dni nazaj. Izcedek je prisoten že 2 dni, ni močan, tudi trebuh me nič ne boli, vendar me skrbi kaj bi lahko bilo narobe, saj do zdaj nisem imela še takšnih težav..
Vnaprej hvala za odgovor.
Zdravo.
KT Yaz jemljem že tretje leto in do sedaj nisem imela niti enega problema, nobene vmesne krvavitve. Zudi zadnjo menstruacijo sem imela povsem normalno, nato pa se mi je dva dni po končani menstruaciji pojavila ponovna blaga krvavitev medtem ko sem šla tečt. Po kakšni uri ali dveh ni bilo več sledu o krvavitvi. Nato se mi je danes, približno 5 dni za tisto krvavitvijo, pojavila še ena ampak tokrat je šlo bolj za rjav izcedek, ki pa se mi zdi da tudi ne bo trajal dlje kot 2h. Tabletke sem jemala pravočasno in pred zadnjo menstruacijo sem bila na rednem ginekološkem pregledu, kjer je bilo vse ok…
Zanima me kaj bi lahko povzročilo te krvavitve? Do nosečnosti s pravilnim jemanjem tabletk verjetno ne bi smelo priti?
Hvala in lep pozdrav.
jemljem tabletke dayalette in se mi je ta mesec drugi teden jemanje (4 dni po koncu vmesne krvavitve) pojavil krvav izcedek iz nožnice. je blag ampak traja že 8 dan in me začenja skrbet. opazila sem ga tudi komaj med spolnim odnosom, ali bi lahko bilo tudi to zrok? vem da so vmesne krvavitve pogoste ampak se mi zdi da traja že predolgo. tabletke jemljem že 8 mesecev