Krvavitev med jemanjem KT
pozdravljeni po 3 mesečni pavzi z KT sem ponovno začela jemati KT yasminelle sedaj jih jemljem že drugi mesec vendar med pavzami dobim le rjav izcedek količinsko malo ki traja le dva dni nato preneha to se mi prej ni dogajalo je pa res da sem že prej imela krvavitve le po največ 3 dni. Sicer sem jemala antibiotike ospen prejšnji mesec prav tako sem dobila tudi vaginalno vnetje. Skrbi me da nisem kljub jemanju tabletk zanosila in če bi bilo pametno narediti test ?
pozdravljeni stara sem 20 let, kt yasminelle sem jemala 2 leti nato sem imela par mesecev premora sedaj jih spet jemljem in sicer tretji mesec, že prej sem med pavzo dobivala krvavitev le zadnje tri dni vendar je bila krvavitev normalna, sedaj pa se mi je pri obeh pavzah zgodilo, da se je pojavil le rjav izcedek zadnja dva ali tri dneve. Vmes sem jemala se antibiotike ospen. skrbi me da bi bila možna zanositev, mislite da bi bilo pametno narediti nosečniški test ali je panika odveč?
Pozdravljeni,
stara sem 20 let in sem pred 4 mececi prvič začela uporabljati KT Yaz (ta tedn končujem 4 zavitek KT).
Do sedaj nisem imela nebenih težav in tudi menstruacijo sem dobila takoj po jemanju prvih placeba tabletk. KT vedno vzamem ob istem času in še nikoli nisem nobenega pozabila ali vzela z veliko časovno razliko. Zdaj so se mi pa prvič pojavile vmesne krvavitve oz. šibek rjav izcedek preden sem sploh končala z jemanjem tabletk.
Imam tudi spolne odnose z resnim fantom in me zanima kaj je lahko vzrok teh vmesih krvavitev in ali sem kljub tem krvavitvam zaščitena?
v tem času tudi nisem jemala nobenih antibiotikov, bruhala ali imela trebušne težave.
Hvala za odgovor!
Pozdravljeni!
zgodilo se mi je nekaj nenavadnega in prosim za nasvet. kt logest jem neprekinjeno že 5 let, vedno vzamem zadnjo tabletko v četrtek zvečer, menstruacijo pa dobim v nedeljo zvečer ali v ponedeljek zjutraj. ta mesec pa se mi je zgodilo, da sem v četrtek nekaj ur predenj sem vzela zadnjo tabletko dobila rjav izcedek, ki ga je bilo zelo malo, tako da sploh nisem potrebovala vložka ampak je bil opazen samo na stranišču ko sem se obrisala s papirjem. v petek je bil isto šibek rjav izcedek, ki je proti večeru ponehal, v soboto in nedeljo ga ni bilo več. v nedeljo zvečer sem nato normalno dobila menstruacijo, ki je bila normalno dolga 4 dni kot vedno in tudi enako močna. ali mislite da se je ta rjav izcedek pojavil zaradi tabletk? tabletke jemljem redno vsak večer, največ s pol ure zamude, nobene nisem pozabila, niti nisem jedla kakih drugih zdravil ali imela prebavnih motenj, sem pa v zadnjih mesecih izgubila 10 kg in nevem morda to vpliva na nihanje hormonov? kaj ta izcedek pomeni, skrbi me predvsem zaradi zaščite? Hvala
Pozdravljeni,
Ze od decembra 2013 uporabljam kontracepcijo yaz. Stara sem 18 let.
Na zacetku septembra sem se odlocila da si bom prestavila menstruacijo zaradi morja. Tako sem nadeljevala z jemanjem roza tabletk in sem hotel narediti pavzo po drugi skatlici. Vendar se mi je predvcerajsnjim pojavila blaga krvavitev, ki je prerasla v menstruacijo (mocnejsa krvavitev z delcki maternicne sluzi) Dobila sem jo 10 dni prehitro in to med jemanjem aktivnih tabletk. Bi lahko vzrok za moje tezave bila prestavljena menstruacija? Odlocila sem se da bon ze zdaj naredila 4 dnevno pavzo in nato nadaljevala z novo skatlico.
Spoštovani!
Stara sem 18 let, velika 160cm in težka 51kg. Približno 2 leti jemljem KT Logest. Kakšen mesec na začetku se mi je kdaj pojavila kakšna vmesna krvavitev, ki pa je bila vrjetno posledica padca imunskega sistema (veliko sem bila bolna).
Zdaj se mi že kakih 5 mesecev pojavlja vmesna krvavitev stalno vsak mesec proti koncu 2. tedna jemanja tabletk. Ob prekinitvi (7 dni) pa imam zelo močno M, krči pa so še veliko močnejši kot pred jemanjem KT. Naj še omenim, da sem že pred jemanjem KT imela M na 14 dni, ki je trajala 7 dni, je bila močnejša in sem imela vrtoglavice in krče.
Zdaj, po dveh letih jemanja se stanje ni izboljšalo, zato sem šla h ginekologinji, in ker moje osebne ni bilo, mi nadomestna ni znala niti razložiti zakaj prihaja do vmesnih krvavitev (ki jih spremljajo tudi vrtoglavica in krči) in mi je zamenjala KT iz Logest na Yasminelle. Do osebne gin. ne pridem ker je odsotna, zato sem v dilemi, ali naj KT Yasminelle sprobam ali naj preneham z jemanjem KT, namreč imam tudi kronične želodčne težave, ki mi že same povzročajo dovolj težav? Ali sem kljub vmesnim krvavitvam zaščitena?
Prosim in najlepša hvala za odgovor!
Pozdravljeni!
Stara sem 21 let in sem 7 mesecev na KT. Sprva sem jemala 5 mesecev Lindynette, sedaj sem dva meseca na močnejših Stediril. Tudi sama imam težave s krvavitvami med jemanjem tablet. Te se mi ne pojavijo v obliki ”spottinga” kot naj bi bilo običajno na začetku jemanja. Ampak med 6 in 10. dnem jemanja tablet dobim zelo močne krvavitve, močnejše od menstruacije, ki minejo šele 2. dan premora jemanja KT. Menstruacijo imam potem le kak dan ali dva. Situacija je ZELO neprijetna, sploh ker sem pred jemanjem tablet imela popolnoma urejen ciklus. Zanima me, kaj lahko storim? Obračam se na ta forum, ker sem 2 meseca čakala naročena na pregled pri ginekologinji, na kar me je sestra zaradi prenatrpanosti ambulante ob mojem obisku poslala domov in mi dodelila časovno precej oddaljen termin.
Bi bilo mogoče z bolj lokalizirano hormonsko terapijo, npr. obročkom, kaj bolje? Skrbi me, da za tem ni česa hujšega, bi morala iti po urgentno napotnico za ginekologa? Test za nosečnost je negativen.
Že vnaprej hvala za odgovor.
Pozdravljeni, sem v zelo hudih skrbeh, namreč, stara sem 24 let, KT jemljem že približno 7 let in še nikoli se mi ni zgodilo kaj podobnega. Pred nekaj dnevi sva imela s fantom spolni odnos, in med spolnim odnosom sem začela zelo krvaveti, rahla krvavitev pa se je pojavila tudi še drugi dan. Menstruacijo sem imela približno teden in pol pred spolnim odnosom, tablete jemljem zelo redno, nobene še nisem pozabila vzeti in vsak dan jemljem približno ob istem času. Zelo me skrbi, kaj bi lahko bil vzrok krvavitvi. Druge zaščite nisva uporabljala.
Hvala za odgovor!
Pozdravljeni!
Stara sem 18 let in pred slabimi tremi tedni sem začela z jemanjem kontracepcijskih tabletk Yaz, ki mi jih je predpisala ginekologinja.
Tabletke jemljem po navodilih (z največ 2 – 3urno zamudo). Menstruacija je bila običajna, potem pa sem opazila rjav izcedek, ki zdaj traja že 2 dni.
Vem, da je izcedek značilen v prvih mesecih jemanja, ampak pred 5 dnevi sem imela prebavne motnje (driska), ki še vedno trajajo, in me zanima, če je izcedek kakšna resna težava, povezana z drisko. Poleg tabletk Yaz sem v teh dneh vzela tudi nekaj tablet Linex za lajšanje prebavnih motenj. Ali lahko poleg Yaz po potrebi vzamem tudi Linex? Ali z jemanjem tabletk nadaljujem normalno kljub driski? Kakšna je zdaj zaščita pri spolnem odnosu? Sklepam, da bi bilo zaenkrat bolje uporabiti še kondom, kajne?
Prosim za čimprejšnji odgovor, saj svoje ginekologinje ne morem vprašat, ker je na dopustu zaradi praznikov.
Najlepša vam hvala!
Pozdravljeni;
ob hudi driski (ali bruhanju) je lahko absorpcija zdravila oziroma KT zmanjšana, prav tako tudi učinkovitost, torej zaščita. Zato v primeru hudih prebavnih motenj svetujemo dodatno zaščito. Linex lahko jemljete, s tabletami pa tudi nadaljujte, kot je predvideno.
Lep pozdrav,
Polona Podnar, dr.med., spec. gin. in porod.
Zivijo. Pred 19 dnevi sem zacela jemati kt Lindynette 30 (dobila sem tri skatlice) sinoči sem 19. Tabletko izbruhala. Ker tabletk nisem.imeli pri sebi sem po vec kot 12 urah vzela eno tabletko iz nove,druge skatlice. Zdaj zvečer sem ob obicajni uri vzela 20 tabletko.
Ali sem ravnala pravilno? Ali moram uporabljati naslednjih 7 dni uporabljati kondom? In ali lahko pojutri zacnem z tretjo novo skatlico ki je cela(brez pavze), to drugo ki ji ena manjka pa bom imela za rezervo?:)
hvala