Najdi forum

kri na blatu

Spoštovani,

opisujete težave zaradi stresa, ob enem pa takole zakrvavijo nenevarne motnje na končnem črevesu, ali hemeroidi ali začetne spremembe na prehodu sluznice v kožo. Po odvajanju se z mlačno vodo umijte, namažite z negovalno kremo ali losjonom in težava preide. Res je, da se ponovi, če se naprezate pri odvajanju ali ste bolj zaprti. Če se ponovi, je dobro enkrat iti k osebnemu zdravniku na pregled.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Pozdravljeni!

Zanima me zakaj imam pri zadnjici nekakšne izbokline.Prebral sem veliko forumov o tem in odgovor je bil zmeraj enak-HEMORIDI. Uporabljam zdravilo proti hemoroidom Rektoakut,s tem se mažem približno 1 mesec,vendar se ni nič izboljšalo, hemoroidi se celo večajo. Pri odvajanju se je tudi začela pojavljati kri na toaletnem papirju.Star sem 15 let, se redno ukvarjam s športom. Zanima me kaj bi lahko pomenila prisotnost krvi na papirju in če je to kaj nevarno in če so to res hemoroidi?

Spoštovani,

ne glede na vašo mladost bi vam zaradi teh sprememb svetovala iti k zdravniku. Če so vozlički res hemeroidi, se jih da pozdraviti pri proktologu. Mazila stanje samo blažijo, predvsem kadar so hemeroidi vneti.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Pozdravljeni,
stara sem 15 let in imam mocno drisko in krce ze vec kot en teden.Na zacetku sem mislila da je to morda od alkohola ali velikonocnih dobrot ki sem jih zauzila vendar se mi zdi cudno da bi to trajalo vec kot en teden.Zadnja dva dni driska sploh ni vec driska ampak k vecjemu nekaksna gostejsa tekocina mesana s sluzjo ter obilico krvi!
Mi lahko svetujete kaj bi to lahko bilo ter kako pozdravit?

Lp

Spoštovani!

Vsakomur s krvavo drisko bi svetovala obisk pri zdravniku, pri vaši mladosti pa še toliko bolj! Pojdite do svojega zdravnika, ki vam bo ustrezno svetoval.

LP, Marija Š. Gašperšič

Spoštovani!

pred 14 dnevi sem prebolevala virozo – bolečine po telesu, slabo počutje, hripavost, kašelj, prehlad, glavobol. Bilo je kar nekaj sekreta tako iz nosu kot tudi iz grla in rahlo povišano temperaturo.

Zbolel je tudi sin, ki je imel podobne simptome, tožil pa je tudi o bolečinah v trebuhu, imel visoko vročino in večkrat odvajal.

Po enem tednu prebolevanja viroze bolj na nogah kot v postelji sem dobila tudi sama krče v trebuhu in večkrat sem tisti dan odvajala blato, naslednji dan sem spet šla na blato zjutraj, ki ni bilo mehko amapk običajno in zraven sem opazila, da se je izločil sluz, sluzi pa je bila primešana tudi kri (vse skupaj je zgledalo kot izcedek iz nosu).
Tisti dan sem še večkrat šla na blato in opazila sluz in malo svetle krvi na blatu. Takoj sem začela z jemanjem WAYA probiotikov in v parih dneh se mi je povrnil apetit in tudi sluzi več ni bilo zaznati, pravtako ne krvi

Pri zdravniku so me napotili na pregled blata za viruse in bakterije, blato sem oddala že po več dnevni terapiji s probiotiki, saj takoj nsiem prišla do zdravnice – bili so prazniki, vikend.
Izvid je B.P, tudi odvajam normalno, sluzi, krvi več ni.

Zanima me ali naj grem dalje na preglede za črevo zaradi krvi, ali se naj pomirim, da je šlo za potek viroze?
Stara sem 38 let, trije otroci, zdravo živim, se prehranjujem, težav z želodcem, napenjanjem, prebavo nimam, večino leta sem zdrava.

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Valerija

Spoštovani!

Po vsej verjetnosti je šlo za okužbo, ki se je pozdravila.
Če bi se krvava sluz na blatu ponovila, pa vam svetujem opraviti preiskave.

LP. Marija Š. Gašperšič

Pozdravljeni!

Ze skoraj dva tedna me boli 5cm levo od popka. Od zacetka je bila bolecina malo visje. Boli vecinoma na dotik, ob naglih gibih, dvigovanju tezkih stvari itd. Bolecina je pekoca, ob tusiranju pa se mi tam naredi svetlo rdec madez ki kmalu izgine. Boli me sicer manj kot na zacetku, ampak sedaj se je pojavila se kri v blatu. Je bolj rozaste barve, zato sem najprej pomislila na menstruacijo ki mi zamuja, ampak se je izkazalo da to ni to. Kri je bila v blatu, na skoljki in na wc papirju.
Zanima me kaj bi to lahko bilo? Stara sem 23 let, v druzini imamo chronovo bolezen in celiakijo.

Spoštovani!

Lahko bi se te težave pojavile kot prvi znaki Cronove bolezni, zato je nesmiselno ugibati. Če vidite na blatu kri, vam obisk pri zdravniku toplo priporočam. In to čimprej, da ne bo ugibanja in negotovosti.

LP, Marija Š. Gašperšič

Pozdravljeni!

Že nekaj mesecev občasno čutim rahlo bolečino v spodnjem predelu trebuha. Pogosto imam tudi problem z napenjanjem in vetrovi, za ketere se mi zdi da jih je včasih že kr preveč. V danki tudi včasih čutim nenavaden pritisk in srbečico. Ko grem na veliko potrebo pogosto opazim kri na vc papirju. Zdej ne vem, če imam mogoče samo ranice na koži in bi to objasnilo kri in srbečico ali bi lahko vse našteto kazalo na še kaj drugega?

Star sm 22 let

Hvala za vaše mnenje
LP

Spoštovani!

Sled krvi na papirju je lahko posledica razpoke, ti. fisure. Ta tudi boli. Več plinov, nenavadni izločki, kot so sluz, kri, pogostejše odvajanje, so simptomi vnatja sluznice. Če s preprostimi ukrepi, z zdravo prehrano, jemanjem probiotika, uživanjem dovolj tekočine, težava ne mine, pojdite k osebnemu zdravniku. Morda vas bo poslal na pregled k proktologu.

LP, Marija Š. Gašperšič

Spoštovani!

Pišem vam ker sem zelo zaskrbljena za mojo mamo. Po 3x odvzemu blata je bil izvid pozitivet to se pravi kri v blatu. Mislim da je kri nevidna oz se je z prostim očesom ne da vodet tako vsaj pravi moja mama.
Je naročena na koloskopijo zdaj 17.09.2013 ampak meni to ne da miru ker če v google vpišem nevidna kri v blatu mi takoj vrže ven rak na debelem črevesu.
Mene zanima če je to to ali še obtaja kakšna druga bolezen. Gre redno vsak dan na blato je pa res da je včasih malo bolj trdo drugim malo bolj tekoče.

Prosim za odgovpr ker čas do 17.9.2013 se mi vleče jaz pa več ne spim in nič ne jem, ker me je seveda strah da je kaj hudo narobe.

Hvala vam že v naprej!

stara sem 14 in imam kri na blatu. ali je nevarno, maram k zdravniku??

Spoštovani!

Ne glede na to, koliko ste stari, če vidite na blatu kri, je potrebno k zdravniku. Naj bi sicer pogosto vidno krvaveli hemeroidi, kar ni nevarno, a se slepo na to zanašati ni najbolj varno. Preiskave so dostopne in ne tako zoprne, če upoštevamo, da rešujejo življenje! zato ne odlašajte.

lp, Marija Š. Gašperšič

Pozdravljeni,

pred enim tednom sem nehala jemati Amoksiklav 875 mg na 12 ur in takrat so se mi pričele črevesne tegobe (ves čas antibiotikov sem jemala tudi probiotik waya). Najprej sem dobila drisko, poleg tega se mi je izločala še sluz, blato sem odvajala do 5x na dan, nato se mi je pogostost odvajanja po parih dneh počasi zmanjšala na 2x-3x na dan, vendar pa se mi je v blatu poleg sluzi pojavila še svetlo rdeča sluz, predvidevam da je to kri. Danes pa je bilo blato zelo temno rjavo-zelene barve (morda ker sem včeraj jedla rdeče zelje), bilo je prvič bolj trdo (verjetno zaradi probiotikov).
Ves čas imam tudi slabo počutje (kakšen dan sem boljše), zmanjšal se mi je apetit, hrana mi malo smrdi, prav tako sem shujšala cca. 2 kg, večkrat me prične mraziti, kljub temu da sem kar oblečena, malo se mi vrti, čutim da mi je imunski sistem padel. Pijem najmanj 1,5 l vode na dan, jem lahko hrano, nič kave, sladkega, itd. Stara sem 30 let in imam Hashimotov tiroiditis (odkrili prvič letos marca), jemljem Euthyrox 25 mg. Pred 6 meseci sem jemala tudi Acipan, zaradi želodčnih težav (kislina, spahovanje…).
Danes sem bila pri osebnem zdravniku in sem mu vse to razložila, vendar pa me ni napotil na odvzem blata ali k proktologu, kar me malo preseneča. Prejela sem le zdravilo Reglan 10 mg. Vendar, ko gledam navodilo, sem malo v dvomih, ali naj to zdravilo sploh pijem. Piše, da se uporablja za zdravljenje siljenja na bruhanje in bruhanja v povezavi z motnjami želodca in črevesja, lajša moteno delovanje želodca (bolečina v želodcu, zgaga, slabost…), itd. Želodec me ne boli, bolj imam težave s črevesjem. Prav tako piše, da se ga ne sme uporabljati če obstaja krvavitev ali predrtje prebavil (imam kri v blatu). Če res ni potrebno, jih raje ne bi pila.
Razmišljala sem tudi da bi sama odšla na odvzem blata in k proktologu samoplačniško. Kaj mi svetujete? Sem kar v skrbeh, ker imam pri teh letih letos toliko težav, posebej tale kri v blatu in vsesplošno slabo počutje me skrbi, da ni kaj hujšega.

Se opravičujem, ker sem se tako razpisala, najlepša hvala za vaše strokovno mnenje in morebitne nasvete že vnaprej!
Lep pozdrav.

Spoštovani!

Ob antibiotičnem zdravljenju oziroma zaradi njega se lahko pojavi driska, sluz in kri v blatu. Vendar to dokaj hitro izzveni. Pomaga jemati probiotik, kot ste ga na začetku, to je Waya ali Linex ali kaj podobnega. Splošno slabo počutje mora počasi izzveneti skupaj z drisko, krvi v blatu ne sme več biti. Če v 7-10 dneh ne mine, pojdite na kontrolo k osebnemu zdravniku.
Reglan je simptomatsko zdravilo, ni nujno potrebno in ga lahko ne jemljete.
Hashimoto tiroiditis je avtoimuno vnetje ščitnice, ki ne sme, ko jemljete nadomestne ščitnične hormone, delati nobenih težav.
Mislim, da ni treba iti na samoplačniške preiskave, ker morajo težave miniti. Če ne bodo, pojdite na kontrolo k osebnemu zdravniku, ki bo ustrezno ukrepal. Takoj prvič se ne dela vseh preiskav, saj je zelo zelo verjetno, da se bo pozdravilo samo od sebe samo s simptomatskim zdravljenjem.

LP; Marija Š. Gašperšič

Pozdravljeni,

pred tremi meseci so mi s pomočjo kolonoskopije postavili diagnozo Chronovo bolezen. 2 meseca in pol sem jemala Medrol.Redno jemljem tudi Imuran. Zdaj pa se mi je zadnje tedne kakšnih 2x na teden ob odvajanju blata pojavila svetlo rdeča kri brez bolečin. Odšla sem zdravniku, ki je ugotovil da je glede na moje prejšnje stanje krvna slika odlična. Zaupala sem mu težave o opažanju krvi in mi je predpisal Modolex. Zadnje 4dni ko ga jemljem je krvavitev hujša in ob vsakem odvajanju. Opažam tudi da sem zadnja dva dni zelo zaprta in napihnjena. Ob poskusu odvajanja ko se obrišem je na papirju samo kri, veliko sveže krvi. Zanima me kaj bi lahko bil vzrok in ali naj z jemanjem mazila Modolex ki si ga vstavljam v zadnjik nadaljujem ali prekinem? Stara sem 23 let.

Za odgovor se Vam že v naprej lepo zahvaljujem.Lp,

Teja

Spoštovani!

Odvajanje sveže krvi oz. kapljanje krvi naj bi bilo zaradi krvavitve na koncu črevesa, iz rektuma. Tu najpogosteje krvavijo hemeroidi. Pregled, s katerim se to dokaže, je rektoskopija, ki vam jo svetujem opraviti.

LP, Marija Š. Gašperšič

Pozdravljeni,

Star sem 39 let in ko sem danes popoldne šel na veliko potrebo sem opazil svetlo kri v blatu .Zato me zanima ali je mogoce kriva prehrana ali pa premalo popite tekočine ?
Ker sem pogruntav da ta teden popijem premalo tekočine čez dan in se mi je to zgodilo prvič.
Lp Uroš

Spoštovani!

Ne bi se strinjala, da je to vzrok. Sveža kri na površini pomeni krvavitev iz končnega črevesa, ki je lahko slučajna in mine sama, ali pa je vzrok tak, da ga je potrebno zdraviti, na primer krvaveč polip ali hemeroidi, da ne omenim še nevarnih vzrokov. Pojdite zato k zdravniku.

LP, Marija Š. Gašperšič

New Report

Close