Koliko dni po ponovnem začetju jemanja KT, je varno imeti spolne odnose?
Pozdravljeni,
s fantom sva imela spolni odnos, tabletko (logest) običajno vzamem zvečer ob 22. ampak sem jo pozabila vzeti ob tej uri. Vzela sem jo nekje 2-3 ure kasneje, torej po SO in po točnem času jemanja. Zanima, ali je možno, da bi zanosila, saj tudi kondoma nisva uporabila?
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Pozdravljeni!
Prej sem imela tabletke Yasminelle in potem naredila približno mesec in pol pavze brez jemanja kontracepcijskih tablet (zaradi stranskih učinkov), zdaj pa mi je zdravnica predpisala KT Stediril – m. V lekarni mi je farmacevtka rekla, da zaščita v prvem mesecu ni zanesljiva tudi če z jemanjem začnem na 1. dan naslednje menstruacije in me zato malce skrbi. Vendar povsod vidim, da je zaščita zanesljiva, če z jemanjem na 1. dan menstruacije, je tako?
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav!
kOPIRANO IZ SLOVENSKIH SMERNIC PRIVZETIH PO WHO (preberite do konca)
Tveganja in korist KHK:
Tveganje za nastanek krvnih strdkov je ob jemanju KHK minimalno povečano
Tveganje za pojav srčne ali možganske kapi je ob jemanju KHK minimalno povečano
Tveganje za pojav raka dojk je najverjetneje minimalno povečano in se zmanjšuje po
prekinitvi jemanja KHK
Tveganje za pojav raka na materničnem vratu je najverjetneje minimalno povečano in
narašča z dolžino jemanja KHK
Tveganje za pojav raka jajčnikov in endometrija je nižje in ostaja nizko še več
desetletij od prekinitve jemanja KHK
Če vas je res zelo strah tega minimalnega povečanja tveganja, je prekinitev jemanja vseekakor smiselna. Vseeno mislim, da ima jemanje kontracepcije po drugi strani zelo veliko koristnih učinkov. Izbira je vsekakor vaša.