Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija Koksa saltans, discizija iliotibialnega trakta

Koksa saltans, discizija iliotibialnega trakta

Spoštovani!

Prosim za strokovno mnenje sledeče problematike. V predelu kolka sem imel preskok, ob tem se je zaslišal tudi pok. Poudaril bi, da bolečin nisem imel. Takrat sem bil star 14 let. Ker me je kot mladostnika to motilo (bolečin nisem čutil), sem se odpravil do zdravnika ortopeda. Ob prvem pregledu mi je postavil diagnozo coxa saltans, preskakovanje iliotibialnega traktusa preko velikega trohantra. Naročeno mi je bilo počivanje 14 dni. Ker se stanje v teh dveh tednih ni spremenilo, se je zdravnik ortoped odločil, da me pošlje na operacijo in sicer fenestracijo iliotibialnega trakta. Rečeno mi je bilo, da gre za povsem rutinsko operacijo, kjer ni za pričakovati zapletov.  Prosim, če mi na kratko razložite kakšen poseg sploh je FENESTRACIJA/DISCIZIJA iliotibialnega trakta? Kot drugo pa me zanima, kako je mogoče, da se je ortoped odločil za to operacijo tako hitro, brez da se me je poučilo o konzervativnih možnostih odprave problematike. Namreč kjerkoli berem literaturo, ki se navezuje na coxa saltans, je enoznačno izpostavljeno, da se problematika preskakujočega kolka najprej rešuje z fizioterapijo in vajami, le v redkih primerih pa pride v poštev operacija. Kako je možno, da so mene kot 14 letnika dali na operacijsko mizo že po drugem pregledu, kljub temu, da nisem čutil bolečin in kako je mogoče, da mi niso predstavili možnosti o konzervativni rešitvi problema?

Operirali so me leta 2000. Edino kar bi izpostavil kot pozitivno pri tem operativnem posegu je, da preskoka res več ni, sem pa zato 23 let ujet v bolečino. Veliko slabša je gibljivost v predelu desnega kolka, čutim blokiranost in bolečine pri raznih vajah in raztegih (teh bolečin na levi strani nimam, prav tako jih nisem imel v predelu desnega kolka in zadnjice pred operacijo). Po tekanju ali igranju nogometa me na desni stani zadnjice in tensor fascie late boli tudi po več dni. In to so bolečine, ki so se pojavile po operaciji in dejasnko vztrajajo 23 let, ne glede na to, kako se trudim z raznimi razteznimi vajami in vajami za moč. Zanima me, katera preiskava bi pokazala, zakaj prihaja do teh bolečin. Ali je možno s kakšno preiskavo diagnosticirat mišičevje, vezje, živce v predelu kolka kjer so opravili operacijo? Je možno kakorkoli diagnosticirat, kje so naredili napako pri operativnem posegu? In ali je možno to napako odpravit, da bi mogoče en dan res zadihal brez blokiranosti in bolečin v predelu desnega kolka in zadnjice?

Hvala lepa za vsak odgovor/nasvet,
Igor.

Spoštovani!
Pri tej operaciji se iliotibialni trakt preluknja (naredi se več luknjic) in s tem se traktus sprosti. Ne morem komentirati, zakaj so se tako odločili, osebno bi poskusil z vsemi možnimi konzervativnimi ukrepi, sam ne bi svetoval še operacije. Glede preiskave bi pa svetoval MR artrografijo kolka, da se vidi hrustanec, labrum, vezi, opravite pa tudi RTG medenice s kolki obojestransko, da se primerja levo in desno stran. Najprej je potrebno ugotoviti, kaj povzroča bolečine, da jih bomo lahko odpravili.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close