Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja klopi

klopi

živjo!
Imam en majhen problem. Ko sem odstranjevala klopa mi je ostala v koži glava. Pa me zanima kako jo je možno odstraniti in kakšne so lahko posledice.
za odgovor se vam najlepše zahvaljujem!
sabina
P.S. v kolikšnem času so vidni znaki katerekoli bolezni ki jo povzročijo klopi?

Glavico lahko odstranite s pinceto za odstranjevanje klopov (dobite jo v vsaki lekarni); če ne gre, vam jo lahko v naslednjih dneh v ambulanti odstrani tudi zdravnik ali pa jo bo izločil organizem sam. Glavica namreč predstavlja tujek, proti kateremu imamo dobro razvite mehanizme za odstranjevanje. Neodstranjenja glavica ne povzroča problemov (z izjemo lokalnega vnetja, s katerim jo bo organizem odstranil). Posledic (razen lokalnih) zaradi neodstranjene glavice torej ne bi smelo biti.
Povzročitelja klopnega meningitisa ali Lyme borelioze klop vbrizga v človeka s sesanjem; mrtvi klop pa sesati seveda ne more več.

Vedeti pa morate, da je klop lahko sesal že prej in vbrizgal povzročitelje bolezni, še preden ste ga odstranili. Zato moramo biti po vsakem vbodu klopa še nekaj časa pozorni na:
1. rdeč kolobar, ki bi se pojavil okoli mesta vboda (ali kjerkoli drugje na telesu), se širil in v centru bledel. Tak kolobar se pojavi okoli 1 teden po vbodu in je znak borelijske okužbe;
2. hud glavobol, vročino, bolečine v mišicah sklepih, bruhanje; ki bi se pojavili 14 dni 28 dni po vbodu; ki so lahko znak okužbe z virusom klopnega meningitisa in/ali borelijske okužbe.
Pozdrav!
Nina

New Report

Close