Letos smo z družino začeli kolesariti. Izogibamo se glavnih cest, največ uporabljamo stranske in neasvaltirane poti. Ko se vozimo po kakšni lokalni cesti sploh ne vem, kje naj vozim in kako naj učim otroka. Namreč, če vozim ob robu, se dogaja, da me prehiti avto tudi v trenutku, ko gre nasproti drug avto. Tega me je strah. Ali naj vozimo bolj po sredini pasu?
Hvala za nasvete in vaše izkušnje!
Po zakonu imamo kolesarji menda pravico do 1 m cestišča. Kjer ni kolesarske steze, seveda. Torej moramo praviloma voziti do pol metra oddaljeni od roba. Toliko o pravilih, ki so me zapeljala v nesrečo. Zgodilo se mi je točno to, česar se najbolj bojiš. Ob tesnem prehitevanju (zaradi nasproti vozečega) me je avtomobil “pometel” s ceste. Ker sem bila preveč ob robu. In nisem imela kam pobegniti. Ker mu nisem zaprla poti. Zato se zdaj raje prilagajam terenu. Vozim nekoliko bolj stran od roba, saj imam tako v primeru težav več maneverskega prostora in tudi cesta je ob robu v slabšem stanju. Ker zasedam obilo prostora, avtomobilom ne dajem možnosti, da bi prehitevali “v škarje”. Divjake “prisilim” v previdnejše prehitevanje. Seveda sem pogosto tarča razjarjenega hupanja nestrpnežev, toda to bom za svojo varnost pač požrla, a ne.