Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Zdravo življenje Kajenje Kdaj se telo rehabilitira?

Kdaj se telo rehabilitira?

Pozdravljeni.

Mene pa zanima v kolikšnem času se po prenehanju s kajenjem telo normalizira, ne mislim psihe, ta se najbrž v popolnosti nikoli povsem ne odvadi:), bolj me zanima za prebavo, pljuča…itn.

Spoštovani!

Posamezni organi se različno rehabilitirajo. Najprej se prične čiščenje pjučnega trakta, ko se cilije počasi ponovno reaktivirajo, se prično popravljati (pred tem so zaradi tobačnega dima “požgane”) in začno opravljati ponovno svojo funkcijo odstranjevanja tujkov. Zato tisti, ki so prenehali kaditi, začno bolj kašljati in tudi izkašljujejo več. To traja ponavadi 2-3 mesece. Same stene alveolov, ki so uničene, se žal ne popravijo, tako, da ta okvara ostane. Tudi katran iz samih mešičkov se le počasi odstranjuje. Nevarnost za nastanek pljučnega raka se zmanjšuje tako, da je po 15 letih nekako enaka nevarnosti nastanka, kot je to pri nekadilcu.

Pri boleznih srca in ožilja je tako, da se nevarnost za srčni infarkt prav tako zmanjšuje približno 15 let, da se izenači z nevarnostjo pri nekadilcu. Je pa takojšen učinek že na srčni ritem (prevodnost srčnih vlaken) in se zmanjša nevarnost nepravilnega bitja srca takoj po opustitvi kajenja. Prav tako se zelo hitro zmanjša nevarnost oženja žil na periferiji in se izboljša prekrvavitev.

Zelo hitro, že v nekaj urah se raven kisika v krvi normalizira. Kot vemo, ogljikov monoksid iz cigaretnega dima med kajenjem ves čas izpodriva kisik iz krvi, saj ima ogljikov monoksid 200krat večjo afiniteto do hemoglobina in tako izpodriva kisik iz rdečih krvničk. Tako vsa tkiva v organizmu prejemajo manj kisika, se hitreje okvarjajo in starajo (kar se dobro vidi na hitro postarani koži kadilcev in še bolj kadilk, ki imajo še bolj občutljivo kožo). Kot rečeno, se to popravi v nekaj urah in tkiva pričnejo dobivati normalno količino kisika.

Takoj tudi preneha nastajanje prostih radikalov povzročenih s tobačnim dimom, ki okvarjajo celice, da prej propadajo, spreminjajo genetsko strukturo celic in povzročajo nastanek škodljivega LDL holesterola.

V nekaj dneh se povrneta okus in vonj in biši kadilec in kadilka pričneta bolje okušati in vonjati.

Toliko samo nekaj najbolj bistvenih stvari.

Prav lep pozdrav in lep dan želim dr. Tomaž Čakš , dr. med.

Še tole vprašanje. V bistvu me zelo skrbi moja prebava, namreč kava in cigareta sta mi pri tem v veliko podporo, saj se mi zdi, da je telesu prišlo v navado, da zjutraj takoj po mojem vsakodnevnem ritualu najprej… no saj veste.
Strah me je torej zaprtja in posledično kilogramov. Kako je s tem? Kdaj se to uredi?

Spoštovana!

Res je, da so kava in cigarete stimulans za črevesno peristaltiko. Vsekakor boste morali spremeniti tudi prehranske navade, da se organizem “odvadi” teh stimulansov za svoje normalno delovanje. Kar nekaj je načinov na katere si lahko pomagate. Poskusite lahko, takoj ko vstanete, popiti kozarec tople vode, še bolje mlačnega ali toplega Donata. Lahko tudi slivov kompot. Kozarec tekočine zjutraj je za organizem vedno priporočljiv. Takoj nato bi bilo dobro, da imate zajtrk, vendar ne kakšnih sladkih ali mastnih jedi (torej ne priporočam maslo in marmelado). Za zajtrk imejte hrano bogato z balastnimi snovmi. Vsekakor priporočam različne kosmiče (vendar ne corn-flakes), lahko so različni Musliji, najbolje polno-zrnati, ki jih lahko prelijete z mlekom ali jogurtom (tisto, kar vam bolj ustreza). Takšen zajtrk vas bo zasitil in vam dal energije za celo dopoldne, ob tem pa še ugodno deloval na prebavni trakt. Tudi tekom dneva vam svetujem, da se izogibate “energetsko gosti hrani”, kot temu rečemo (mastna, sladka hrana) in jeste hrano bogato z vlakninami in balastnimi snovmi. Izogibajte se torej maščob (kar pa ne pomeni, da bi jih popolnoma ukinili), sladic in podobnega. Poskušajte jesti čim več zelenjave in sadja, lahko seveda jeste pusto meso in ribe. Po možnosti jejte majhne obroke po večkrat, nikakor pa ne sme biti zvečer težek in obilen obrok. Ne bo pa narobe, če boste pojedli skledo solate.
Ne vem sicer, kakšen režim prehranjevanja ste imeli do sedaj, vendar bi bilo dobro, če bi se poskusili približati temu, kar sem vam navedel.

Prav lep pozdrav in lep dan želim dr. Tomaž Čakš , dr. med.

Brabra,moja izkušnja je taka,da se mi je pa prebava uredila,ko sem prenehala kaditi.Ne vem zakaj,morda ker sem popila več vode.Tudi kave prvi mesec nisem pila,pa sem se počutila čisto v redu,čeprav prej pred kavo&cigareto nisem funkcionirala…
Zdaj ne kadim 10 mesecev,imam 5 kg manj kot sem jih imela kot kadilka.Ker več gibam,ker zmorem…

Tako da,ni vse res za vsakega.Je treba poiskati svojo pot.

Lep pozdrav

Moja izkušnja pa je taka.. prenehala sem kaditi pred 6 meseci. prebava se mi je uredila po cca. 2 mesecih. Moj nasvet je veliko vode, donata, jogurtov… sedaj zjutraj pojem npr. muslije – in to je kot, da bi spila kavo in pokadila cigaret. zredila sem se 4 kg kar na mojo težo ni panike. Pa tudi to počasi pada.. tako da kar pogumno.. Brez cigareta se počutim fenomenalno….

Pozdravljeni vsi skupaj!

Veliko kadilcev noče prenehati kaditi ker se bojijo da se bodo zredili. Moja izkušnja je povsem drugačna. Ko sem kadil sem svoj obrok hrane nadomestil s cigreto. Zato se mi je pogosto dogajalo da sem pojedel enaga ali dva zelo obilna obroka, ki sta bila pogosto ob poznih urah. Ko sem prenehal kaditi sem pojedel več obrokov dnevno ki pa so bili manjši, pazil sem samo na to da sem jedel veliko sadja in zelenjave. Že po nekaj dneh po prenehanju kajenja sem mi je povrnila energija in volja do športnih aktivnosti,kakor sem jo imel v najstniških letih. Prebava se mi je uredila zgubil sem nekaj kilogramov, splošno počutje se mi je izboljšalo, zmanjšal se mi je stres pri vsakdanjih opravilih.
Prvi teden odvajanja sem si pomgal z nekotinskimi zvečilni vendar mislim da bi se dalo tudi brez njih.

Lp

Tudi jaz sm kr naprej poslušala o zaprtju.
S kajenjem sm prenehala v soboto – danes je 4 dan brez cigareta
imam pa od včeraj kr hudo drisko… zdej pa ne vem al naj to povežem?!?!?
Jedla nisem nič takega, da bi bilo od hrane.
A ima še kdo takšne izkušnje???

Jaz pa sem imela prej-vedno- super prebavo. Sedaj pa ? Kaj je to? Že dober mesec se mučim ,da vsak dan grem vsaj približno na potrebo (res približno). En dan vmes nisem imela energije,potem sem se tri dni mučila.Kadila sem dobrih 25 let. Kriza je huda,a to s prebavo je še huje !

Izkušnje o prenehanju kajenja so tako individualne in odvisne zares čisto od vsakega posameznika – kar vključuje predvsem navade tistega, ki je bil prej kot kadilec in sedaj kot nekadilec.
Sama sem po skoraj 16 letih prenehala čez noč kaditi. Tudi moj dan se je začel z kavo in vsaj 2 – 3 cigareti. Obroke hrane sem nadomeščala z cigareti in na sploh sem bila strastna kadilka. Imela sem hudo aritmijo, hitro sem se utrudila … pri svojih letih (začetek 30) sem se počutila kot gospa pri 70 letih z energijo. Potem se mi je pred očmi odvilo življenje, kako moram do kruha spraviti svoje tri otročke, kako si želim dočakati njihovih otrok ….
Udarilo me je kot strela z jasnega, da je moje kajenje zelo sebično in nezrelo!
Z to odločitvijo in zavedanjem ni bilo nobenih težav s prenehanjem. Resnično so cigareti samo psihičnega izvora in tu mora biti človek trden in odločen. Za sebe vem, da imam rajši 5 kg več, kot pa da bi še kadila. Aja – seveda sem se poredila, sem pa kasneje tudi izgubila kg – kot je napisala forumovka pred menoj – ker se giba, ker to zmore in ker je to pomembno za vsakega človeka.
Pomislite zakaj kadite in kdaj kadite – največkrat bo razlog dolgčas ali pa “nevemkajnajssabo” 🙂

Ko ste zreli za sprejeti odločitev – bo vse ostalo nekako samoumevno! Samo verjeti morate vase in v uspeh!

Spoštovana!

Težave, ki jih opisujete, se pogosto pojavijo po prenehanju kajenja. organizem (črevo) se je namreč navadil na stalno stimulacijo s strani nikotina, ki poveča peristaltiko črevesa preko določenih mehanizmov. Sedaj, dokler se organizem ne navadi na delovanje brez nikotina, prihaja do zaprtja. Svetujem vam hrano z veliko balastnimi snovmi (musli, sadje, zelenjava), redno pitje tople mineralne vode (najbolje Donat) zjutraj na tešče in čim večjo telesno aktivnost, ki prav tako vodi do dodatne stimulacije. Izogibajte se sladki in mastni hrani. V kolikor se bodo težave nadaljevale, se oglasite pri svojem zdravniku.

Prav lep pozdrav in lep dan želim dr. Tomaž Čakš , dr. med.

Pozdravljeni. Rada bi vedela a je tudi več spanja lahko razlog prenehanja kajenja. No, ne morem se pohvaliti z dolgo dobo brez cigarete-14 dni, vendar p me sedaj daje spanec. Spala bi cel predpoldan, ker pa imam psa sem prisiljena odmarširati ven. Popoldne j že boljše. Hvala in lep pozdravod Anamie.

Spoštovana!

Ker je nikotin stimulans (preko adrenalina in noradrenalina) lahko njegovo pomanjkanje pri človeku, ki je nanj navajen, vodi tudi do zaspanosti. Mislim, da je to, da morate peljati na sprehod psa, prav dobro za vas, da vas bo bolj prisililo v telesno aktivnost. Bodo pa težave po določenem času skoraj zagotovo minile. Vi kar vztrajajte, držimo pesti za vas.

Prav lep pozdrav in lep dan želim dr. Tomaž Čakš , dr. med.

Pozdravljeni!
Našla sem tole zanimivo kramljanje, zato se oglašam, ker sem bila včasih tudi sama strastna kadilka.
Zanimivo se mi zdi, da se vsaka najprej ustraši kakšnega kilogramčka več, če bi prenehala s kajenjem. Kaditi sem začela s slabimi 18 leti, no, to je bilo tisto žicanje, prižgala le ponujeno cigareto…nekako eno leto. Potem sem že kupovala cigarete, med pavzami hodila kadit na WC, kadilo se je na plesih, v kavarnah, avtobusih, vlakih, povsod, mislim da edino v cerkvi ne.
In smo kadili 40 let, med nosečnostima so mi zasmrdele in sem nehala, po prenehanju dojenja pa spet veselo prižgala cigareto.
Dnevna doza se mi je povečevala, tako da sem v povprečju pokadila 25-30 cigaret. Želja nehati je bila čedalje bolj močna, a vsako jutro, ko sem skuhala kavo, si nisem mogla kaj, da ne bi prižgala cigarete.
Zgodilo se je, da smo pred več kot tremi leti imeli obletnico mature in jaz sem se odpravila z veliko zalogo cigaret na kmečki turizem kjer smo imeli srečanje. Kot stari maturantje smo se dobili že ob 14 uri, sedeli na terasi, klepetali in le še jaz sem vlekla dim za dimom. Do 23 ure.
Drugi dan sem imela mačka od dima, ne od alkohola. Pregledala sem in ugotovila, da sem v enem dnevu skadila več kot dve škatli in pol. In sem si rekla: ” Punca, dost je” Odprla novo škatlo, prižgala eno v slovo, popila kavo, na škatlo pa napisala datum: 28.5.2006.
In nikoli več nisem prižgala nobene več.

Vsi pravijo, da jih muči jutranji kašelj. Ne prej, ko sem še kadila, in ne sedaj ko ne kadim, jaz nisem imela nikoli težav z izkašljevanjem. Tudi pravijo, da ne prenesejo v bližini kadilcev in cigaret, da jim grozno smrdi. Meni diši, če kdo v moji bližini kadi, prav tako mojim gostom, ki so še kadilci, dovolim, da prižgejo v mojem stanovanju. Ampak niti za trenutek mi ne pade na pamet, da bi še prižgala. Za zanimivost naj še povem, da moj mož nikoli ni kadil, pa tudi maltretiral me ni, naj neham. Le včasih je dejal, da bi bilo bolje zame, če bi kakšno manj pokadila. Zdaj pa je vesel in prizna, da ni verjel, da bom zdržala.

Za konec pa bom napisala še o kilogramčkih. Nisem se zredila zaradi prenehanja kajenja.
Pred dvemi leti me je z vso silovitostjo napadel revmatoidni artritis. Pod NUJNO sem bila sprejeta v bolnišnico – revmatološki oddelek. Ko so delali anamnezo, je bilo tudi vprašanje, če sem kadilka. Povedala sem, da sem prenehala in vprašala, zakaj je ta podatek pomemben. Odgovor je bil, da kadilke pogosteje obolevajo kot nekadilke.
Zdaj prejemam močna zdravila, da sem lahko mobilna, da nisem zatečena in da kolikor toliko funkcioniram. Lani sem imela že eno operacijo, pol leta rehabilitacije. Od teh zdravil pa se redim.

Bodite pametni-e! Prenehajte takoj in rešujte svoje zdravje! Lep pozdrav! DMaxa

spoštovani,

Ko tole prebiram, nikjer ne vidim tega, kar sem jaz naredila, zato želim tukaj dodati tudi svojo izkušnjo.

Jaz sem kadila cca 40 let, zadnje čase tudi 2 – 3 zavojčke na dan. Res pa je, da sem v prvih 10 letih kadila samo med tednom po 1/dan, kasnej pa se je to povečalo na 1 zavojček na dan, potem pa že na dva zavojčka. Ko sem se zaradi preobilice kajenja slabo počutila in mi je umrla še mama, teta in stric zaradi raka, še nisem prenehala s kajenjem, ampak prešla zadnjih 15 let najlažje cigarete z 0,01 mg nikotina in katrana).
Pred nekaj leti sem šla tudi na skupinsko odvajanje, bolj zaradi znanjšanja stroškov v družinskem proračunu, kot zaradi česa drugaga. Toda tečaj se mi ni zdel dovolj prepričljiv, da bi lahko med obiskovanjem ali neposredno po njem, prenehala kaditi. Svetovali so tudi nikorette. Toda tudi za nicorette se nisem odločila, saj vsebujejo 0,2 mg nikotina, kar je več nikotina, kot v cigaretih, ki sem jih zadnja leta kadila, pa še poceni niso – zato sem prepričana še danes da sem prav ravnala, ko se nisem odločila za nicorette.

Tokrat pa mi zdravje ni najbolje služilo, veliko več sem bila prehlajena in ta prehlad zelo počasi pozdravila. Nekje sem zasledila magnetke za ušesa in se tako novembra pred dnevom mrtvih odločila obiskati lekarno ter to kupila ter uporabila po navodilih, ki so v praksi zgledala takole :
Dosledno sem neprekinjeno 1 teden (ob najmanj stresnih delih dneva) dajala po 3,5 h/dan te magnetke na levo uho in to teden dni (7dni) ter vzporedno prvih 7 dni normalno kadila. Osmi (8) dan pa sem prenehala naenkrat. Magnetke pa sem še vedno redno vsakodnevno dajala na uho še 25 dni.
Ostalo mi je nekaj cigaret, vendar sem jih spravila na nevidno mesto. Vse kar je spominjalo na cigarete sem umaknila, vse počistila, oprala in prebelila, da nič ne diši po stanovanju od cigaret. Moram priznati da me še občasno zelo močno telo zahteva nikotin in se težko upiram. Nekoliko več jem, ker se mi zdi, da sem lačna, kajti čim nekaj dam v želodec, ne čutim več potrebe po cigareti.

Prvi teden me je nekajkrat zamikalo kadit, vendar ko sem povlekla samo en dim ali dva, sem cigaret ga vrgla v peč, ker mi ni dal tistega zadovoljstva več kot nekoč, oz. kot sem pričakovala. Danes je preteklo 2 meseca pa me še občasno drži, da bi ga prižgala. Če je prehuda kriza si dam za nekaj ur na uho še magnetke, ki pa so odslej samo še občasno pomagalo za pomiritev strasti po cigareti, sicer je pa že bistveno bolje. Z vsakim dnem ki mine se počutim fenomenalno, predvsem pa se počutim, kot zmagovalka in včasih ne morem verjeti da je tudi meni uspelo.

Tudi vsem ostalim želim toliko poguma in seveda za ta pogum tudi uspeh.

Lep dan še naprej
R.G.

Upam, da boš vztrajala še dolga leta .brez

Pozdravljeni

Pozdravljeni

Kadil sem priblizno 20 let zraven pa uporabljal se tobak za zvečenje. Sedaj nikotina ne uporabljam že 7 mesecev. V tem času se mi je sesul organizem… Tisto željo po cigaretu sem prebolel sedaj pa nevem kaj se dogaja …. se hitro razburim, veliko sem brezvoljen, utrujen, brez ciljev, vcasih nevem kaj bi sploh rad….. sploh ne vem kako naj opisem hehheee no sedaj pa sem se še začel na veliko rediti čeprav veliko pretečem vsak dan.
Tako da sem prisel do tega ali se sploh splača prenehat kaditi hehehehe
No me pa resno zanima kako dolgo rabi telo oz. organizem da se normalizira, vzpostavi neko normalno funkcijo po prenehanju kajenja s tem ne mislim zeljo po kajenju….. nasploh sam organizem da pride na normalen način delovanja…

lp

Kdaj se telo povrne v neko normalno fiziološko stanje, kot je bilo pred začetkom kajenja, je odvisno od več dejavnikov. Predvsem od organizma samega (vsak od nas je individum), od načina kajenaj (količine vnešenega nikotina), od spremembe načina življenja po prenehanju rabe tobaka (veliko telesne aktivnosti, pravilna prehrana z omejenim vnosem maščob in sladkorjev ter manjšimi obroki hrane, iskanje novih pozitivnih aktivnosti itd.).
Nekateri lahko dokaj hitro prekinejo s kajenjem brez večjih abstinenčnih težav in tudi ne pomislijo več na tobak. Drugi imajo večje težave in nekateri se želje po nikotinu ne znebijo tudi do konca življenja. Večkrat sem že opisal mehanizme delovanja zasvojenosti z nikotinom in sproščanje nevronskih prenašalcev, ki so v večini odgovorni za dogajanje v organizmu. Desenzibilizacija nikotinskih receptorjev, ki se pojavi po začetku kajenja, da se telo “ubrani” prevelikega stimuliranja z vsakdanjim vnosem nikotina, potrebuje seveda kar nekaj časa, da se normalizira. Pri tistih, ki so začeli kaditi zelo zgodaj v otroški dobi je odvisnost večinoma večja in tudi težje prenehujejo s kajenjem.
Zelo pomembna je količina vnešenega nikotina in kot sledi iz vašega zapisa, je pri vas bila zares velika. Čim več je je bilo, tem daljša bo rehabilitacija.
Vsekakor pa je potrebno dokaj radikalno spremeniti celoten način obnašanja (izogibanje prostorom in lokalom, kjer se je kadilo; prav tako tudi kadilski družbi; vsemu, kar vas asocira na tobak itd) in pa način življenja v celoti, kot sem že prej opisal.

Verjamem, da vam ni lahko, vendar se dolgoročno absolutni izplača. Poskušajte premagati sedaj te težave in prepričan sem, da to zmorete. Vztrajajte, držim pesti za vas.

Prav lep pozdrav in lep dan želim dr. Tomaž Čakš , dr. med.

Lepo se Vam zahvaljujem za odgovor ,sem bil zelo presenečen za tako hiter odgovor 🙂 Moram priznati, da nekakšne želje nimam po cigareti ali tobaku, Imam pa velike probleme glede samega telesa, organizma…… imam občutek da se mi je vso telo sesulo in da nič ne deluje tako kot bi moralo hehe
Ampak kot pravite da tudi telo potrebuje svoj čas da se normalizira.
Hvala Vam za spodbudne besede, pesti in seveda za odgovor:)
LP
Darmijel

New Report

Close