Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija kalcijski score koronarnih arterij (CAC scan)

kalcijski score koronarnih arterij (CAC scan)

Spoštovani,

Imel bi vprašanje v zvezi s povišanim holesterolom. Za seboj imam vsaj 10 letno obdobje precej povišanih vrednosti LDL holesterola in družinsko zgodovino infarktov oz. krvnih strdkov (po očetovi in po materini strani).

Na zahodu je v tej situaciji običajna praksa, da se zaradi boljše ocene ogroženosti oz. ocene obstoječe škode na ožilju naredita dve dodatni presikavi krvi (LP(a) in ApoB) in t. i. “CAC scan” (kalcijski score koronarnih arterij):

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/heart-scan/about/pac-20384686

Preiskavi krvi je pri nas mogoče opraviti, CAC scan-a pa ne. To je rentgensko slikanje koronarnih arterij brez kontrastnega sredstva z majhno dozo radiacije. Rezultat se izrazi v točkah glede na količino kalcifiriranih plakov. Samoplačniška cena bi naj bila okoli 100 EUR. Preiskava ne pokaže mehkih plakov, tako da negativen izvid ne pomeni, da je ožilje OK. Po drugi strani pa pozitiven rezultat pri nizki starosti pacienta pomeni resen znak za alarm in čimprejšnjo terapijo s statini.

A je možno, da se ta preiskava pri nas imenuje kako drugače? Kje bi jo bilo mogoče opraviti?
Vidim, da so jo v preteklosti opravljali pri Barsosu (CT test vsebnosti kalcija v koronarnih žilah), potem so jo pa ukinili:
https://gea-college.si/wp-content/uploads/2017/10/zlozenka-CT.pdf

V Zagrebu je npr. to preiskavo mogoče opraviti:
https://www.zagrebmed.com/en/services/radiology/ct-diagnosis/msct-kalcijski-score-koronarnih-arterija-en
https://www.svkatarina.hr/radiologija-i-dijagnostika/ct-koronarografija-i-kalcijski-score-koronarnih-arterija

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.

Pozdravljeni!

Za pridobitev ocene kalcija v koronarnih arterijah je potreben neinvazivni slikovni test, imenovan računalniška tomografija z elektronskim snopom (EBCT) ali računalniška tomografija z več detektorji (MDCT). Računalnik izračuna vrednost kalcija na podlagi gostote in obsega usedlin kalcija v koronarnih arterijah.

 Določanje kalcija v koronarnih arterijah je preventivni srčni test, ki uporablja specializirano rentgensko tehnologijo za merjenje količine kalcijevih usedlin v stenah koronarnih arterij. Kopičenje kalcija v stenah arterij je pokazatelj ateroskleroze ali otrdelosti arterij, kar poveča tveganje za srčne infarkte in druge bolezni srca in ožilja.

EBCT ali MDCT skeniranje vključuje zajemanje več rentgenskih slik srca. Slike se nato analizirajo z uporabo računalniške programske opreme za odkrivanje in kvantificiranje usedlin kalcija v koronarnih arterijah. Rezultati so navedeni kot ocena kalcija, pri čemer višji rezultati kažejo na obsežnejšo kalcifikacijo in povečano tveganje za srčno-žilne dogodke.

Točkovanje kalcija se običajno priporoča posameznikom z več dejavniki tveganja za bolezni srca, kot so družinska anamneza, starost, visok krvni tlak, sladkorna bolezen, kajenje, debelost in nenormalne ravni holesterola. Uporablja se lahko tudi za oceno odziva na zdravljenje in spremljanje napredovanja bolezni pri bolnikih z znano boleznijo koronarnih arterij.

CT koronarnih arterij z izračunom »calcium score« je možno tudi samoplačniško. Ne morem reklamirati izvajalce. Poiščite na spletu.

LP

New Report

Close