Pozor! Posoda lahko ogrozi vaše zdravje – preverite varne izbire!

M. Ć., 15. junij 2024
Brezskrbno v poletje
Fotografija prikazuje osebo v beli srajci in modri kravati, ki pripravlja sendvič in ga zavija v aluminijasto folijo. Na mizi so sestavine za sendvič, vključno s kruhom in maslom, kar poudarja praktičnost priprave malice za na pot ali v službo. Ta slika je idealna za članke o pripravi malic, zdravih prigrizkih, nasvetih za organizacijo obrokov in praktičnih rešitvah za zaposlene.
Foto: Profimedia

Ali zavijate sendviče v aluminijasto folijo? Ste kdaj prelili bučno olje v plastenko za vodo? Za optimalno zdravje ni pomembna samo izbira zdravih živil, temveč tudi posoda, v kateri hrano pripravljamo in shranjujemo. Odkrijte, kako lahko vsakodnevne odločitve vplivajo na vaše zdravje.

V najnovejšem podkastu Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), dr. Viviana Golja, univ. dipl. kemije, razkriva, kako lahko z izbiro prave posode za pripravo in shranjevanje hrane znatno zmanjšamo vnos škodljivih snovi v telo. Poleg izbire zdravih živil je namreč ključnega pomena tudi posoda, v kateri jih pripravljamo, saj lahko ta pomembno vpliva na kakovost in varnost naše prehrane.

Nevarnosti uporabe folije

Aluminijasta folija ni primerna za zavijanje kislih ali zelo slanih živil, kot so paradižnik, kisla živila in slane juhe ali meso. Kadar je aluminijasta folija v stiku s takšnimi živili, lahko pride do sproščanja aluminija v hrano. Čeprav to ne vodi do akutne zastrupitve, se aluminij z dolgotrajno uporabo kopiči v telesu, kar lahko škoduje zdravju na dolgi rok.

Kaj to pomeni za sendviče? Brez panike! Alu folija je za zavijanje sendvičev načeloma varna,, še posebej, če gre za kratkotrajno shranjevanje. Kruh, ki je nevtralno živilo, ne povzroča korozije aluminija. Vendar je treba biti previden pri zavijanju kislih in slanih živil, kot so kisle kumarice ali paradižnik, saj kisline in soli lahko povzročijo, da se aluminij raztaplja in prehaja v hrano, kar ni zdravo. Za zavijanje teh vrst živil je priporočljivo uporabljati druge materiale, kot so papirnate ali plastične vrečke brez škodljivih kemikalij​. Torej, če sendvič vsebuje kisle ali slane sestavine, je bolje uporabiti drugo embalažo, vendar pri kratkotrajni uporabi za običajen sendvič iz kruha ni večjih tveganj.

Nekatera živila lahko že iz zemlje absorbirajo kovine, vendar stik z neprimernimi materiali embalaže lahko dodatno prispeva k vnosu teh kovin v telo. Pogoste napake, ki jih ljudje delamo, vključujejo uporabo neprimerne embalaže za določene vrste živil ali uporabo embalaže pri previsokih temperaturah.

Olje ne sodi v plastenko za vodo

Plastenka za vodo je primer embalaže, ki jo pogosto ponovno uporabimo. Čeprav občasna ponovna raba morda ne bo imela takojšnjih škodljivih posledic, je pomembno vedeti, da lahko sčasoma začnejo iz plastike v vodo prehajati potencialno škodljive snovi. To je še posebej zaskrbljujoče, če plastenko uporabimo za shranjevanje drugih tekočin, za katere prvotna raba ni bila namenjena, kot je denimo olje. Olje lahko izloči aditive iz plastike, ki se v vodi ne bi sproščali, ter tako ogrozi kakovost in varnost živila.

Proizvajalci plastenko testirajo samo za enkratno uporabo, zato se lahko pri večkratni uporabi začnejo sproščati druge snovi v višjih koncentracijah. Zato je ključnega pomena, da embalažo uporabljamo samo za namen, za katerega je bila proizvedena.

Ključno je, da embalažo vedno uporabljamo izključno za njen prvotni namen in se izogibamo ponovni uporabi, kadar to ni priporočljivo. Tako bomo poskrbeli za varnost živil in hkrati zmanjšali nepotrebno obremenjevanje okolja.

Plastiko omejujejo strogi predpisi

Plastika je material, ki je pogosto tarča kritik zaradi svojega negativnega vpliva na okolje in zdravje. Povezujejo jo s hormonskimi motilci, ki lahko škodljivo vplivajo na naše telo. Vendar pa je pomembno poudariti, da niso vse plastike enake. Plastika, ki je namenjena shranjevanju živil, mora biti izdelana v skladu s strogimi predpisi, ki omejujejo uporabo škodljivih snovi.

  • Plastične posode, označene kot varne za živila, so narejene po strogih standardih, ki omejujejo uporabo določenih aditivov in zagotavljajo, da ne sproščajo škodljivih snovi v hrano.
  • Plastike, kot sta polietilen tereftalat (PET) in visokozgoščeni polietilen (HDPE), so primerne za kratkoročno shranjevanje živil, medtem ko so polipropilenske (PP) posode varne za shranjevanje živil pri višjih temperaturah.
  • Kljub temu pa lahko tudi plastika, ki je namenjena za stik z živili, v določenih pogojih sprošča škodljive snovi, kot je na primer bisfenol A.

Znanost nenehno napreduje in odkriva nova dognanja o vplivu različnih snovi na naše zdravje, zato se lahko tudi zakonodaja glede uporabe določenih snovi v plastiki spreminja.

Uporaben, a potencialno škodljiv material

Teflon, znan tudi kot PTFE (politetrafluoroetilen), je sintetični polimer, ki se pogosto uporablja zaradi svojih lastnosti, kot so nizko trenje, odpornost proti visokim temperaturam in kemična inertnost. Teflon je izjemno obstojen material, saj je njegovo molekularno strukturo težko razgraditi; ogljikovi atomi so v njem vezani s fluorskimi atomi, kar ustvarja zelo stabilno povezavo. Vendar pa ima ta stabilnost tudi negativne posledice.

Ko se teflon segreje nad določeno temperaturo, običajno okoli 260°C, se lahko začne razgrajevati in sproščati škodljive snovi. Te majhne molekule, ki nastanejo pri razpadu teflona, lahko povzročajo različne zdravstvene težave, vključno z rakom, motnjami hormonskega sistema in genetskimi mutacijami. Poleg tega so mikroorganizmi v naravi ne zmorejo razgraditi teflona, kar pomeni, da se ta material kopiči v okolju in predstavlja dolgoročno onesnaženje.

Problematično je tudi, da pri proizvodnji teflona in uporabi izdelkov iz teflona pogosto pride do sproščanja monomerov in aditivov, ki so prav tako škodljivi za zdravje. Raziskave so pokazale, da ima kar 98% Američanov v krvi prisotne spojine, povezane s teflonom, kar je zaskrbljujoče za javno zdravje. Zaradi teh tveganj se intenzivno razpravlja o omejevanju ali prepovedi uporabe teflona v stiku z živili.

Najbolj varna embalaža

Najbolj inerten material za shranjevanje živil je steklo. Inerten material pomeni, da ne reagira s hrano in ne sprošča nobenih snovi, ki jih ne bi želeli v naši prehrani. Steklo je idealno za shranjevanje, saj ohranja kakovost živil in preprečuje prehajanje škodljivih spojin. Vendar pa je steklo nepraktično zaradi svoje krhkosti in teže. Poleg stekla se lahko uporablja tudi kovinska embalaža, kot so nerjaveče jeklene posode in termovke, ki so odporne na poškodbe in prav tako ne reagirajo s hrano. Kovinska embalaža je še posebej uporabna za shranjevanje tekočin in toplih obrokov. Za dolgoročno shranjevanje in zagotavljanje najvišje kakovosti živil je priporočljivo uporabljati steklo ali nerjaveče jeklo, medtem ko lahko plastiko uporabljamo za kratkoročno shranjevanje, če je narejena za stik z živili.

Ne zamudite pomembnih nasvetov za varnejšo in bolj zdravo prehrano! Za več informacij o tem, kako lahko izboljšate svoje zdravje ne samo z izbiro zdravih in varnih živil, ampak tudi s tem, v kakšni posodi kuhamo, pogrevamo in hranimo hrano, si oglejte celoten podkast Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Izvedeli boste, kakšno posodo izbrati, da bo v hrano prešlo čim manj nepotrebnih snovi, in ali je treba posodo s premazom iz Tefala takoj zavreči, če je poškodovana, oziroma v katerih primerih nam takšna posoda lahko škoduje. Ne zamudite priložnosti za izboljšanje kakovosti vaše prehrane in zdravja!

Pred mikrovalovko, preverite oznako

Pri segrevanju hrane v mikrovalovni pečici je ključnega pomena uporaba ustreznih posod. Najboljše so tiste, ki so posebej označene kot primerne za uporabo v mikrovalovni pečici. Plastične posode, ki niso za enkratno uporabo in so ustrezno označene, so varne za uporabo, saj so proizvajalci preverili njihovo varnost pri segrevanju. Steklene posode so prav tako dobra izbira, vendar pazite, da so primerne za mikrovalovno pečico, saj lahko nekatere vrste stekla vsebujejo napake in počijo pri segrevanju. Kovinske posode se ne smejo uporabljati v mikrovalovni pečici, ker lahko povzročijo iskre in poškodujejo pečico. Nekatere keramične posode so primerne, vendar je treba biti previden, saj lahko vsebujejo kovinske delce ali prevleke, ki niso varne za mikrovalovno pečico in lahko povzročijo neenakomerno segrevanje ter pokanje​.

Pomivalni stroj ima svoje zahteve

Pri pranju posod v pomivalnem stroju je treba upoštevati, da so temperature lahko zelo visoke, do približno 70°C, in da je okolje bazično s pH vrednostjo nad 7, včasih celo okoli 10. Nekatere posode, še posebej plastične in tiste z neodpornimi materiali, lahko zaradi tega okolja in visokih temperatur propadejo. Na primer, kristalne posode se ne smejo prati v pomivalnem stroju, ker se lahko poškodujejo. Prav tako je pomembno preveriti oznake na posodah, kjer je pogosto navedeno, ali so primerne za pomivanje v pomivalnem stroju. Če posoda ni označena kot primerna za pomivalni stroj, se lahko zaradi pranja poškoduje ali uniči. Zato je pri nakupu posod pomembno izbrati tiste, ki imajo jasno oznako, da so primerne za pomivanje v pomivalnem stroju, da se zagotovi njihova dolgotrajna uporaba in ohranjanje kakovosti​.

Avtor
Piše

M. Ć.

Napredne oblike zdravljenja, preventiva, celostni pristop k zdravju in osebna odgovornost vsakega posameznika v skrbi za svoje zdravje so teme, ki me že od nekdaj zanimajo. Moje izkušnje segajo od dela v spletnih do tiskanih medijev, od razvoja veščin v odnosih z javnostmi do iskanja poslanstva v ustvarjanju vsebin s področja zdravja. Če imate kakršen koli komentar na članek ali vprašanja, mi pišite na [email protected].

Več novic

New Report

Close