Kako zlasti z novim zakonom, ki ni ravno logičen in pošten.
Spoštovani!
Nujno bi potreboval en odgovor oz.nasvet. Svojo socialno delavko nočem vprašati, ker je dokaj čudna s svojim obnašanjem in se je tudi bojim pa bojim se tudi, da mi ne da korekten odgovor (pr. Tudi za izredno pomoč mi ni hotel a dati, čeprav sem upravičen do tega in že več let dobivam to). Seveda se zavedam, da se dandanes spreminjajo zakoni (na slabše), vedno hujša kriza je, na žalost.
Naslednji mesec moram podaljšat socialno pomoč, saj sem brezposelna oseba, prijavljena na ZRSZ, pomoč mi je 260 €, kar pa seveda ne zadostuje za cel mesec, ker plačam 3-4 račune in nimam ničesar več (kaj šele ostalo, da si kupim vsakdanji kruh in mleko itd.!). Tako je z mnogo ljudi, saj se pogovarjamo med samo in s takšnim zneskom nihče ne pride skoz mesec, tako da smo nekateri primorami si sposojati denar, na ta način pa nikoli ne pridemo na zeleno vejo.
1
Moj problem, če je sploh problem s strani CSD je, da sem junija dobil od sestrične nakazilo 45 €, to mi je posodila, saj nisem imel več denarja. Čez čas v tem istem mesecu pa mi je stric nakazal 40 €, prav tako za posojilo, kar jima še moram vrnit. Nista mi mogla dati v roke, ker sta oddaljena od mene, zato sta mi nakazala na moj TRR. In zdaj ko grem podaljšat soc. podporo, je potrebno oddati bančne izpiske za zadnje 3 mesece in če soc. delavka opazi, da sem junija imel 2x nakazilo (torej 1x po 45 € in 1x po 40 €), ali bo to problem? Slišal sem, da ne bi smelo biti problema, če znesek ne gre ali ne presega 100 €, ta moj znesek oz. nakazilo vse skupaj pa ni 100 €. Slišal pa sem tudi, da je CSD nekaterim odštel znesek, kar do dobili od nogometnih stav, kar igrajo nekateri fantje. Že tako je soc. pomoč premalo in če lovek dobi kaj več, nam še to odtegnete, kar se mi ne zdi lepo.
Vljudno vas prosim, da mi javite kako je s tem, ali bom imel kake probleme s tem? Ali naj povem soc. delavki za to nakazilo ali ne (če ji ne povem, morda ne bo opazila). Večkrat dobivam potne stroške od ZRSZ, ko grem kam na razgovor za službo in tiste potne stroške mi povrne ZRSZ, bil pa sem tudi kot priča na sodišču in tudi tiste potne stroške mi je sodišče vrnilo na TRR, ampak zaradi tega nisem imel probleme, ko sem nazadnje moral podaljšat soc. podporo. Torej CSD manjše zneske ne odšteje, večje pa ja, kar spet ni korektno in pošteno.
Drugače pa sem izredno aktiven iskalec zaposlitve, ne kot nekateri, kar ve tvudi moja svetovalka na ZRSZ.
2.
In še nekaj: po novem zakonu smo morali podpisati, v kolikor želimo še dalje imeti doc. podpor, da nam po smrti CSD vzame hišo. Meni je sicer vseeno po moji smrti, ker potomcev nimam. A kaj bo s tistimi, ki imajo otroke, a bodo po tem ostali brez strehe nad glavo?
Zanima pa me še to ali lahko sploh prodam hišo ali da jo dam v najem, dokler živim?
In kako je po tem zakonu s tistimi, ki živijo v bloku in namjo kupljeno stanovanje, pač pa v najemu? A njim potem ne bo CSD odvzel stanovanje, ko umrejo?
Vljudno vas prosim, da mi odgovorite na vsa vprašanja, če se le da enostavno-razumljivo, ker sem laik v teh zadevah in ne razumem najbolje vaše strokovne izraze, zlasti po zakonih sodeč.
Vnaprej se lepo zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!
Peter