kako ste se začeli drogirati?
Lahko rečem, da skoraj tipična zgodba o začetku jemanja poživil, le konec je precej netipični. Upam, da uživaš življenej in dihaš s polnimi pljuči, gledaš z odprtimi očmi, sanjaš v barvah,…
Sama sem začela z uživanjem trdih drog pri svojih 20 letih in končala dobri dve leti kasneje. Sama s pomočjo sester. Bruhanje, švicanje, neprespane noči, izguba apetita, kondicije, telesne teže,… Šlo je mimo in od tedaj nisem poskusila ničesar nelegalnega – le kakšno pivček ali deci vinčka.
Jeseni bo minilo pet let oziroma jaz temu pravim da bom praznovala svoj peti rojstni dan (ki bo hkrati tudi 11. obletnica smrti očeta – kakšno naključje). Štiri leta sem zaposlena in ravno toliko časa se potiho kregam, da sem budala ker sem zapadla v droge, zaradi česar sem izgubila vse – samozavest, prijatelje, denar in predvsem ugled, katerega si povrneš vendar ne zlahka.
Ssončne dneve želi
URŠ
Občasno smo kadili že v internatu. Ta tema je bila pred nekja več kot 10 leti še skoraj tabu. O tem se je zelo malo govorilo. Potem pa – malo radovednosti, nekateri prijatelji so občano uživaliin so še kar kul zgledali. Priložnost, poskus enkrat,poskus drugič, …. zasvojenost, padec iz vrha stopnic na dno gnojne jame. Počasi ven na zrak, učit se duhat, hodit, govorit, …. Edino kar lahko rečem je to,da obupa ni bilo vmes.
Pozdravček
no naj vam se jst povem svojo zgodbo:
v otrostvu sem bil po vecini prepuscen sam sebi…oce je vozil v mednarodnem prometu….ce sm imel sreco sm ga videl vsak drugi viken pa se to po vecini v alkoholizeranem stanju….ker so mu soferski kolegi ocitno pomenili vec kot jst in njegova druzina.
po vecini me je vzgajala mami….ni pa imela veliko casa zame….oce je vozil spedicijo…mami pa hodila v sluzbo, pomagala pri izgradnji hise, skrbela za ocetovega oceta ter sestro….tako da nasplosno gledano ji nemorm zamert ker ni imela dovol casa zame….ji pa zamerm pri moji vzgoji da se v vseh svojih 24 letih odkar sem na tem svetu….nisem mogu niti enkrat samkrat pogovorit ….odkrito pogovorit o svojem zivljenju, potrebah,sanjah,problemih….za to pa ni nikoli bilo casa oz. pravega zanimanja…..
no in tako sm v novo dograjeni hisi ostal z 8 leti sam….mami je bila na drugem koncu slovenije v bolnici….oce pa se vedno za volanom….dekek oz. moja teta pa nista bila sposobna skrbet zase kaj sele zame…..
z 8 leti sem se naucil kuhati….ce povem po pravici zna skuhati vse kar vam pade na pamet….pral sem si sam….hodil v solo….se ucil…..skrbel za oceta ter….da je imel vse oprano ko je odsel na vozno…..skrbel za hiso…..v soli sem bil odlicnjak….in tako sem shajal skoraj dve leti….
v zameno za vse to sem pa dobi….par klofut od oceta….ce sem po pomoti spravil perilo v barvo….ali zazgal posodo….
ter sem ter tja kaksen telefonski klic od mame…..
zacelo pa se je ko se je stanje doma normaliziralo in smo nekako zaziveli skupaj kot nekaksna srecna druzina….pri trinajsti letih sem dobil brata….od takrat naprej pa ni bilo vec niti najmanjsega zanimanja zame.
tako sem padel v slabo druzbo…zaceli smo pijancevati naokoli….tako da ce pogledam nazaj se sprasujem kako se mi je posrecilo postaviti nazaj na realna tla….mogoce me je od alkohola potegnila ravno moja nesreca z avtom…..da sem se zamislil in korenito spremenil nacin zivljenja….
vse dokler nisem prvic nevede poskusil heroina….bilo je na zurki ko mi je kolega redu da ima has….vcasih smo skadili kaksen spinel….tako da sem vedel kako te zadeve izgledajo….in ce vam povem popravici ni bilo velike razlike….razen tega da smo ga kadili na folijo…..
tako sem se ga zacel zadevati….najprej med vikendi- petek sobota….potem pet. sob. ned. pon….in preden se dobro zaves si zadet ze vsak dan….in ne najdes vec poti nazaj….
najprej je bilo to zgol zaradi uzitka in zaradi tega ker se ti je svet takrat zdel popoln….potem pa zaradi tega da si prezivel dan brez kriziranja….
tako sta se obrnili 2 leti, ko sm spoznal punco s katero sva ze kar nekaj casa skupaj….in verjetno gre njej tudi zahvala da sem se potegnu ven iz zacaranega kroga….pa vrjetno tudi moji trmi….po 2 letih uzivanja heroina sem se pozdravu oz. ozdravu z jemanjem metadona 14 dni….nisem bil prijavlen na detoksikacijo odvisnosti….tako da ce imate voljo do novega zivljenja vam bo uspelo….
prvih 7 dni je najhujsih….prvo kot prvo pa zmecite stran vse tel od dilerjev….prekinite vse stike s kolegi ki so se drogirali z vami….in ce ste mocni vam bo uspelo….
predvsem pa za vse starse: svojega brata nisem nikdar sovrazil….je res najbolsi brat na svetu….ne zivim sicer vec v isti hisi z njim….pa vendar je on edini s katerim imam stike….
POGOVARJAJTE SE S SVOJIMI OTROCI…PRISLUHNITE JIM….CE IMATE SE TAKO MALO CASA….SE USEDITE ZRAVEN ZA 5 MIN. IN GA POZORNO POSLUSAJTE KAR VAM BO POVEDAL….KER NE GOVORI KAR TJA V EN DAN….AMPAK VAM RAZLAGA SVOJE POTREBE….ZELJE…SANJE….IN PROBLEME….
NE ODRIVAJTE JIH ZARADI STVARI KI JIH LAHKO ODDLOZITE…
Jaz se nikoli nisem drogiral, se ne drogiram in se nikoli ne bom. To pa zato, ker:
– droga uniči človeku življenje in zdravje
– droga uniči družino, odtuji prijatelje od narkomana in skratka škoduje socialnemu življenju narkomana
– droga je prekleto draga (raje si kupim BMW namesto celoletne zaloge heroina!)
– drogeraši so prisiljeni v kriminal (nočem postati kriminalec)
– sovražim tudi cigarete in alkohol
Zal, tudi jaz ne bom pisala zgodbe o odvisnosti, ker tam nisem bila, bi pa rada povedala tole. Strinjam se s tabo, Seraphim, sem v podobni situaciji kot ti.
Zdi se mi da je nasa druzba prevec konzervativna in podvrzena nekim stereotipom, ki so ze zdavnaj odpravljeni..zakaj vsak ob besedi droga, pomisli na heroin, igle, bedno zivljenje, zabredo, obup, smrt?
tudi alkohol je droga, zaradi katere umre veliko vec ljudi kot recimo zaradi trave. Se nikoli nisem zasledila clanka, da bi prometno nesreco s smrtnim izidom zakrivil nekdo, zadet od trave..koliko nedolznih pa umre zaradi tistih, ki se pijani vsedejo za volan? pa je legalno!legitimno!je tradicija!mislim halo?!
kakor hitro pa pridemo na spinel, travo, joint je pa to pot do heroina, je pa to zivljenjska napaka, se nam pa mozgani kurijo in ne vem vse kaj..
sama sem z drogo zacela pri 17 letih, in zanimivo..moj zacetek ni bila trava ampak extasy. Poskusila sem ga ravno zaradi tega, ker sem ze od nekdaj bolj samosvoja, rada poskusam drugacne stvari, najbrz dokaj podobno kot Saraphim. V druzini sem zmeraj imela urejene odnose, so vsi kadilci, mene je pa zmeraj motil dim in cigareta nikoli nisem prizgala..do danes ne, in dvomim da ga kdaj bom.
No, tako sem vsak drug vikend prezivena na exu, kasneje sem konzumirala tudi speed, ki mi je pocasi postal boljsi, tako sem extasy opustila. Zmeraj sem imela respekt pred drogo in sem si znala postavljati meje..nikoli nisem bila mrtvo zadeta, da ne bi vedela zase..preden sem zacela z drogo pa sem kar precejkrat popivala..
ugotovila sem, da mi droga bolj ugaja..nisem imela macka drug dan, na drogi se nikoli nisem osramotila, kot recimo na alkotu, ni se mi zatikal jezik in predvsem, bila sem jaz in ne druga oseba, kot na alkotu..
cez kaksni dve leti sem poskusila travo..in ravno ta me je pripeljala do tega, da sem opustila speed, ker mi je dala dovolj za popestritev kaksnega vikenda..
gimnazijo sem izdelala z odlicnim, maturo z vec kot 80 tock in bila sprejeta na zeljen fax. Zivim zivljenje o katerem sem nekoc sanjala in prav nic mi ne manjka..imam fanta, za katerega bi umrla, in mislim da lahko trdim, da tudi on zame..
tudi midva si popestriva sex z lajnico speeda, koke enkrat na leto..joint je najin reden spremljevalec..
zdaj mi pa povejte ljudje, kaj je s to sliko narobe?
imava boljse spolno zivljenje kot marsikateri frend(ne bom rekla da zaradi droge, ker je vsekakor ljubezen na prvem mestu, ampak en joint naredi veliko razliko- dosti vecjo od kaksnega kozarcka zganega, ni primerjave), nikoli se ne kregava, sva popolnoma sproscene narave in sva neizmerno srecna. Ne marava alkohola, ne pijeva ga zagotovo ze 5 let, razen za novo leto ali posebnih priloznostih ko se nazdravlja-se takrat se kremziva zraven…
Tako da..res mi je zal za tiste, ki so odvisni, ali vcasih bili..ampak osebno mislim, da je velika razlika med tem ali jemljes drogo za popestritev zivljenja ali zaradi problemov in tezav..in upam da bo nas slovenski narod pocasi dojel, da se drogira tudi njihov najljubsi zdravnik, najljubsi poslanec ali policaj ki mu je zadnjic pisal kazen..pa zivi polno zivljenje in ne bede..
in res mislim, da tisti, ki niso imeli priloznosti videti te plati zivljenja, ne morejo pametovat, kaj pa droga vse nardi..zato ker pokadis kaksen joint, se nisi kriminalec..ali si takrat ko spijes kozarec rdecega?!
pa brez zamer, mislim da nam izkusnje v zivljenju kazejo kaj je prav in kaj ne..ne posplosevat stvari..
Občasno kadim travo, probala sem že speed in extazy, pa tudi koko bom ko bo priložnost.
Sex na speedu- odlično
sex na extazyju- odlično
Tudi s travo se lepo popestri vsakdanjo sivino. Imam otroka, in če sem frej si vzamem pošten vikend. Tako bom mogoče tudi sama videla če bo otrok kdaj čuden prišel domov. Nisem odvisna od droge, tako kot tisti ki pije za “ta velke praznike” ni alkoholik. Samo da po alkoholu imaš mačka… Je pa legalna droga če mene vprašaš.
Ne odobrava pa tega pri otrocih, ker nimajo mere.
Ja morda je vse skupaj celo res, kar navajate, ampak kar je dobro priznate vsaj to, da otroci naj ne uporabljajo drog. Takih uporabnikov drog kot ste vi je nekaj tudi pri nas, toda, nihče vam ne more garantirati da ne boste nekega dne nadaljevala in se ne boste več znala ustaviti. to je problem, kajti človeka žene v odvisnost predvsem neobvladljiva želja po drogi, ki ga slej kot prej ponovno vrne v drogo. Vi trenutno, vsaj kot ozgleda po vašem zapisu., še obvladujete drogo, izpodstavljate pa se nevarnosti predoziranja, kajti lahko dobite robo iz prve roke in bo le prevelika doza tudi za vas in lahko se vse zelo tragičnioo konča. ravno tako je problem tudi če si vbrizgavate drogo. Največkrat se opozarja nad nečistočo pribora in posledično okužbo, toda ni samo to, poleg infekcij HIVa itd. je pri jemanju drog še vrsto drugig zapletov, ki so tudi pomembni.
Ja sej je lahko vsak pametn glede tega ampak k te enkrat zamede se težko zvečeš iz tega, še posebi takrat k ti šola al pa tastari zamorijo, takrat ti pomaga sam šus da za tist trenutek pošlješ vse nekam u p.m, slučajno pa zadrogeranci niso neizobraženci, pa to ne delajo ker so neumni ampak zarad tega k hočejo pozabit na vse stvari pa za trenutek zbežat iz tega norga sveta, ampak saj pravim da hitro zabluziš in kdor ne ve kako je to, ne more o tem kaj dosti razpravljat.
Zakaj pa jaz nisem nikoli padla v droge….
Doma sem dobila občutek sprejetosti (predvsem z mamine plati), kakršna sem bila, tako me je imela rada. POhvala ni bila nikoli prkrajšana, če je bila na mestu. Odpuščanje je bilo odpuščanje v pravem smislu, če smo kdaj kaj zafrknili, smo se pogovorili, povedali svoja stališča, pričakovanja, potem pozabili o samem dogodku in si ga nikoli očitali. O ljudeh, ki so jemalu drogo smo se pogovarjali, pogledali tudi kak film, če je že bil na sporedu in glasno komentirali. Pokazali smo prizadetost ob načinu življenja kakršnega imajo narkomani, vendar se nismo bali pokazati čustev niti eden pred drugim. Sedaj pišem kot idealni familiji. Ne nismo bili idealni, bila so tudi čustva, ki smo jih eden pred drugim skrivali, nikoli pa si nismo odrekali pomoči ali razumevanja. Poskusila sem travo, jo kadila zaradi družbe, kadilo se je, zato se mi ni zdel big deal, še sploh, ker je oče kadil cigarete… Odločno pa sem se postavila takrat, ko se je začelo življenje s trdimi drogami. Družbo sem tudi pustila in mi niti ni bilo žal. Zapuščanje družbe je prišlo postopoma, doma sem morala biti tudi precej zgodaj vse do 4 letnika SŠ, staršema se mi je zdelo normalno predstaviti tudi vse moje kolege, ker sta jih vedno prisrčno sprejela. Tudi alkohol je bil bolj muha enodnevnica, kot pa stalna praksa. Biti zadet ali pijan, mi pa nikoli ni potegnilo. Od sebe sem želela, da delam “nore” stvari takrat, ko sem trezna.
Seraphim – lahko rečem, da se še nisi dovolj zbližal z nobenim človekom, da bi si lahko povedala želje pri spolnosti in jih ustvarila. Zato ni potrebno biti v omami, temveč le sproščen pred določenim čklovekom. Ljudje se ne znamo sprostit, saj zato pa je tok uporabnikov droge.
se strinjam z n-jojerko-obcasna uporaba ne pelje nujno v propad-men ratuje ena naših top gimnazij z odlicnim+zraven razni projekti
zacela sm s travo sam me je cist polenila tko da sm kr hitr omejila uporabo.Trenutno redno snifam koko, obcasno pa ksn speed al pa extasy.
pa mam ful ambicij in use mam namen uresnict-pac use je treba delat na ful-ucit se in zurat.si pa ne pustim d bi me droga tok prevzela d ne bi znala brez uzivat…
za konc pa:najbolsa droga je itak ljubezen
lp
No lepo je, da tako misliš, toda nepisano pravilo pove, da uporabniki drog zelo težko nadzirajo redno uporabo drog. In nemalo takih, ki so redno uporbljali droge je končalo v odvisnosti. To so si dolgo časa tajili. Tudi to je značilnost tega obolenja. Toda, ko si si pripravljen prizbnati resnico, je običajno že zelo pozno.
začel se je z alkotom,čist iz blage radovednosti,na usake tok cajta..pred tem sm pa občasn inhaliru hlape,tam v osmem klasu:vse od benza,lepil,in podobnga sranja..pol v 1.l.sm začel s čiki,sam bol tko parkrat na tedn..
čez par mescev pa trava:pa raj ne bom opisvou k se mi ne da pa mi je vse skup že u ibr zdudlan.kadil sm tud po 6 jointov na dan in to 3 leta.vmes sm
skoz govoru da druzga ne mislm probat blo je tut neki problemov doma,o tem se mi tud ne da..bil sm blazn oboževalc muske,igral kitaro,in živu sam za to.pol sm pa v 3.l. probu hors,na foliji ubistvu sam parkrat.kasnej pa exstazy,sm znou tud po pol tedna skupi bit na njih..bil sm tut na speedu po cel tedn skupi,tok da sm mel hude krvavitve.pol sm pa za nou let probu še gobice,in morm rečt da so mi mal razjasnle celotno sliko.travo sm kadil sam na 2 tedna več mi pač ni ratal..,pol so me pa začela fukat pljuča,in sm nehu s čiki..zdej 1 mesc ne kadim,na travo pa še zmer ne morm pozabt.največ sm zdržu 3 tedne.ne vem kva bo z mano,sam čedali bol ne vidm smisla in sm dostkrat u 0 zamorjen..če bi loh zbiru še 1x ne bi nč od tega sranja probu.sam karkol že je pač je,lohk se edin še trudmo d bo kej bol:usak posebi po svojih močeh.
No saj to je tisto, vsi ki pravite da travca ne škodi……..saj nihče ne začne direkt z horsom ali kaj podobnega, ampak vsi se prvo soočite s travco. Le redki pa so, ki na njej ostajajo. Mislim da nekako človeka žene vedno probat kaj več. Problem vseh tistih, ki pravite da to ni nič, je v tem, da ste že padli not in se tega še ne zavedate.
Zakaj potrebujemo poživila, razne substance za reševanje problemov? Nekoč sem nekje prebrala, pil sem zaradi težav, a ko sem bil pijan, sem jih videl dvojno. To kar drži.
Nekateri ste pisali,da so vas porinili v drogo problemi v družini, nerazumevanje, alkoholizirani starši ipd. Delno drži, da slabe družinske razmere vplivajo na psiho otroka, da se počuti zapuščen, zagrenjen. Pa vendar to ne more biti povod, da se greš zadrogirat, napit……
Moje življenje tudi v mladosti ni bilo z rožicami postlano. Tudi nisem imela se s kom pogovorit, le s staro mamo pri kateri sem živela. Lahko bi rekla (velik prepad med generacijami). Mama me je pustila babici, ko si je našla frajerja in si ustvarila novo družino. Ko sem pri 14ih šla živet k svoji mami, me je očim pretepal, sovražil ker nisem bila njegova kri in sem šla živet nazaj k babici. Le ta je bila starokopitna. Ko sem hodila v srednjo šolo sem imela le dva puloverja in dvoje hlače (ene za v šolo in druge za doma). Denarja nikoli nič. Nisem šla niti na maturantca (ne na izlet ker ni bilo denarja), ne na ples, ker nisem imela kaj obleči. Vsi so me odrivali……pa danes zato ne pije, ne kadim in se niti ne drogiram…….
Imam sama otroke. Tudi oni morajo hoteti se pogovarjati s starši. Ista vzgoja, popolnoma enak kos ljubezni daješ enemu kot drugemu otroku, isto okolje-pa en otrok skrene iz poti, drugi ne.
Šole premalo vzgajajo za življenje. Preveč je snovi za obdelati, ki nikomur ni koristna. Šolska vzgoja bi se morala prilagajati situaciji in tekoči problematiki-problematika drog, zaposlovanja, umetnost življenja…..
Zakonodaja naša tudi ni primerna. Vse preveč lukenj je, ki ščitijo zasvojence. Ko je otrok polnoleten, nimaš več pravic nad njim. Lenuhi dobivajo socialno podporo, ki jo uporabljajo za nakup jointa, starši pa nimamo pravice ukiniti te podpore.
Policija naredi premalo v zvezi z kriminalom, z drogiranci, ne naredi nič, če alkoholizirani oče ali mati pretepata ali nadlegujeta vso družino. Pridejo samo takrat, ko je potrebno orisati prizorišče umora, samomora ipd.
Mislim, da je droga k nam zakorakala v velikih korakih, mi pa samo nemočno stojimo in opazujemo kaj bo. Slovenija kot tranzitna država, bi morala računati tudi na to, da se bo povečal k nam dotok raznih drog. S tem bi morali tudi narediti nekaj na področju zakonodaje. Mehke, trde droge, ene dovoljene, druge ne. Čemu pa bi bile škodljive stvari dovoljene? Mar zato, da eni fino bogatijo?
Kaos je okoli nas. Škriplje povsod, ne samo v faimilijah.