Najdi forum

Kako se učiti?

lp
sem v gimnaziji v drugem letniku. Prvi letnik mi je z ocenami ni delal težav vedno sem test 3 piso tu pa tam kakšna 2 ali pa 1 samo zelo malo. Odgovarjal pa vedno 4 ali pa 5. Sedaj ko sem v drugem letniku pa skoraj vsaki test pišem 2 ali pa ena in mi ne gre in negre se učiti. In bi lepo prosil če bi mi lahko gdo svetoval kako se naj učim in pripravim na test.
Hvala

oj
Tudi jaz sem se sekirala zaradi ocen. Mislila sem da moram imeti zmiraj najvišlo možno oceno dokler nisem spoznala da so nižje ocene povsem čolveške. Seveda moraš imeti dobre ocena za naprej, ko greš na faks in seveda hočeš postati to kar si zmiraj sanjala. A pri vsem tem ni treba imeti samih najvišjih ocen. Če želiš biti zbrana se seveda moraš tudi spočiti in spati vsaj 8 ur. Preden se začneš učit si naradi načrt. Poglej kaj se moraš naučiti, si razvrsti ( naprimer da imaš 3 dni do spraševanja. Razporedi si snov v 2 dni in tredin dan somo še ponavljaj) Meni je uspelo, čeprav imam še vedno štirice, in kakšno trojko. A pri meni je problem, da sem lena za učenje. Čeprav se malo učim, zmeraj dosežem vsaj 4. Saj ni to, da se nisi zmožna učiti, samo moraš si narediti načrt. Moja sošolka je bila do 6. razreda z samimi peticami in 1 štirico. V 8 in 9 razredu pa jo je zaradi vsega bolela glava. Ni se morala več zbrati. Dobivale je 5,4 in 3. Zato se ne sekiraj. Tebi pa tega ne priporočam. Enostavno si natedi načrt in BODI TO KAR SI !!!!!!
UPAM DA TI USPE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ejj. meni ta šola sploh ne gre več do šestega razreda sem pasal s 4 v 7 in 8 sem pasal s 3 .
zdaj pa ki sem deveti razred mi sploh šola ne gre več… ne razumem veliko enk imam PA ČEPRAV SE TRUDIM… res ne razumem seveda imam tudi dvojke pa tudi kšna trojka pa štirici in petica… ampak pri meni zdaj vladajo dvojke neboste verjeli ampak sem se učil tri ure in pol 2 kitici….bi mi prosim kdo povedal kako se pravilno uči

Ne morem, da se ne bi spet oglasila. Torej dragi moji!
Učenje je kot voziti avto: ko se naučiš kako se vozi, kje se vozi in vsa pravila ki sodijo zraven, lahko rečeš da se znaš učiti. Po tem si najdeš sebi lasten način učenja in tudi bližnice učenja. In ko se znaš učiti, petice pridejo same po sebi (no, če imaš slab dan pade štirka), učenje ti postane avtomatika (kot se podzavestno vozi avto ali kolo). Nesmiselno bi bilo, da bi ponavljala vse kar sem opisala v knjigi, priročniku (Vse je v glavi ali umetnost učenja), zato si jo pazljivo preberite, mogoče vklučite enega od staršev da vam pomaga. Pa se po tem slišimo. OK?
Vse dobro v letu 2011 vam želim.

P.S:
Ste si naredili cilje za leto 2011?

Ja vessna vsekakor si mora vsakdo narediti cilje in če je v tebi dovolj interesa boš cilje seveda izpomnil!

Mogoče bo komu pomagala knjiga KAKO DELUJEJO MOŽGANI? od Petra Russela! Men je.

Zelo zanimiva knjiga. Z njo si lahko pomagaš, saj ugotoviš kako deluje tvoj spomin. Imaš tudi vaje za izbolšanje spomina, različne metode treniranja možganov…

Ali pa kniga oz. priročnik STRAN S SLABIMI OCENAMI!
Če imate probleme z učenjem, vam mogoče pride prav!

Drugače pa hodim v 9. razred Oš, in sem odlična učenka – ne da se hvalim, ampak dejstvo je, da si z učenjem gradiš prihodnost. To mene vleče naprej, me spodbuja. Včasih je res mučno, ko zunaj sije sonce in ti moraš sedeti za knjigo in se učiti. A več znaš, več veljaš. Zato, nikar se ne učite samo za oceno in ko boste spoznali, da ocena ni vse, takrat boste z veseljem ostali za knjigo in se učili, saj vam bo učenje nekaj pomenilo.

PS.: Poznam fanta, ki je bil v Oš vse razrede odličen. Skoraj, da se ni učil, se mu ni bilo potrebno, saj je že od ure odnesel vso znanje. Ko pa je prišel v SŠ ni imel delovnih navad, zato mu je uspeh padel za 2-3 ocene. Zato je zelo pomembno, da si pri učenju vstrajen, trmast in da se že v Oš navadiš, da do uspeha ne moreš priti kar tako.

LP in veliko uspeha pri UČENJU!

osnovnošolci k mate težave z učenjem, najprej pejte vsi dol z neta pa se probejte sprostit brez mobitelov, fejsbuka, televizije, skulirejte se pol se pa usedte za mizo pa se skoncentrirano učte 20 minut zraven logično razmišljejte povezujte snov s kakimi vam zanimivimi, smešnimi dogodki itd. in se boste v 20 minutah naučil več kot se se prej v 4ih urah.

hej mislm jaz sem odlična bila skozi do devetega razreda… trudim se… res je da se ne učim veliko samo pred testi si nekatere snovi pogledam bolj podrobno…veliko do ocene prinese že samo to če pri pouku poslušaš in čimbolj sodeluješ..pri meni to deluje..kadar pa česa ne razumem ali pred težkim testom si VEDNO naredim izpiske in se potem učim po zapiskih. izpiske si naredim po poglavjih… napišem si naslov in si to poglavje preberem 2x. nato si izpišem najbolj pomembne stvari tiste, ki me bodo spomnile na nek stavek ali celo odstavek… nato si, ko so izpiski gotovi, celo snov še 1x preberemin zaprev učbenike in zvezke. potem pa si samo prebiram izpiske in se ob katerih manj razumljivih podatkih spominjam dogodkov, ki me bodo nanje spomnili… poskusite s to verjanto učenja… meni ustreza… je pa res da se težko zberem… vedno si rečem naj mi bo motivacija SŠ ki sem si jo izbrala. zato se pred učenjem spomnem želene SŠ in si rečem da je to moj cilj, ki ga bom dosegla, če se bom tole zdaj učila. IN TAKO SE JAZ ZBEREM IN SKONCENTRIRAM TER DOBIM ZAGON ZA DELO.

Zdravo, sm v 9. razredu in do sedaj sm bil vedno odličen, čeprav se učim le dan ali dva pred testom, več sse še sploh nism treudil in vedno dobim dobro oceno. Neprijetno mi je ker prijatelji ki hodijo v srednjo oz. gimnazijo pravijo da s takšnim načinom v gimnaziji ne bom mogel izdelovat z dobrim uspehom. zanima me koliko tega je res in ce bo zame gimnazija velik šok?

tnx za odgovore

Učite se tako da se vsedete za mizo in berete tako jas dobivam same 5

Lep pozdrav!

Mi lahko prosim nekdo svetuje,kako priti do boljših ocen v samo nekaj dneh?
Namreč hodim v 7. razred OŠ. in doslej sem vedno imela 5,4 ocene.Nevem kaj
se je zgodilo v tem polletjumtoda dobila sem mojo prvo 1. iz narave!Uredu,sem si rekla
saj jo bom popravila!2 dni kasneje v petek sem bila vprašana zgodovino(sama javla)
in spet:šus!! in od takrat do danes sem dobila še dve 1 iz matematike(geometrija).
Čisto sem obupala,in nevem kaj naj naredim.Naravo dobimo jutri nazaj i nme je precej strah!
Mogoče je družba kaj kriva-moje prijateljice niso preveč pametbe in vsi mi govorijo naj se
neham družiti z njimi.Jaz bi se rada naučila nekaj,a ko si govorim:no,čez 15 minut se grem
pa nič;čez 10 minut in to traja cel dan potem se pa ne učim.Staršem seveda nisem povedala
za enice,ker jih BOM popravila.Lenoba ali pomankanje koncetracije?Prosim pomagajte!

Lp.

Kok zanimivi so usi teli nasveti 🙂 prov notr sm padla..k bi usaj pr učenju tkole not padla!
js mam tut problem z učenjem oz. z koncentracijo k nenormalno rabm ob seb skos družbo, zabavo.. bit sama in se učit to mi je res neki najbl bednga no..
od 1 do 7 razreda sm bla odlična, se mi pa zdi da pol k se enkrat začnejo ljubeznske težave, k odraščaš in maš zmerm več odgovornosti in problemov se ti pa v trenutku zdi učenje čist nepomembno.. js končujm 1 letnik (mam 3 popravce) šele zdej sm ugotovila smisu usga,da se zase učim in da če se ne učim, sam seb škodo delam.
trenutno se učim fisko in iščm po intrnetu vaje pa sm slučajno naletela na tale blog z nasveti za učenje in evo spet sm not padla in pišm svoje izkušnje namest da bi se naprej učila, tkoda evo še en moj nasvet, čim bl straaaaaan od računalnika, mobitela, televizije.. to ti čis zbije koncentracijo!

p.s. zeleni čaj ful pomaga pr koncentraciji 🙂

fajn se NAučte :* pa pomislte na to kok bo pol fajn k boste dal to mim! 😀

Tudi jaz sem kar padla notri, sploh nisem mogla nehat brat.No, moja zgodba je pa takale.

V tretjem razredu do 6. sem bila prav dobra. Od prvega razreda OŠ pa sem hodila na violončelo.Tam smo se seveda morali vse naučiti na pamet. Pri meni je bilo vse v redu, tehnika in ton, le na pamet se nikakor nisem spravila učiti. Da ne govorim o nastopih, polomija. Učiteljica mi je svetovala naj se učim po delih, in naj tudi 100x ponovim, če je treba, najprej iz not potem pa na pamet. Meni to ni nikakor šlo, pa ne da bi imela slab spomin, ampak se nikoli nisem spravila k delu in sem vedno odlašala, češ saj bom čez eno uro, saj bom jutri…, prav tako je bilo z učenjem za v šolo. Težko mi je bilo le začeti, potem pa je delo kar samo steklo naprej. Ampak začela pa nisem, ker ni bilo motivacije. Če se vrnemo spet v šolo, povedala sem že da sem bila do 6. razreda prav dobra, 7.., joj ta grešni kozel, nanj imam same slabe spomine, bila sem dobra, mar mi je bilo za vse, nisem se zanimala za nič. Kar na enkrat pa sem se v osmem razredu(takrat je bilo samo osem razredov) spametovala, razred sem končala z odličnim uspehom, čeprav moje učne navade niso bile velike. Vpisala sem se na gimnazijo, tako kot so nam pravili, kot že omenjate v tem forumu, da so tam pomembne učne navade, če ne ni nič, mislila sem si, da je to lari fari. Na začetku sem bila zgrožena, koliko snovi, in se začela že v prvem letniku navajati na učenje tako, da sem sodelovala, pozorno poslušala in se doma sproti učila.Pomembno je bilo le, da nisem zašla s poti, ker bi zašla spet na stara pota.Vztrajala sem do konca, tako da sta TV in računalnik odpadla, sprva mi je bilo zelo težko, pa vam povem, da sem se tako odvadila, da tudi med poletnimi počitnicami nisem gledala Tv, le računalnik sem obiskala 1x na dva tedna. Tako sem zdelala vse letnike z odličnim uspehom. No na violončelo pa le nisem pozabila, vztrajala sem tudi v gimnaziji, čeprav mi učiteljica ni dajala spodbude, tudi prej ne. Jaz pa sem že v OŠ sanjala kako se bom vpisala na srednjo glasbeno. A nič, delati sem začela tudi tu, in se vpisala na glasbeno akademijo, in nastopala širom po svetu.

Le spravite se delat.
Recept za uspeh: Vaja + vztrajnost + motivacija + delo + način dela!
Počasi se daleč pride, ne obupat, v prvo ne gre vsem.
Spoznajte sebe,ugotovite kakšen način dela vam ustreza in odkrivajte svoje sposobnosti. Saj so tudi slabi dnevi, kot se po vsakem dežju pokaže sonce, a se je potrebno spravit nazaj.
Garantirano deluje!

Mene zanima kako bi se naucil povodnega moža. Do ponedeljka moram znati vseh 14 kitic pa ne vem kako bi se lotil ucenja. Sem namrec osmi razred in vse predmete sprasuje ta mesec tako da sem zelo pod pritiskom. Hvala za nasvete

1. pesem dvakrat počasi naglas preberi
2. preberi vsako kitico posebej (2x, če je treba) in jo po spominu (vsako posebej) napiši
3. enkrat ali dvakrat spet preberi pesem (celo, lahko tudi potiho)
4. zdaj poskusi celo napisati – lahko tudi na računalnik, če ti je lažje
potem boš videl(a) kje si,

če si bolj slušni tip se lahko posnameš kako jo govoriš in se poslušaš

meni je včasih lažje, če začnem na koncu – z zadnjo kitico, zadnjim verzom, in grem potem od zadaj naprej – ker ponavadi najbolje znamo tisto, kar se najprej naučimo in posledično večkrat ponovimo. Potem ko nastopam pred razredom mi gre vsaka kitica bolje in je fajn občutek :))

arin, nasvet si že dobil, jaz bi ti predlagala še to, da si najprej razjasniš morebitne besede, ki jih ne poznaš.

na youtubu poslusam povodnega moža,mislite da se je tako dobro uciti

živjo

Sem dijakinja drugega letnika gimnazije. Lansko šolsko leto-prvi letnik gimnazije je bil zame zelo naporen. Na začetku sem bila prepričana vase, da ne bom imela večjih težav. V osnovni šoli nisem imela nikoli težav, nikoli se mi ni bil problem usesti se za mizo in učiti. Lansko šolsko leto pa je bil zame velik šok dobivala sem skoraj same negativne ocene. Profesorji so od mene zahtevali, da vse popravim poleg tega pa sem morala delati tudi sprotno snov torej dvojno delo. Postala sem tako “cagava” oseba, ki ne zaupa vase in v svoje sposobnosti. Vsi okoli mene so bolj verjeli vame kot jaz sama. Psihično sem bila čisto izčrpana, nisem vedela kaj storiti. Na koncu sem se po vseh neprespanih nočeh le prebila skozi prvi letnik in zame ostaja le grenek spomin. Naj tudi povem, da ne boste mislili, da sem “zabušavala”, celo leto sem se učila po cele dneve in pozno v noč. Ni mi bilo jasno in mi še sedaj ni zakaj ni bilo(ni) uspeha. Tudi sedaj se mi ni problem učiti, nisem lena. Vse kar hočem je, da se po vsem tem trudu,ki ga vložim pozna tudi uspeh, ki ga ni. Ostali sošolci in prijatelji se učijo dosti manj kot jaz pa dosegajo veliko bolše rezultate…
Želim samo, da se ves ta trud nekje vidi, v dobrih ocenah. Ne vidim več fore, da se učim uspeha pa ni. Ne vem kaj je narobe, nikoakor ne morem ugotoviti v čem je razlog za slabe ocene.

Zahvaljujem se vam za kakeršen koli odgovor,nasvet…

Hej
po mojem se morš sporstit. Pa se naučit pravilno učit. Mogoče se sam piflaš al pa kej tazga? Jst si snov razložim prej sm bla neki vprašana prvo vprašanje= prepričana sem bla da bo šus pol sem pa na ostalo odgovorila 100% in dobila 5. Potrud se pa ne se izčrpat do kraja. Šolsko leto se je komaj začelo.

Hvala za odgovor.

Ne vem sej ene stvari se je treba napiflat a ni tko?…jst sebe ne bi označla kot piflarko ne vem pa kako drugi to vidjo. sej se naučim pa mam občutk, da znam sam pol tis k kr začnem razmišlat kaj pa to pa kaj un…ne vem ful mam zdej probleme, da ne zaupam vase in sm nesamozavestna in pol me je skos strah.

New Report

Close