Najdi forum

Kako pa kaj rekreacija?

Tudi mi smo v soboto delali okrog hiše. Mož je navdušen, da sedaj v vsakem delu vidim možnost za rekreacijo in mi ni nič težko – in tako sem se spravila kositi in pokosila celo parcelo (2 urci, 17 arov), on pa je imel potem čas za druga opravila 😉

V nedeljo sem takoj zjutraj odtekla 14 km v počasnem tempu. Danes sledijo vaje za moč z lastno težo, doma.

v pon. razen 20 min jutranje joge ni bilo druge rekreacije – predolg šiht…
v torek – 1,5 h joge
v sredo cca 40 min hoje in teka
četrtek – kolo? hm… mogoče pa res

pon. 20 min joge
torek, 90 min joge
sreda, 10 min joge, 40 min tek in hoja
četrtek, pozdrav soncu, 40 min tek in hoja
petek – 20 min joge, načrtujem še tek/hojo ali kolo in likanje
sobota – pomivanje oken, upam pa, da bo še čas in energija za eno nordijsko hojo

od miganja torej zame to, kar rada počnem… parkrat sem poskusila vpeljati kakšne dodatne vaje za moč, pa so mi nekam dolgočasne… edino kadar delam bolj intenzivno jogo, včasih uporabljam tud 0,5 kg ročke – ni bogvekaj, nekaj pa je 🙂

Tudi meni so vaje za moč dolgočasne, ampak nekako vztrajam 😉
Vse ostalo delam res s takim veseljem, v vaje za moč pa sem se na začetku morala kar prisiliti.
Se pa pozna na telesu – kar je zame še posebej pomembno, ker sem izgubila veliko kg – vsaj mislim, da mi tudi to pomaga, da se koža kljub mojim letom lepo vrača in nikjer ne visi – no, in to mi daje motivacijo, da vztrajam tudi pri teh vajah. In pa vedenje, da mišice, ki jih s tem ohranjam/pridobivam, kurijo kalorije tudi, ko mirujem 😉

Danes so bile na sporedu ravno vaje za moč, jutri pa tek 12 km (fartlek) – v okviru priprav na tek v Radencih sem si besedni zaklad nehote obogatila tudi s to besedo 😉

Končno je dovolj toplo, da se lahko spet z biciklom zaganjam v klance. To sem počela tri dni, včeraj pa počitek. Danes, če ne bo dežja, pa hajd spet.
lp!

Odlično, ko so topli dnevi spet tukaj in gremo lahko v naravo. Včeraj sem se rekreiral s futsalom (1h 30 min.), danes pa bo na vrsti joga in večerni tek, če bo vreme zdržalo.

Lp, Mitja

Vreme nam gre na roke, volja je tudi. Mene potegne bližnja okolica. Najpogosteje grem peš, včasih s kolesom, izbiram lahko različne zahtevnosti in čas rekreacije. Povprečno med tednom delam vsaj pol ure na dan, čez vikend pa več.
Ali katera računa, koliko kkal porabi z rekracijo?

poraba kcal pri rekreaciji je odvisna od naše teže in trajanja gibanja …
sama si vsake toliko izračunam, koliko kcal porabim pri teku, hoji ipd, ker naj bi dnevna poraba kcal z gibanjem znašala od 500 do 1000 kcal …

http://www.hujsanje.net/osebnitrener/poraba-kalorij-pri-sportu/

drugače pa čisto preprost izračun za tek in hojo …

teža(kg) x 8,5= ____ kcal/zmerno hitro pretečen kilometer
teža(kg) x 0,42=____kcal/zmerno hitro prehojen kilometer

dekleta ne pozabite, da tudi pri gospodinjenju in likanju porabljamo kalorije … samo s športom se pač telo tudi preoblikuje …

Od prejšnjega petka oz. sobote me še vedno čakajo okna za pomit 🙁
V soboto je vmes prišla zdravstvena težava in ni bilo nič od rekreacije, v nedeljo sva si konec dneva s tamlajšim privoščila pol ure teka in hoje po domačem logu, potem pa sta bila pon. in tor. ponovno brez rekreacije v naravi (pišuka, no…), sreda spet 40 min teka in hoje, včeraj pa sem pljunila v roke že zarana, oddihala 50 min joge, potem pa zvečerše dobre pol ure hitre hoje s kar nekaj teka na izzi.
Sem vesela, ker lahko končno tečem več kot 200 m. No, marsikdo temu ne bi rekel glih tek, ker gre res za tak “sloumoušn”, ampak men je glavno, da se premikam v takem ritmu in da lahko diham zraven. In tu na forumu čutim vso podporo tud za to zvrst teka 🙂
Zdaj, ko sem videla tole formulo od vesne100- za porabo kcal, bom še tolk bol navdušeno tekla in nekje v prihodnosti zapisala – pretekla sem 5 km 🙂
Danes sicer upam na 50 min nordijske hoje (me hrib vabi že en teden), ampak ne bom forsirala, ker imam še polno obveznosti, zvečer pa mal razvajanja v savni.
Držite se, crkljajte se z miganjem, uživajte v pomladi, pa pridno pišite, ker vas ful rada berem 🙂
Legica, tebe se pa še posebej razveselim.

Jaz še kar nadaljujem s pripravami za tek 10 km v okviru Maratona Treh src v Radencih. Včeraj odtekla 9 km – 3 km segrevanja, nato 10×400 m v hitrem tempu (jezik do tal 😉 , med vsakim tekom počitek 90 sek., nato pa iztek do 9 km. Počutim se, kot da sem na kakšnih pravih pripravah – in me kar malo zabava vse skupaj, poleg siceršnjega zadovoljstva, ki mi ga tek že sam po sebi daje…

nasmejana :), podpora je za vse vrste teka in celo samo za hojo! Da se le miga… Pa magari tako, da se okna puca (jah, to tudi mene še čaka….)….

Legica, dobrodošla spet med nami 😉

Tole pa nekaj ne bo držalo: 80 kg oseba porabi 680 kcal za 1 zmerno hitro pretečen kilometer? Ali za uro teka, torej kakih 10 km?

No, ta teden je bil kar zanimiv. V torek rekreacija, 1h in 30 min. Nato pa v četrtek 2 tekmi futsala, 4x po 20 min. V petek ena tekma, danes (sobota) spet 2 tekmi in jutri zjutraj me čaka še ena tekma v občinski ligi.

Nato pa v ponedeljek spet v fitnes po enotedenskem premoru. Komaj čakam!

Vidim, da ste tudi vsi ostali zelo pridni! 🙂

Lp, Mitja

Tole pa ni več zgolj rekreacija, ampak kar pravi trening. Kakšen je pa tvoj časovni plan za teh 10 km?

Tale trening je za čas 55 min. Preden sem pričela trenirati po programu (pred tremi tedni), sem poskusno odtekla 10 km, da sem videla, če sem to razdaljo sploh sposobna odteči in to v nekem spodobnem tempu, da ne bi samo mene še čakali v cilju (to bo moj prvi skupinski tek). No, tekla sem 56 min, pa se mi je zdelo, da še imam nekaj rezerve.

Če se mi bo časovno izšlo, bom nadaljevala še teh pet tednov, kolikor je do prireditve. Treninge si sicer malo modificiram – ker ne želim čisto zanemariti kolesa – ko je na vrsti daljši tek v enakomernem počasnejšem tempu, ga nadomestim s kolesarjenjem. Tempo teke in teke s spreminjajočim ritmom pa odtečem po programu.

Zanima me, kako bo name delovalo teči v skupini in na prireditvi…? Bo vzpodbuda ali breme? Prvenstven cilj je sicer sodelovanje samo, če bom tudi na prireditvi zmogla okoli 55 min, bom čisto zadovoljna. Vse, kar bi bilo hitreje, bo pa itak dvojna zmaga.

Tale trening je za čas 55 min. Preden sem pričela trenirati po programu (pred tremi tedni), sem poskusno odtekla 10 km, da sem videla, če sem to razdaljo sploh sposobna odteči in to v nekem spodobnem tempu, da ne bi samo mene še čakali v cilju (to bo moj prvi skupinski tek). No, tekla sem 56 min, pa se mi je zdelo, da še imam nekaj rezerve.

Če se mi bo časovno izšlo, bom nadaljevala še teh pet tednov, kolikor je do prireditve. Treninge si sicer malo modificiram – ker ne želim čisto zanemariti kolesa – ko je na vrsti daljši tek v enakomernem počasnejšem tempu, ga nadomestim s kolesarjenjem. Tempo teke in teke s spreminjajočim ritmom pa odtečem po programu.

Zanima me, kako bo name delovalo teči v skupini in na prireditvi…? Bo vzpodbuda ali breme? Prvenstven cilj je sicer sodelovanje samo, če bom tudi na prireditvi zmogla okoli 55 min, bom čisto zadovoljna. Vse, kar bi bilo hitreje, bo pa itak dvojna zmaga.[/quote]

Mene je množica potegnila in sem štartala z dosti prehitrim tempom-naredila sem točno to, na kar so me vsi opozarjali da ne smem:)))))
Drug faktor pa je dejstvo, da te ta množica “opijani” in nekako te ponese, da so praviloma vsi hitrejši, kot so planirali.
Meni osebno se zdi vsak 10 km tek pod 60 min super rezultat za rekreativca.

A mogoče veš, če so tudi na teku na 10 km tempo tekači – kot so na 21 km in pravem maratonu – torej tekači, ki progo pretečejo s točno določenim časom?

Zanima me, kako bo name delovalo teči v skupini in na prireditvi…? Bo vzpodbuda ali breme? Prvenstven cilj je sicer sodelovanje samo, če bom tudi na prireditvi zmogla okoli 55 min, bom čisto zadovoljna. Vse, kar bi bilo hitreje, bo pa itak dvojna zmaga.[/quote]

Množica te bo potegnila, a naj te ne potegne preveč, vsaj prve tri kilometre ne – ker drugače boš začela prehitro in se boš prekurila.
Če si na treningu zmogla desetko v 56 minutah, boš na tekmi tekla pod 55 – samo ne bodi preveč razočarana, če ti v Radencih to ne bi uspelo, kajti proga v Radencih je za dobrih 300 metrov daljša!
Mislim, da tempo tekačev ni. Lahko pa poskusiš najti koga, ki namerava teči v podobnem tempu in ki bo meril tempo z uro (malo povprašaš na startu). Drugače pa svoj tempo preverjaj na kilometrskih tablah – čas 55 minut pomeni 5:30 na kilometer. Če boš prvi in drugi kilometer z lahkoto tekla 5:20, potem brez skrbi kar nadaljuj, če pa boš hitrejša, potem pa raje zmanjšaj hitrost, da te ne bi potem zmanjkalo. 🙂

Hvala obema za napotke – tega, da bi štartala prehitro, se tudi jaz bojim. Naštudirala sem si s kakšnim srčnim utripom bi morala teči za 5:30 na kilometer – upam samo, da mi Polar ne zataji – ker mi občasno utrip skače za nekaj 10, pa ne vem zakaj… . Pas vzdržujem po navodilih, elektrode dobro navlažim, si ga prav namestim, začne kazati ok, potem pa sredi teka s 140 skoči na 220, pa na 40…. Kakšnih 10 minut skače, potem pa se običajno spet uredi…

Ena .. tudi meni skalče polar. Pa ne vedno. Večje razlike merim v toplem vremenu. Tudi manj zmorem na take dneve. Kakor da se vtelesu nabira več vode in ta dela zmedo meritvam. V nekaj letih sem “pridelala” vse večje razlike. Sedaj mi skače tudi do 0 in v nekaj korakih je 220.
Sem že spraševala, pa so mi rekli, da je to lahko “normalno”.

Hehe, ne se preveč zanašati na utrip, ker v Radencih bo višji – že zato, ker je tekma.
A imaš kakšne težave s srcem, da moraš paziti na utrip? Če ne, ti priporočam, da pustiš merilec doma, ker te bo samo obremenjeval. Pa pravzaprav te bo ura tudi – ampak te jaz ne znam pustiti doma, ko grem teč.

New Report

Close