Naslovnica Forum Življenjski slog Zdravo življenje Hujšanje Kako pa kaj rekreacija?

Kako pa kaj rekreacija?

Živjo, odpiram novo temo, rekreacija. Definitivno ključna na naši poti. Predlagam, da zapisujemo kaj in kako migamo, kolikokrat, kakšen je napredek, uspehi.

Jaz osebno vidim, da v fitnesu zmorem več ob nižjem srčnem utripu. Zato sem začela sedaj že bolj intenzivno migati na orbitreku, na začetku sem bila kot počasni posnetek, he he.
Razmišljam le, ali je orbitrek in hitra hoja ter 1x tedensko naprave dovolj, vse je bolj aerobno. Mogoče bo treba na tla, pa še kakšne trebušnjake in druge vaje delat, ne vem.

lp!

Kot si že 1000x slišala je potrebno oboje za najbolši uspeh + hrana.

Lp

Ta teden bolj slabo kaže, samo sedeče delo, pa še zbolela sem, prehlajena ful. Upam, da bom spet hitro za kakšno vadbo ali pa hiter sprehod.

Živijo, dekleta!

Začeti z rekreacijo je vedno težje kot začeti z dieto. A mnogo bolj učitnkovita je dieta z gibanjem.
Hotela sem vam samo povedati, da ni potrebno, da hodite v fitnes, da začnete “na veliko” kvihtati, potrebno je samo malo, res malo časa in volje, učinek pa enormen.

Na primer: poglejte na You Tubu vaje za trebuh, roke, noge itd., ki so zelo simpatično predstavljene, dajte jih med priljubljene in 2x tedensko delajte to ob štetju vaditeljice na ekranu. Ne potrebujete praktično ničesar, no ja, dve pollitrski flaški vode, soka ali česarkoli bo zadostovalo za začetno vadbo.
Počepi. Enostavna zadeva, ki pa jo zelooooo radi spregledamo, dajejo pa veliko moči in nove energije. Začnite s toliko ponovitvami kot jih boste zmogle, potem pa bo šlo samo še na boljše. Vaš korak bo nedvomno bolj poskočen¨! Tudi zvajanje le teh najdete na You Tubu.
Morda vam bo kaj več vedel povedat GoranP, predvsem pa bo Mito dodal, kako veliko lahko v kratkem času z vadbo moči pridobimo kar doma. Jasno, še 3x tedensko kakšen ritmični sprehod, pa ste na konju!

Pri meni pa ni nič. Saj sem že napisala, da se najprej nisem mogla spraviti migat, pol sem zbolela. sedaj pa me tlači en čuden kašelj. Samo, če grem po stopnicah že kašljam kot pri norcih??? Kaj takega še nisem imela. Vseeno upam, da se čimprej poberem in začnem, kajti pomlad se bliža in s tem delo zunaj. Sem pa pridna pri hrani, tako, da minus na vagi je. Pa odločila sem se, da se zaradi tega ne bom sekirala, ampak, bom lepo mirno, brez živčnosti počakala na to, da neham kašljati. Ker drugače se zna zgodit, da bom požrla vse kar vidim, če bom živčna!

Jaz sem se že pred dieto veliko rekreirala. Vsak dan vsaj 1-2 uri… tako da se več trenutno ne rekreiram… samo sem pa ugotovila, da bi moralo biti športa res OGROMNO če bi z njim hotel shujšati… pomembna je prehrana. Posebej če si nagnjen k debelosti in rad veliko ješ.
Tako da jaz rekreiram enako, jem manj.

Jaz se pa doma ne spravim telovadit, grem raje na fitnes. Doma pade le kakšen sprehod, pa še ta zaenkrat bolj s težavo, ker sem lena dvignit rit s kavča med vikendom. Čez teden pa grem zjutraj pred službo v fitnes, sem ravno ta teden začela in danes že oddelala svoj trening, 3x na teden nameravam hodit. Kako se super počutim potem, energije imam za znoret. Samo zjutraj mi je malce težko vstat, ampak bo kmalu pomlad in jutranji sonček, pa bo bolje.

Jaz vsak večer potelovadim 20-30 minut, kar doma, različne vaje za moč in hrbtenico. To čisto lepo zmorem; pošteno se segrejem in razmigam in se potem počutim zelo dobro. Prav všeč mi je! Tudi časovno tiste pol ure ni noben problem. Zlahka najdem toliko časa zase. Skratka, tak način in trajanje vadbe mi zelo ustreza, zato bom najbrž kar ostala pri tem. Kakšna daljša fitnes vadba niti ne bi bila zame. Komaj pa čakam pomlad, ko bom lahko hodila na dolge sprehode na bližnji hrib, pa zjutraj bi lahko pešačila v službo kak kilometer in pol … Hitra hoja mi je bila vedno všeč.

Na splošno sem 100% prepričana, da je redna telesna aktivnost zelo koristna – izboljša zmogljivost, pospeši prekrvavitev, kar je dobro tudi za kožo, izboljša držo in videz, krepi kosti proti osteoporozi, zelo koristi psihi … Skratka, cel kup pozitivnih učinkov.

Drugače pa se strinjam z EStello, da je pri hujšanju najbolj pomembna prehrana. Telesna vadba lahko sicer zelo pomaga pri hujšanju, vendar pod pogojem, da hkrati paziš tudi na hrano.

[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wuNIgKW/] [img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/t/wuNIgKW/weight.png[/img] [/url]

Strinjam se s predhodnicami, ki pravijo, da samo miganje samo brez sprememb v prehrani ni dovolj.

Večkrat sem že slišala da je razmerje nekje 70:30 (hrana:gibanje). In verjamem da je temu tako.

Sem začela počasi, sedaj pa tečem redno, tudi po snegu in na minus 10, dežju, vetru, blatu, ali vročem soncu.

Shujšala sem iz 78 na 60kg v enem letu.

Moja rekreacija, ki jo z veseljem opravljam sta hitra hoja, tud po snegu, čez drn in strn, danes npr. peš v službo in nazaj (2 km v eno stran) in joga, pri kateri pa letos dajem večji povdarek vajam za krepitev telesa.
Z veseljem bi redno hodila plavat, pa nimam v neposredni bližini kam it. V veselje mi je tud smučanje, pa to sezono še ni bilo priložnosti.

Evo, danes sem vključila še talne vaje v mojo rekreacijo. Po orbitreku in green platu sem šla lepo na tla pa delat razne trebušnjake itn (kot smo to delali npr pri aerobiki).
Dejansko po takih vajah se počutim bolj vitalno, razmigano.

Ah, jaz se doma v teh zimskih dneh nikakor nisem spravila na orbitrek. Lepo sem se vpisala na aerobiko oz. na skupinske vabde raznih oblik, vsak teden se moram napisati za vaje za teden vnaprej in tako pridno telovadim do 6 ur tedensko.

Iz svojih izkušenj vam povem, da je največ na gibanju, šele nato na hrani. Jaz se ne držim nobenih posebnih diet, je pa res da se ne prenažiram, ne jem preveč mastnega in spijem ogromno vode. Ravno pred kakšno urco, ko sem prišla iz aerobike, sem pojedla porcijo kuhanega suhega fižola s kislo repo hehehehe.

tam 80-90 minut na dan, prehodim po snegu gor dol, po kakšnem za*ebanem terenu, ubijalski klanec….
Za vreme se ne zmenim, naj pada sneg, naj bo -10 zunaj, naj bo ivje, megla, vseeno grem peš…obvezno vsak dan, če ne grem kakšen dan dobim kazen za naslednji dan 2 uri hoje.
Teža pred dvema mesecoma 112kg, danes 104kg.

A tebi je rekreacija kazen??!!!

Vsak dan 1 uro, če kakšen dan ne grem moram naslednji dan 2 uri hodit….ja temu bi jaz rekel kazen, ker je kr mal težko vsak dan se ukvarjat s hitro hojo.
Eni to počno 3-4x mogoče 5x/teden, jaz pa OBVEZNO vsak dan.
Motivacije imam dovolj, željo po izgubi teže pravtako, če bom začel spuščat pa hodil samo 5x/teden peš se bom hitro razvadil in zmanjševal rekreacijo, tko pa kr lepo vsak dan, če ne sledi kazen. Prehrana še nekako gre, rekreacija pa marsikomu predstavlja, kr mal težko, moraš met čas.

EStella :

OFF: Spomni se na kazni v CPP, če bi policaji samo opozorila dajal nebi voznika NIKOLI izučlo, tako pa dajo kazen in voznika sčasom spametuje, da se drži omejitve.

Jaz bi za nekaj perspektive v tej temi dodala še tole:

Rekreacija JE priporočljiva in super in vse, samo kar se izgube teže tiče, je pa realnost taka, da če je kalorični vnos pri hrani prevelik, bodo maščobne blazinice trmasto vztrajale, pa če še tako pridno migaš. Če hočeš shujšati, ne gre drugače, kot da ješ manj kot prej. To je dejstvo, ki ga potrjujejo tudi raziskave: Telesna vadba sicer lahko pomaga, vendar pa vsaj pri hujšanju ne dela ravno nekih čudežev.

Veliko ljudi misli, da rekreacija pokuri veliko več kalorij, kot jih pa res. Kot je omenila EStella, bi moral človek res ogromno migati, da bi se to znatno poznalo na teži. Drug problem je, da so ljudje, ki intenzivno migajo, tudi bolj lačni in energetsko izgubo potem kompenzirajo pri hrani …
Tukaj je en zanimiv članek na to temo:
http://www.time.com/time/health/article/0,8599,1914857-1,00.html
Med drugim je omenjena nedavna raziskava, v kateri je sodelovalo 464 žensk s prekomerno težo. Razdelili so jih v štiri skupine: v prvih treh skupinah so ženske 6 mesecev vadile z osebnim trenerjem, in sicer v 1. skupini 72 minut na teden, v 2. 136 minut in v 3. skupini 194 minut na teden. Četrta skupina žensk je bila kontrolna in je migala oz. nemigala toliko kot prej.
Rezultat: Povprečna izguba teže je bila po šestih mesecih v vseh štirih skupinah praktično enaka.

http://www.thefactsaboutfitness.com/articles/aerobicexercise.htm
Na zgornji povezavi je pa še en pregled različnih raziskav, koliko aerobna vadba vpliva na izgubo teže.
Ena od raziskovalnih skupin npr. je 12 tednov spremljala 91 debelih žensk, ki so jih razdelili v 4 skupine: 1. skupina je imela predpisano dieto s 1200-1300 kcal/dan, 2. skupina je izvajala aerobno vadbo 5x na teden po 45 minut, 3. skupina je imela oboje: dieto in vadbo, 4. skupina je bila kontrolna.
2. skupina, ki je samo vadila, je v povprečju izgubila manj kot 1,5 kg, 1. skupina, ki je bila samo na dieti je izgubila slabih 7 kg, 3. skupina pa le 0,5 kg več od te, čeprav je imela poleg diete za sabo tudi več kot 45 ur aerobne vadbe.
V drugi raziskavi npr. je bilo vključenih skoraj 600 moških in žensk, ki so imeli 3x na teden okoli tričetrt ure vodene aerobne vadbe. Povprečna izguba teže v 6 mesecih je znašala manj kot kilogram. In kljub redni aerobni vadbi se stopnja metabolizma ob mirovanju v vsem tem času ni povečala.
No, ti rezultati niso ravno navdušujoči, vsaj kar se aerobne vadbe tiče.
Najbrž so kompleksne vaje za moč nekoliko bolj učinkovite pri topljenju maščobnih oblog kot sama aerobna vadba. Upam vsaj.

Pa da me ne bo kdo slučajno narobe razumel, zakaj to pišem. Nobenega dvoma ni, da je telesna vadba na splošno zelo zdrava in da lahko tudi precej polepša telo. Če v njej uživaš in če ti gre, je gotovo zelo blagodejna tudi za psiho. Je pa po moje zelo pomembno, da tako kot pri hrani tudi tukaj ravnamo po pameti, da ne padamo iz ene v skrajnosti drugo. Mislim, da niti nima smisla, da bi v vsakodnevno rekreacijo nenadoma začeli po vsej sili vlagati ne vem koliko časa in energije, samo zato da bi shujšali, saj sama po sebi očitno omogoča le majhno izgubo teže. Sploh pa ne gre z njo pretiravati čez naše fizične zmogljivosti. Podobno kot razne ‘crash’ diete nam to lahko naredi več škode kot koristi in poleg telesa izčrpa tudi našo voljo po spremembah, ki naj bi po možnosti zdržala kaj več kot le par mesecev.
Jaz zase pravim: lepo počasi, čim bolj redno, kolikor zmorem in mi je v veselje.

[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wuNIgKW/] [img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/t/wuNIgKW/weight.png[/img] [/url]

Vanilka

To je sploh pomebno, da NE ZAUŽIJEŠ več, kot porabiš potem pride rekreacija na vrsto.
Tudi jaz sem včasih hodil pa sem prišel domov in se najedel kot volk in sem več ali manj 1-2 leti imel isto kilažo. Lahko pa bi se redil, če nebi se vsaj s hojo ukvarjal.
Kalorije se hitro seštevajo.
Ampak saj, če tako pogledaš, ko se nekdo sekira zaradi prevelikega vnosa hrane, če več poješ moraš tudi več se ukvarjat s športom ali pa z delom (fizično delo).
Jaz sem danes malo več pojedel recmo 2000 kalorij (moj metabolizem potrebuje 2200 kalorij + gibanje + spanje tko, da sploh se nimam kaj sekirat, običajno pojem 1500 kalorij.

Mamo doma kmetijo in, če pogledam brata kako se naje zvečer mesnatih zadev, poje sigurno na dan 4000 kalorij, ampak porabi jih pa vse…kilogrami mu več ali manj stojijo. S športom se ne ukvarja. Tehtnica mu kaže okoli 80 kg, kar pomeni, da ima normalno težo.

S poočjo programa Aktivandieta sem si zračunal, da potrebujem na dan
3395 kCal
, če hočem izgubljat na teži jih ne smem zaužiti več, kot 2900 kalorij.
Jaz pa jih ne zaužijem več, kot 2000 kalorij….računam si jih vsak dan le, če imam čas.
Ponavadi sem pri kosilu zaužil 1500 kalorij, zvečer prav tako 1500 kalorij, 200g čokolade je šlo za šalo/dan, kruha sem pojedel po 300-400 g/dan, pečena salam, hrenovke, če bi vse to seštel bi prišel na 4000 kalorij. Pa rečmo povprečno sem jih zaužil 3000-4000 kalorij, da ne govorim drugič večerja tik pred spancem.

M99, se razume. Takšen kot tvoj brat je tudi moj ljubi možek. Nikoli se ni ubadal s svojimi kilami in nikoli jih ni imel preveč. Poje pač, kolikor mu veleva apetit, in neha jesti, ko je sit. Kadar ima več fizičnega dela ali če več športa, več porabi, ampak je tudi bolj lačen in tako avtomatično več poje. Enostavno. Tako gre to pri ljudeh, ki imajo spontano zdrav odnos do prehranjevanja in vse življenje normalno telesno težo, ne da bi se kaj posebej ukvarjali s tem.
Pri mojem možu se nikoli ne zgodi, da bi pojedel občutno preveč in da bi potem rekel, joj, zdaj pa moram nujno na košarko ali pa da bi naslednji dan ‘za pokoro’ nalašč manj jedel.
Glede na svoje lastne izkušnje bi tudi rekla, da takšna strategija dolgoročno itak ne deluje. Moj ultimativni cilj je, da se neham prenajedati, ne da iščem načine, kako kompenzirati presežek hrane. Ker pri takih količinah, kot sem jih jaz sposobna spraviti vase, se to itak ne da.

[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wuNIgKW/] [img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/t/wuNIgKW/weight.png[/img] [/url]