Najdi forum

Kako pa kaj rekreacija?

Nekaj samohvale 😉

Danes sem šla po dolgem času tečt – z namenom, da se testiram z Cooperjevim testom. Pravzaprav sva šla skupaj z možem – z malce zdrave tekmovalnosti 😉

Po ogrevanju sva udarila test – on 2400 m, jaz 1600m. Rezultata sva primerjala po tej tabeli http://www.zkst-zalec.si/sport/cooper_tabela.asp in ugotovila, da sta kar primerljiva – oba sva namreč dobila 10 točk! In to z rezervo. On je tekel 10 min 20 sec (za 10 točk v najini kategoriji +40 bi zadostovalo že 11.30), jaz pa 8 min 59 sec (deset točk bi dosegla že z časom 10 min). Mož je poznavateljsko pripomnil, da sva po pripravljenosti 10 let mlajša in odlično pripravljena 😉

Jah, moram priznati, da sem zelooo zadovoljna. Čeprav tek v teh dveh poletnih mesecih ni bil moja prva oblika rekreacije (veliko več sem kolesarila)…

Bravo, ena paččččččč! Lahko si zelo zadovoljna, res.

Sem morala it mal sem pokukat, mogoče dobim mal več zagona, ker vidim, da se da marsikaj, sam priden je treba bit. Nisem bla nikol tako zelo športen tip – teči enostavno ne znam, po moje narobe diham, ker me po teku pri nižjih temperaturah takoj boli grlo. Mogoče mi ne verjamete, sam temperature pri nas so ta teden zjutraj ubijalske – v torek 2,5 stopinj, včeraj celo 7, danes dobrih 5……. Sem se zadnje dni mal preizkušala v hoji v hrib (kar hitri) in imam občutek, da s kondicijo vseeno nisem čist na nuli, ampak ko vidim tu rezultate od Legice, ene paččččč in LenčkeM… – bom morala orng v roke pljunit…
Moja najljubša rekreacija sta plavanje in smučanje, oboje žal bolj redko dostopna dobrina… sledi hoja, kjer so možnosti neomejene (če odštejem neprijeten občutek zaradi bližine medveda) in kolesarjenje (zakaj že tega več ne prakticiram?). Aja, no pa joga – tud tam se človek, če je priden, lahko razmiga in še kaj. Nič – tole sem morala napisat, bolj za svojo spodbudo 🙂
Vam pa čestitke.

Kljub temu, da nisem športen tip sem začela teči. Najprej zaradi DM teka h kateremu me je vzpodbudila prijateljica. Sedaj pa tečem zaradi sebe, če kdaj 2 dni ne morem it tečt sem kar sitna, mi manjka – tečem pa cca 35-45min.

O, glej, glej, si že tu? jaz pa sem te ravno v prejšnji temi preusmerila sem :-))

Plavanje? Smučanje? Ja, sezonske zadeve, za povrh.
Hoja? Hoja je fina stvar, sam jaz imam z njo en velik problem – vzame veliko časa. Je preprosto premalo intenzivna. Če se eno uro sprehajam okoli ali če npr kolesarim, ni primerjave.
Pohodništvo? Super, a isto kot hoja, veliko časa. Razen če dirkaš na sosednji hrib, gor in dol. V Lj eni to počnejo, na Šmarno goro hop-hop, pa je. V hribe se da čez vikend, čez teden malo težje, če imaš družino, a ne.
Kolesarstvo – žal, kmalu bo premrzlo. Drugače zame ideala. Mislim, da bo to kar moj življenski šport, vse ostalo bo le zraven prišlo.

Zares idealen šport je tek. Teoretično idealen zame. In v življenju sem večkrat začela tečt. Po vseh nasvetih za začetnike, torej počasi, menjavanje s hojo itn. Tekla sem cca 3 mesece…………in čakala, kdaj bom postala zasvojena kot večina ostalih. Prišla sem do stopnje, ko mi tek ni bil več zoprn, a všeč mi ni bil nikoli. In zato sem to opustila. Nasmejana, poskusi s tekom. Praktičen je, super šport. Mogoče te zagrabi in potegne. Pa še lahka si dovolj za tek (pri večjih težah si po mojem sam sklepe ribaš s tekom). Pa veš kaj – medvede bo minila kakšna zlobna misel ko bodo videli kako lahkotno švigneš mimo :-))

včeraj in danes delo pod vodstvom trenerja: 6 minut ogrevanja na stezi, 45 minut vaj z utežmi in lastno težo, 10 minut orbitreka (bolj na hitro vse skupaj, ker se mi mudi v službo, ves september bo bolj tak, ker delam le dopoldne)

danes: kolesarjenje 1 uro in 10 min, 23.5 km

Takole je zgledal moj zadnji teden:
petek: 20min hitre hoje v hrib, 15 min hoja v dolino in spet malo v hrib
sobota: ponovitev petka (z dežnikom)
nedelja: 40 min hitre hoje v hrib, 20 min hoja in tek po ravnem in v dolino
pon: /
torek: 60 min hoje po razgibanem terenu, tudi precej strmem
sreda: 30 min sprehodek skozi gozd
četrtek: 30 min badmintona, 10 min vaje za roke in noge

No, nekaj je – bolje kot nič 😉

čez ta turbulenten teden konca šolskih počitnic in začetka šole ter dodatno še servisa bicikla sem kolesarila le 2x čez teden, čez vikend pa bo ena fina turca padla, še izbiramo kam.
Pripravljam se na domačo telovadbo, talne vaje, mogoče začnem že lepo danes.

– petek: 10 min segrevanja na orbitreku, 30 min vaj za moč, 20 min orbitreka
– v soboto sem počivala 😉
– nedelja: kolesarjenje 1 ura in 15 min (21 km, prvih 25 min vzpon)

petek, sobota: marš v hrib (strmina) in nazaj, skupaj po 50 min/dan
nedelja: /

V nedeljo 2 uri 15min, sam klanec, 1000 višinca.
Počasi razmišljam o fitnesu.

danes 30 minut orbitreka na stopnji 12 (mala malca sedaj, bo treba še eno stopnjo več), 147 povprečen pulz, 316 porabljenih kcal

danes trening pod vodstvom trenerja: 5 minut ogrevanja na stezi, 45 minut vaj z utežmi in lastno težo, 11 minut steze (od tega celo 8 minut teka na stopnji 7,5 in 8, kar je zame velik dosežek, ker teka ne maram)

Lenčka, če lahko, te prosim za več info glede trenerja. Če prav razumem, si najela osebnega trenerja, mu povedala kaj hočeš doseči (hujšanje?), sta opravila kakšne meritve (kakšne?) in on ti je naredil (mesečni?) program, izvajata ga skupaj – je to tako? A ti je naredil tudi program prehranjevanja?

Jaz sem včeraj ležala na lovorikah. Danes mogoče mal pomigam zvečer, zunaj je dež, a doma imam sobno kolo. Ta vikend pa izpolnjujem svoj končni kolesarski cilj. Po težavnosti sem ga že presegla z drugimi turami, a treba ga je odkljukat :-)) In potem bom zamenjala vse kar trenutno počnem, tako kot mi je pisal Otfit, moj (naš) virtualni trener :-))))))))

Lenčka, koliko kilc maš ti v planu dol vrčt?

Ne, ne, Legica, nisem najela osebnega trenerja (najprej sem razmišljala o tem, pa so me pregovorili, da sem “pridna” tudi v skupini), ampak sem se vpisala v HIP program od MojTrener.com. Smo dekleta in fantje, ki hujšamo in treniramo pod vodstvom trenerja, trenutno dveh, ker počasi postaja kar gužva v skupini, vedno več nas je. Ko se vpišeš, ti zmerijo s tehtnico tvojo “konstitucijo” telesa (teža, višina, starost, delež maščobe na različnih delih, delež mišic, vode, starost organizma, bazalni metabolizem…) in ti na podlagi vsega tega naredijo jedilnik za en teden. Izpolniti moraš tudi vprašalnik o dosedanjih prehrambenih in športnih navadah, o tem, kaj želiš doseči… Trening imamo dvakrat na teden ob 5:45 zjutraj (so tudi popoldanske skupine), najprej se ogreješ, potem pa delaš 45-60 minut vaj na orodjih ali z lastno težo, ki ti jih pokaže trener, tako da ne delaš vsak dan za iste mišične skupine; pove tudi koliko ponovitev in serij, preverja, če delaš pravilno, te mal spodbuja, če se ti ne da… ni pa skoz samo s tabo, ker se seli od posameznika do posameznika. Na koncu sledi še kardio, naj bi bil najmanj 20 minut, ga pa časovno nardim odvisno od dneva oz. časa, kolikor ga imam na razpolago.
Po eni strani bi lahko sedaj (ko sem dala že 9 mesecev te skupine) tudi sama delala na podlagi tega, kar sem se naučila (pa tudi sem nekaj časa), ampak je vsaj zame osebno vseeno malce drugače delati tako pod vodstvom, kot če sam. Še najraje bi si res omislila osebnega trenerja, da je skoz z mano in da me pritiska, da ne zabušavam, ker roko na srce, sama delam včasih tud mal bolj z levo. Enkrat si ga bom res omislila, mogoče pri zadnjih kilah za dol dat.

Kolk kilc dol dat? Ja, vesela bom, če pridem na 68, se pravi še cca 21 kil dol dat, presrečna bi bila pa če pridem na 58, kar pa je verjetno nerealno, ali pač. Mogoče mi rata do maja drugo leto na 68, bomo videli. Se bom pa morala dosti bolj držat pri prehrani, ker trenutno gre vse prepočasi.

A je kateri kaj znano, če takšne vodene vadbe kot je HIP program obstajajo tudi na Dolenjskem oz. Novo mesto ? Ker iščem nekaj podobnega,da je možnost telovadbe tudi zjutraj,ne pa samo v pozno popoldanskih,če ne že večernih urah .

Lenčka, hvala za izčrpno pojasnilo!
Sliši se zelo fino. Edino ura………..ej, ob 5:45 se jaz komaj drugič obrnem v postelji :-))))) Dobra si, da takrat že vitalno migaš!!! Zame bi bila pop. varianta definitivno optimalna.

Jaz sem bila lani 3 mes v eni skupini, mi je bilo fino, ampak očitno sem individualist, ne rabim ravno folka okoli sebe da migam :-)) V bistvu sem šla v to skupino da sem se naučila izvajat vaje itn. Potem sem 4-5 mes sama hodila v fitnes, brez težav. Se mi je še mož na začetku režal, v stilu “ja, ja, boš hodila….” in potem ko so tedni minevali, me je sam še hvalil in hvalil.

Lenčka, popolnoma nič ne dvomim, da boš dosegla svoje cilje. Ti pa res! Dobra si!

Danes spet dež (čeprav je bila napoved za naš konec drugačna…). Torej spet ne bo nič s kolesom… ;(
Pognala bom Orbitrek, predvidoma 45 min. Po nasvetih na forumu bom intenzivneje uporabljala tudi roke 😉

Sicer pa sem vsak dan deležna pohval (kot da do sedaj niso opazili, kaj počnem, pa to počnem že debelo leto)… da mi od vseh teh pohval kar špeh raste (na srečo ne oni pravi 😉
Očitno dobro vplivam na okolico – ker me vsi sprašujejo o prehrani in športni opremi, spreminjajo jedilnike, kupujejo naprave… ;))

Ena pačččč, kako te razumem……….tudi jaz žalobno gledam ta dež. Nič, počasi lahko rečemo adijo zunanjemu kolesrjenju.
Res je fin občutek, ko ti okolica da priznanje. Jaz se moram brzdat, da preveč ne pametnjačim. Saj veste, ozdravljeni odvisniki znajo biti potem izredno nadležni…….. :-))

New Report

Close