Opažam, da tale moj pulz miga v odvisnosti od mojega stanja.
Čez vikend ko sem očitno v nirvani, imam nizkega in lahko delam z večjo obremenitvijo (npr 45 min 380 – 400 Kcal), popoldne med tednom slabo (45 min 330 Kcal), včeraj zvečer pa sem bila očitno spet v vedenju, da je vse hudo za mano (40 min 350 Kcal).
Kar občudujem vas s takimi časi oz dolžinami rekreacije.
Sama hujšam (in se rekreiram) cca 9 mesecev. Izvajam konstantni trenig, vsak dan, časa več ne povečujem – to je običajno 40 min rekreacije na dan (ker je bila vmes zima, je bilo to 20 min sobnega kolesa in 20 min Orbitreka). Vsak dan. Mislila sem, da je to ok (saj tudi je), a ko berem, da se rekreirate tudi po 2 uri dnevno, je mojih 40 min malenkost 😉 S pulzom se nisem obremenjevala (imam pa normalnega okrog 60, na kolesu sem imela težavnost na 7 in 8 od 8 stopenj, pulz je prišel max do 115 (večinoma 110), na Orbitreku sem izbrala fitnes program (izmenjaje stopnja 5 in stopnja 8), pulz pride na višji stopnji do 125 ali max 145 (odvisno od počutja…). To izvajam, kot rečeno, vsak dan. Zdaj, ko je pomlad, če je le možno, grem raje na navadno kolo – včeraj sem namesto prej opisanega treninga 40 min kolesarila (13 km), potem pa sem zvečer šla še za 20 min na orbitrek.
Kakšni nasveti?
Naj napišem še, da se sicer odlično počutim. Od kar se rekreiram, se mi to pozna tudi pri siceršnji zmogljivosti, lažje premagujem strese v službi, domov ne pridem tako utrujena. Aja, poleg zgoraj opisane rekreacije, malce več tudi hodim – če je je možno, grem v službo peš (15 min tja, 15 nazaj). Prej sem se le vozila, bila sem čisto…zaležana 🙁
Najbolj objektivne rezultate je prikazala LenčkaM, to je lahko orientacija večini rekreativcev.
Tiguan, ti si moški in porabiš še enkrat več kalorij kot povprečna ženska! Srečko!!! Očke za hrano na krožniku imamo pa vsi enako velike 🙂
ena paččččččč, tvojih podatkov pa nekako ne razumem: pulz 60? (kdaj? – jaz ga imam v mirovanju, takoj zjutraj, še v postelji, ko se prebudim, pa šetejm skoraj 50 let!), da bi ga imela tik pred treningom, skoraj ne verjamem. Povprečen človek tudi pri običajni hoji (počasni, da se razume) prekorači pulz 115! Da ne bi narobe razumela: ne mislim, da nas zavajaš s podatki. Če držijo, si bolj izjema kot pravilo, se mi pa zdi, da utegne biti kakšna napaka pri merjenju pulza.
Zagotovo je vsak trening, ki dnevno traja preko dobre ure, pretiravanje. Je že OK, če si enkrat tedensko vzamemo čas za daljši trening, ampak po tem sledi tudi dan brez gibanja, da telo ne vodimo k poškodbam. Morda so redni kolesarski treningi izjema.
Pod “normalni” pulz sem mislila v mirovanju – pa še tu sem malo zaokrožila navzgor, ker ga niti 60 nimam – vsaj tako kažejo moje naprave (vse tri, s katerimi si merim). Zjutraj, takoj ko se zbudim je še pod 50 – sem šla zdaj preveriti v “zgodovino” shranjenih meritev na merilniku pritiska, ki meri tudi pulz, in sem imela danes zjutraj 46, včeraj 49… Zdaj, ko sedim za računalnikom, sem si namerila 53.
Kako imam, ko hodim, ne vem (ker so vsi moji merilci “stacionarni”). Imam pa na sobnem kolesu, ki tudi meri puls, preden začnem goniti cca 60. Moje kolo ima 8 stopenj, začnem s stopnjo 7 in nato po dveh minutah dam na stopnjo 8 (torej max). Pulz počasi narašča, po cca 3 minutah pride na cca 110. Pa sem pri vadbi rahlo zadihana, se potim… Tudi orbitrek (pravzaprav je druga firma – Reebok) ima merilec pulsa – tam mi na višji stopnji niha med 125 do 145, sem pa bolj zadihana, kot na kolesu in seveda prepotena. Tako da so moje tri naprave kar usklajene.
Stara sem 45 let, in sem precej vztrajna pri teku, tečem 6x tedensko po 1 uro, včasih malo podaljšam. Pri tem si ne merim utrip, ne razdaljo, ne kalorije, ne vem, mogoče ne bi bilo slabo, a se mi zdi da bi se s tem samo preveč preobremenjevala, saj se pri teku rada “odklopim” če se le da, poslušam posnetek za aktivno sproščanje in se skušam čisto odklopiti od vsega, ne misliti na nič…
Pri tem sem, ob spremembi prehranjevanja (črtala iz jedilnika, meso, moko in sladkor, pa tudi v večji meri sol) v zadnjih dveh letih skurila 20kg iz prejšnjih 80 na 60. Pravi užitek, sem ponosna sama nase, res!
Zanimivo, jaz pa med tekom “rešim” vse zadeve.Naredim okviren plan za službo naslednji dan, se “pogovorim” z vsemi, ki me “težijo”, tudi sama s seboj :))))))) Po uri teka sem spucana in pripravljena za nove napore.
Kar pa se merjenja tiče: saj ne merim med tekom. Doma pogledam čas in porabo kalorij, tako tudi približno vem koliko sem pretekla. Mi je zanimivo primerjat rezultate, ugotavljat ali napredujem, in podobno.Zanimive so mi tudi izkušnje drugih.
Evo, vsi enaki, vsi drugačni.