kajenje in nosečnost?
Zdravo. Sem David, star sem 19 let. Zadnjih pet let opažam, da je z menoj nekaj hudo narobe.
Bil sem že na raznih preiskavah, vendar nikoli niso ugotovili kaj mi v resnici je. Trenutno imam velike probleme s koncentracijo, hiperaktivnostjo in vedenjskimi lastnostmi v družbi.
Naj povem, da moja mama kadi okrog 25 let. V času nosečnosti naj ne bi kadila, – to sem izvedel pred leti (in si tudi naključno zapomnil), ko je pogovor za mizo na to nanesel – Temu ne verjamem… Vem pa, da je kadila pred nosečnostjo in po njej (v času dojenja).
Njena dnevna doza cigaret redko presega škatlico. Kako je bilo v času nosečnosti ne vem. Upam pa si trditi, da dnevna doza cigaretov v času nosečnosti ali tik po njej ni bila nikoli večja od 10.
Kot otrok sem bil enak vrstnikom. Torej večjih težav nisem imel. Le da sem pogosteje bil pri zdravniku, zaradi vnetja ušesa. V šoli sem bil nadpovprečen učenec. Nekje pri 14-ih letih sem prvič imel imel težave z dihanjem med športno aktivnostjo v zaprtem prostoru (telovadnica, balon-tenis), ki so kasneje postopoma izginile. Leto kasneje sem imel več migrenskih(tako so temu rekli zdravniki) napadov v zelo krajšem obdobju(1 mesec). V času “migrenskega” napada, ki je trajal manj kot uro sem imel težave z vidom (nisem imel centralne slike), sluhom, govorom ( moral sem se zelo skoncentrirati, da mi je uspelo povedati besedo ali dve brez napake), deli telesa so mi “dreveneli” (jezik, prsti na rokah, včasih cela roka), imel sem težave s hojo, koordinacijo, orientacijo… Spim na trebuhu. Veliko točk bi se dalo povezati med tistimi otroci, ki jih kajenje mater prizadelo in menoj.
Danes študiram. Koncentracije skozi večino dneva nimam(včasih sem jo imel). Sem aktiven športnik, živim zdravo, ne kadim in ne pijem (1x mesečno, ko grem ven).
Hiperaktnivnost mi narašča s “pasivnejšimi” meseci, v šoli ne morem sedeti pri miru, zvečer pa včasih ne morem zaspati še uro za tem ko ležem v posteljo. Nikomur ne privoščim takega življenja – morda se bo nekaterim zdelo da nakladam(saj mi navsezadnje nič ne manjka).
Moje ideje o samomorih niso daleč nazaj, porajale pa se v času pred spanjem.
Ker boste me nekateri povezali s psihičnim bolnikom bom raje zaključil.
Z obsežnim brskanjem po internetu o svojih boleznih, sem v zadnjem tednu prišel do prepričanja,
da je za moje bolezni krivo kajenje mame.
Med pisanjem sem si sestavek moral prebrati vsaj 30x – nekaj o moji koncentraciji.
Če bom s tem sestavkom dosegel vsaj en pokajeni cigaret manj, bo moj cilj izpolnjen.
Vsem bodočim mamicam pa želim vso srečo.
Lp Good Samaritan
Miicka
Re: kajenje in nosečnost?
07.09.09 14:10
Osebno sem mnenja, da kajenje škoduje zdravju, pa vseeno kadim in sem tudi v nosečnosti. Takrat sem nekoliko zmanjšala (sicer skadim največ škatlo na dan), vendar prenehala nisem, ker mislim, da bi s krizo naredila otročku več škode kot koristi. Moj otroček je zdrav, ob rojstvu je tehtal 4kg, težav nima nobenih (če bi bile zaradi kajenja, bi se že pokazale). Verjetno je odvisno od ženske do ženske.
Otroku bi s prenehanjem kajenja naredila več škode kot korist?? Pa koga ti slepiš, morda le sebe? Namesto, da bi se ti soočila z abstinenčno krizo ZDAJ v nosečnosti, se bo s tem soočil raje tvoj NOVOROJENČEK?
To sprenevedanje okrog kajenja res ni več normalno. Znanstveno je dokazano, da kajenje škodi in če kajenje škodi odrasli osebe, kakšna je torej škoda na plodu, novorojenčku!? Nehajte si zatiskati oči in če ste se odločile, da boste mame, bodite vsaj odgovorne in prenehajte s takim egoizmom. Ne morem nehat kadit, je pretežko…a novorojenček naj se namesto odrasle mame kadilke v prvih dneh sooči s tako nalogo in že prvi dan doživi abstinenčno krizo!?
No, pa da ne bo samo neko laično govorjenje na pamet na tem forumu. Mislim, da si tema zasluži kakšno malo bolj strokovno informacijo. Tukaj je par linkov, pa si preberite, za kaj vse je škodljivo kajenje med nosečnostjo in dojenjem. Ja, tudi med dojenjem:
http://www.pomurske-lekarne.si/si/index.cfm?id=1773
http://www.ivz.si/javne_datoteke/datoteke/1052-Vplivckajenjacincpasivnegackajenja.doc
http://www.netdoctor.co.uk/health_advice/facts/pregnantsmoking.htm
http://med.stanford.edu/medicalreview/smrp14-16.pdf
Zelo neodgovorni se mi zdijo komentarji v stilu “…škodljivost kajenja med nosečnostjo je larifari, ker jaz nisem imela težav…” Nekdo jih mogoče nima, pa zato to še ne pomeni, da je zadeva varna in da otrok neke druge kadilke ne bo utrpel posledic.
Pa čestitke vsem tistim nosečnicam, ki ste se odločile, da prenehate kadit ali da vsaj zmanjšate število pokajenih cigaret na dan. Nosečnost je res idealen čas, da storite nekaj dobrega tudi zase, poleg tega, da koristite otroku. Veliko sreče vsem takšnim bodočim mamicam. Držim pesti:)
Kako ne smeš nehat kadit, če kadiš in zanosiš? Halooo!!! Jasno da lahko nehaš in prav je, da nehaš, je pa način, kako nehaš, odvisen od stopnje zasvojenosti, števila pokajenih cigaret dnevno itd. Za kake bolj verodostojne informacije pa se je fajn obrnit na zdravnika ali ginekologa, na nekoga, ki ti bo znal svetovati na osnovi tvojega individualnega primera.
Po dolgem času našla tole temo…. samo da poročam… Februarja sem rodila zdravega sinka, sicer 3 tedne prezgodaj, ampak težkega čez 3 kg in velikega 50cm, tako kot čisto normalen novorojenček. Naš sonček je zdrav, kar je najbolj pomembno. Da pa povem, da nisem začela nazaj kadit, torej je že več kot 1 leto, odkar sem nehala, in ravno TA tema mi je dala mislit, da sem dala čike stran. Pa sem kadila 2 škatlici na dan, ali pa še več. Tako da, se da, samo želeti si moraš tako močno. In kaj je lepša motivacija kot detece?
glede kajenja v nosečnosti bi jaz rekla takole.Če si kadilka in izveš da si noseča postopoma prenehaj kajti naenkrat ni dobro ker je to prevelik šok za telo,lahko pusti tudi posledice.Res je da kajenje med nosečnostjo ni zdravo ampak prej kot cigaret lahko pusti posledice na otroku psiha ali kar koli drugega .Je pa res da smo mamice kadilke po nekaterih mnenjih najslabše češ nemore pustit cigaret.Sem sama mamica dveh sinov ki sta se rodila zdrava sedaj štejata 15 in 11 let v obeh nosečnostih sem kadila tako je tudi sedaj ko sem noseča v tretje pokadim 4 cigarete na dan.poznam punco ki nikoli ni kadila, vestno hodila na preglede res je bila vzorna nosečnica ampak ko je rodila je bil otrok star par ur in je padel v komo in kaj so ugotovili QT sindrom posledice so otroku ostale na desni strani.Zato pa ne obsojat samo mamic kadilk.
Ja tako punce jaz trenutno pričakujem drugega otroka in naj povem da niti prva niti druga nosečnost nista niti malo podobni…..
1. nosečnost: …. ja kadila sem in to zelo strastno mogoče sm malo zmanjšala ampak ena škatlica je bila za dva dni skoraj premalo, pa da ne govorim da je bil moj zajterk kava in cigareta v bljižnjem lokalu ker pred svojimi doma sem se skrivala ker moja starša sta oba nekadilca…. ja otrok se je rodil zdrav ko sem zagledala to bitjece sem se šele zavedala kaj sem delala…. tri mesece sem dojila takrat res nisem kadila…
sledilo pa je ….. od petega meseca pa do treh let otroka bronhitis, bronhitis, bronhitis….. meja njegovega kisika je bila vedno 86% sprejemljivo je tam do 92%….. pomagau mu je edino bioenergetik in zdaj je star 5let in je ok!!!
2.nosečnost: hvaležna sem bogu, komurkoli že je nad nami da so mi cigarete zasmrdele prvo sekundo in ga nisem dala več v usta…
….tako da razumem kadilke in nekadilke med nosečnostjo…. razumem ko mi katera nosečka reče ne morem nehat, najlažja pot je da ti enostavno zasmrdi…. je pa sigurno na otroka neki negativni upliv kajenja med nosečnostjo zato punce POTRUDITE SE VREDNO JE!!!!!!!
Ja pogovori na to temo znajo biti pestri.Povem svoj primer:Sem kadilka,vedno sem bila mnenja ko zanosim neham z cigareti-kaj se mi zgodi-celo nosečnost mi dišijo ko nevem kaj!!!!Sem zmanjšala na 3-5 cigaret dnevno(iz škatljice in pol)dokler nisem rodila(k sreči zdravega fantka brez premajhne teže….).Šele takrat ko sem otroka zagledala v porodni sobi….dokler sem dojila cigarete nisem prižgala.
Lahko pa rečem da mi gre grozno na živce obsojanje ljudi!!!!Tud sami niso popolni,tudi njihovi otroci zbolijo…..
Vse, ki se tolažite da je prenehanje kajenja v nosečnosti škodljivo….. bodite toliko odgovorne, če ne do sebe, do svojega otroka. Še dr. Pušenjak pravi, da je potrebno TAKOJ prenehati s kajenjem! Sama sem prenehala v 6 tednu, brez težav, tako fizičnih kot psihičnih, ampak to vse samo zato, ker sem se zavedala, da če bom kadila naprej, škodujem svojemu še nerojenemu otroku.
Ne prenesem ljudi, ki obtožujejo!!!
Vsaka ženska, noseča ali nenoseča ve, da je kajenje škodljivo. Na to nas z vsako kupljeno škatlico cigaret opozarjajo tudi tako imenovane “osmrtnice”, ki že lep čas krasijo podobo vseh škatlic.
Vsaka nosečka tudi ve, da s kajenjem škoduje tudi svojemu otroku.
Verjamem, da je večina kadilk vsaj poizkusilo nehati ali pa vsaj zmanjšati število pokajenih cigaret na dan v nosečnosti. Nekaterim pač ne uspe nehati v celoti. Ampak to še ne pomeni, da so slabe mame, slabi ljudje in ne vem, pošasti.
Meni recimo, ni uspelo nehati. Sem pa zmanjšala iz dveh škatlic na dan na 10-15 cigaret na dan. Trudim se in včasih pokadim še manj, ampak pride pa tudi dan, ko pokadim kakšno več.
Zato še nisem nesposobna ali karkoli si vi, ki ste tako prekleto POPOLNI, predstavljate, ko slišite, da noseča ženska prižge kakšno cigareto na dan.
Sprejemam vse rizike in VEM, da to ni prav. Ampak, odpovedala sem se vsem ostalem, spila nisem niti kapljice alkohola celo nosečnost, nisem jemala nobenih zdravil, pa čeprav sem imela hude probleme z migreno, z zobmi in s poškodbo – zlom gležnja v zgodnji nosečnosti. Prav tako pazim na prehrano, hodim na sprehode in sem na splošno aktivna nosečka. Edina slabost, katere se, še enkrat poudarjam, ZAVEDAM, je kajenje.
Ne vem, mogoče za to potrebujem kakšnega strokovnjaka.
Ali sem pa pač preprosto nesposobna in neodgovorna in po vašem naj sploh ne bi smela zanosit.
Sorry, ker živim?!?
Nehite že obtoževati in se delat tako preklet popolne in pametne.
Vsaka zase ve, kako in kaj.
očitno se sama že toliko obtožuješ zaradi kajenja, da si takole izbruhnila na tem forumu. Potem pa ti obtožuješ druge, da so pametni in popolni.
Samo dve poti imaš. Da prenehaš čisto kaditi ali pa da se ne oziraš na komentarje in živiš naprej po svoje.
Če pa misliš, da rabiš strokovno pomoč za odvajanje od nikotina, pa si zgolj ena izmed mnogih bistrih ljudi, ki se zavedajo meja svoje odvisnosti. In s tem ni nič narobe.
Pozdravljene vse nosecke,
Zanima me naslednje….ali je mozno, da otrok zaradi maminega kajenja zboli v trebuhu za cerebralno paralizo ali kaksno tezjo boleznijo? Sama sem prenehala s kajenjem ko sem za nosecnost zvedela vendar je bilo to precej pozno, ko je otrokov razvoj bil ze koncan. Bila sem na nuhalni, rezultati super, tudi sicer je plodek velik tako kot mora biti glede na trajanje nosecnosti.
Za vase odgovore se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
Pozdravljene,
da še jaz z vami delim primer.
Moja sorodnica je tako v prvi, kot tudi v drugi nosečnosti pokadila škatlico ali več na dan. Prva punčka je stara 8 let, navzven je čisto normalna, se pa zelo težko uči v šoli in obiskuje prilagojen program.
Druga punčka je stara 2 leti, rodila se je slepa na eno oko. Mlada mamica prav tako nima zadržkov, da kadi v zaprtem prostoru, kjer sta oba otroka, potem pa si lahko predstavljate …
Stvari so lahko povezane, ali ne, mislim pa, da bi si v tem primeru vsaka normalna mama očitala oz. spraševala – kaj pa če je to zaradi tega? Zakaj torej tvegati?
Mislim, da je izredno lahko govoriti in obsojati, predvsem to. Vse ostalo pa je težje.
Ne, seveda ni zdravo, niti najmanj, kaditi med nosečnostjo. Pasivno kajenje je prav tako strup. Tu ni dvoma in ni debate. Ampak vseeno pavšalno pljuvati, obsojati in pametovati… Kajenje je zasvojenost in če bi bilo tako enostavno preprosto nehati kaditi, potem to ne bi bila zasvojenost, pa prav tako kot glede škodljivosti tudi glede tega ni debate.
In iskreno rečeno, ok, če kdo sprašuje za nasvete, prosi za pomoč, podporo recimo ob zmanjševanju/prenehanju – super, če lahko pomaga kdo s tako izkušnjo, ne pa nekdo, ki samo nadere… Ampak kaj bo hčerkama tele sorodnice koristilo, če se njuno mati tu na forumu zdaj popljuva?
prosim, v nosečnosti se odpovej kajenju. V tebi bo rasel nov človeček, ki je popolnoma odvisen od tebe. da ga zastrupljaš z škodljivimi čiki, je dejanje neljubezni, ne glede na to, kako si ga želiš. Ti si popolnoma odgovorna, da temu bitju nudiš varen dom. v nosečnosti pač varen dom maternice.
zelo grdo in neodgovorno je videti nosečnico z čikom v gobcu. Sori, ampak že tu se vidi, koliko dejansko ima rada tega otroka v sebi.
In moja svakinja je kadila v vseh treh nosečnostih. otroki so tako majhni, čeprav imamo v družini visoke člane. Zadnja ima tudi precej težav na respiratornem sistemu, in je velikokrat v bolnišnici. A da bi se nehalo kadit- to pa ne. Ni velike ljubezni do teh otrok, žal. jaz sem bila pred desetimi leti huda Sharkarka. ko sem nenačrtovano zanosila, sem takoj nehala s pitjem Sharka. Konec, nič škodljivega več v telo. Ko sem bila tako prehlajena, sem se mučila z zaštopanim nosom, ker nisem smela Operila uporabit. Ker sem bila dolžna, da temu otroku nudim varen dom.
Joj, punce, kako ne razumete, da tu niste več na prvem mestu? Otrok, ki raste v vas, se ne more branit, se ne more obrnit stran. Vezan je na vas in popolnoma odvisen od vas. Vsaj tu enkrat v življenju postavite na prvo mesto to bitje.