kajenje in nosečnost?
Jaz bi se podpisala pod Timim post! Ne splača se kregat. Drugače pa sem brala, da kajanje v nosečnosti poveča možnost da plod odmre, poveča možnost nenadne smrti v posteljici, otrok ima lahko težave z vidom ali ušesi. Ni le majhna porodna teža. Je res, da ne bo otrok vsake kadilke imel opisane težave, vendar kot bodoča mamica gledam na to takole: če je samo 0,00001% možnosti, da se karkoli od tega zgodi, potem raje ne kadim.
Je pa res, da se vsaka ženska odloči sama tako kot misli (oz. se tolaži) da je prav. In zato se ne rabimo ne kregat, ne žalit.
12 let sem bila strastna kadilka. In res STRASTNA, skadila sem tudi že po 4 škatlice na dan (kakšno leto ali 2 sem toliko kadila). Pred nosečnostjo in na začetku nosečnosti (preden sem izvedela, da sem noseča, nosečnost namreč ni bila načrtovana, čeprav zaželjena) sem skadila 2 škatlici na dan, ko sem posumila, da sem noseča sem želela takoj prenehati pa ni ravno najbolje uspevalo, sem pa zmanjšala na 1o cigaret na dan in nato v treh tednih popolnoma prenehala. Pa sem bila prepričana, da mi ne bo uspelo, saj sem v zadnjih letih večkrat probala končati to grdo navado pa sem bila tako zelo psihično odvisna, da mi je bilo, kot bi nehala dihati, jesti in piti. Nikoli nisem zdržala niti en dan, enkrat ko sem hudo zbolela in nisem mogla niti iz postelje, razen na wc, sem prenehala za 2 tedna.
Sedaj sem že skoraj 5 mesecev nakadilka in si drugega tudi ne predstavljam v nosečnosti.
Punce, dejstvo je da je škoda, ki jo povzročiš otroku s kajenjem dokazana in o tem ni dvoma. Tudi, če je imela vaša soseda srečo, ali ste jo imele same enkrat, to še ne pomeni, da jo boste imele tudi ve tokrat.
Poleg tega ne verjamem, da še vedno “padate na foro”, da ni dobro naenkrat prenehati. Vsak otrok bo imel prej ali slej odtegnitvene sindrome, če ne prej, ko bo pri kakšnem nekadilcu na obisku za par dni. Zaradi odtegnitvenih sindromov ne bo oškodovan celo življenje, zaradi kajenja pa je lahko.
Poznam kar nekaj primerov, kjer otroci niso imeli take sreče in so se rodili prezgodaj, imeli hude odtegnitvene sindrome, so bili neješči ipd. Najhujši se pa mi zdi primer moje znanke, katere dojenčica je imela sindrom NNSD do četrtega leta. Tako da niso prespali ene noči v 4ih letih, saj so se bali, da se bodo zbudili in punčke ne bo več.
VEM, da je težko prenehat. Meni še sedaj po 5ih mesecih kdaj tako zapaše cigartea, da bi kar skočila v trgovino po njih in jih skadila celo škatlico. Ampak se da. Ne iskat razlogov, zakaj ne rabite imet slabe vesti, slaba vest vam bo pomagala prenehati s to navado. In naj vam povem, da se kljub odvečnim kilogramom in velikemu trebuščku fizično in psihično počutim boljše, kot zadnja leta kadilstva brez nosečnosti!!
Tako da pogumno!! Lahko vam uspe biti odgovorne mamice!!
ravno tako kadila, ki v nosečnosti ne kadi. tudi jaz sem uporabila metodo ne prenehaj naenkrat, ker mi na enkrat ne bi uspelo, in sem prenehala v enem mesecu. po dveh meseci na cigaret niti ne pomislim več. prej sem skadila več kot škatlico na dan.
normalno, da so cigareti škodljivi v tem ni dabate. a moje mnenje je, da če katera skadi čik ali dva na dan, naredi ravno tako škodo, kot še se katera nafila s čipsom in z vsemi E, ki so notri.
meni osebno je najgrše videti nosečnico kaditi, a mislim, da nimamo pravico obsojati nikogar, ker ponavadi vidimo samo druge sebe pa ne.
tudi, ko mamice oz. nosečnice komplicirajo 100/uro, ravno ne koristijo svojemu otročičku. poznam pa veliko več kompicatrok nosečnic, kot pa kadilk.
Kajenje med nosečnostjo je neodgovorno! S tem ko se odločiš za kajenje med nosečnostjo se ne odločaš le zase, ampak se odločaš tudi za otroka, ki se ne more branit. V mojih očeh je to enako kot da bi komaj rojenemu dojenčku dal cigareto v usta. A to bi kakšna mama naredila?
Se tudi ne strinjam, da je kajenje enako uživanju nezdrave hrane (čipsa, konzervansov), tisti ki to trdi daje v isti koš prav vse slabosti, ki pa niti slučajno nimajo enakega vpliva in posledic.
Kadilke, bodite pametne, prenehajte kaditi saj se ne odločate le zase ampak tudi za otroka in ne slepite, predvsem pa ne primerjajte se. Če se je otrok vaše znanke, kadilke, rodil popolnma brez vsakih težav in zdrav, to še ne pomeni, da se bo tudi vaš.
Kajenje je škodljivo, to je dejstvo, med nosečnostjo pa še sploh, zato se Odločite v dobro otroka.
Stara sem 29 let, in sem ko sem zvedela, da sem noseča nehala kadit…..takoj isti dan, ko sem prišla domov od ginekologa…
prej sem kadila 15 let…in moram povedat, da se mi cigareta še zdaj, ko sem v 6 mesecu zadiši….
meni je razvoj mojega otroka bolj pomemben kot to, da je njegova mati odvisna od nikotina in je prevelik slabič, da bi nehala…
tile izgovori….ja sem zmanjšala, da ne bi bila živčna mi postavljajo dlako pokonci….
moja bratranka je kadila med nosečnostjo…je “zmanjšala”….na 10 cigaret na dan…otrok ima astmo…..moj sošolec, katerega mama je kadila celo nosečnost, je imel težave z dihanjem…res pa je, da mogoče boste pa padle v tisti procent mamic, ki kadijo in so otroki popolnoma zdravi….
vprašanje je, če boste zaradi lastne odvisnosti sprejele riziko, da boste ve krive, da ima otrok nikotinsko krizo ri rojstvu in kasneje astmo itd…..
laahko me obsojate koliko hočete…udrihate po meni, kolk se vam zljubi…..meni osebno po 15 letih ni težko za 1 leto odstavit čika, za zdravje mojega otroka….
Ko sem tole brala, sem se resno zamislila…. Naj vam povem svojo izkušnjo. Sem čisti odvisnik od cigaret, pokadila 1,5-2 škatli na dan. Pred 4 leti sem zanosila, sicer ni bilo načrtovano, ampak takoj ko sem izvedela, sem kajenje opustila. No pa sta mi plodka kasneje odmrla in sem imela ss :(:( Ne morem vam povedati kako sem bila žalostna. In zdaj, po 4 letih sem zopet vesela nosečka. Pa je otroček načrtovan in vse, cigaret pa le nisem opustila. In ko sem naredila test, in zagledala tisti plusek sem bila njsrečnješe bitje na svetu! Sicer sem dnevno dozo cigaret zmanjšala na 10 na dan, prenehala pa vseeno nisem. In kot je lepo nekdo napisal. Tolažila sem se s tem, da sem takrat kljub prenehanju imela tako žalostno izkušnjo, sedaj pa sem že v 9. tednu, pa je vse OK. Vam povem, da tisti dan, ko sem imela 1. pregled in UZ, bi čike dobesedno jedla, ker sem bila tako živčna ali bo s tamalim vse v redu ali ne. Ampak ko sem pa pred parimi dnevi slučajno zasledila tole temo, me je pa pošteno zrukalo.
Sem pomislila, pa tako zelo si želim biti mamica. Tako izkušnjo že imam za sabo, da vem kako lahko boli, če ni vse v redu. In tako sem vesela in cela srečna da je zdaj končno z malim vse ok in da bom sploh in oh tanajboljša mamica kar jih je….. Pa kljub temu še vedno kadim…. In ja, ne boste verjele, sem samo ugasnila cigaret in zdaj mineva 3 dni odkar ne kadim. In si mislim točno tako kot je nekdo napisal: če misliš da si dober, pa da boš dober starš, pa nisi pripravljen niti cigarete opustit…. Ne vem no, sej pravim, mene je zbudilo. In VEM, da sem zadosti močna, da bom vztrajala. Pa veste kaj, saj me prime, da mi zadiši, pa samo pomislim na tisto sivo posteljico, v kateri bi rastel moj otročiček, pa me resnično mine. Tako da…. ja jaz rečem hvala za tale post, ker meni je resnično pomagal.
LP vsem
Oj.
Deteljica, kar tako naprej:)
Tud sama sm kadila, ko pa sm nardila test, ki je pokazal +, sem isti trenutek nehala. Prvi teden je blo težko, pol mi je pa itak zasmrdel( tud zarad slabosti verjetno pa itak mi zdej smrdi vse, od mehčalcev do krem in parfumov…) in zdej si sploh ne morem zamislit, da bi še kdaj prižgala:)
Zavedat se je treba, da sedaj nismo odgovorne samo zase, ampak za zdravje malega bitjeca v sebi in s kajenjem – pa če še ene tok vztrajate, da ne škodi plodu – tega žal ne izkazujemo.
Deteljica, držim pesti, da zdržiš:)))
5ra
Pozdravljene!
Kaj če boste ve ali vaš otrok tiste/tisti, ki bo padel v tisto ‘nesrečno ‘statistiko določenega %, da boste zbolele, ali pa bo zbolel vaš otrok?
Se ne boste vprašale, kaj bi bilo, če ne bi…….?! Nikoli ne boste vedele.
Takrat ne pomagajo izgovori: ja moja soseda, ki pokadi….ne vem koliko na dan, pa ima zdravega otroka in je zdrava sama….
Cigarete, kava, alkohol, marihuana………vse to so droge, pa si priznamo ali ne. Le ene so dovoljene, druge ne…….
A le od vas samih je odvisno, kaj izberete in s tem določite, kaj ste!
lp,
Karmen
jst sem kadila, pa sem bila skoz zdrava sem pa nehala izključno zaradi tega, ker je nezdravo, je res, da je sedaj že 2 leti od prenehanja, doma imam zdravo dvomesečno punčko in je res, da bi si ga včasih še sedaj z veseljem prižgala, pa si ga seveda ne
rada bi povedala,da je kadit izredno težko in je to korak, ki lahko pusti posledice- ma jst sem se z vsemi skoraj skregala, ker sem bila zelo živčna, full sem bila občutljiva, zredila sem se za 10 kg in morebiti v nosečnosti ni najboljš prenehat, ker vsa tista živčnost verjetn ni fajn za otroka
treba je prenehat prej ali pa potem ko se otrok rodi, pol tk ni časa za cigarete, med nosečnostjo pa zelo zmanjšat …
Jaz sem prenehala kaditi takoj ko sem zvedela da sem noseča….
Kadila sem prej 15 ler po pol škatle na dan….
Če sem bila živčna sem pomislila na svojega otroka in mi nobena ne bo rekla, da ne more nehat….Pa še to…boljš da si živčna, kot pa da za vsakič ko potegneš dim, otroku prekineš dotok kisika…fajn ne…
pa itak, jaz in ostale delovne nosečke imamo tud stres v službi, tako, da to ni nobeden izgovor….in če bi meni moj zdravnik rekel naj poikušam zmanjšat, ga bi pač zamenjala….ker to pa res ni nasvet zdravnika……….
Dan,
samo na hitrico, da vam sporočim, da še vedno ne kadim. Z našo pikico je vse OK in sem najsrečnejša, nimam časa za cigarete :D:D Vztrajam že več kot 1 mesec in sem ponosna nase. Je pa res, da imam srečo in me prav nič ne matra, nisem živčna, niti nič 🙂 Če pa se mi zgodi, mogoče 1 x na teden, da pomislim na cigareto, še zmeraj takoj zatem pomislim na sivo posteljico, tako da res ni problema. Zredila se nisem še nič in upam, da tako tudi ostane.
Osebno sem mnenja, da kajenje škoduje zdravju, pa vseeno kadim in sem tudi v nosečnosti. Takrat sem nekoliko zmanjšala (sicer skadim največ škatlo na dan), vendar prenehala nisem, ker mislim, da bi s krizo naredila otročku več škode kot koristi. Moj otroček je zdrav, ob rojstvu je tehtal 4kg, težav nima nobenih (če bi bile zaradi kajenja, bi se že pokazale). Verjetno je odvisno od ženske do ženske.
Jaz sem tudi sicer kadilka, ampak sem takoj po tistem ko sem naredila test,cigarete odmislila. Me pa ima recimo enkrat na teden da bi prižgala ampak se zadržim, včasih komaj. Mam limit enkrat na mesec, sicer občutek je zelo slab (sploh mi ni jasno da imate srce normalno kadit naprej?!?), ampak zadoščenje ko naredim par dimov malo se mi zvrti, pa potem očitek sama sebi kaj mi je tega treba, in potem spet nekaj časa ne pomislim da bi prižgala.
ko bo pa moj trebuh očiten, pa mislim da mi ne bo prišlo na misel da bi na očeh drugih vlekla cigaret nekje v lokalu, ker to pa ni za nikamor.
ampak tko kot pravite, vsaka po svoje…
Ojla punce,
sem v 31. tednu in sem šele zdaj penehala s kajenjem, pokadila sem sicer samo par cigaret na dan. Zelo sem imela slabo vest in jo imam še vedno zaradi vseh pokajenih cigaret.
Po glavi se mi mota vprašanje, če sem sploh nardila kaj dobrega, če sem šele zdaj prenehala s kajenjem po 7. mesecih.
Pomoje moraš nehati vsaj pol leta pred nosečnostjo, ker imaš nikoton itak nevem koliko časa po prenehanju še v krvi.
Nisem pametna-samo živčna sem pa ful,…kadilke me verjetno razumete, nekadilke pa na žalost samo obsojate.
Verjmite, da ne podpiram kajenja v nosečnosti, mi gre zelo na živce ampak prosim razumite tudi ve da je težko, pa vsaka mati hoče za svojega otroka najboljše, nedvomno,….kadila ali nekadila
Imam isto težavo trenutno.Šele zvedela sem,da sem noseča in vedno sem bila zihr,da bom takoj prenehala,sedaj imam pa krizo.Še vedno pokadim tri,štiri na dan in tudi jaz imam slabo vest.Se zgodi,da prižgem dvakrat potegnem in ugasnem,…čist bedno.Sploh ne razumem,kako sem lahko tak slabič in sem jezna sama nase,da bi se skloftala.Jutri upam,da slišim srček od otročiča in upam,da me bo zdrmalo.Tako sem žalostna zaradi teh cigaret,pa še na bolniški sem in imam časa za bedarije dovolj.Ne me takoj izšolat.Lep pozdrav
Mislim, da ni problem kadilke samo na začetku, ko se otrok rodi, ampak so posledice lahko vidne tudi kasneje, ko se nihče več ne sprašuje ali je ženska v nosečnosti kadila ali ne.
Moja sorodnica je delala v svojem lokalu celotno nosečnost. Njena sedaj 12 letna hči tna začetku ni imela nobenih problemov, zdaj pa ima hudo obliko astme. Vem, da bi lahko do tega vseeno lahko prišlo, vendar je možnost za nastanek večji.
Vsi časopisi opozarjajo na kajenje v nosečnosti, je pa to odločitev vsake posameznice.
LP