Najdi forum

Kaj pa zdaj?

Pozdravljeni!
Sem mamica 10 mesečnega dojenčka v 14. tednu nosečnosti. sedaj sem se znašla pa res v stiski in ne vem več kako naprej.

Z možem se že nekaj časa ne razumeva, veliko pije in ima izbruhe besa, sedaj me je pa še udaril zato sem z eno potovalko otrokovi oblačil in tistega kar sem imela na sebi odšla na drug konec Slovenije (tu sem živela prej)k prijateljici. Že nekaj časa sva bila z možem v hudi finančni stiski (včasih res ni blo niti za hrano) zato nimam že več kot leto plačanega dodatnega zdravstvenga zavarovanja. Tako da še kljub nosečnosti nisem bila pri ginekologu, ker si doplačila ne morem privoščiti.

Uradno sem na porodniški, saj me je mož danpred začetkom porodniškega dopusta zaposlil v svojem podjetju. Podjetje je v hudi krizi, zato tudi mož ne dobiva plače in nima plačanih prispevkov. Po izteku porodniškega dopusta v maju bi se morala vrniti na delo, vendra tega ni mož me neželi odpustiti, pa tudi plače ne bom dobivala nobene tudi če bi delo bilo. Ker sva poročena in se mož ne želi sporazumno ločiti (to pomeni, da obdržii vse in ima pravico do stikov z otrokom kolikor jih hoče-samo da lahko grem) in njegove uradne zaposlenosti nisem upravičena do nobene pomoči. Denarja za ločitev s tožbo nimam.

Tako me je grozljivo strah kajin kako po izteku porodniške, saj tudi prijateljica nima dohodkov je študentka pa seveda pri njej ne morem ostati.

Kaj mi sevtujete? Kako naj se dogovorim z možem?

LP cica

Pozanimaj se v materinskem domu, če te lahko sprejmejo, vsaj začasno, dokler se stvari ne uredijo kako drugače.

Pozdravljena,
vsekakor se bosta morala z možem nekako pogovoriti, a vsaj spravita stvar s pad pozicije.

V kolikor si zaposlena za nedoločen čas, te v času nosečnosti po zakonu ne bi smel odpustiti z dela. Če ti ne plačuje prispevkov in nisi (osnovno) zavarovana je problem nadomestilov času porodniškega in starševsega dopusta… pa tudi dodatno zdravstveno zavarovanje potrebuješ v času nosečnosti. Če nisi ti (oziroma tvoj mož) zavarovana tudi 10-mesečni dojenček ni. Situacija je vsekakor nezavidljiva in težko je reči, kje je najbolje začeti. Kadar so vpleteni sposobni sodelovanja in so pripravljeni na pogovor, je marsikaj lažje. Tako pa… Predvidevam, da si poskušala že marsikaj.

Predlagam ti da na pristojnem CSD zaprosiš za izredno denarno socialno pomoč in se po pomoč ogalsiš na najbližjo Karitas, da bi vsaj začasno nekoliko omilila položaj. Z možem pa skušaj doseči čimbolj ugoden razplet glede v obliki sporazumne razveze.

LP, Polona

Polona Šporin Slovenska karitas, 01/300 59 60 <http://www.karitas.si/>.

Čestitam ti za pogumno dejanje ( zapustila si nasilnega moža) !!!
Ne vem, kaj naj ti svetujem, vendar si odlično prekinila začaran krog. Sledi kriza, vendar sem prepričana, da boš prebrodila vse težave, ker si odločna in si želiš boljšega življenja!

Srečno!!!

Anna

čisto nič ti ne zavidam. totalno si zaštrikana. poročena z njim pa še zaposlena pri njem. in kar je najbolj absurdno. pod srecem nosiš njegovega otroka in ni pripravljen za to nič narediti!!! vsaj toliko bi ti lahko sel na roko, da bi se ustrezno pogovoril s teboj in bi se sporazumno ločila in razdelila kar imata in potem šla vsak na svoje.

se strinjam da vprasas v materinski dom in da zaprosis za socialne prejemke, ce ti joh bodo odobrili. in ta drzava bi se moral malo bolj prizadevat za dobrobit nosecnic in pa samo trobit okol, da je premalo rojstev. tistim pa ki so nosece pa ne pomagajo.

malo sem besna.

Lp, BritniSpirs

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close