Izvid radiologa- bolečine v hrbtenici
S spoštovanjem !
HVALA za Odgovor .
Na pregledu pri dr. Dolenc V.Vinko-tu,akad.prof.dr.med, da že imenovani zdravnik mi je med pogovorom svetoval enako in glede na težave in bolečine vidim , da bo potrebno v UKC Maribor .
Da prva opercija v UKC Maribor leta 2010 in druga pod nujno v UKC Ljubljana 2011 .
RESNIČNO HVALA Za odgovor…….
Na vsakem pregledu pri Nevrokirurgu je isto , bolečine imate , a potrebno je malo potrpeti bo minilo, a ni tako, vsakič je huje iz teden v teden je huje in slabše .
Hvala in lep pozdrav !
Jože
Prosim. Dobro opravite.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani!
Stara sem 40 let. Zadnji dve leti se mi pojavljajo bolečine v vratu in izrazito tresenje leve roke ter težave z vidom. Narejen imam RTG in MRI vrtane hrbtenice.
Izvidi:
RTG: nakazano poudarjena je vratna lordoza. Nakazano podaljšann je procesus transversus C7 desno. Sicer na prikazanem skeletu vratne hrbtneice ni videti prepričljivih pataloških sprememb.
MRI: V višini 5-6 je viden centrani in levostranski dorzolateralni disk osteofit kompleks, ki utesnjuje sprednji likvorski prostor nekoliko tudi hrbtenjačo. Ne ohranja signal. Zoženi tudi levi i.v. foramen.
V višini C5-6 in C6-7 so vidne začetne degenerativne spremmebe posteriornih elementov. Drugih patoloških sprememb v področju vratne hrbtenice ne vidim.
Prosim za razlago izvida. Ali je možno, da zgoraj navedeno vpliva tudi na težave z vidom – čez dan se mi vid zelo spreminja, ko se raztegnem ali po masaži, vidim super. Po masaži se mi tudi leva roka manj trese in imam čisto drug občutek oprijema. Prav tako ugodno vpliva tudi infra savna.
Prosim za razlago izvida in nasvete za lajšanje mojih težav.
Spoštovana,
na vid navedene spremembe vratne hrbtenice ne morejo imeti vpliva. Prav tako menim, da stanje ne potrebuje operativnega zdravljenja. Priporočam, da se za nasvet obrnete na forum ARTHRON – fizioterapija.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
S spoštovanjem !
Imam Vprašanje in Hvala za odgovor.
Lumbalni diskus L4-5 je malo znižan. Diskalna kontura izbočena na celotnem obodu,več posterocentralno, kjer je nakazana majhna subligamentna infradiskalna ekstruzija. Zmerno zoženje spinalnega kanala.
Lumbalni diskus L5-S1 je malo znižan . Diskalna kontura izbočena na celotnem obodu, več posterocentralno in desno posterolateralno ter foraminalno , kjer je videti T2 hiperintezivno spremenjen signal iz anulusa . pridružene so manjše degenerativne spremembe malih sklepov. Zmerno zoženje spinalnega kanala .
Manjše degenerativne deformatne spremembe hrbtenice; iregularnosti krovnih plošč, Schmorlove hernije, robna osteofitna apozicija. Signal iz diskusov je T2 hipointenzivno spremenjen, močno v L4-5 in L5-S1.
EMG preiskava ;
– patelarna refleksa živahna, Ahilova oslabljena. Prisotno so skrajšani ekstenzorji prstov oba stopala, palec je na desnem stopalu kontinuirano v ekstenziji, levo pozitiven odgovor v ekstenziji.
Elektromiografsko v mišicah oba stopala so potenciali motorični enot rdeucirani, v smeri kronične okvare korenine L5-S1. Ob kronični nevrogeni okvari L5- S1 korenine obojestransko zmerne stopnje okvare zgornjega motoričnega nevrona ( central driwing ) kot znaki redukcije IFV .
Že Vnaprej NAJ LEPŠA HVALA ZA ODGOVOR, da glede kaj in kako — Zdravljenje ???
Jojo
Spošotvani,
glede na opis MR ne vidim razlogov za operativno zdravljenje. Elektromiografija je pokazala že dlje časa prisotne okvare 5. ledvene in 1. križnične korenine obojestransko.
Priporočam fizioterapevtsko zdravljenje (forum: ARTHRON – fizioterapija).
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
Prosila bi za razlago izvida rtg hrbtenice za moža. Star je 48 let in ima bolečine v križu ter glavobole.
Izvid se glasi : RTG vratne in L/S hrbt.2x:
Na vratni hrbt. so vidni začetni ventralni in dorzalni spondilofiti na korpusih od C4 do C6. Ustrezna korpusa sta nakazano zožena (začetna i.v. hondroza).
Na L/S hrbt. je izrazito zožen i.v. prostor L5-S1. Na korpusu L4 so manjši ventrolateralni spondilofiti.
Hvala in lep pozdrav
Didica
Spoštovana,
na vratni hrbtenici opisujejo začetne kostne izrastke na na sprednji in zadnji strani teles 4. do 6. vretenca, na ledveni hrbtenici pa izrazito zožen prostor med 5. ledvenim in 1. križničnim vretencem. Na zadnjem delu 4. ledvenega vretenca so manjši kostni izrastki.
Glede na težave in ugotovitve pregleda priporočam še slikanje prizadetega področja (vratne in/ali ledvene hrbtenice) z magnetno resonanco.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spostovani
Stara sem 39 let,pred 2 meseci,me je pri istopu iz vozila mocno zabolelo v leve kolenu,nato se je bolecina hitro tazsirila v spodnji innzgornji del hrbtenice,ter levo roko. Vse to pa ne vem,ce lahko povezem s tem,da imam od takrat vrtoglavico.
Prosila bi za razjasnitev MRI izvida:
Izravnana vratna lordoza. Manjsi osteofit disk kompleksi na vseh nivojih vratne hrbtenice,ki bistveno ne zozuje spinalnega kanala, intraforminalno kompleksje ne vidim.
Mnenje: degenerativne spremembe v podrocju vratne hrbtenice
Moram se dodati,da imam hude bolecine vvspodnjem delu hrbtenice.
Hvala za odgovor
Lp Vanja
Spoštovana,
v izvidu MR vratne hrbtenice sicer navajajo obrabne spremembe, s katerimi pa ne morem razložiti vaših težav. Sicer so okvare vratne hrbtenice lahko odgovorne za bolečine v zgornjih okončinah, v zatilju in za vrtoglavico. Priporočam fizioterapevtsko zdravljenje (forum: ARTHRON – fizioterapija).
Glede na bolečine v kolenu in spodnjem delu hrbta, priporočam tudi klinični pregled tega dela hrbtenice in nevrološki pregled spodnjih okončin.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Prosim.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
to so kolegi nevrokirurgi in ortopedi. V UKC Maribor so to nevrokirurgi: dr. Bunc, dr. Voršič in dr. Ravnik ter ortoped dr. Rečnik.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni
Že nekaj let, še posebej močno pa po opravljeni operaciji na ledvenem delu hrbtenice v lanskem letu se mi pojavljajo bolečine v vratu, ki se širijo od vratu navzdol preko obeh ramen, širijo se preko obeh rok na notranjo stran obeh komolcev, ter čedalje pogosteje in močneje se mi pojavlja mravljinčenje in otopelost v obeh rokah na prstih, izraziteje na desni roki. Hkrati se pojavljajo popolnoma otrdeli prsti, ki si jih moram potem masirati, da mi izgine omrtvičenost in mravljinčenje. Poleg že opisanih težav se pojavlja ob daljšem sedenju in sklonjeni glavi še slabost, ki se pojavi tako pri delu, kakor tudi med spanjem, zato sem opravila MR, za katerega prosim za razlago kaj pomeni.
Radiološka preiskava:
MR20001 MR CERVIKALNE HRBTENICE (U01AMR031404041)
MR20003 MR TORAKALNE HRBTENICE (U01AMR031404086)
Izvid:
MR CH:
Izravnana fiziološka vratna lordoza. Vidne so začetne degenerativne spremembe vratne hrbtenice, izraziteje na nivoju C5-C7, kjer kompleks diska in dorzolateralnega spondilofita blago zožuje spinalni kanal ( delno iztiskuje sprednji likvorski prostor duralne vreče) in obojestransko predvsem na nivoju C6-C7 tudi blago ožijo i.v. foramen. Signala medule na vseh prikazanih nivojih primeren.
MR TH:
Na nivoju T6-TH7 je vidna dorzalna fokalna desnostranska paracentralna diskus hernija, ki popolnoma iztiskuje sprednji likvorski prostor duralne vreče, hrbtenjača je nekoliko odrinjena, blago je zožen tudi desni lateralni recesus, signala medule primeren. Manjše protruzije diska na nivoju T8-TH9 (dorzalno vidna parcialna ruptura anulusa fibrosusa) in TH11-L1 pomembnih utesnitev ne povzročjo.
Hvala za odgovor in LP!
Spoštovana,
v izvidu MR navajajo obrabne spremembe vratne hrbtenice v spodnjih delih in prsne hrbtenice na večih mestih. Nobena izmed sprememb po opisu ni takšna, da bi nujno zahtevala operativno zdravljenje. Priporočam pričeti z zdravljenjem na fizioterapiji.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
Prosila bi za razjasnitev izvida.
RTG SLIKA L/S HRBTENICE V DVEH PROJEKCIJAH – AP IN STRANSKI POSNETEK:
Mnenje: Rahlo povdarjena lumbalna lordoza, težiščnica navzpred pomaknjena. Normalna višina korpusov in diskusov. Intervert.artoza na L/S prehodu. Incipientna ileosakralna artroza obojestransko.
Hvala za odgovor.
Lep pozdrav
Spoštovana,
v izvidu navajajo nekoliko večjo ukrivljenost ledvene hrbtenice naprej, normalno višino teles vretenc in medvretenčnih ploščic, začetno obrabo v predelu prehoda ledvene hrbtenice v križnico ter križnice v črevnici.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
imam eno vprašanje. Občasno dobim išijas (oz. vkleščen živec ….ne spoznam se toliko, za mene je išijas)Nazadnje je bilo to pred 4 leti. Bolečine so bile v križu in zadaj po nogi. Vendar je bilo še nekaj nekaj, kar ne vem kam dati. Zaradi “išijasa” sem prav obležala za nekaj mesecev. Potem sem se res potrudila, da sem vstala oz. se začela premikati in kasneje shodila. Dr. me je poslal slikati hrbtenico, rekel takrat ni nič. Že pred tem išijasom in tudi vsa leta po tem imam konstantne bolečine, praktično povsod. Mrtvičijo roke,noge, najbolj vrat in glava. Hrbet boli. Skratka bolečine so konstantne , močne in uničujoče. Ves čas sem dobivalale močne tablete proti bolečinam in to več vrst, ker nobena ni prijela. Tudi več različnih obenem. Na fizioterepiji sem bila le enkrat in mi je koristila, več me ni hotel dati. Enkrat v štirih letih. Pravi, da so bolečine zaradi hrbtenice. Šele ko sem rekla, d aga bom zamenjala, mi je napisal napotnice za MR glave in ortopeda. No, in sem ga. Dobila sem še eno fizioterapijo, ki mi je neverjetno koristila. Brez telovadbe, samo ele. inpulzi, magnetoterapija ….kot pravi fizioterapevt, več še ne bi zmogla, ker sem tako izmučena od konstantnih večletnih bolečin.
Vem, da se mogoče kar tako ne da (brez pregleda) napisat. Pa vendar (prej kot pridem do ortopeda, ker je za čakat) kaj lahko naredim sama. Ne vem ali moram gibat (hodila sem po več ur, da bi se razgibala, pa je bilo slabše), če pa ne hodim, se potrdim in se ne morem oblečt, sklonit…ko vstanem, tudi kako uro in pol….bolijo me tudi kolki (vsaj tak je občutek, ker me povsod, ne vem kajnaj) Kaj lahko naredim sama? najbolj mi koristi fizioterapija, pa mi ne napiše prav veliko. Takrat se malo in stalno zboljšuje, ko opustim, počasi gr ena slabše. Ne vem kako silahko pomagam sama? Dr.ni vedel nič rečt. Sedaj sem ga zamenjala, k novemu še nisem šla, ker čakam na ortopeda. Bolečine so res uničujoče. Dr. mi je edino to svetoval na hladim vrat z ledom, ker je bil trd, meni pa tako zelo ustreza toplo in še enkrat toplo. Sem hladila vrat pa nekako ni bilo nič. Kaj priporočate, kaj je sploh lahko? Kaj se dogaja, da so take bolečine? Od njih se kar sesipam. Imam čez 50 let. Se res ne da nič pomagat, razen gore tablet. Res em toliko delala, da so možne obrabe ali kar že je. Ampak kako naprej? Mora biti tako?
Hvala za odgovor.
Spoštovana,
poleg MR glave, katerega ste že opravila, priporočam še slikanje vratne, prsne in ledveno-križnične hrbtenice z MR, nato pa pregled v naši ambulanti s posnetki in izvidi.
Za zmanjšanje težav je pomembno predvsem čimboljše dolovanje obhrbteničnih mišic in mišic stabilizatorjev trupa. Priporočam, da se za nasvet in demonstracijo obrnete na sodelavko dr. Renato Vauhnik, dipl. fth. – [email protected] ali 041 753 913.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih