Najdi forum

Izvid MR – koleno – športnik

Cystis menisci lateralis gen.dex. pomeni cisto (prostor napolnjen s tekočino) zunanjega meniskusa. Ta se običajno pojavi pri okvarjenem ali poškodovanem meniskusu.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni

Vljudno vas prosim za razlago izvida MR desnega kolena. Na pregled z izvidi sem že naročena, a čakanje na razlago ‘po domače’ ni ravno prijetno. Večje težave so se pojavile dober mesec dni nazaj, nenadoma. Takrat sem ustavila športne aktivnosti – fitnes /kolo 2x tedensko, občasno tek, saj se bolečine pojavijo ob vsaki najmanjši aktivnosti – laho že ob sprehodu po mestu, hoji pos topnicah. Koleno občasno zateče.

MR kaže na lezijo notr. meniskusa v zadnjem delu, ostale strukture v mejah normale. Glede na MR je indiciran artroskopski poseg.

Najlepša hvala za skrajšanje čakanja na razlogo pri mojem dr.,

Anja

Magnetna resonanca je pokazala raztrgnino zadnjega dela notranjega meniskusa. Meniskus je polmesečasta hrustančno-vezivna ploščica (v kolenu sta dve – na zunanji in notranji strani), ki ima predvsem nalogo blažitve in stabilizacije sklepa.

Priporočeno je operativno zdravljenje, ki je v takšnih primerih artroskopsko. V upoštev pride bodisi delna odstranitev meniskusa ali popravilo le tega (šivanje).

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni!
Stara sem 27 let in imam težave s kolenom. Moj izvid po MR je nasleden:

“Velik izliv v suprapatelarnem recesusu desnega kolena.
Na mestu sprednje križne vezi je videti le hiperintenziven signal mehko tkivne strukture, ki je zvijugane kontinuitete – stanje po popolni rupturi sprednje križne vezi. V področju medialnega meniskusa je videti kompleksno rupturo posteriornega roga medialnega meniskusa. Posteriorni rog je v celoti hiperintenzivnega signala delno ekstrodiran, na koronarnij rezih pa je videti, da je del meniskusa položen v bližino interkondilarne eminence – glede na MR značilnosti gre najverjetneje za bucket-handle rupturo medialnega meniskusa. Lateralni meniskus je videti primeren. Na aksialnih rezih ni videti MR znakov za hondromalacijo patele.

Radiološka diagnoza:
Kompleksna ruptura medialnega meniskusa. Stanje po rupturi sprednje križne vezi.”

…Zdaj čakam na operacijo (artroskopijo) meniskusa, zaradi katerega naj bi mi koleno otekalo in je v krču (ne morem ga istegniti oziroma skrčiti). Zanima pa me naslednje:

1. Zakaj hkrati pri artroskopiji skupaj z meniskusom takoj ne operirajo tudi križne vezi?! Doktor mi je rekel, da se bomo o tem pogovarjali kasneje.

2. Ali menite, da se bom po operaciji meniskusa vsaj približno normalno lahko ukvarjala s športom in po kolikem času, vsaj s kolesarjenjem, fitnesom, plavanjem, pilatesom mogoče…?…Poleg tega opravljam delo, kjer moram biti konstantno v gibanju. Namreč, povsod prebiram, da je potem zelo priporočljivo okrepiti stegenske mišice in tudi shujšati (sama nisem zelo debela ali karkoli podobnega, imam pa kako kilo preveč).

3. V primeru, da mi bodo morali odstraniti meniskus, me zelo skrbi, kako je potem s kolenom? Kot razumem, meniskus predstavlja nek amortizer.

4. Kaj lahko še sama storim za čimprejšnje okrevanje? Namreč, sama si življenja brez športa ne predstavljam, to bi bilo zame “obstajanje” ne pa “življenje”!…:(((…

Hvala že vnaprej! Tanja

Pozdravljeni,

Prosila bi za razlago Mr slikanja desnega kolena.
Brez izliva.
Viden edem suprapatelarnega maščevja, gre za tipičen Mr videz sindorma utesnitve suprapatelarnega maščevja.
Meniskusa imata normalen signal. Križna liganet sta ohranjena. Kol. ligaamenta, tetiva kvadr. in ligament patele so ohranjeni. Znakov za hrustančno lezijo ni. Orikazani skep ima naormalen signal.
MNENJE : videz sindroma utesnitve suprapatelarnega meščevja.
Prosila bi za razlago in kakšni so načini zdravljenja:
LP

Izvid magnetne resonance opisuje oteklino maščevja nad pogačico, ki je lahko posledica utesnitve le-tega med pogačico in stegnenico. Bolj pogosto je sicer vkleščenje maščevja POD pogačico.

Zdravljenje je v prvem koraku neoperativno (nesteroidno protivnetno zdravilo, lokalno protivnetno zdravljenje (fizioterapija)). Če neoperativno zdravljenje ne prinese uspeha v nekaj tednih, priporočam operativno zdravljenje.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni,
prosil bi za razlago MR kolena. Težave so se začele pri hoji navzdol pred več kot letom in se pri tej hoji stopnjevale. Nobenih težav in bolečin nimam pri normalni hoji. Pri premikanju kolena se zelo močno sliši “preskakovanje” kolena kot neke vrste pokanje. Zanima me razlaga izvida, kakšno terapijo lahko pričakujem in katere vrste športa so ali niso primerne. Star sem 44 let in do sedaj nisem imel nobenih težav, nisem pa niti pretiran rekreativec.

Izvid:
Lezija lateralnega meniska.
Medialni menisk kaže znake degeneracije.
Križna ter kolateralna ligamenta so videti v mejah normalnega.
V sklepu ni videti izliva.
Sklepni hrustanec je ohranjen.
Preostale mehkotkivne strukture so primerne.
Izliv v proksimalnem tibiofibularnem sklepu.
Mnenje: Lezija lateralnega meniska.

Hvala za odgovor in lep pozdrav

V izvidu magnetne resonance navajajo okvaro (verjetno raztrganino) zunanjega meniskusa. Način zdravljenja je odvisen predvsem od intenzivnosti težav in od vrste okvare, kar iz izvida ni razvidno.

Priporočam pregled s posnetki magnetne resonance.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni!
Prosil bi za razlago MR kolena.

Signal iz skeleta v področju levega kolena je primerne homogenosti in intezivnosti na vseh serijah slik.Morfologija skeleta in arikularna razmerja so ohranjena.V sklepu je manjši izliv.
V korpusu so posteriornem rogu medialnega meniska so hiperintezivne špranje,ki segajo skozi prosto artikularno površino meniska,na obodu pa se nadaljujejo v manjšo ekspanzivo formacijo,ki je pretežno T2 hiperintezivna.Opisano predstavlja rupturo korpusa posteriornega roga medialnega meniska s perimeniskalno cisto.

Medialni kolateralni ligament je zadebeljen,močno hipointeziven-stanje po poškodbi s fibrozacijo MCL.

HVALA ZA ODGOVOR TER LEP POZDRAV

Izvid magnetne resonance govori o raztrganini notranjega meniskusa, o z njo povezano cisto (prostor napolnjen s tekočino) ter o stanju po poškodbi notranje stranske vezi.

Zdravljenje je odvisno predvsem od vaših težav in od ugotovitev kliničnega pregleda.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni,

Prosil bi Vas za razlago izvida ter MR preiskave. Star sem 23 let, koleno sem si poškodoval pri igranju košarke.

Izvid 5 tednov po poškodbi:
St: desno koleno je otečeno, v njem tipam malo proste tekočine, aktivna gibljivost 0-0-90¨°, pri pokrčenju 20°, sprednja nestabilnost 1+, pri pokrčenju 90°, vezi čvrste, vendar napenja mišice. Boleč pritisk na notranji epikondil stegnenice.

Rezultati MR:
Gre za staro impresijsko poškodbo lateralnega femoralnega kondila (brez znakov subhondralnega kostnega edema); stara poškodba anteriornega križnega ligamenta, znaki degeneracije ligamenta; manjše fibrotične spremembe kolateralnega ligamenta; stara impresijska poškodba osteohondralne površine lateralnega femoralnega kondila; bucket handle poškodba lateralnega meniska; izliv.

Zanima me vrsta poškodbe, ter kako je z rehabilitacijo po operaciji?
Do 8 tednov po poškodbi moram nositi imobilizator za koleno( je smiselno nositi še dlje; sedaj je 7 teden)?
Ker so mišice na oboleli nogi povsem uplahnile me zanima, ali lahko kako obremenim, oz. ojačam mišice pred verjetno operacijo.

Prosim za razlago MR kolena
V kolenskem sklepu je izliv.
Medialni in lateralni meniskus ne kažeta zanesljivih znakov rupture.
Medialni in lateralni kolateralni ligament sta ohranjena.
ACL in PCL sta v redu.
Tetiva kvadricepsa in lig.patele ne kažeta znakov rupture. Kalcinirano narastišče ligamenta patele na patelo – entezopatia.
Degenerativno stanjšan hrustanec lateralne fasete patele, kjer je vidna manjša poškodba, ki sega do subhondralne kostnine.
Izrazit edem kostnine lateralnega femoralnega kondila s suspektno osteohondralno lezijo, ki meri v dolžino cca 9 mm.
Zmerne degenerativne spremembe prikazanega skeleta za začetnimi robnimi kostnimi naplastitvami.

Hvala za odgovor. Drugače sem žepreko 50 in imam BMI žal okoli 33 (nikakor ga ne uspem znižati)

Izvid MR navaja predvsem dve problematični področji – okvare sklepnega hrustanca na zunanjem delu pogačice, ki segajo vse do podhrustančne kosti ter hrustančno-kostno okvaro zunanjega končnega dela stegnenice.

Če so v osprednju težave s strani pogačice, se bolj nagibam k neoperativnem zdravljenju, če pa so težave bolj s strani končnega dela stegnenice, je večja verjetnost potrebe operativnega zdravljenja.

Priporočam pregled s posnetki magnetne resonance.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni,

Prosil bi Vas za razlago izvida ter MR preiskave. Star sem 23 let, koleno sem si poškodoval pri igranju košarke.

Izvid 5 tednov po poškodbi:
St: desno koleno je otečeno, v njem tipam malo proste tekočine, aktivna gibljivost 0-0-90¨°, pri pokrčenju 20°, sprednja nestabilnost 1+, pri pokrčenju 90°, vezi čvrste, vendar napenja mišice. Boleč pritisk na notranji epikondil stegnenice.

Rezultati MR:
Gre za staro impresijsko poškodbo lateralnega femoralnega kondila (brez znakov subhondralnega kostnega edema); stara poškodba anteriornega križnega ligamenta, znaki degeneracije ligamenta; manjše fibrotične spremembe kolateralnega ligamenta; stara impresijska poškodba osteohondralne površine lateralnega femoralnega kondila; bucket handle poškodba lateralnega meniska; izliv.

Zanima me vrsta poškodbe, ter kako je z rehabilitacijo po operaciji?
Do 8 tednov po poškodbi moram nositi imobilizator za koleno( je smiselno nositi še dlje; sedaj je 7 teden)?
Ker so mišice na oboleli nogi povsem uplahnile me zanima, ali lahko kako obremenim, oz. ojačam mišice pred verjetno operacijo.

Zelo verjetno imate pretrgano sprednjo križno vez, zunanji meniskus, staro hrustančno-kostno poškodbo zunanjega končnega dela stegnenice ter prosto tekočino v sklepu.

Potrebno bo operativno zdravljenje – nadomestitev sprednje križne vezi, popravilo zunanjega meniskusa in (odvisno od slik magnentne resonance) tudi popravilo poškodovanega področja končnega zunanjega dela stegnenice. Rehabilitacija po takšni operaciji (nadomestitev vezi in popravilo meniskusa) traja 6 do 9 mesecev, če bo potrebna tudi kostna operacija pa se lahko rehabilitacija zavleče do 12 mesecev.

Za naučitev ustreznih vaj za okrepitev mišic se lahko oglasite do našega fizioterapevta ali trenerja.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni,
lepo vas prosim za razlago izvida in MR. Star sem 53 let, koleno sem si poškodoval pri igranju košarke, ampak sem tega počutil teden dni pozneje.
Izvid 7 dni po poškodbi:
“Desno koleno je otečeno, balotma je pozitiven, ligamentarni aparat je čvrst, Lachman negativen. Sklepni špranji so neboleči, gibljivost – fleksija za 1/2 zamanjšana ekstenzija poplna. Iztegnjeno nogo lahko dvigne od podlage. NC izpadov ni. RTG desnega kolena brez prepričljivih znakov sveže poškodbe. Punkcija desnega kolena, pridobimo 100 ml bistrega sinovialnega punktata.”
Potem je koleno še štirikrat punktirano, vse je nespremenjeno.
Skoraj 2 meseca pozneje izvid MR:
“Signal iz skeleta v področju desnega kolena je primerne homogenosti in intezivnosti na vseh serijah slik. Morfologija skeleta in artikularna razmerja so ohranjena. V kolenu je videti izliv.
Kontura subhondralnega korteksa je gladka ter ima normalno debelino, ni videti subhondralnih sprememb intenzitete signala. Hrustanec patel, femoralnih kondilov ter tibialnega platoja je primerne debeline in ima normalne karakteristikesignala. Hrustančne površine so gladke.
Medialni menisk kaže hiperintezivno področje v posteriornem rogu, kjer je videti hiperintezivne špranje, ki potekajo v prosto površino meniska: spremembe kažejo na poškodbo meniska.
Lateralni menisk ima normalno obliko, gladko in regularno površino. Notranja struktura ima homogen signal nizke intenzitete.
Ateriorni križni ligament je primerno prikazan, normalne debeline in intenzitete signala. Posteriorni križni ligament je primerno prikazan, normalne debeline in int. signala. Medialni kolateralni ligament je primerno prikazan, lateralni kolateralni ligament je primerno prikazan.
Muskulatura in tetive imajo normalen potek in obliko; v mehkotkivnih strukturah ni videti patoloških sprememb intenzivnosti signala.”
Zanima me vrsta poškodbe, ali gre za operacijo?
Hvala za odgovor. Lep pozdrav!

Gre za raztrganino notranjega meniskusa. Priporočam artroskopsko operativno zdravljenje – delno odstranitev notranjega meniskusa, ki vam bo zelo verjetno odpravila težave.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pred nekaj dnevi sem pri hoji po stopnicah navzgor še dodatno padel na že poškodovano koleno. Le-to mi je močno oteklo in me tudi krepko boli. Ob sedenju desne noge sploh ne morem dvigniti, razen s pomočjo leve noge. Desno koleno ima tudi cca 5 cm večji obseg in je bolj vroče. Hladim ga z ledom. Hodim samo s pomočjo bergel in še to le po ravnem – v stanovanju.
Hvala za odgovor.

Zelo verjetno je prišlo do dodatnih poškodb sklepnega hrustanca.

Priporočam opraviti novo slikanje z magnentno resonanco in pregled s posnetki. Do nadaljnjega priporočam le obremenitve, ki vam ne povzročajo bolečin.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Spoštovani.

Prosil bi za razlago magnetne resonance. Koleno sem si poškodoval ob zdrsu na ravni podlagi.

MR desnega kolena

V kolenskem sklepu je izliv.
Tanko poševno potekajoča fisura v lateroposteriorem delu medialnega meniskusa, ki prekinja spodnjo in lateralno površino – suspektno za rupturo.

Manjša hiperintenzivna linija je vidna tudi v zadnjem rogu lateralnega meniskusa, lahko še fiziološko, manjše rupture ne morem izključiti.

ACL je stanjšan, lahko delna ruptura.

PCL je ohranjen.

Medialni in kolateralni ligament sta ohranjena.

Ligament patele in tetiva kvadricepsa ne kažeta znakov rupture.

Backerjeva cista velikosti 2 x 1,5 x 5 cm.

Poškodba hrustanca lateralne fasete patele.

Edem subhondralne kostnine v lateralnem predelu lateralnega femoralnega kondila. Suspektno za hrustančevo lezijo v tem predelu.

Zanima me vrsta poškodbe in koliko časa traja okrevanje po artroskopiji? Ali lahko pričakujem težave še naprej? Kako je s športnimi dejavnostmi po tej poškodbi?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

New Report

Close