Izvid MR – koleno – športnik
Spoštovani,
“V sklepu je manjša plast tekočine. V centralnem delu medialnega femoralnega kondiila je kontura subhondralnega korteksa malo iregularna, subhondralno je fokalno hiperintenziven signal. Hrustanec na tem delu (cca 1 x 2 cm) je iregularen, močno nehomogen, pretežno hiperintenziven. Hrustanec patele je na medialni patelarni faseti in centralno neravne nejadene površine in nehomogenega signala.
Mnenje: Večja hondralna poškodba (ter subhondralne spremembe) centralno na medialnem femoralnem kondilu, znaki hondromalacije patele. Ni videti znakov poškodbe meniskov.”
V sklepu je nekaj prekomerne tekočine (znak draženja), hrustančno-kostna okvara/poškodba notranjega končnega dela stegnenice, okvara/poškodba hrustanca notranje sklepne površine pogačice. Zelo verjetno bi (na osnovi kliničnega pregleda in pregleda slik MR) predlagal artroskopsko operativno zdravljenje.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
Obračam se vam v upanju, da mi pojasnete izvid MR gležnja. Deset let nazaj sem imela transplantacijo hondocitov iz kolena v gleženj, kjer je bila obraba. Po desetih letih oz. še manj mi je začelo spet preskakovati v gležnju, in me boleti. Izvid je pa sledeč…
V področju medialnega roba kupole talusa, nekoliko bolj posteriorno, je prisotna osteohondralna lezija dolžine 14 mm ter širine do 7mm. Omenjena lezija je podminirana z medialne strani kupole talusa, lateralni del lezije je kongruenten s kotrikalisom talusa. Ob tem ni znakov perifokalnega edema kostnine. Sklepni hrustanec na tem mestu je tako na strani tibije, kot na strani talusa stanjšan, v anteriornem delu tibije lahko mestoma denudiran, anteriorno od tega mesta je prisoten robni osteofit sklepne površine tibije. Ligamentarni aparat je ohranjen. Vse prikazane tetive imajo kontinuiran potek, brez znakov poškodbe. Vzdolž tetive fleksor halucis longus je prisoten izliv. Signal kostnine je primeren.
Mnenje: Osteohondralna lezija kupole talusa- verjetno stabilna. Zmerna hondropatija medialnega dela tibiotalarnega sklepa z drobnim osteofitom tibije v anteromedialnem delu. Izliv ob tetivi fleksor halucis longus.
Ker imam pregled pri ortopedu šele jeseni, bi vam bila zelo hvaležna, če mi pojasnite stanje mojega gležnja.
LP, Anja Š. V.
Spoštovani,
v izvidu navajajo stabilno hrustančno kostno okvaro na notranjem začetnem delu skočnice, stanjšan sklepni hrustanec v zgornjem skočnem sklepu (obraba), majhen kostni izrastek na sprednjem notranjem končnem delu golenice in tekočino ob kiti dolgega upogibovalca prvega prsta (znak draženja).
Za odločitev o zdravljenju je pomembna predvsem opisana hrustančno kostna okvara, katere posnetke bi moral pred nasvetom vsekakor videti.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni, stara sem 35 let. Pred kratkim sem opravila MR obeh kolen.
Prosim za razlago izvida in mnenja MR desnega kolena.
Signal skeleta v področju desenga kolena je primerne homogenosti in intenzivnosti na vseh serijah slik. Morfologija skeleta in artikularna razmerja so ohranjena. v sklepu ni videti znakov izliva.
Kontura subhondralnega korteksa je gladka ter ima normalno debelino, ni videti subhondralnih sprememb intenzitete signala.
Signal iz hrustanca patele je neenakomerno hipointenziven, površina medialne fasete je blago iregularna, fibrilirana – hondropatija patele.
Hrustanec femoralnih kondilov ter tibialnega platoja je primerne debeline in ima normalne karakteristike signala. Hrustančne površine so gladke.
Medialni menisk ima normalno obliko, gladko in regularno površino. Signal iz notranjosti posteriornega roga je povišane intanzitete, kar kaž na degeneracijo.
Lateralni menisk ima normalno obliko, gladko in regularno površino. Notranja struktura ima homogen signal nizke intenzitete.
Anteriorni in posteriorni križni ligament ter medialni in lateralni kolateralni ligament so normalne morfologije in signala.
Maskulatura in tetive imajo normalen potek in obliko. Postermedialno je zelo drobna Bakerjeva cista.
Mnenje: Hondropatija patele. Začetna degeneracija posteriornega roga medialnega meniska.
Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Helena
Pozdravljeni, stara sem 35 let. Pred kratkim sem opravila MR obeh kolen.
Prosim za razlago izvida in mnenja MR desnega kolena.
Signal skeleta v področju desenga kolena je primerne homogenosti in intenzivnosti na vseh serijah slik. Morfologija skeleta in artikularna razmerja so ohranjena. v sklepu ni videti znakov izliva.
Kontura subhondralnega korteksa je gladka ter ima normalno debelino, ni videti subhondralnih sprememb intenzitete signala.
Signal iz hrustanca patele je neenakomerno hipointenziven, površina medialne fasete je blago iregularna, fibrilirana – hondropatija patele.
Hrustanec femoralnih kondilov ter tibialnega platoja je primerne debeline in ima normalne karakteristike signala. Hrustančne površine so gladke.
Medialni menisk ima normalno obliko, gladko in regularno površino. Signal iz notranjosti posteriornega roga je povišane intanzitete, kar kaž na degeneracijo.
Lateralni menisk ima normalno obliko, gladko in regularno površino. Notranja struktura ima homogen signal nizke intenzitete.
Anteriorni in posteriorni križni ligament ter medialni in lateralni kolateralni ligament so normalne morfologije in signala.
Maskulatura in tetive imajo normalen potek in obliko. Postermedialno je zelo drobna Bakerjeva cista.
Mnenje: Hondropatija patele. Začetna degeneracija posteriornega roga medialnega meniska.
Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Helena
Spoštovani,
v izvidu navajajo okvare sklepnega hrustanca pogačice ter okvaro zadnjega dela notranjega meniskusa. Priporočam pregled, saj je najboljše ugotovitve MR presojati v luči ugotovitev kliničnega pregleda. Zelo verjetno bo zadostovalo neoperativno zdravljenje.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
pozdravljeni
moja hčerka je stara 12 let in se ukvarja z rokometom in po tretjem treningu se je pojavila bolečina v kolenu
ortoped nas je napotil na MR :
Izliva intraartkularno ni.
Zvišan signal v spodnjem delu patelarnega hrustanca (areal premera 1cmm)
v spodnjem delu patele na lateralni faseti.Zvišan sigmal tudi v lateralnem delu
trohlearnega sulkusa na nasprotni strani-lahko postkontuzijske spremembe.
Debelina hrustanca je ohranjena.Defekta hrustanca ali fisure ni,brez rupture.
Patelarna retinakuluma,tetiva kvadricepsa in ligamenta patele so ohranjeni in primernega signala.
Sprememb subhondralne kostnine ni.
Hrustanec tibiofemoralnega sklepa ohranjen,brez hrustaničnih lezij.
Meniskusa sta primerne oblike in ohranjene debeline,brez rupture.
Križna,kolateralna ligamenta so ohranjeni.
Edema kostnine ni.
Mnenje:
Začetna patelarna hondromalacija (1.stopnje).
V ostalem brez večjih patoloških sprememb.
Ker tudi po mesecu počivanja je prisotna še bolečina vas prosim za Vaše mnenje.
Hvala!
Lp
Spoštovani,
v izvidu navajajo začetno okvaro sklepnega hrustanca na pogačici. Priporočam pregled v naši ambulanti s posnetki opravljene MR. Najboljše je namreč ugotovitve kliničnega pregleda ocenjevati hkrati s posnetki MR. Zelo verjetno bo za izhod iz težav potrebna usmerjena okrepitev stegenskih mišic.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Lep pozdrav. Star sem 34let in aktivno igram košarko. Obiskujem tudi fitnes, kjer dajem poudarek predvsem treningu nog (pocepi, poskoki,…). Že dalj časa je prisotna bolečina v desnem kolenu, in sicer malo pod kolenom in sama konica kolena. Bolečina je neznosna, ko je koleno v pokrčenem stanju in mine, ko nogo iztegnem. Zadnje čase se je bolečina povečala in je prisotna ko se ze na omenjeno nogo uprem (hoja po stopnicah). Opravil sem MR slikanje, katerega prilagam:
Izliv v fizioloških mejah.
ligament patele je ob proksimalnem narastišču izrazito zadebeljen, hiperintenzinega signala.
bakerjeva cista, ki kraniokavdalno meri 8cm, majhnega prečnega premera in sega precej proksimalno (približno 7cm od sklepne špranje),kjer se nekoliko razširi in meri prečno nekaj več kot 1cm.
ostale prikazane strukture izgledajo v mejah normalnega.
mnenje:
Insercijski tendinitis ligamenta patele proksimalno
bakerjeva cista
prosim vas za mnenje, oziroma razlago in terapijo?
Hvala, lp.
Spoštovani,
v izvidu navajajo okvaro začetnega (zgornjega) dela pogačične vezi ter zakolensko cisto, ki je običajno posledica draženja v kolenu.
Priporočam, da pridete na pregled s posnetki opravljene MR (ti mi pomenijo bistveno več od samega izvida) in bova poiskala rešitev.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Mene pa zanima ce mi lahko razlozite izvide od mr-ja !!
Pise tako: velik izliv z znaki sinovitisa. Lateralna faseta hrustanca patele je nehomogenega signala s susp. posameznimi fisurami. Inferiorno od patele je intraartikularno susp. prosto telo velikosti 10×8×4 mm, ki ga etiolosko ne morem opredeliti- najverjetneje gre za abrupcijo koscenega inferiornega neartikularnega dela patele. Stanje po rupturi srednje velike Bakerjeve ciste.
Za vaso razlago se vam res lepo zahvaljujem!!!
Pozdravljeni, pred 2,5 meseca sem padala. Še vedno čutim bolečine ma notranji strani levega kolena, predvsem po daljšem sedenju.
Prosim za razlago MR kolena in kaj priporočate kot terapijo.
Fiziološki izliv. Hrustanec patele je difuzno nekoliko erodiran stanjšan, nekoliko izraziteje fokalno centralno. Stanje po distenziji medialnega kolateralnega ligamenta. Povsem z gotovostjo ne morem izključiti kratle hodrizontalne rupturw na prehodu telesa v anteriorni rog lateralnega meniskusa. Majhna Bakerjeva cista.
Ostale strukture izgledajo v mejah normalnega.
Mnenje: Hondropatija patele gradus 2-3
Stanje po distenziji MCL
Možna ruptura LM
Majhna Bakerjeva cista
Spoštovani,
v izvidu navajajo okvare sklepnega hrustanca pogačice, ki segajo tudi čez polovico debeline, stanje po nategnitvi notranje stranske vezi, morebitno kratko vodoravno raztrganino zunanjega meniskusa in Bakerjevo (zakolensko) cisto.
Priporočam počakati do preteka 3 mesecev od poškodbe. Če bolečine ne bodo prešle, priporočam, da se oglastite na pregledu in s seboj prinesete tudi posnetke že opravljenega slikanja z magnetno resonanco.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Hvala za vaš odgovor.
Zanima me, kakšna prelomnica je po 3 mesecih (saj prva je bila tudi po 1 mesecu), zakaj se to običajno čaka in drugo vprašanje – ali v vmesnem času lahko delam vaje za krepitev stegenske mišice (enake vaje, ki jih delajo npr. po operaciji meniskusa).
Hvala že vnaprej in lep pozdrav
Spoštovani,
v treh mesecih se lahko težave, ki jih povzročajo navedene okvare, pomembno zmanjšajo. Če bi se o zdravljenju odločali prej, bi bilo opravljenih precej sicer nepotrebnih operativnih posegov. Če imate hude težave, priporočam pregled prej.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni, mesec dni nazaj sem poškodoval koleno na nogometu. Imam 30 let, in se veliko ukvarjam s športom rekreativno, nogomet, tek, pohodništvo, plavanje…
Prosim za razlago MR kolena in kaj priporočate kot terapijo.
Sprednja križna vez je povišanega signala na PD FS in T2 sekvenci skoraj kopletno prekinjena ob zgornjem narastišču, zadnja križna vez je ohranjena, ohranjene so kolatelarne vezi ter ligament patele.
Latelarni meniskus je še primeren.
V področju zadnjega roga medialnega meniska je videti u rdeči coni vertikalno rastrganino v smeri sklepnih površin.
Obsežen izliv v kolenski sklep ter predvsem suprapateralno z vidno medialno sinovialno pliko.
Znaki hondromalacije patelarnega hrustanca desno.
Najlepše hvala.
Spoštovani,
v izvidu navajajo skoraj popolno raztrganino sprednje križne vezi, navpično raztrganino zadnjega dela notranjega meniskusa ter okvare/poškodbe sklepnega hrustanca pogačice. Za odločitev o načinu zdravljenja so nepogrešljive ugotovitve dobljene s kliničnim pregledom!
Priporočam, da se s posnetki MR oglasite v naši ambulanti. Zelo verjetno bom priporočil artroskopsko operativno zdravljenje – nadomestitev sprednje križne vezi in popravilo (zašitje) notranjega meniskusa.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Lepo pozdravljeni,
koleno me je začelo boleti lani spomladi, po zelo preplesani noči, padla nisem. Mislila sem, da je začasno, ker sem mogoče bolj obremenjevala koleno zaradi bolečin in manjše gibljivosti v kolku – imam nekrozo glavice femurja (zlom po prometni nesreči se je po operaciji lepo zarasel, osteosintetski material so pobrali čez eno leto ven, 10 let nisem imela nobenih težav, gibljivost normalno, žal pa se kost ni prekrvavila nazaj, zato zdaj odmira, gibljivost je zmanjšana in seveda boli).
Ker nekaj mesecev tudi koleno ni bilo boljše in sem bolj šepala zaradi njega kot zaradi kolka, sem šla še zaradi kolena do ortopeda, ki je ugotovil, da je koleno mirno, brez izliva, gibljivost popolna, opaziti je notranjo rotacijo cele noge za 15-20 stopinj, verjetno zaradi kolka. Ligamentarni aparat deluje čvrsto, test fiksacije pogačice je negativen. Testi na meniske negativni, boleč pa pritisk lateralno v poteku LCL oziroma bolj v poteku iliotibialnega traktusa in njegovega narastišča na tibijo. Levi kolk: gibljivost praktično normalna, nekoliko boleča v skrajnih legah (ortoped, ki me obravnava zaradi kolka je (za moje pojme bolj pravilno) ugotovil, da je gibljivost kolka zmanjšana, vendar izvide še čakam, je pa stanje enako kot lani, pred to poškodbo kolena -gibljivost lahko precej kompenziram z medenico, vendar kolk ni normalno gibljiv).
POtem me je poslal še na MRI in izvidi so taki:
– znaki degeneracije hrustanca patele
– medialna patelarna plika
– zmerna entezopatija tetive kvadricepsa
– manjši znaki degeneracije anteriornega križnega ligamenta, stanje po delni poškodbi
Kaj lahko naredim, da bi manj šepala (na fizioterapiji se niso sekirali za koleno, češ, da me boli samo zaradi kolka in da ni z njim na otip nič narobe – čeprav me prej ni bolelo, pa me kolk že nekaj let;). Delam vaje za kolk vsak dan, za moč in za gibljivost, moč mišic imam večinoma ocenjeno s 5 (fiziater), zato mi nekak ne želijo dat še kaj več fizioterapije, jaz bi si pa res želela spet ne šepat…
Najlepša hvala za odgovor!
Spoštovani,
priporočam, da opravite še rentgensko slikanje obeh spodnjih okončin (okončini zajeti od kolkov do gležnjev na enem posnetku) z meritvami ter da pridete nato na pregled s svetovanimi posnetki in s posnetki nedavno opravljenga slikanja kolena z magnetno resonanco.
Najlepša hvala za tako hiter odgovor! RTG obeh kolkov in levega kolena sem opravila že pri svojem ortopedu za kolk (na rednem pregledu za kolk, kjer me vedno slikajo in so mi še koleno, ker sem povedala, da me boli), vendar po rtgju ni bilo videti nič narobe (zato me je tudi on hotel napotit na mri, vendar sem že imela napotnico in čakala na datum), rtg tudi ni pokazal obrabe hrustanca, kar je v izvidu MRI (to sem delala kasneje).
Žal rtg slik ne bom mogla nest ortopedu za koleno, ki me je poslal na mri, ker so jih delali na polikliniki in jih ne dobiš v roke (ali lahko dobiš te izvide, mislim, da imajo tam vse računalniško).
Z veseljem bi šla na pregled za koleno tudi k svojemu ortopedu za kolk, vendar se tam čaka cca 1 leto na pregled, zato sem šla prej k drugemu, da vsaj vem, če je vse ok, da se ne sekiram in se bo samo popravilo (pa se ni).
In kolk in koleno najbolj bolita pri hoji, tečt pa sploh ne morem, kar mi gre zelo na živce ( sicer tek nikoli ni bil moj ljubi šport, sem pa vedno tekla, ker se mi ves čas mudi in mi je to všeč, da pridem hitro od a do b). Če zdaj tečem nekaj metrov, zelo počasen drnec, me potem bolita in koleno in kolk še naslednjih 14 dni tako, da ne morem niti približno normalno hodit in ne morem več plavat (vodena rekreacija v klubu), kravla zaradi kolena, žabe zaradi kolka. Sicer vsak dan kolesarim in delam vaje, zato imam močne kvadricepse in core. Sem lahka (54kg) in že nekaj let ne skačem zaradi kolka. Pa želela bi si spet hodit normalno po stopnicah, ne da se držim ograje kot kaka babica… To res moti, prej sem ves čas skakala okoli, zdaj me pa vedno boli.
Katera od navedenih stanj se dajo zdraviti in kako? Kolka mi še lep čas ne bojo operirali, zaenkrat se stanje od lani ni poslabšalo, pa bi si želela vsaj koleno popravit, če je možno…
Najlepša hvala za vaš čas!