Izvid MR – koleno – športnik
Pozdravljeni!
Zaradi vse večjih bolečin v kolenu in dolgih čakalnih dob za ortopeda in kasneje za razna slikanja in podobno sem se odločil za samoplačniško MR desnega kolena.Dobil sem izvide, vas bi pa prosil za razlago le teh in nasvet za nadaljno rehabilitacijo ali posege.
Hvala.
Izvid MR:
[img]http://shrani.si/t/R/mW/3QM3l39d/izvid-desno-koleno.jpg[/img]
Spoštovani,
zelo verjetno bi lahko stanje pomembno izboljšali z artroskopsko operacijo. V osprednju so: raztrganje notranjega meniskusa, okvare sklepnega hrustanca na pogačici in na zunanjem kondilu golenice. Za polnovredno mnenje bi moral pregledati Vaše koleno in posnetke opravljene MR.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Velja.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
Točno en mesec nazaj sem imela na smučišču poškodbo kolena. Prišlo je do padca, pri katerem mi je koleno zavrtelo navzven in pri tem mi smučke ni odpelo. Pojavile so se bolečine v medialnem kondilu tibie. Ker se že več 10 let ukvarjam s plesom in sem športen tip človeka, se bojim da bi me v prihodnje ovirala bolečina kolena pri gibanju. Od dneva poškodbe nisem mogla več narediti popolne ekstenzije in fleksije kolena, tega ne morem narediti tudi danes po enem mesecu. Pred enim tednom sem tudi nardila MRI in danes dobila izvide. Prosila bi vas če mi lahko pomagate obrazložiti izvid.
MR levega kolena
N.dg.: Sum na poškodbo medialnega meniskusa levega kolena.
Križni vezi levega kolena sta ohranjeni, prav tako kolateralne vezi ter ligament patele. V področju meniskov raztganin ni videti. Viden je edem medialnega kondila leve tibije dorzalno medialno, premera 1,5cm – po kontuziji. Prisoten je manjši izliv v kolenski sklep levo. Znaki hondromalacije patelarnega hrustanca levo.
Zanima me tudi, kaj bi mi po vašem svetovali vi, za čim hitrejše okrevanje in ponovno vrnitev k plesu.
Zahvaljujem se vam za odgovor in lep pozdrav
Spoštovana,
v izvidu navajajo oteklino začetnega notranjega dela golenice ter nekoliko več tekočine v kolenu, kot je to normalno (znak draženja).
Priporočam klinični pregled in hkratni pregled posnetkov opravljene MR, kar je najboljša kombinacija za postavitev pravilne diagnoze.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
15. februarja sem si pri padcu na smučanju poškodoval koleno. Iz kolena so mi punktirali kri z nekaj maščobnimi celicami (55 ml). Po drugem pregledu na polikliniki so mi povedali, da sem “zdrav”. Vendar me je koleno še vedno bolelo (in me še boli), še posebej pri gibih v stran. Zato sem se odločil za MR. Izvid pravi:
Nehomogen signal iz hrustanca patele. Debelina in površina hrustanca sta videti ohranjeni. Medialna patelarna plika.
V medialnem delu sklepa je artikularni hrustanec malo stanjšan.
V lateralnem delu sklepa je videti kontuzijsko-impresijsko poškodbo lateralnega tibialnega platoja ob posteriornem robu sklepne površine, kjer je videti hiperintenzivno spremenjen signal iz subhondralne spongioze na serijah slik s saturacijo signala iz maščobe.
Medialni menisk ima zmanjšan in deformira korpus in posteriorni rog, ki imata signal nehomogene intenzitete, centralno hiperintenzivno spremenjen s hiperintenzivno špranjo, ki gre do inferiorne površine meniska, kaže na poškodbo.
Lateralni menisk ne kaže spremembe oblike ne signala.
Anteriorni križni ligament je hiperintenzivno spremenjen, neostro omejen; struktura vlaken ni ločljiva.
Posteriorni križni ligament ne kaže sprememb oblike ne signala.
Medialni kolateralni ligament je malo zadebeljen, predvsem proksimalno, nekoliko hiperintenzivno spremenjen globoki sloj ligamenta.
Lateralni kolateralni ligament ne kaže sprememb oblike ne signala.
Tetiva kvadricepsa in patelarni ligament ne kažeta spremmeb oblike ne signala.
V sklepu ni videti patološko povečane količine izliva.
Preiskava prikaže manjše znake degeneracije hrustanca patele, medialna patelarna plika; kontuzijsko-impresijska poškodba posteriornega dela lateralnega tibialnega platoja z edemom subhondralne spongioze; poškodba anteriornega križnega ligamenta; degeneracija in poškodba medialnega meniska; manjše fibrotične spremembe medialnega kolateralnega ligamenta.
Prosim vas za razlago izvida, vaše mnenje in predlog za eventuelno nadaljno terapijo, če je potrebna. Zanima me še ali se glede na izvid lahko lotim rekreacije, npr kolesarjenja ali rekreativnega teka? Seveda do meje bolečine.
Za odgovor se vam vnaprej najlepše zahvaljujem.
Lep pozdrav,
Boštjan
Spoštovani,,
v izvidu navajjo pretrganje sprednje križne vezi in notranjega meniskusa, vgreznjenje zadnjega zunanjega začetnega dela golenice, brazgotino (verjetno stara poškodba) notranje stranske vezi ter okvare sklepnega hrustanca pogačice.
Priporočam artroskopsko operativno zdravljenje – nadomestitev sprednje kržne vezi in popravilo (zašitje) notranjega meniskusa. Pred operacijo, vendar ne prej kot 3 mesece po poškodbi, priporočam opraviti meritev stabilnosti kolen z artrometrom GNRB (izvaja sodelavka dr. Renata Vauhnik, dipl. fth. – 041 753 913 ali [email protected]), ki izmeri morebitno preostalo delovanje sprednje križne vezi. Nato priporočam pregled z rezultati meritev in posnetki opravljene MR.
Do nadaljnjega odsvetujem velike, sunkovite in tvegane obremenitve kolena (hojo po neravnem, tek, skoke, zasuke , počepe, dvigovanja in prenašanja bremen).
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
navedeno pomeni sicer okvaro meniskusa, ki pa ni pretrgan. Tudi tako okvarjen meniskus lahko povzroča težave. Priporočam hkratni klinični pregled in pregled slik opravljene MR, kar je najboljša kombinacija za pravilno ugotovitev vzroka Vaših težav (za postavitev pravilne diagnoze).
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
31.12.2014 sem padel po stopnicah in poškodoval koleno. Trpim zoprne bolečine, po stopnicah niti ne upam, noga mi se pogosto dobesedno zablokira, moram počakati kakšnih 30 – 60 sekund, da se sploh lahko premaknem. Na Hrvaškem sem samoplačniško naredil preiskavo z magnetno resonanco, pa naprošam za vaš komentar.
MR LIJEVOG KOLJENA I GLEŽNJA POKAZUJE UREDNU KOŠTANU STRUKTURU. PREDNJI I STRAŽNJI KRIŽNI LIGAMENTI SU UREDNOG NALAZA. UZ LATERLANI I KOLATERLANI LIGAMENT PRISUTNA MANJA KOLIČINA TEKUĆINE DOK JE MEDIJALNI UREDNI NALAZA. U STRAŽNJEM ROGU MEDIJALNOG MENISKA PRISUTAN JE DEGENERATIVNI PROCES 3 STUPNJA, PRAĆEN HORIZONTALNOM LEZIJOM. PREDNJI ROG I LATERALNI MENISK UREDAN. U FEMUROPATELARNOM ZGLOBU PRISUTNA JE DISKRETNO IZRAŽENA LEZIJA HRSKAVICE U PODRUČJU LATERALNOG DIJELA THROLEE. UZ LATERALNI RETINAKULUM VIDI SE NIZ OŽILJAKA. U POČETNOM DIJELU HVATIŠTA LIGAMENTA PATELE VIDI SE POVIŠEN SIGNAL.
ZAKLJUČAK: MR POKAZUJU HORIZONTALNU RUPTURU STRAŽNJEG ROGA MEDIJALNOG MENISKA , TE ISTEGNUĆE – LEZIJA 1 STUPNJA LATERALNOG I KOLATERLANOG LIGAMENTA. DISKRETNO IZRAŽENI ZNACI TENDINOPATIJE PROKSIMALNOG DIJELA LIGAMENTA PATELE.
Spoštovani,
od kirurško pomembnih poškodb/okvar navajajo vodoravno raztrganino zadnjega dela notranjega meniskusa. Priporočam, da pridete na pregled s posnetki magnetne resonance (MR). S hkratno presojo ugotovitev kliničnega pregleda in pregledom posnetkov MR lahko z največjo zanesljivostjo ugotovimo, kaj je narobe (postavimo pravilno diagnozo).
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani
Lani oktobra sem imel operacijo na desnem kolenu. Imel sem šivan meniskus. Potem je sledila rehabilitacija, nakar je zopet prišlo do izliva in sedaj imam vseskozi bolečine. Zato sem šel zopet na MR. in mnenje je takšno:
Manjša fisura v korpusu medijalnega meniska
Spremenjena sprednja križna vez
tanjši sklepni hrustanec lokalno na lateralnem kondilu femorja
Prosim, za vaše mnenje, če bo potrebno opraviti operativni poseg.
Najlepša hvala
lp gašper
Spoštovani,
glede na izliv in prisotnost bolečine priporočam artroskopsko operacijo. V izvidu MR sicer navajajo manjšo poko notranjega meniskusa, spremenjeno sprednjo križno vez ter okvaro/poškodbo sklepnega hrustanca na zunanjem končnem delu stegnenice.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
pozdravljeni
Prosim za razlago MRI preiskave:
Fiziološki izliv, plika mediopatelaris.
Ligament patele je ob proksimalnem narastišču zadebeljen, centralno v dolžini 1,5 cm zvišanega signala s perifokalnim edemom infrapatelarnega maščevja.
Posteromedialno je poliglobularna cistična formacija, ki kraniokavdalno meri 7 cm, prečno na najširšem prečnem premeru pa 1×0,5 cm. Formacija leži na anatomskem mestu Bakerjeve ciste, ima pa izgled gangliona.
Ostale prikazane strukture izgledajo v mejah normalnega.
Mnenje:
Insercijski tendinitis ligamenta patele proksimalno z majhno intraligamentarno parcialno rupturo – skakalčevo koleno
Cistična formacija posteromedialno na anatomskem mestu Bakerjeve ciste z videzom gangliona.
najlepša hvala
l.p. primoz
Spoštovani,
v izvidu navajajo okvaro in poškodbo začetnega dela pogačične vezi z oteklino podpogačične maščobne blazinice v tem delu (t.i. skakalčevo koleno) in podolgovato s tekočino napolnjeno ter z več prekati pregrajeno formacijo nejasnega izvora.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Prosim za razlago izvida MR. Danes sem jo prejel po pošti in preden pridem do zdravnika, me bo pobralo od firbca 🙂
Star sem 33 let, visok 190 in imam 90 kg. Imam težave s koleni. Sem nekako shajal, pred pol leta me je pa v levem nenadno začelo špikati. Tole je mnenje radiologa. Pisal bom samo tisto iz izvida kjer je kaj po mojem mnenju nenormalnega:
V sklepu je manjša plast tekočine. V centralnem delu medialnega femoralnega kondiila je kontura subhondralnega korteksa malo iregularna, subhondralno je fokalno hiperintenziven signal. Hrustanec na tem delu (cca 1 x 2 cm) je iregularen, močno nehomogen, pretežno hiperintenziven. Hrustanec patele je na medialni patelarni faseti in centralno neravne nejadene površine in nehomogenega signala.
Mnenje: Večja hondralna poškodba (ter subhondralne spremembe) centralno na medialnem femoralnem kondilu, znaki hondromalacije patele. Ni videti znakov poškodbe meniskov.
Hvala lepa za razlago.
Andrej
Spoštovani,
težave se da zmanjšati ali odpraviti na več neoperativnih in operativnih načinov (fizioterapija, ultrazvočno vodene injekcije, odprta ali artroskopska operacija…).
Priporočam, da pridete na pregled s posnetki opravljene MR, kar omogoča najlažjo odločitev o optimalnem načinu zdravljenja.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih