Izvid MR – koleno – športnik
Spoštovani.
Prosil bi za razlago magnetne resonance. Koleno sem si poškodoval ob zdrsu na ravni podlagi.
MR desnega kolena
V kolenskem sklepu je izliv.
Tanko poševno potekajoča fisura v lateroposteriorem delu medialnega meniskusa, ki prekinja
spodnjo in lateralno površino – suspektno za rupturo.
Manjša hiperintenzivna linija je vidna tudi v zadnjem rogu lateralnega meniskusa, lahko še fiziološko, manjše rupture ne morem izključiti.
ACL je stanjšan, lahko delna ruptura.
PCL je ohranjen.
Medialni in kolateralni ligament sta ohranjena.
Ligament patele in tetiva kvadricepsa ne kažeta znakov rupture.
Backerjeva cista velikosti 2 x 1,5 x 5 cm.
Poškodba hrustanca lateralne fasete patele.
Edem subhondralne kostnine v lateralnem predelu lateralnega femoralnega kondila. Suspektno za hrustančevo lezijo v tem predelu.
Zanima me vrsta poškodbe in koliko časa traja okrevanje po artroskopiji? Ali lahko pričakujem težave še naprej? Kako je s športnimi dejavnostmi po tej poškodbi? Star sem 27 let in mi šport in rekreacija pomenita zelo veliko.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Menim, da je od vseh navedenih nepravilnosti na izvidu MR najpomembnejša okvara sklepnega hrustanca pogačice, ki lahko tudi povzroča težave, katere opisujete.
Zelo verjetno je najusreznejše zdravljenje neoperativno – usmerjena okrepitev stegenskih mišic.
Priporočam, da opravite izokinetične meritve stegenskih mišic in nato pregled z izvidoma (MR, izokinetične meritve) in tudi posnetki MR. Za meritve in pregled se lahko naročite na spodnji telefonski številki.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni
Ker sem pri smučanju utrpel poškodbo desnega kolena 26.12.2011 in do sedaj še nič točno ne vem kaj mi je, Vas prosim za razlago mojega MRI izvida, star pa sem 39 let.
Artrotične spremembe lateralno.
Na STIR – sliki je zvišan signal kostnine v obeh femoralnih kondilih – edem.
V medialnem femoralnem kondilu je suspektna manjša poka.
Manjša poka je vidna v zadnjem rogu notranjega meniskusa.
Inhomogen signal v medialnem in lateralnem kolateralnem ligamentu.
Prednja križna vez je v zadnji tretjini slabše prikazana, konture zabrisane.
Viden je izliv, ki se širi v suprapatelarni recesus. Edem mehkih tkiv paraartikularno.
MNENJE :
St. post contusionem condyli med. et lat. femoris dex.
Fr. occulta condyli med. femoris dex.
Laesio cornu post. menisci med. dex.
St. post. rupturam partial. lig. collateral. lat. gen. dex.
Veriss. st. post. rupturam partial. lig. cruciati ant. gen. dex.
Vnaprej hvala za vašo razlago.
Lep pozdrav
MR je pokazal:
– oteklino končnega dela stegnenice
– manjšo poko (zlom?) končnega notranjega dela stegnenice
– raztrganino zadnjega dela notranjega meniskusa
– delno raztrganino zunanje stranske vezi
– delno raztrganino sprednje križne vezi.
Na odločitev o zdravljenju vplivajo predvsem vaše težave, ugotovitve pregleda in vaša pričakovanja.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljen!
Sin star 14 let trenira košarko in ima težave z levim kolenom. Blage težave so se začele že poleti 2010 in se stopnjevale v jeseni. Spomladi 2011 pa je imel poškodbo istega kolena in je prišlo do izliva. pri RTG levega kolena: vidna začetna avulzija v predelu naratišča pateralnega ligamenta, suspektno za Osgood schlatter sindrom.
Po tem se je stanje popravilo in je lahko normalno treniral. Sedaj pa ga je spet začelo boleti levo koleno – pod kolenom ima zadebeljitev in je občutljiva na pritisk, ne more tekat in težko naredi počep. Kaj priporočate v takem primeru in kako naj si lajša te težave? Ali se mu bo ta poškodba ponavljala in ali je sploh primerno da trenira košarko?
Hvala za odgovor in lep pozdrav, Danijela.
Zelo verjetno gre za ponovno draženje v predelu grče golenice (Osgood-Schlatterjeva bolezen). Pri tovrstnih težavah je pomembno koleno razbremeniti in se odpovedati predvsem sunkovitim obremenitvam (tek, skoki, hoja navzdol). Težave običajno same minejo, ko se rast v predelu kolena zaključi (pri dečkih običajno okrog 16. leta starosti). Glede na trdovratnost težav menim, da bi bilo najboljše z nadaljnimi treningi košarke počakati leto ali dve.
Za natančno postavitev diagnoze bi moral koleno videti.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni, stara sem 35 let in sem si poškodovala desno koleno. Po antroskopiji bolečine niso ponehale zato so me napotili na ponovni mr pregled. Izvid je napisan spodaj, prosila bi za vaše mnenje o izvidu.
februar 2011 – poškodba desnega kolena
maj 2011 – artroskopija kolena po katerem bolečina ni ponehala
januar 2012 – drugi mr s temi izvidi
Nap. dg.: suspektna lezija med. meniskusa, bakerjeva cista
MR desnega kolenskega sklepa:
Preiskavo opravimo v standardnih ravninah in sedvencah
Minimalni izliv komunicira z majhno Bakerjevo cisto.
V med. femoralnem kodilu je nastala večja osteohondralna lezija. Demarkirano področje meri transverzalno okrog 15 mm, longitudialno pa okrog 25 mm, v globino sega 8-9 mm. Anteriorno je v njem pretežno signal edema, bolj posteriorno pa v vseh sekvencah hipointenziven signal – bolj posteriorno gre verjetno že za nekrotičen fragment, ki pa leži na mestu, bolj anteriorno pa za zgodnejšo fazo avaskularne nekroze. Hrustanec na tem mestu je stanjšan, mestoma skoraj do kosti. Ostali skelet ima normalen signal, tudi ostali hrustanec je ohranjen. Meniskusa imata normalen signal. Križna lig. sta ohranjena. Kolateralna lig. sta vredu. Tetiva kvadricepsa ter lig. patele imata normalen signal.
Mnenje:
Majhen izliv ter drobna Bakerjeva cista. Večja osteohondralna lezima med. femoralnega kondila z demarkacijo ter edemom anteriorno, bolj posteriorno pa verjetno že fragmentom.
Za razlago izvida se vam vnaprej zahaljujem.
Magnetna resonanca je pokazala hrustančno-kostno okvaro/poškodbo notranjega končnega dela stegnenice. Glede na opis, da spremenjeni del delno odstopa, bo zelo verjetno potrebno ponovno operativno zdravljenje. Za nasvet o vrsti operacije bi moral videti vaše koleno in slike magnetne resonance.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
Prosim za razlago izvida MRI DESNEGA KOLENA
Poškodba je nastala pri sestopu z višine in posledično padca po tleh
Zmerni sinoviitis.
Srednje velik izliv.
Stanje po kontuziji kostnine patelofemoralno medijalno z večjo hondralno lezijo
medijalne fasete.
Poškodovan je tudi medijalni retinakel,ni pa prekinjen.
Hrustanec na lateralni faseti kar ohranjen hrustanec.
Velika medijalna plika.
Kontuzija kostnine tibije,nabolj v posteriornem delu lateralnega platoja oz. kondila,
ne morem izključiti ev. impresije lateralnega platoja ter abrupcije lateralnega dela interkondilarne
eminencije/5mm v premeru velik kostni fragment.
Poškodba ACL, anterolateralno nitje.
Fisura v zadnjem rogu MM ter manjši fragment zadnjega roga dislociran
posteriorno proti sklepni ovojnici.
Obsežna hondralna lezija na medijalnem kondilu femorja.
Mnenje:Stanje po kontuziji patelofemoralnega dela kolenskega sklepa,medijalno,
z obsežno lezijo hrustanca.
Stanje po kontuziji proximalne tibije s suspektno frakturo lateralnega platoja tibije
in abrupcijo dela interkondilarne eminence.
Stanje po poškodbi medijalnega meniska in obsežni poškodbi hrustanca na medijalnem
kondilu femorja
Zanima me ; Bo potrebna operacija ?
Časovno se taka poškodba sanira v …. ?
hvala
LP
Glede na izvid MR priporočam operacijo. Pred operacijo bi bilo dobro narediti če CT (računalniško tomografijo) obeh kolen.
Popravljanje po operaciji je odvisno od vrste operacije. Lahko je v časovnem obsegu od nekaj mesecev pa vse do enega leta.
Lep podzrav,
Iztok Pilih
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
vljudno prosim za nasvet. Sem dva meseca po artroskopiji kolena. Odstranili so mi zadnji del notranjega meniskusa. Skrbi pa me škripanje in pokanje (oziroma preskakovanje) ob iztegu noge. Sicer ni boleče, včasih malce špikne, ampak gre pa bolj za dražeč občutek, kot bolečino. Od diagnoze naprej pridno vadim, tako da stegenske mišice niso šibkejše, kvečjemu obratno. Že kakšne tri tedne vrtim sobno kolo, kjer nogo že lahko obremenim tudi s težjimi obrati in poganjam v stoje. Brez težav delam počepe, tudi izpadni korak, veliko hodim, včasih tudi že malo stečem. Pri hoji se škripanje in preskoki praviloma tudi pojavljajo. Skrbi me, da me koleno s tem pravzaprav nekaj opozarja. Po srcu sem tenisač in me že pošteno vleče na igrišče, pa imam zaradi tega škripanja in pokanja, oziroma preskakovanja zavoro, če ne kar strah. Je pretiran? Mi lahko pojasnite za kaj bi lahko šlo in kako se da zadevo odpraviti. Mimogrede tri tedne po atroskopiji sem bil zaradi omenjenih pomislekov na kontroli pri ortopedu, pa je ugotavljal, da se s kolenom ni dogaja nič nenavadnega, zato ne bi rad po nepotrebnem obremenjeval čakalnih vrst. Najlepša hvala
Zelo verjetno gre za pokanje v sprednjem (pogačično-stegneničnem) delu kolena, ki je posledica oslabitve štiriglave stegenske mišice. Ta je pričakovana po operativnih posegih.
Priporočam opraviti izokinetične meritve, na katere se lahko naročite na spodnji telefonski številki in odpraviti zelo verjetne pomanjkljivosti.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
lep pozdrav :))
lepo bi prosil za pomoč pri rehabilitaciji kolena. Po magnetni resonanci so izvidi takšni:
minimalni izliv.
manjša delna ruptura zadnjega roga medialnega meniskusa, popolne rupture ni. Lateralni meniskus je vredu.
Križna lig.sta ohranjena.
Kolateralna lig.sta vredu.
Tetiva kvadriceps ima normalen signal.
Nakazana kronična intezopatija patelarnega narastišča lig.patele, videz skakalčevega kolena.
Znakov za htrustančno lezijo ni.
Večja kontuzija medialna femoralnega kondila.
V ostalem ima skelet normalen utrip.
MNENJE:
Majhen izliv. Kontuzija za medialnega femoralnega kondila, majhna ruptura medialnega meniskusa. Nakazana entezopatija pateralnega narastišča lig.patele.
Na pregledu pri kirurgu so mi odvzeli 10ml krvi, ter pripravili prvo dozo plazme in aplicirali pod vrh pogačice levo. Najverjetneje bo to treba ponoviti še nekaj krat. Zdaj me pa zanima kako lahko sam najboljše poskrbim za rehabilitacijo kolena.
Star sem 18 let, sem rokometaš in treniram vsakodnevno.
Hvala za vse odgovore.
Priporočam rehabilitacijo pod nadzorom najprej fizioterapevta in nato trenerja. Za termin se lahko dogovorite na spodnji telefonski številki vsak delavnik med 9. in 11. uro.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
pozdravljeni
mene pa zanima, ce imas pocen medialni meniskus nekje lateralno zadaj kaj tocno lahko delas z nogo? imam tudi pretrgano prednjo krizno vez na istem desnem kolenu. pri iztegu nimam tezav. pri pokrcenju noge pa ja. ne morem pocepniti ze od poskodbe (3mesece nazaj).koleno me tako zaboli, da res vidim zvezde.
koliko moram nogo siliti v pokrcni polozaj, da ponovno dobim gibljivost?ali je se prezgodaj od poskodbe?
ali se je v teh 3 mesecih meniskus ze kaj morebiti zarastel?ali je se vedno rizicen, da se še dodatno poskoduje. strah me je, da mi ga vrze in mesta. za zdaj so rekli (tudi po izvidu MR), da je sicer vidna globoka spranja, ni pa videt drugih poskodb na njem in da je lepo ostal na svojemu mestu. rada bi, da mi ga sanirajo – zasijejo. zato se trudim, da ne naredim kaksne napake, ki bi skodovale meniskusu. nogo cutim se nekoliko nestabilno pri obremenitvi proti kotu 90 stopinj.
hvala za nasvet.
LP
Do operacije* odsvetujem sunkovite obremenitve (tek, skoke, hojo navzdol), velike obremenitve (prenašanje velikih bremen), počepe, zasuke in vse gibe, ki vam povzročijo bolečine (bolečina je sporočilo o škodi, ki se je naredila).
*Priporočam operativno zdravljenje. Glede na opis bo zelo verjetno možno popravilo (zašitje) meniskusa, hkrati pa je potrebno naredi tudi nadomestitev (rekonstrukcijo) sprednje križne vezi.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
hvala.
kaj pa hitra hoja po ravnem? meni kar ustreza malo bolj hitro hoditi – tako vsaj nekaj aerobnega pocnem, da mi srce malo pospesi. naredim tudi po 4km hitre hoje. recimo 2200m v 20 minutah.
kaj pa glede normalne hoje po ravnem in navzgor? oz hoja po stopnicah navzgor? lahko brez skrbi izvajam- seveda pazljivo!! ali bolje, da opustim tudi hojo po ravnem?oz jo izvajam do bolecine? najbolj me skrbi poskodba meniskusa – v smislu, da zaradi pritiska ob rekreaciji se ne bo dobro zarastel in ga bodo morali odscipniti. ter obraba sklepnega hrustanca – da bi se mi zaradi gibov v sklepu s casom nacel hustanec.
hvala
Hitra hoja po ravnem, hoja po ravnem in navzgor (tudi po stopnicah) so v redu. Vsekakor pa bodite pozorna na bolečine in se izogibajte sprožilnim dejavnikom.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
V približno treh mesecih, če je raztrganina stabilna.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih