Najdi forum

Že leto in pol imam bolečine v obeh kolenih. Stalne bolečine pa imam od septembra 2012. Bolečine so tako močne,da že zelo močno ovirajo moj vsakdan. Težko hodim po stopnicah,zelo boli ko imam koleni pokrčeni, če nekaj časa sedim – npr. v avtobusu, če nesem kaj težkega, če vozim avto,… Bila sem na MR obeh kolen. Ko so mi delali MR na desnem kolenu so mi živci in mišice trzali ves čas (1h in 45 minut), pri levem je bilo boljše.

PROSIM ZA RAZLAGO IN MNENJE
MR kolen

Levo koleno:
– manj kot 5 ml izliva
– kolateralna ligamenta sta v redu, prav tako patelarni
– zadnji križni ligament je blago distendiran in v femoralnem delu nehomogeno strukturiran
– sprednji križni ligament je nehomogeno strukturiran in stanjšan
– subtilna lezija zadnjega dela medialnega meniska
– kondilarni hrustanec je v redu, manjša strukturna lezija v medialnem delu patelarnega hrustanca.

Desno koleno:
– praktično brez izliva
– kolateralna ligamenta sta v redu, prav tako patelarni
– zadni križni je blago distendiran, nehomogeno strukturiran, sprednji križni ligament je v redu
– artefakti zaradi premikanja preiskovanke – krči v mečih

hvala in lp.

Spoštovani!
Sam MRI izvid ni slab. Odkrite so le blage degenerativne (obrabne) spremembe, ki ne razložijo zakaj imate tako hud težave toliko časa. Načeloma bi se vaše bolečnosti morale vsaj začasno zmanjšati že npr z izboljšanjem vremena(npr. poleti) ter ob večji kondiciji ( npr. po nekaj tednih vaj). Glede vaj: morda bi poskusila z krepitvijo štiriglave mišice (kvadriceps) s blago podloženimi koleni ?
Seveda se izogibajte klečanju, čepenju, daljši hoji po stopnicah ali bregu navzdol (res pa se včasih temu ne moremo izogniti). Malo bolj praktičen nasvet je, da nič od tega ne delajte dalj časa. Toplota, masaže,…..potem pa že počasi izčrpamo enostavne ukrepe.
Lep pozdrav,

Ž

Spoštovani,

Najlepša hvala za odgovor. Že nekaj časa večino časa počivam, saj me pri vseh opravilih bolijo kolena.
Tudi ponoči in pri mirovanju.
Poskusila sem že veliko rarličnih stvari,…fth(magnet, laser, tens, jontoforeza,..), plavanje, hoja, razne kreme,..nič ne pomaga.

lp.

Spoštovani!
Morda pa tu leži možna rešitev?
Treba je najti pravo mero aktivnosti. Seveda je ne bo lahko najti saj je očitno hitro preveč pa vendarle poskusite vztrajati ob majhnih bolečinam. Nivo se tudi spreminja glede na sprotne dnevne obremenitve, vreme, težo,…pa vendarle je treba poskusiti prebroditi bolečo fazo (že kar dobo!).
Hlajenje ko je koleno vroče, gretje ko je mrno in boleče. Obsevalna terapije kadar je prehudo (pazite: vaš zdravnik vas za obrabno stvar lahko po pravilih ZZZS pošle na fizioterapijo le 1 X letno).
In tako kak dan gor, kak dan malo manj…
Lep pozdrav,

New Report

Close