Izvid hematoloških preiskav
Pozdravljeni,
prosim za razlago izvida sicer pa sem ponovno naročena pri hematologu, saj sem že leta 2009 imela podobne rezultate in sem hodila na železove terapije in odvzeli so mi tudi kostni mozeg pa so bili izvidi zelo slabi.Malček sem spremenila hrano pa so potem čez nekaj časa bili izvidi odlični, tako, da so se zdravniki morali posvetovati kako naprej, ni bilo postavljeno nobene diagnoze. No sedaj pa se je zgodba ponovila kar se tiče izvidov krvne slike pa bi vas prosila kaj pomeni povečan K-MCV 1OO in K-MCH 32,8.,eritrociti, hemoglobin in levkociti ter hematokrit pa je pod mejo normale.
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!
Sedanja krvna salika kaže na živahno tvorbo eritrocitov (MCV 100) ali na okvaro jetrne funkcije. Ostali izvidi kažejo na kronično slabokrvnost. Indivciran kontrolni pregled pri hematologu, po možnosti hematologu, ki vas je že zdravil. Srečno.
Pozdravljeni!
Stara sem 32 let (normalne postave – 1,73m in 60kg). Ne kadim, ne pijem alkohola in v osnovi tudi nimam nekih zdravstvenih težav. Na rednem pregledu v službi me je najbolj zbodel podatek da imam raven s-železa(III) 3,5 medtem ko je zraven navedena orientacijska ref. vrednost od 10,7-28,6. Ostale vrednosti so dokaj v mejah priporočenih vrednosti, razen SR, RDW in monociti so malo povečani medtem ko je MCH malce pod priporočeno vrednostjo. Moje vprašanje je: koliko me mora skrbeti takšno odstopanje?
Mogoče za informacijo še, to da sem imela že spomladi premalo železa in ker mi je bilo slabo tako po sirupu kot po obojih tabletah, mi je zdravnica priporočala vsaj te navadne šumeče tablete železa, ki sem jih sčasoma pozabila piti. Koliko železa mi je takrat pokazalo ne vem, zato ne znam niti ocenit kako resno je to stanje.
Prosim za nasvet ali je stanje že nevarno ali pa lahko probam s šumečimi tabletami in prehano bogato z železom, pa grem na kontrolo čez kakšna 2 tedna, da se vidi če je kakšno izboljšanje.
Hvala in lep pozdrav,
Isika
Kratica RDW je kratica za “red cell volume distribution width”, ki, v primeru velikega odklona, pokaže slabokrvnost. Zgornja normalna meja je 14, 5 %. Pri vas opazovana vrednost (zelo malo nad zgornjo normalno mejo) ni signifikantna.
Pozdravljeni.
Zanima me ali lahko kaj razberete iz naslednje krvne slike :
K levkociti : 9.77
K eritrociti 5.50
K hemoglobin: 166
K hematokrit : 0.477
MCV : 86,7
MCH : 30,2
MCHC : 348
K trombociti 270
glukoza : 4,9
S urea : 5,2
S kreatinin 79
Ocena gf : >60
S bilirubin celokupni 18
S bilirubin direktni 4
A ast 0,34
S alt 0,70
S GT : 0,77
Natrij : 138
Kailj : 4.04
Kloridi : 101
Holesterol : 3.95
Trigliceridi : 2.4
HDL holesterol : 0,85
S LDL holesterol : 2,5
Pišem vam, saj imam težave z hudo utrujenostjo, piskanjem v ušesih, slabim počutjem, slabšim apetitom, pri merjenju tlaka včasih pred spanjem prisotnostjo aritmije. Zdravniki pravijo da je vse vredu, da morem znižat telesno težo(splošni zdravnik, ekg ni pokazal napak na srcu, pritisk malo povišan, vendar pri 24 urnem merjenju je bilo povprečje ok., nevrolog ne zazna posebnosti) Zanima me ali je to resnično edini razlog za moje katastroflano počutje? Ali imate kakšen predlog.
Pri pregledu laboratorijskih izvidov ugotavljam normalno rdečo in belo sliko in blage odklone v biokemičnih parametrih (SGOT , trigliceridi in LDL blago povišani in HDL nekoliko nizek). Ugotovljeni izvidi niso nikakor v pomoč pri iskanju razlage za vaše slabo počutje. Tudi dvomim, da bi bila debelost, če ste že dolgo časa debeli. Odprti ostaneta še dve vprašanji. Ali sta slabo počutje in “debelost” znaka slabšega delovanja ščitnice oziroma ali sta znaka izčrpanosti zaradi stresnih vplivov in čezmernih duševnih obremenitev. Svetoval bi pregled funkcije ščitnice. Če bo izvid normalen bi pomislil naindikacijo za posvet pri psihiatru. Srečno.
Laboratorijski izvid:
K-Levkociti 8,0
K-Limfociti 25,9
K-Monociti 3,9
K-Eozinofilci 1,3
K-Bazofilci 0,5
K-Nevtrofilci 5,44
K-Limfociti 2,06
K-Monociti 0,31
K-Eozinofilci 0,10
K-Bazofilci 0,04
K-Eritrociti 4,5
K-Hemoglobin 133 L
K-Hematokrit 0,41
K-MCV 90
K-MCH 29
K-MCHC 325
K-MPV 8
K-Trombociti 197
Lepo prosim za razlago. Hvala.
Ob kratici Hb je črka L (low) in številka je v debelem tisku. Kratica L (Low) pomeni, da je navedena vrednost nizka. Na obrazcu, ki ga imam pri sebi (obrazec UKC v Ljubljani) je normalna vrednost Hb med 120 – 180. Vrednost 133 je nekoliko nizka, vendar pa, po našem obrazcu, še v normalnih mejah. Izgleda, da so vsi drugi izvidi v normalnih mejah. Priporočam posvet pri osebnem zdravniku.
pozdravljeni!
Sem vegetarijanka eno leto. Pol leta ne jem živalskih izdelkov. Zadnji mesec pa sem spremenila prehrano in jem večinoma surovo sadje in zelenjavo bolj malo oreščkov in maščob.(zdravih)
Izvidi:
levkociti 5,5
nevtrofilci 50,2
limfociti 32,5
monociti 5,1
eozinofilci 11,6 H
bazofilci 0,6
eritrociti 4,3
hemoglobin 132
hematokrit 0,39
MCV 91
MCH 31
MCHC 338
MPV 7
trombociti 228
sedimentacija 11
AST 0,56 H
ALT 0,41
gama GT 0,25
fosfataza 0,74
CK 1,62
LDH 2,46
bilirubin cel 12
bilirubin dir 5
sečnina 0,8 L
kreatinin 61
urat 202
glukoza 4,9
holesterol 3,4 L
trigliceridi 1,3
HDL 0,8 L
LDL 2,3
železo 23,1
transferin 2,6
kalij 4,0
natrij 135
kloridi 96
feritin 39,58
progesteron (ovul.faza) 0,631 L
b12 196,4
folna kislina 23,27
Mi prosim mi lahko svetujete kaj naj storim s prenizkim holesterolom?
kri kaže da imam neko alergijo na hrano. vem da se alergična na sojo, vendar je nisem jedla že 3 mesece ali več. imela sem tudi izpuščaje zaradi neumitih breskev iz trgovine. vendar to je bilo pol leta nazaj. zanima me ali je možno da je to še vedno prisotno v krvi?
Zdravil, ki bi zanesljivo zvišala raven HDL – holesterola na trgu še ni, pač pa skušamo nizko raven zvišati z zdravili, ki jih dajamo za znižanje LDL holesterola. Idealna vrednost LDL je 1,8. Lahko poizkusite. Sicer mislim, da lahko ostane pri sedanjem načinu prehrane. Ali se dovolj gibate?
Spoštovani!
Stara sem 53 let. Na vas se obračam, ker bi potrebovala razlago krvnega izvida. In sicer:
K-Lkci 9.6
K-Erci 4,97
K-Hb 97 L
K-Ht 0,328 L
MCV 65,9 L
MCH 18,0 L
MCHC 27,5 L
RDW 16,5 H
K-Trombociti 354 H
MPV 8,7
Menstruacijo imam redno. Ginekolog mi je ugotovil štiri miome. Je mogoče, da so le-ti krivi za slabokrvnost?
Vnaprej se zahvaljujem za pomoč, razlago in nasvet.
Lep pozdrav!
S spoštovanjem,
S.