Izvid hematoloških preiskav
Črka H pomeni high (visok). S tem pregledom ugotovimo katerih eritrocitov je več ali manj. Izvid je pomemben če je število majhnih ali velikih eritrocitov močno povečano. Glede na vaš podatek je število večjih eritrocitov v pregledani krvi blago povečano (živahna tvorba novih eritrocitoiv po menstruaciji (?)
Pozdravljeni.
Prosim vas za pojasnilo laboratorijskega izvida za 3-mesečnega otroka. S-Alk.fosfataza 13,97 ukat/L.
Lepo prosim, da mi razložite kaj to je alkalna fosfataza in ali je vrednost zaskrbujoča.
Po dveh mesecih smo imeli kontrolo in je alkalna fosfataza narasla iz 11,43 ukat/L na 13,97 ukat/L.
Kot razberem iz izvida naj bi bila normalna vrednost med 0,65 in 1,95.
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.
Alkalna fosfataza je povišana pri različnih boleznih, predvsem pri vnetju jeter, pri zapori žolčnih izvodil (zlatenici), pri povečanem delovanju obščitničnih žlez, pri pomanjkanju kalcija v kosteh, pri hipovitaminozi vitamina D. Najbolj pogost vzrok za povišano alkalno fosfatazo pri otročičkih je prizadetost delovanja jeter.
Pozdravljeni.
Pred slabim mesecem so me na pregledu za delovno sposobnost opozorili da sem zelo slabokrvna. Hemoglobin sem imela le 80, prav tako nizek hematokrit, MCV, MCH in MCHC. Zato sem šla do moje osebne zdravnice ki je ponovno opravila pregled Tokrat so bili rezultati:
hemoglobin: 87
hematorkit: 0,292
MCV: 59.2
MCH: 17.7
MCHC: 298
Dobila sem žvečljive tablete železa Ferrum 100mg. Na tem pregledu so mi vzeli kri še za raziskavo ščitnice. Izvidi so bili OK.
Po 10ih dneh sem šla na kontrolo krvi. Rezultati so bili še nižji. Hemoglobin 85…ostale točne cifre se ne spomnim, vendar je bilo podobno prejšnjemu izvidu oz. še nižje. Isti dan so mi vzeli kri še za dodatne raziskave vendar rezultatov še nimam.
Imam 32 let. Nimam otrok. V času prvega pregleda sem imela menstruacijo. Od takrat pa še ne. Moje menstruacije imam redkeje kot prej in bolj blage kot v preteklosti. To sem tudi povedala na pregledu.
Hvala za odgovor
Pozdravljeni, zanima me na kaj kazeta povisani vrednosti
MCH = 32,4 in K-trombociti = 345? Ostale vrednosti so bile nazadnje v mejah normale.
Stara sem 23 let in nimam nobenih bolezni, razen to splosno slabo pocutje zadnja dva tedna;, vrtoglavice, tezje dihanje in vrocina (ki niha od 36,6-37.3)
Hvala vnaprej in lp
Vrednosti eritrocitov, hemoglobina, hematokrita, itd. so zelo nizke, kar je zelo nevsakdanje. Morda gre za več vzrokov ( nepravilna prehrana, motena prebava, hude izgube krvi ob menstruacijah, kontinuirana izguba krvi iz želodca ali črevesja). Ali imate kdaj krvavo ali črno blato?
Kratica MCV (mean cell volume) je vrednost, ki pove povprečno velikost rdečih krvničk. Vrednost je povečana pri njihovi živahni regeneracij (po krvavitvah), pri kroničnem vnetju jeter, pri čezmernem uživanju alkohola, itd.)
Spoštovani!
Prosila bi vas za razlago mojega izvida. Narejen je bil v ZD Izola okoli 8 ure zjutraj.
Hematološke preiskave
k- hemogram
K-levkociti 5.0
k-eritrociti 5.0
k- hemoglobin L 114 g/l
k-hematokrit L 0.35
k-MCV L 72 fl
k-MCH L 23
k-MCHC 323 g/l
k-RDW H 14.7 %
k-trombociti 320
k-DKS-aparat, so vse vrednosti v mejah normale
uporabljene orientacijske vrednosti so bile za odrasle.
Omeniti velja, da imam močne menstruacije, da sem se dolgolet zdravila z zdravili Lefofer, Retafer in še enimi, ki sem jih kupila v Avstriji, vendar so bili rezultati jemanja teh zdravil minimalni čeprav sem jih jemala več let. Način jemanja je bil vedno zdravilo + vitamin C (ali v obliki tablet – Plivit C, ali z uživanjem sadja).
Hvala za Vaš odgovor.
Spoštovani!
Pred nekaj dnevi sem opravila letni pregled krvi. Ker je nekaj vrednosti povišanih ali nizkih, Vas vljudno prosim za pojasnilo. Stara sem 39 let, imam povišano telesno težo, sem nekadilka, alkohola ne uživam. Prav tako uživam malo mesa. Posredujem Vam le vrednosti, ki so povišane, oziroma nizke, ostali parametri so v mejah normale.
K-Eozinofilci: 0,8%
K-Eozinofilci: 0,06*109/L
K-Sedimentacija: 21 mm/h
S-CK: 2,77
S-Bili-cel: 25
S-Bili-dir.: 7
S-Holesterol: 5,7
S-HDL-Holesterol: 1,0
S-LDL_Holesterol: 4,5
U-Levkociti: 1
Najlepša hvala za odgovor.
P.
Spoštovani!
Pred nekaj dnevi sem opravila letni pregled krvi. Ker je nekaj vrednosti povišanih ali nizkih, Vas vljudno prosim za pojasnilo. Stara sem 39 let, imam povišano telesno težo, sem nekadilka, alkohola ne uživam. Prav tako uživam malo mesa. Posredujem Vam le vrednosti, ki so povišane, oziroma nizke, ostali parametri so v mejah normale.
K-Eozinofilci: 0,8%
K-Eozinofilci: 0,06*109/L
K-Sedimentacija: 21 mm/h
S-CK: 2,77
S-Bili-cel: 25
S-Bili-dir.: 7
S-Holesterol: 5,7
S-HDL-Holesterol: 1,0
S-LDL_Holesterol: 4,5
U-Levkociti: 1
Najlepša hvala za odgovor.
P.
Obrnili ste se na nas z željo, da vam povemo kaj mislimo o sporočenih izvidih. Od opravljenih pregledov krvi ste nam sporočili samo izvide parametrov, ki so povišani ali znižani. Upam,da vam ni bilo težko posumiti na prisotnost blagega vnetja v telesu (pospešena sedimentacija krvi zaradi blagega vnetja sečil? vnetja rodil? vnetja v ustih ali dihalih? itd.), ki ne potrebuje posebnega zdravljenja (?). Dodatno ugotavljam blago povišane vrednosti bilirubina, izvid, ki vas lahko spremlja že daljšo dobo ali pa je znak sedanje prizadetosti jeter. Potreben je vpogled v dosedanjo medicinsko dokumentacijo. Zaradi povišane vrednosti holesterola priporočam zdravo uravnoteženo prehrano nekaj mesecev. Če ne bo zboljšanja bo indicirano zdravljenje z zdravili.
Spoštovani!
V dveh dneh sem opravila dve analizi krvi v različnih laboratorijih. Po ogledu izvidov pa me je presenetilo dvoje.
Vrednosti nekaterih parametov (holesterol, trigliceridi, glukoza) so bili precej različni (npr. holesterol 5,4, naslednji dan 5,7; trigliceridi 1,8, naslednji dan 1,2; glukoza 5,2, naslednji dan 4,7). V obeh primerih sem uživala podobno hrano (predvsem zelenjavo in sadje), čas odvzema je bil približno enak, tudi drugih posebnosti ni bilo. Kaj vpliva na tako različne rezulate?
Zelo pa so me presenetile tudi RAZLIČNE referenčne vrednosti v obeh laboratorijih (pri kar nekaj parametrih in razlike sploh niso majhne!). Ogledala sem si še lanskoletni izvid, ki je bil iz tretjega laboratorija in ugotovila, da so tam nekatere vrednosti ponovno povsem različne. A nimamo v Sloveniji enotnih referenčnih vrednosti?
Le za primer r. vrednosti holesterola:
1. laboratorij: 4-5,7
2. lab.: 4-5,2
Hvala.
Presenetile so vas razlike v izvidih krvnih preiskav opravljenih v dveh razlčnih laboratorjih. Mislim, da bi pravtako dobili drugačen izvid tudi če si bi kontrolirali kri kakšno uro za prvim pregledom v istem laboratoriju. Prepričan pa sem, da bi bile razlike v pričakovanjih mejah. Upam, da veste, da se vrednosti vseh krvnih označevalcev v teku dneva nekoliko spreminjajo odvisno od številnih razlogov, vendar vse v predvidenih mejah. Strinjam se z vami, da bi bilo bolj prav, če bi v vseh laboratorjih v Sloveniji opravljali preiskave krvi na enakih aparatih in z enakimi postopki in bi s tem imeli vsi enake referenčne vrednosti.