Izvid hematoloških preiskav
V dopisu ste navedli rezultat preiskave “jetrnih” testov. Vrednosti ALT so blago nad normalo, vrednosti gama GT na zgornji meji normale, vrednosti AST so normalne. Izvid dopušča sum za blago prizadeto funkcijo jeter (stanje po vnetju jeter? blago čezmerno uživanje alkoholnih pijač?)
MPV = mean platelet volumen = povprečni volumen krvnih ploščic. Vrednost 11, 4 pomeni, da imate blago povečan volumen krvnih ploščic, kar klinično, ne upoštevamo kot patološko. Bodite brez skrbi. Srečno.
Pozdravljeni,
sinu (25 let) so pri preventivnem zdravstvenem pregledu ugotovili poleg vseh drugih vrednosti na hematološkem izvidu, ki so v okvirih normale, tudi K-RDW L 11,03 (orient.vred. 11,6-13,7). Dela z barvami (kemikalije).
Ker so v firmi zakomplicirali, me zanima kaj to pravzaprav pomeni? Ali oni sploh dobijo izvid?
Hvala
Janja
Spoštovani, danes sem dobila izvide krvi, ki so mi jo pregledali zaradi ekstrasistol. Skoraj vsi rezultati so v mejah normale, razen: P-Gama GT = H 0,73 (normalno 0,00 – 0,63) in pa P-Magnezij= L 0,63 (normalno 0,66 – 0,95). Tudi kalij je ravno na meji 3,5 (normalno 3,5 – 4,8). Kaj mislite o tem? Ostalo je vse v mejah, ki so napisane zraven kot orientacija. Kaj ta P-Gama GT sploh pomeni? zraven teh izvidov ni podane nobene točne diagnoze ali zdravljenja, razen možne hipomagnezemije z vprašajem. Najlepša hvala.
Gama GT je kratica imena encima, ki deluje v jetrih. Pri povišani vrednosti moramo izključiti kronično obolenje jeter, pretirano uživanja alkohola, itd.
Ugotovljena blaga hipomagnezijemija je izvid, ki mnogo krat spremlja hipokaliemijo. Nizke vrednosti magnezija v krvi (pod 0,50) so lahko samostojni pojav in ga popravimo z dajanjem magnezijevih izdelkov. Ugotovljena nekoliko nizka vrednost kalija je možna v zelo različnih stanjih: nepravilna prehrana, driske, bruhanje, odvajala, zdravila za odvajanje vode, bolezni ledvic, itd.)
(
Spoštovani,
možu so na službenem pregledu krvi ugotovili odstopanja v naslednjih paramterih:
K-MCV: H 95.4(orient. 81-94 fL)
S-alkalna fosfataza: L 0.53 (orient. 0.65-1.95)
S-holesterol: L 3.6 (orient.0.65-1.95)
S-HDL holesterol: L 1.35 (>1.4)
S-LDL holesterol: 1.86 (2.0-3.9)
Res, da vrednosti parametrov malo odstopajo od referenčnih, a so pritegnile mojo pozornost zato, ker so po mojih informacijah vsi parametri na nek način lahko povezani z boleznimi jeter. Mož (30 let) ima namreč že več kot leto in pol stalne (bolj ali manj močne) bolečine v trebuhu, ki pa jih njegova osebna zdravnica pripisuje želodcu (imel je erozije, zaradi katerih je jemal različne inhibitorje protonskih črpalk, ki pa niso kaj prida pomagali). Stanje se je sicer v zadnjem času malo izboljšalo, a pravi, da ima v trebuhu še vedno čuden občutek.Zanima me, s katerimi preiskavami bi lahko še preverili, ali je z njegovimi jetri vse v redu? Hvala in LP
V vašem dopisu me je presenetila vrednost MCV 31,1, ki je izredno nizka in kaže na blago mikrocitno. Priporočil bi ponovitev pregleda krvi. V primeru enakega ali podobnega izvida MCV bi bi priporočil posvet pri hematologu.
Pozdravljeni,
imel sem redni zdravniški pregled zaradi službe in ko sem včeraj dobil izvide mi pod opombam piše da se predlaga kontrola pataloških laboratorijskih izvidov. Sedaj me zanima kaj naj bi to pomenilo?
Izvidi hematološke preiskave so:
K- levkociti 4.8
K- Eritrociti 5.39
K-Hemoglobin 158
K-Hematokrit 0.489
K-MCV 90.7
K-MCH 29.4
K-MCHC 323
K-Zrombociti 172
K-SR 5
S,K,P – Glukoza 4.9
Pa še urin:
SG 1.020
ph 6
LEU neg
NIT neg
PRO neg
GLU norm
* KET 5 mmol/l
UBG norm
BIL neg
ERY neg
To je to. Hvala za odgovor
Primerjal sem vaše podatke s podatki, ki so na laboratorijskem vzorcu s katerim razpolagam. Ugotovil sem,da so pri vas ugotovljene vrednosti vseh parametrov v normalnih mejah. Pri katerem parametru so ugotovili, da je patološki?
Pozdravljeni!
Prosim za razlago izvida.
Stara sem 40 let in sem bila februarja operirana na ledvici (odstranitev zaradi raka)
Levkociti 5,9
Eritrociti 4,79
Hemoglobin 125
Hematokrit 0,387
MCV 81
MCH 26,1
MCHC 323
RDW 14,4
Trombociti 230
MPV 11,2
Nevrofilci 61,9
Limfo 26,1
Monociti 7,2
Eozodukcu 4,3
Bazofilci 0,5
CRP 0,91
Glukoza 5
sečnina 3,9
Kreatinin 66
Kalij 4,33
Natrij 141
Klorid 103
Vrednosti levkocitov, eritrocitov, hemoglobina in hematokrita sem imela februarja po operaciji nekoliko nižje , vrednosti MCV; MCH, MCHC pa sem imela malo višje, sedaj pa so čisto na spodnji meji, medtem ko vrednost RDW sedaj malo nad zgornjo.
Vrednost trombocitov se mi je sedaj znižala, sečnina povišala, kreatinin nekoliko znižal.
Prosim za razlago. Izvide sem dala delat kot samoplačnik, ker mi osebni zdravnik preiskav ni odobril.
Hvala in lep pozdrav
Renata
Sem primerjal vaše izvide s podatki, ki so navedeni v laboratorijskm obrazcu s katerim razpolagam. Mislim, da ni pri nobenem izvidu navedeno, da je vrednost nad ali pod normalo.
“Slaba” stran obrazcev je ta, da je neki parameter zabeležen s črko H (visok) ali črko L (znižan) že če minimalno prekorači navedeno zgornjo ali spodnj mejo. Pri katerih parametrih sta navedeni črka H ali L?