Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Izvid hematoloških preiskav

Izvid hematoloških preiskav

Verjetno so na obrazcu navedene normalne vrednosti opazovanih parametrov. Po obrazcu v rabi na UKC v Ljubljani so v patološkem območju samo vrednosti holesterola. Priporočam zdrav način življenja vsaj 3 mesece, nato kontrolni pregled. V primeru še povišanih vrednosti holesterola nad 5 mmol/L bo potrebno zdravljenje z zdravili.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni

Od februarja 2011 do sedaj imam vrednost trombocitov med 420 in 480. Sedaj me je osebna zdravnica napotila k hematologu. Vsa druga krvna slika je v mejnih vrednostih. Drugi znaki, ki se mi še pojavljajo so modrice, srbeča koža, utrujenost. Zanima me, kaj je lahko razlog za povečanje trombocitov oziroma katere bolezni se lahko razvijejo. Zanima me še, kakšne preiskave me čakajo pri hematologu. Zanima me tudi, ali so povišani trombociti lahko kazatelj rakavega obolenja? ( oba dedka sta imela raka, oče je imel raka, mami ima raka… )

Stara sem 27 let, velika 168 cm, težka 82 kg…… Preden so se začele težave s trombociti sem imela 120 kg. Ali je izguba teže lahko vzrok ?

Za odgovor se vam že v naprej zahvaljujem

lep pozdrav Mateja

Zdravo!

Zanima me kaj pomeni naslednje:
K-RDW L 11.00 11.5-14.5
S-natrij L 132 136-145
sed.amorfne soli H 1 0 poE
Sed.bakterije P štev. 0

Najlepša hvala in lp. Tanja

Navedene vrednosti trombocitov so nekoliko nad maksimalno normalno vrednostjo. Mislim, da je napotitev na hematološki pregled umestna. S pregledom se ne mudi. Tam bosta dobili vse podatke p

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

RDW = red cell distribution width = razporeditev eritrocitov (rdečih krvničk) glede na velikost njihovega volumena.

Pozdravljeni,

pri pregledu mi odstopata dve vrednosti in sicer:
K-RDW je nizka 11.3
U-Eritrociti je visoka 3
Eritrociti v krvi so bili že na pregledu pred 5 leti previsoki (stara sem 46), vendar razen ponovitve analize, osebni zdravnik ni nič drugega ukrepal. Več let nazaj sem imela ledvični kamen(ček), pesek. Katere nadaljnje preiskave bi mi svetovali? Hvala. lp Darja

Nekoliko nizka vrednost RDW kaže na prevladovanje števila majhnih rdečih krvničk. Prisotnost rdečih krvničk v seču kaže na bolezen v urogenitalnem traktu. Priporočam posvet pri izbranem zdravniku, morda tudi pri urologu.

Lepo pozdravljeni,
moj izvenzakonski partner je bil pred kratkim na zdravniškem pregledu za vozniški izpit. Na žalost ga ni opravil ker so mu laboratorijski testi pokazali povišano vrednost v sledečih primerih:

hematološka preiskava:
K-MCV 94.2
MCH-K je na meji 31.9

biokemijska preiskava:
S-CDT 2.79

Zanima me kaj to pomeni, predvsem oznaka S-CDT;
..na kakšen način se to lahko normalizira in ali ima to kakšno povezavo s količino popitega alkohola.
V petek ima ponovni pregled, od novega leta ni spil niti kozarec alkoholne pijače in me zanima ali obstaja možnost da zopet ‘pogrne’ pri izvidih.

Iskrena hvala za odgovor, Maša G.

MCV je ravnokar nad zgornjo mejo normale. Taka vrednost dopušča misel na kronično okvaro jeter zaradi čezmernega uživanja alkohola, ki ga potrjuje tudi močno povišana vrednost CDT, ki je močno povišana (normalna vrednost pod O,9). Morda bodo izvidi v normalnih mejah če je kandidat strogo abstiniral mesec dni. Drago mi bo, če mi boste sporočili nov izvid in če je dovolj nizek, da ne predstavlja ovire za pridobitev vozniškega dovoljenja.

Najlepša hvala za hiter odgovor, tudi jaz bom vesela pozitivnega izvida in upam da to ni pokazatelj za kronično okvaro jeter.
Takoj, ko bodo izvidi znani Vam posredujem odgovor,
lep pozdrav, Maša

Odgovor ni potreben

Pozdravljeni!

Stara sem 23 let.

Pred kratkim sem bila na zdravniškem pregledu pred zaposlitvijo v proizvodnji. Sedaj sem dobila izvide in vas lepo prosim za pojasnilo.

piše, da mi pri hematoloških preiskavah iztopajo:
K-eritrociti L 3.98
K-hematokrit L 0.349
K-SR H 45

in pri biokemičnih preiskavah iztopata:
S-holesterol H 6.63
S-trigliceridi H 1.82

Pri alergenih iztopata:
D1 Derma.pteronyssinus 0.868ll
D2 Dermatophagoides farinae 0.617l

Ocena delovne zmožnosti: 2 zmožen – z omejitvami

Zanima me še, ali so ta iztopanja od normale takšna, da bi lahko imela pri delu večje težave, omejitve ali ne?

Že v naprej hvala za odgovor.

Verjetno ste prepisali izvide napisane na laboratorijskem obrazcu, na katerem so navedene tudi normalne vrednosti. Če je res bilo tako, ni vam bilo težko ugotoviti, da ste blago slabokrvni, da imate kar pospešeno sedimentacijo krvi in, da imate nekoliko povišane maščobe v krvi. Priporočam pregled pri izbranem zdravniku (zdravljenje slabokrvnosti, ugotovitev vzroka za pospešeno sedimentacijo krvi, navodila za znižanje maščob v krvi). Srečno.

Pozdravljeni,

prosila bi za pojasnilo oz. ali je zelo narobe, če pri lab. izvidu krvi, pokaže vse v okvirih refernčnih vrednosti, edino K-MCHC presega in sicer je 355g/L ..350 je meja. Je zadeva potrebna drobnogleda, mogoče kakšnega zdravljenja, zdravila..ali je vse ok. ?

Hvala vam že vnaprej za odgovor

Bodite brez skrbi. Samo en izvid krvi blago nad zgornjo normalno mejo je nesignifikanten.

Pozdravljeni,
zanima me vaše mnenje na krvno sliko. Izpostavljam samo tisto, kar je na meji ali izven meja orientacijske vrednosti. Stara sem 23 let.

Biokemija; SR: 21
Hemogram; eoizinofilci: 0,0, eozinofilci (%): 0,5
Biokemija: alfa-1: 3,5, gama 16
P-LA presejalna: 53,4
P-LA potrditvena: 33,7
Normalizirano razmerje: 1,47
IgA ASCA: pozitivno

V naprej se zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam!

Vprašanje je namenjeno revmatologom ali drugim zdravnikonm, ki obravnavajo imunološka stanja. Navedeni izvidi kažejo na možnost nastanka Crohnove ali lupusne bolezni (podatek dobljen po telefonu)

Pozdravljeni!
Na sistematskem pregledu sem dobila naslednje izvide,ki malo odstopajo od normale in me zanima kaj pomenijo?
MCV-94,7
MCH32,1

DKSaparat
nevtr.Lkc.(%)-62,3
segm.
nesegm
Limfociti(%)25,8
Monociti(%)7,9
Eoz.Lkci(%)3,0
Baz.Lkc(%)1,0

DKS-absolutne vrednosti
nevtr.Lkci(10E9/L)5,62
Limfociti(10E9/L)2.33
Monociti(10E9/L)0,71
Eoz.Lkci(10E9/L)0,27
Baz.Lkc(10E9/L)0,09
Nezreli granulociti-0,3(%)
nezreli granulociti0,03

PREISKAVA URINA
U-proteini 0
U-GLUKOZA 0
U-urobilinogen 0U-BILIROBIN 0
Analizator
4/uL Eritrociti
5/uL Levkociti
1066/uL Bakterije

Vidno polje-mikroskop
1 Eritrociti
1Levkociti
Bakterije

3,8 glukoza(nisem bila tešč)
0,18 AST(GOT)
0,28ALT(GPT)
0,33yGT
4,5sečnina
57kreatinin
4,78 holesterol
0,7 trigliceridi
1,83 HDL holesterol
2,6 LDL holesterol

SR-5
9,02Levkociti
4,33 Eritrociti
139 HEMOGLOBIN
0,410 hematokrit

Skrbi me zato,ker se slabše počutim,glede na referen. vrednosti se mi zdi,da ni nekih odstopanj.Ali pač?
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

V obrazcu laboratorijskih preiskav so v oklepajih navedene maksimalne in minimalne referenčne vrednosti za pregledane parametre (snovi). Mislim, da so v vašem obrazcu z debelim tiskom navedeni samo nekateri, ki komaj prekoračijo normalne vrednosti (MCV, MCH, izvid seča). Priporočam kontrolni pregled seča. Za navedeno slabo počutje bi težko našel razlagov pregledanih parametrih v krvi in seču. Gre morda za posledice stresnih vplivov (čezmerne telesne ali duševne obremenitve?)

Spoštovani prim. Boris Cibic, dr. med.

Zanimajo me izvidi, ki sem jih prejela, saj je nekaj vrednosti pod normalno. Če se, da iz podatkov karkoli ugotoviti vam bom zelo hvaležna za kakršenkoli nasvet. Pri skoraj vseh rezultatih imam navedeno L. Stara sem 32 let, bil je venozni odvzem krvi. Pregled imam šele kar čez nekaj časa pa me malo skrbi.

Hematološke preiskave
ref. vred.
K-levkociti 9.77 (4.0-10.0)
K-eritrociti 4.80 (4.2-6.3)
K-hemoglobin 106 (120-180)
K-hematokrit 0.344 (0.37-0.54)
MCV 71.7 (81-94)
MCH 22.1 (26-32)
MCHC 308 (310-350)
K-trombociti 319 (140-340)

Biokemijske preiskave

S-bilirubin celokup. 10 (do 17)