Izvid hematoloških preiskav
MCV in MCH sta dve kratici s katerimi opišemo velikost rdečih krvničk in vsebino krvnega barvila v njih. Izvid pokaže blago slabokrvnost, morda zaradi počasnega nastajanja novih krvničk. Visoka vrednost monocitov kaže na akutno virusno vnetje. Pri stalno povišani vrednost je treba izključiti različne bolezni (malaria, obolenje jeter, samostojna krvna bolezen, itd.)i
Pozdravljeni,
sestra približno 2 tedna toži nad bolečinami v desnem spodnjem predelu trebuha. Obiskala je svojega splošnega zdravnika, ki je naročil hematološke preiskave v laboratoriju. Ko jih je prinesla nazaj, ji je povedal, da izključuje možnost vnetja slepiča, možno pa je, da je vzrok ginekološki. Stara je 14 let, sicer zdrava, prisotna je le hitra rast (meri že 180 cm). Zanima me, kaj menite, za kaj bi lahko šlo. Hvala lepa.
2 vrednosti sta povišani, 4 pa znižane:
K-levkociti 7.1 (4,0-10,0)
K-eritrociti 4.5 (4.2-5,4)
K-hemoglobin 111 (120-160)
K-hematokrit 0.35 (0.37-0.47)
K.MCV 76 (81.0-94.0)
K-MCH 24.5 (26.0-32.0)
K-MCHC 321 (310-350)
K-RDW 15.4 (11.5-15.0)
K-trombociti 493 (140-340)
K-MPV 7.3 (6.0-11.0)
Pozdravljeni!
Zadnja dva meseca jemljem tablete Salofalk 3g/dan za zdravljenje kronične bolezni ulcerozni kolitis. V navodilih je opozorilo, da so preiskave krvi nujne, saj lahko tablete negativno vplivajo na delovanje jeter in ledvic. Če primerjam laboratorijski izvid pred začetkom jemanja tablet in sedaj, se pojavljajo razlike:
K-trombociti 270 -> 380
S-kalij 3.98 -> 4.48
S-sečnina 2.8 -> 3.4
S-bilirubin 3.3 -> 2.3
S-GGT 0.48 -> 0.22
S-ALT 0.49 -> 0.27
ostale vrednosti hemograma in biokemičnih preiskav so podobne.
Ali ti rezultati kažejo na kakšne spremembe oziroma na katere vrednosti moram biti pozorna?
Spoštovani,
po službeni dolžnosti sem bil napoten na redni zdravnišiki pregled, ki se izvaja vsake dve leti in sem dobil tak izvid, ki pa ni najboljši in bi želel vedet kaj se skriva za tem, saj do sedaj ni bilo nikdar težav razen občasno malo povišan holesterol (5,8).
Star sem 51 let, teža 80 kg, višina 176 cm, fizično redno aktiven, ne kadim, z alkoholom ne pretiravam (mogoče pivo na dan),
Naj povdarim da sem dva dni pred tem pregledom zelo fizično delal – morda je to kaj vplivalo na slabšo krvno sliko ?
Zahvaljujem se Vam za vaš čas!
URINSKE PREISKAVE
U-Relativna gostota 1,025
U-pH 5,0
U-Proteini 1
U-Glukoza 1
U-Metilketoni 0
U-Urobilinogen pod 1
U-Bilirubin 0
U-Hemoglobin 2
U-Levkociti 0
U-Nitriti 0
U-Sediment
Eritrociti 4-10
Levkociti 0-5
HEMATOLOŠKE PREISKAVE
SR 1
KKS
K-Lkci 8,1
K-Erci 5,41
KHb 168
K-Ht 0,484
MCV 89,5
MCH 31,1
MCHC347
K-Trombociti
BIOKEMIJSKE PREISKAVE
S-Glukoza 7,7[/u]
V dopisu ste poudarili izvide krvnih sestavin, ki kažejo na bolezensko stanje.
Raven sladkorja v krvi je nad zgornjo mejo normale.Če ste dali kri na pregled zjutraj, ko ste bili tešč, obstaja možnost, da imate sladkorno bolezen, ki jo potrjuje prisotnost sladkorja v seču. Prisotnost beljakovine v seču dopušča sum, da se odigrava bolezen tudi v ledvicah. Prisotnost hemoglobina in eritrocitov v seču dopušča misel, da se odigrava bolezenski proces v ledvicah in v sami krvi. Če boste pokazali izvide zdravniku, ki je naročil pregled krvi bo zanesljivo poskrbel za nadaljnje preglede (diabetolog, hematolog) in ustrezno zdravljenje
Dobil sem laboratorijski izvid na katerem imam nekatere stvari povišane ali visoke:
Urinska preiskava
U- levkociti H3
U-sediment
Leukociti 10-20
Hematološka preiskava:
Mcv H 94,7
Mch H 32,4
Mchc 342
Rdw 14
Biokemiske preiskave
S glukoza H6,2
S-gama-GT H1,07
S trigliceridi H 2,68
S holesterol 6,06
In kaj pomeni kontrola UMN?
Mi lahko kdo razloži pomen teh prekoračitev vrednosti.
Bi moral k osebnemu zdavniku ali lahko znižam vrednosti
z spremembo prehranjevalnih navad.
Hvala!
Dobil sem laboratorijski izvid na katerem imam nekatere stvari povišane ali visoke:
Urinska preiskava
U- levkociti H3
U-sediment
Leukociti 10-20
Hematološka preiskava:
Mcv H 94,7
Mch H 32,4
Mchc 342
Rdw 14
Biokemiske preiskave
S glukoza H6,2
S-gama-GT H1,07
S trigliceridi H 2,68
S holesterol 6,06
In kaj pomeni kontrola UMN?
Mi lahko kdo razloži pomen teh prekoračitev vrednosti.
Bi moral k osebnemu zdavniku ali lahko znižam vrednosti
z spremembo prehranjevalnih navad.
Hvala!
Vrednost MCV komaj nad zgornjo normalno mejo kaže, da prevladujejo veliki eritrociti. To dopušča misel, da je tvorba novih eritrocitov dokaj živahna ali, da je prisotna blaga disfunkcija jeter. Ker so eritrociti veliki je tudi količina hemoglobina v njih lahko velika (MCH). Povečana vrednost sladkorja v krvi dopušča možnost, da odvzem krvi ni bil izveden, ko je bil preiskovanec tešč ali pa, da je nekoliko motena presnova sladkorja. Nekoliko povečana vrednost gamaGT kaže na moteno funkcijo jeter (alkohol ?). Blago povišane vrednosti holesterola in trigliceridov kažejo na dislipidemijo. Nekoliko povečano število levkocitov v seču kaže na blago vnetje sečil. Kratice UMN ne poznam. Priporočam posvet pri izbranem zdravniku.
Pozdravljeni!
Pred dvemi leti sem bila na sistematskem zdravniškem pregledu kjer mi je pisalo nahematoloških izvidih MCV aparat patološko (79.900).Pri zdravnici sem dobila odgovor, da sem bila najbrž dehidrirana? Sedaj pa smo v službi bili zopet na pregledu in se mi je to ponovilo.Ponovno piše MCV aparat patološko in je pod mejo.Zanima me kaj točno to pomeni?
Prosim za odgovor in lep pozdrav!
Maja
MCV je kratica angleških besed “mean cellular volume” (povprečni volumen eritrocitov). Normalna vrednost je 81 – 94 fl. Številke, ki ste vi navedli (79.900) ne poznam. Verjetno je pisalo 79,900, kar bi pomenilo, da so vaši eritrociti nekoliko manjši od normalnih. Taka številka je navadno prisotna pri slabokrvnosti. Kolikšno je število eritrocitov? Pogovorite se z izbranim zdravnikom.
Besede “lobotomijsko” v Slovenskem pravopisu ni. Verjetno je izraz za “podrobno”. V dopisu ste podčrtali vrednost HDL, vrednost, ki je nekoliko nizka za žensko in vrednost LDL, ki je po sodobnih kriterjih lahko zelo nizka. Pri vrednotenju navedenih parametrov moramo upoštevati, da je nizek tudi celokupni holesterol
Na pregledu krvi in vode so mi bili podani naslednji rezultati:
Hematološke preiskave
K-levkociti:15.30
K – MCHC: 256
Diferiencialna krvna slika
Nevtrofilci: 79.1 %
Limfociti: 12.1 %
Eozinofilci: 0.5 %
Nevtrofilci:12.12
Monociti: 1.22
Eozinofilci:0.07
Biokemijske preiskave
S-oGF: 89
S-Urat: 509
S-Trigleceridi: 4.18
S-HDL Holesterol:1.2
S Železo:34.0
Pri odvzemu krvi sem imel prehlad, brez temperature.
LP
V dopisu ste prosili za oceno pregledanih krvnih pokazateljev (parametrov). V dopisu niso navedene normalne vrednosti (morda zaradi naglice). Ugtovil sem povečano število levkocitov in odstotek nevtrofilcev, kar kaže na možnost akutne bolezni (verjetno bakterijske). Povprečna koncentracija krvnega barvila jed rahlo zmanjšana, kar dopušča misel, da je prisotna blaga slabokrvnost. Očistek kreatinina 89 je v normalnih mejah (če gre za žensko), rahlo pod normalno mejo (če gre za moškega). Urat je blago nad zgornjo normalno mejo, povišani so triglceridi, kar dopušča misliti na bolezen trebušne slinavke ali na povečane maščobe v krvi. Priporočam posvet pri izbranem zdravniku.
Pozdravljeni,
stara sem 42, visoka 176 cm, težka 65 kg. Prehranjujem se normalno, srednje telesno aktivna , službo pa imam dokaj zahtevno. Dobila sem rezultate preiskav, prosim za pojasnilo.
Hvala
Levkociti 5.9
Eritrociti 4.75
Hemoglobin 150
Hematokrit 0.43
MCV 90
MCH 32
MCHC 350
Trombociti 290
SR 7
Glukoza 5.2
Gama GT 0.17
Trigliceridi 0.90
Holesterol 7.2
HDL Holesterol 1.68
LDL Holesterol 5.11
Hvala in LP
Pozdravljeni,
stara sem 42, visoka 176 cm, težka 65 kg. Prehranjujem se normalno, srednje telesno aktivna , službo pa imam dokaj zahtevno. Dobila sem rezultate preiskav, prosim za pojasnilo.
Hvala
Levkociti 5.9
Eritrociti 4.75
Hemoglobin 150
Hematokrit 0.43
MCV 90
MCH 32
MCHC 350
Trombociti 290
SR 7
Glukoza 5.2
Gama GT 0.17