Izvid hematoloških preiskav
Veliki zamudi odgovora so “botrovali” pravkar končani prazniki. Vrednosti eritrocitov, hematokrita, hemoglobina in MCV kažejo na kronično mikrocitno slabokrvnost. Pospešena sedimentacija krvi kaže na kronično vnetje. Vrednosti trombocitov so nekoliko povišane, verjetnpo pa še v dopustnih mejah. Priporočam posvet pri hematologu.
MCV je kratica s katero povemo kolikšen je povprečni volumen rdečih krvničk (eritrocitov). Ta volumen je povečan zaradi številnih vzrokov: alkoholizem, jetrne bolezni, verižni kadilci, življenje v visokih nadmorskih višinah, rak želodca, nosečnost, nezadostno delovanje ščitnice, neposredno po večjih krvavitvah, itd.
MCH je kratica s katero povemo klakšna je količina hemoglobina v posamezni krvni celici (eritrocitu). V velikem odstotku je ta količina povečana, ko je povečan volumen eritrocita
RDW je kratica s katero povemo kakšna je povprečna površina (širina, premer) posamezne krvne celice. Pri povečani vrednosti MCV je povečan tudi RDW
Od sporočenih izvidov so nekateri v normalnih mejah, nekateri pa povečani, zlasti MCV (normalna vrednost 81 -94.) Povišana številka je pri mnogih stanjih:perniciozna anemija, makrocitna anemija, kajenje, življenje v visoki nadmorski višini, alkoholizem, jetrne bolezni, itd. Kadar je MCV visok je vzporedno tudi MCH. MPV je številka, ki pove velikost krvnih ploščic in RDV obseg krivulje površine rdečih krvničk. SR je kratica za sedimentacijo krvi . Vrednost 24 je blago nad zgornjo mejo normale. Prav tako velja za CRP.
Če je v vašem laboratorijskem obrazcu napisana normalna vrednost MPV okrog 10, je v vašem primeru (96) precej višja. Ni mi poznano, da bi lalhko znižal navedeno vrednost s posebno prehrano. Priporočam posvet pri hematologu.
POzdravljeni,
zaradi pogostih glavobolov so mi opravili laboratorijske preiskave. Desno sem poiskala in napisala referenčne vrednosti, ki sem jih našla, drugih nisem. Izvidi so sledeči. Ali bi mi morda priporočali kakšne prehranske dodatke ali podobno?
S-CRP 5,5mg/L
K-Hb 120g/L 120–180 g/L
K-Erci 4,01 10^12/L 4,20–6,0
K-Ht 35%
K-MCV 86 fl 81,0–94,0
K-MCH 30 pg 26,0–32,0
K-MCHC 347g/L 310–350
K-CH 29pg
K-RDW 14,1% 11,5–14,5
K-Makrociti 0,3%
K-Mikrociti 1,2%
K-Hiperhromni Erci 1,5%
K.Hipohromni Erci 0,4%
K-Lkci 7,0 10^9/L 4,0–10,0 10^9/L
K-Trombociti 191 10^9/L 140–340
K-MPV 7,6fl
K-Trombokrit 0,15%
K-PDW 53,6%
V obrazcih o preiskavah krvi v rabi na UKC (Univerzitetnem kliničnem centru) v Ljubljani niso navedene referenčne vrednosti naslednjih preiskav: CH, makrociti, mikrociti, hiperhromni eritrociti, hipohromni eritrociti, trombokrit, PDW, zato jih ne morem oceniti. Ostali parametri so v normalnih mejah, razen števila eritrocitov, ki je blago pod normalo.
Vprašali ste ali naj bi uživali prehranske dodatke. Ne nasprotujem, da jih uživate. Če uživate uravnoteženo, zdravo prehrano, morda jih niti ne potrebujete. Lahko pa prosite zdravnika, da vas pošlje še na pregled železa v krvi.
Spoštovani. Prosila bi vas za razlago naslednjega.
Biokemijske preiskave
Vredn. Reference
ALT 0,57… do 0,56
AST 0,58… do 0,52
Alkalna fosfataza 2,01 .. do 0,58 – 0,74 (ali 1,074 – se ne vidi dobro)
Lipaza 1, 08 … do 0,22 – 1,00
Analiza urina
U-levkociti 3 … 0-0
Biirubin 1 … 0-0
U-eritrociti 1 … 0-0
Sediment_eritrociti 6-10 …. do 3
Sediment_levkociti 11-20 …. do 5
Sediment_bakterije številne 0-0
Sediment_epitel številni
Kaj bi bil vzrok vsemu temu. Zakaj so povišani, kakšna bolezen? Kaj priporočate, za pitje in urejanje. Mogoce kaksen caj?
Vrednosti ALT in AST so komaj nad zgornjo mejo normale. Dopuščajo misel blage motnje presnove v jetrih. Alkalna fosfataza je nad zgornjo mejo normale pri raznih stanjih (mladostniki osteoporoza, bolezni ledvic, takoj po obroku, moteno delovanje jeter, nosečnost, itd). Komaj nad zgornjo mejo normale je tudi lipaza, kar kaže na moteno delovanje trebušne slinavke. Prisotnost bilirubina v urinu dopušča misel motene presnove v jetrih. Blago povišane so tudi vrednosti eritrocitov in levkocitov v seču, kar dopušča misel, da je bil urin odvzet v času menstruacije oziroma, da je prisotno blago vnetje sečil.
Priporočam posvet pri izbranem zdravniku, ki vas je napotil na pregled krvi in seča. Indicirana je kontrola urina in nadaljnja diagnostika (posvet pri gastroenterologu? UZ pregled trebuha?)
Pozdavljeni!
Rada bi nekaj vprašala. Danes sem dobila izvide nekaterih krvnih peiskav in zasledila kratico LDH. Gre to za slabi ali bobri holesterol. Sicer ga imam 2,75. Na pregled pa sem šla, ker sem imela motnje srčnega ritma ampak se je izkazalo, da je samo psiha. Stara sem 18let, težka 56 kg in visoka 175 cm. In vprašala bi še kaj je troponin (0.09) in CK-MB. Za odgovor se vam že v naprej zahvaljujem!
Lep pozdrav!
Tatjana
S kratico LDH opišemo “low density cholesterol” (holesterol nizke gostote), to je snov, ki vsebuje dosti holesterola in se “prilepi” na steno žil na mestih, ki so so občutljiva ali tam kjer je že majhna okvara stene. Pri zdravih ljudeh je vrednost LDL pod 3 normalna in je ni treba zdraviti. Da ne bi ta vrednost rasla priporočamo vsem ljudem uživanje uravnotežene prehrane revne z živalskimi maščobami.CK-Mb je novejša preiskava s katero dokazjemo prizadetost srčnre mišice. Normalna vrednost je 0,6 – 3,5 ug/l. Normalna vrednost troponina je pod 0,05 ug/l
Pozdravljeni še enkrat!
Najprej se vam zahvaljujem za hiter odgovor na moje vprašanje. Nekaj pa ne razumem. Rekli ste, da je normalna vrednost troponina 0,05. Jaz pa ga imam 0.09. Torej imam povišanega, čeprav mi je zdravnica rekla, da je vse v mejah normale in da boleham za anksinoznostjo in nimam težav s srcem.
Lep pozdrav!
Tatjana
Mislim, da je naveden odklon premalo nad normalo, da bi bil, ob negativnih ostalih znakih , zanesljiv pokazatelj prizadetosti srca. Razen višine vrednosti troponina je pomembna tudi njegova sprememba v teku prvih ur opazovanja. Očitno je vaša zdravnica presodila, da niste zboleli za srčnim infarktom!
Pozdraljeni prim. Boris Cibic!
Kot vidim ima veliko ljudi podobne težave kakor jaz. Pred kakšnimi tremi tedni sem bila na preiskavi krvi, kjer so ugotavljali, če je z mojim srcem kaj narobe. Pa so rekli, da ni nič in me napotili k psihiatru. Ampak mene zanima kaj pomenijo navedene ”snovi” na izvidu in bi vam bi bila zelo hvaležna če mi jih razložite in nato še podate, če je kakšne snovi premalo saj mi je zdravnica govorila, da imam neko ”snov” nekoliko zmanjšano pa ni navedla katero. Zahvaljujem se za odgovor!
Izvidi:
Troponin: 0.08
CK-MB: 2,21
LDH: 2,75
TSH: 1,74
ft3: 5,22
ft4: 14,04
Stara sem 14 let, imam 53kg in visoka sem 174cm
Lep pozdrav!
Teja
Pozdravljeni!
Stara sem 26 let, visoka sem 165cm, po kilogramih pretežka – debelost tipa 2 glede na ITM in sem pred dnevi dala testirati kri. Izvid je naslednji:
K-MCV L (75,4 – normalno od okvirno 81 dalje)
K-MCH L (25,1 – normalno od okvirno 26 dalje)
monociti % H (11, 8 – normalno do okvirno 10)
monociti H /1, 16 – normalno do okvirno 1)
Zdravnica me je dala na preiskave zaradi suma premajhnega delovanja ščitnice, ščitnica deluje normalno. Imam policistidne jajčnike, povečano telesno težo okoli trebuha predvsem, utrujenost, depresija, nespečnost…. Naročena sem še pri endokrinologu. V levi peti so mi odkrili kalcinacijo, težko hodim, boli me.
Kaj pomeni, da sta K-MCV in K-MCH nizka, monociti pa visoki?
Hvala za Vaš odgovor.